«Καμία συνεργασία με τη ΝΔ για ένα ‘φιλοευρωπαϊκό πόλο’ στην Ελλάδα»

Kύριε Ανδρουλάκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία «εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής». Τι πιστεύετε;

Κατ’αρχάς πρέπει να δούμε ποια είναι η λαϊκή εντολή. Κατά την προσωπική μου άποψη η λαϊκή εντολή ήταν μια καλύτερη διαπραγμάτευση. Άρα ένας μικρότερος λογαριασμός για τον κάθε Έλληνα πολίτη, δημοσιονομικά εννοώ, και πάντα στη ζώνη του ευρώ. Αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτό θα επιτευχθεί, ας φέρει τη συμφωνία στη Βουλή και ας αφήσουμε τα «κόλπα», είτε εκλογές είτε δημοψήφισμα, με μόνο στόχο να δώσει ο λαός άλλοθι στις δημαγωγίες του κ. Τσίπρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τίποτα που είπε το τελευταίο διάστημα, και χθες στον κ. Χατζηνικολάου, δεν είχε να κάνει με την προεκλογική του ρητορεία, που έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες για το χρέος, για σκίσιμο του μνημονίου, για μείωση φόρων… Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί και το 2015 αλλά και το 2016.

Αν για όλα αυτά ο κ Τσίπρας πρέπει να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα μέσω δημοψηφίσματος, τότε την θεωρούμε μικροκομματική στρατηγική και δεν αφορά στην εθνική στρατηγική, που είναι νέα συμφωνία, καλύτερη συμφωνία και πάντα εντός της ζώνης του ευρώ.

Ισχύουν τα σενάρια συνεργασίας για τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού πόλου μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού;

Είμαι κάθετος. Αυτά τα σενάρια δεν αφορούν στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, όπως προσπάθησε στις Ευρωεκλογές μέσω της Ελιάς, μια κεντροαριστερή παράταξη να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους, όσο μπόρεσε να το πετύχει, προσπαθήσαμε να το κάνουμε και στις βουλευτικές παρόλο που είχαμε μια διάσπαση και πολλά προβλήματα. Θα συμβάλλουμε ως κόμμα να φτιαχτεί στρατηγικά μια κεντροαριστερά , ένας φιλοευρωπαϊκός προοδευτικός πόλος.

Αυτός ο πόλος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.

Εσείς προσωπικά από ό, τι καταλαβαίνω διαφωνείτε, αλλά οι φήμες επιβεβαιώνονται;

Κοιτάξτε, είμαι Γενικός Γραμματέας του κόμματος, και όταν λέω κάτι πιστεύω αφορά στο κόμμα μου.

Το κόμμα μου, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμμετέχει σε πόλο όπου θα συμμετέχουν δεξιές δυνάμεις. Ναι σε φιλοευρωπαϊκό πόλο της κεντροαριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Σε αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να γίνει, τον χρειάζεται ο τόπος σε σχέση με τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε, δυστυχώς, και τις παρελάσεις του κ. Καμμένου επικροτήσανε καθώς και τις μεγάλες συμβάσεις 500 εκ για οπλικά συστήματα ενώ το κοινωνικό πακέτο είναι μόνο 200εκ.

Αν θεωρούμε ότι αυτή είναι η λύση μια προοδευτικής διακυβέρνησης, εμείς διαφωνούμε. Θέλουμε πραγματικά να υπηρετήσουμε να υπάρξει μια ισχυρή ελληνική σοσιαλδημοκρατία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα έχουμε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία σε κομματικό επίπεδο.

Σε αυτή την ολομέλεια της Ευρωβουλής, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το μεταναστευτικό. Ποια η στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών;

Κοιτάξτε αυτό είναι μεγάλο θέμα. Πρότασή μας είναι η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ. Αυτό πρακτικά σημαίνει με κατανομή των μεταναστών και των αιτήσεων [ασύλου] σύμφωνα με το ΑΕΠ, τον πληθυσμό και την ανεργία που έχει μια χώρα.

Μια χώρα όπως η Ελλάδα με τόση υψηλή ανεργία, μείωση του ΑΕΠ 25%, δεν έχει την απορροφητικότητα σε επίπεδο μεταναστών, όπως είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Για αυτό θεωρούμε ότι οι απόψεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών βοηθούν τη χώρα μας να ξεπεράσει τα σημερινά της προβλήματα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ακούει;

Το ΕΛΚ από ό, τι έμαθα αφαίρεσε από το ψήφισμα το θέμα του Δουβλίνο ΙΙΙ. Έχουμε μια μεγάλη πολιτική διαφωνία, θεωρώ αυτή η διαφωνία πρέπει να είναι και εθνική, η χώρα η ίδια πρέπει να εναντιωθεί στην πολιτική να παγιωθεί το Δουβλίνο ΙΙΙ ως λύση της σημερινής κατάστασης.

Ποια η πρακτική σημασία της νομοθεσίας για την πλαστική σακούλα;

Είναι μια πρώτη κίνηση βάσης σε σχέση με το πρόβλημα που υπάρχει τουλάχιστον στα υδάτινα οικοσυστήματα με τις πλαστικές σακούλες. Αυτό που λέμε είναι δύο δρόμοι.

Σήμερα η κατανάλωση είναι 200 σακούλες ανά άτομο στην ΕΕ. Μέχρι το 2025 να πάει από 90 σε 40 σακούλες ή να υπάρξει καθολική απαγόρευση, δηλαδή με πληρωμή σακούλες, από το 2018 και μετά.

Και τα δύο σενάρια είναι πολύ καλά, διότι σιγά σιγά μπαίνουμε σε μια νέα κουλτούρα να μην χρησιμοποιούμε τις πλαστικές λεπτές σακούλες, οι οποίες δημιουργούν τεράστια καταστροφή.

Αυτή την πολιτική θα την εθνικοποιήσουνε τα κράτη και σιγά σιγά οι ίδιοι οι πολίτες θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα αλλά μια άλλη σακούλα που θα κάνει την ίδια δουλειά.

link του video της συνέντευξης: https://www.youtube.com/watch?v=5GRcZ-yQe28