Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή να συναντήσουμε εκεί τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή του Κόμματος τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Καλό σας μεσημέρι, τι κάνετε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλό σας μεσημέρι.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ανδρουλάκη πως βλέπετε να εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα; Και θέλω να μου πείτε και τι περιθώρια υποχωρήσεων υπάρχουν;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μπορούμε να αξιολογήσουμε μια διαπραγμάτευση στο πέρας της, όταν δούμε όλο το πακέτο που θα έχει συμφωνηθεί και θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Διότι όπως λέει και ο σοφός λαό μας «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό».

Προσωπικά πιστεύω ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: το θέμα των 100 δόσεων και των κόκκινων δανείων το οποίο αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού και τις περισσότερες επιχειρήσεις, πρέπει να κλείσει με ένα τρόπο όπου δεν θα έχουμε βάλει ρήτρες αποκλεισμού. Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, να μπουν σε αυτές τις ρυθμίσεις. Διότι το μείζον πρόβλημα σήμερα της ελληνικής κοινωνίας είναι τα χρέη προς τις Τράπεζες και προς το δημόσιο.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εννοείτε ότι δεν πρέπει φυσικά να πειραχθεί τίποτε περαιτέρω στο θέμα των 100 δόσεων, καταλαβαίνω.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ή ότι ήταν λάθος και η αλλαγή η οποία έγινε κατόπιν βεβαίως υποδείξεων της τρόικας;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούστε για να είμαστε ειλικρινείς: το θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό και την ασφάλεια των εσόδων. Μιλάμε για τα ληξιπρόθεσμα χρέη γενικότερα. Αυτή τη στιγμή μειώνονται τα χρήματα που παίρνουν κάθε μήνα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και οι επιχειρήσεις που λόγω της ύφεσης μειώνεται ο τζίρος τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Πρέπει λοιπόν να γίνουν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, δηλαδή οι 100 δόσεις που είναι πέντε – έξι χρόνια. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον καθένα να κάνει ένα καινούργιο σχεδιασμό στη ζωή του.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα ουσιαστικά εσείς λέτε ότι δεν θα πειραχτεί τίποτε στις 100 δόσεις γιατί δεν μπορεί να πειραχτεί τίποτε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ουσιαστικά λέω ότι η φιλοσοφία είναι να μπει στις ρυθμίσεις η πλειοψηφία των Ελλήνων , οι οποίοι χρωστούν πάρα πολλά. Το ιδιωτικό τους χρέος έχει αυξηθεί πάρα πολύ και η ύφεση τους κάνει να αδυνατούν να το αποπληρώσουν.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Επειδή τώρα διαβάζω τις τελευταίες πληροφορίες που λένε ότι το lockout το συζητάει πια το Υπουργείο Εργασίας, όπως συζητάει επίσης και το 50 συν 1 για την προκήρυξη απεργιών. Αυτά σας βρίσκουν σύμφωνους; Θα σας βρουν απέναντι; Γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε σηκώσει τον πήχη και είχε πει όχι σε όλα αυτά. Εξακολουθείτε στην άρνησή σας ή λόγω της σκληρότητας των τροϊκανών κάνετε μισό βήμα πίσω;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κυρία Μακρή θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε πολλά μέχρι να δούμε το τελικό πακέτο το οποίο θα έχει συμφωνηθεί. Ας δούμε το τελικό πακέτο. Εμείς έχουμε πάρει δημόσια θέση για όλα αυτά και για το θέμα του ασφαλιστικού, και για το θέμα το οποίο αφορά τα κόκκινα δάνεια, τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών. Μένουμε σταθεροί στη θέση μας. Δεν μπορεί συνεχώς να υπονομεύεται η προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί μια συμφωνία διότι κάποιοι θέλουν να το παίζουν μνημονιακότεροι του Μνημονίου.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα αναφέρεστε να υποθέσω στον κ. Γεωργιάδη ο οποίος χτες είπε ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ φταίει που δεν κλείνει η διαπραγμάτευση, γιατί υπαναχωρεί συνεχώς από τις θέσεις του;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το να κάνουν τώρα μαθήματα, ή να κουνάνε το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ αυτά τα στελέχη είναι πολύ άσχημο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Γεωργιάδη αλλά σε πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη Κομμάτων τα οποία για ένα πολύ μεγάλο χρονικό περιθώριο ενώ η Ελλάδα είχε φτάσει το 2009 στα όρια της χρεοκοπίας, το έπαιζαν αντιμνημονιακοί ή έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει για το Μνημόνιο, ή έλεγαν άλλα πριν τις εκλογές του ’12 και τελικά άλλα έκαναν.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μήπως αυτό κ. Γραμματέα είναι και μια προεκλογική ρητορική; Γιατί στις εκλογές δεν θα πάτε μαζί, δεν θα κατέβετε μαζί Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα υπάρξει μάχη ποιος θα πάρει από ποιον, έστω κι αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεγαλύτερα ποσοστά και εσείς πολύ μικρότερα.

Μήπως όλο αυτό κρύβει και μια υπόνοια ότι μπορεί να μην βγει καλά η διαπραγμάτευση και να πάμε σε εκλογές;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή την κρίσιμη στιγμή γίνεται αυτή η διαπραγμάτευση η οποία είναι το πρωταρχικό ζήτημα που αφορά τη χώρα και τους πολίτες. Διότι αφορά την καθημερινότητά τους και τις αλλαγές που πρέπει να συμβούν στη ζωή τους ώστε να πάμε προς το καλύτερο, ώστε να κοινωνικοποιηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα που λέμε ότι έχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν είναι σωστό και δεν είναι δίκαιο να μπαίνουμε σε τέτοιες στρατηγικές. Διότι δεν αφορούν κανέναν. Είναι στρατηγικές μικροκομματισμού και δεν θα έχουν και κανένα όφελος γι’ αυτόν που πάει να τις χρησιμοποιήσει.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό το οποίο θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: διαβάζω σήμερα στην «Καθημερινή» για παράδειγμα και το ξέρω κι εγώ από το ρεπορτάζ μου ότι χτες Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης του κ. Τσίπρα για να τον ενημερώσουν για την κατάσταση.

Καταλαβαίνω όμως από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Σαμαράς φοβάται ότι θα πάει εκεί ο Τσίπρας να του πει «ήρθα να σου πω παραιτήσου» και αυτή η συζήτηση πάει μάλλον για το απώτερο απώτατο μέλλον. Εσείς κρίνετε ότι πρέπει να γίνει; Πρέπει να καταστεί κοινωνός του που βρισκόμαστε ο κ. Τσίπρας;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα σας πω τι κάνουμε εδώ οι ευρωβουλευτές. Για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, οι ευρωβουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είχαν μια συνεργασία πολύ σημαντική ώστε να περάσουν στις ομάδες τους ένα ψήφισμα το οποίο ήταν σκληρή καταγγελία απέναντι στη στάση της Τουρκίας.

Σε λίγα λεπτά από τώρα που θα κλείσουμε το τηλέφωνο, έχουμε συνάντηση με τον κ. Γλέζο το ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι για να συζητήσουμε για τη στρατηγική μας σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θεωρώ ότι το μήνυμα πρέπει να είναι συνεννόηση και συνεργασία στα μεγάλα θέματα που αφορούν τη χώρα. Ας αφήσουμε τα παιχνίδια, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα με αυτό το παράδειγμα που μας φέρνετε και είναι πολύ ενδιαφέρον ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση, προσωπικά δεν το γνώριζα ότι έχετε σήμερα τέτοια συνάντηση όλοι οι ευρωβουλευτές, λέτε να καλέσουν τον κ. Τσίπρα και όχι μόνο τον κ. Τσίπρα και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να τους πουν που βρίσκεται η χώρα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κυρία Μακρή, αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο: για μεγάλα εθνικά θέματα όπως είναι το θέμα του χρέους, πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική. Ας αφήσουμε τα δήθεν αντιπολιτευτικά παιχνίδια, ή τα παιχνίδια της συμπολίτευσης, δηλαδή το να κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του γιατί μπορεί να έρθουν εκλογές και πρέπει να σώσει το Κόμμα του. Το στοίχημα είναι να σωθεί η χώρα και αυτό αφορά και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και τους υπολοίπους.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Οι βουλευτές σας κ. Ανδρουλάκη επειδή πάντα είστε οι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τα δυο Κόμματα που κυβερνούν, εννοώ ότι σε κάθε ψηφοφορία είτε χάνετε κάποιους βουλευτές είτε ψηφίζουν παρών όπως έγινε τελευταία με τα ληξιπρόθεσμα, θα άντεχαν να περάσουν νέα μέτρα έστω και διαρθρωτικά στη Βουλή;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μιλάμε οριζόντια και να λέμε «νέα μέτρα». Τι σημαίνει νέα μέτρα;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Το lockout αν περάσει είναι νέο μέτρο.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτά δεν τα δεχόμαστε. Αν έρθει μια ρύθμιση η οποία μπορεί να αφορά το άνοιγμα συγκεκριμένων κλάδων που είναι κλειστοί, ή μια ρύθμιση που μπορεί να μην είναι στο πακέτο αυτό και η οποία δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η οικονομία μας, θα το συζητήσουμε. Αλλά ως εκεί. Θέματα τα οποία αφορούν την τσέπη ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, δεν τα συζητάμε.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και ένα τελευταίο ερώτημα. Με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται, εκτιμάτε ότι μπορεί να βρεθούν οι 180 βουλευτές ή οι εκλογές είναι πιθανές;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το να βρεθούν οι 180 εξαρτάται από δυο θέματα. Πρώτον, το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, εάν υπάρχει δηλαδή μια σωστή συμφωνία με τους εταίρους μας, θα δίνει προοπτική για να βρεθούν οι 180. Το δεύτερο είναι το πρόσωπο.

Πρέπει να υπάρχει ένα πρόσωπο μακριά από την αντιπαράθεση που, δεν έχει καμία πολιτική και εθνική ουσία Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, αλλά που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα και την προοπτική της χώρας μας. Εάν καλύψουμε αυτούς τους δυο συντελεστές, εκτιμώ ότι μπορούμε να προσπεράσουμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά και να πάρει το μήνυμα η αντιπολίτευση ότι σήμερα σε αυτή ιδιαίτερα την εποχή, δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς για να προκαλέσουμε εκλογές, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλά, μεταξύ μας τώρα και το ΠΑΣΟΚ το ’09 το ίδιο έκανε. Δεν είναι καμία πρωτοφανής ενέργεια αυτή που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Άλλο είναι όμως η εποχή η σημερινή που γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά τα δεδομένα και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, κι εννοώ τα οικονομικά δεδομένα, κι άλλο είναι το 2009 που ερχόταν η κρίση αλλά ουδείς, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καταλάβει το μέγεθός της.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ανδρουλάκη να σας ευχαριστήσω πολύ, καλό μεσημέρι στο Γραμματέα και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά.