Συνέντευξη Εύας Καϊλή Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στο “ΣΚΑΙ TV” και στη δημοσιογράφο Α. Μπουσδούκου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: 

 

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ                        ​            Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Α. ΝΤΑΒΑΝΕΛΛΟΣ           ​Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 

Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ​                        Πρώην Πρόεδρος Βουλής 

 

Δημοσιογράφος: Κυρία Καϊλή παραμένουν τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ τεντωμένα; Από τη μία δεν μπορέσατε καλά-καλά να συνειδητοποιήσετε ή εν πάση περιπτώσει να οργανωθείτε λίγο καλύτερα μετά από την ανακοίνωση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου και έρχεται ο κυβερνητικός σας εταίρος και σας παίρνει πρόσωπα.

 

Ε. Καϊλή: Κοιτάξτε, αυτό είναι κι ένδειξη νομίζω μίας ανατροπής και μίας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, που θα κριθεί από τον κόσμο κι έχω την εντύπωση ότι θα κριθεί και πολύ αυστηρά.

 

Δημοσιογράφος: Εξακολουθείτε να το θεωρείτε ανήθικο;

 

Ε. Καϊλή: Γιατί άλλαξε κάτι; Μόνο ξαναλέω από τη δήλωση της κας Γκερέκου τη Δευτέρα μεσολάβησαν μόνο τα Φώτα, τίποτα άλλο, από τη δήλωσή της ότι θα είναι υποψήφια.

​Θεωρώ ότι η πρόσκληση που έγινε ίσως γίνεται για να ισορροπήσει μία προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αλιεύσει ψήφους από την ακροδεξιά, οπότε μπορώ να το εξηγήσω πολιτικά. Από την άλλη είναι ένα ζήτημα το οποίο ηθικά δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα. Κατά τα άλλα θα σας έλεγα ότι αυτό δημιουργεί και μια συσπείρωση στα στελέχη μας και εχθές μία εκδήλωση που έγινε στη Λάρισα είχε γύρω στους χίλιους παρευρισκόμενους με συνθήματα ενωτικά.

​Αυτό είναι κάτι λοιπόν που μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, καθώς όλοι κρινόμαστε. Αν το έκανε το ΠΑΣΟΚ πως θα το σχολίαζε κανείς, θα το περίμενε κανείς να το κάνει το ΠΑΣΟΚ σε ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας;

Θεωρώ λοιπόν ότι όχι μόνο δεν ήταν σωστό, αλλά δείχνει συγκεκριμένες συμπεριφορές. Και οι κορώνες περί λαθρομετανάστευσης ή η προσπάθεια μεταφοράς του προβλήματος ενός ισλαμικού φονταμενταλισμού σε πολιτικό ζήτημα εσωτερικό της Ελλάδας για εσωτερική κατανάλωση θεωρώ επίσης ότι είναι επικίνδυνο και νομίζω ότι αυτή η εξισορρόπηση θα προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τα πράγματα είναι κρίσιμα και ίσως τελικά αναδεικνύεται και η δυσκολία που υπήρχε μέσα στη συγκυβέρνηση να συγκρατηθούν τέτοιες φωνές, γιατί καταλαβαίνετε τώρα τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Μία νοοτροπία που δεν μπορούσε με τίποτα να συνυπάρχει με τη δική μας.

 

Δημοσιογράφος: Άρα καταπιεστήκατε μέσα στη συγκυβέρνηση;

 

Ε. Καϊλή: Θεωρείτε ότι ήταν εύκολο; Ήταν πάρα πολύ δύσκολο.

 

Δημοσιογράφος: Δε σας άκουγαν δηλαδή;

 

Ε. Καϊλή: Ήταν δύσκολο και οι μάχες ήταν καθημερινές και σε νοοτροπίες και πολιτικές, αλλά εδώ είναι λίγο νομίζω άκαιρο να μιλάει κανείς για τις διαφορές τις δικές μας όταν έχουμε προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον. Υπήρχαν μάχες βαθιά πολιτικές και ιδεολογικές, αλλά προτεραιότητα και γνώμονας ήταν πάντα η Ελλάδα. Δεν μπορείς λοιπόν να ξεχνάς πως συνεργάζεσαι για το καλό της χώρας, γιατί υπήρχε περιθώριο να μη συνεργαστούμε; Δεν υπήρχε.

 

Δημοσιογράφος: Και η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κοινό στόχο όμως;

 

Ε. Καϊλή: Κοινό στόχο στη χώρα, αυτό. Από εκεί και πέρα δε σημαίνει ότι είχαμε κοινές «ιδεολογικές-αιτιολογικές» αναφορές και αυτό φαινόταν από τον ΕΝΦΙΑ, τον τρόπο που εφαρμόστηκε, που άλλαξε το ΕΕΤΗΔΕ και έγινε ΕΝΦΙΑ, καθώς επιβαρύνθηκε αβάστακτα πολύ.

 

Δημοσιογράφος: Είστε απογοητευμένοι δηλαδή κα Καϊλή στο ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία;

 

Ε. Καϊλή: Κοιτάξτε, απογοητευμένοι ως προς τι; Όχι, ήταν πάρα πολύ δύσκολο, μας συμπίεσε πάρα πολύ, δημιούργησε πολλά προβλήματα και στο εσωτερικό, γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι που είναι κόντρα στο DNA σου. Από κει και πέρα όταν εγκλωβίζεσαι σε μια τέτοια κατάσταση για το καλό της χώρας, αυτό που έπαθε η ΔΗΜΑΡ κι αυτό που έπαθε το ΛΑΟΣ είναι ενδεικτικό του πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να συνυπάρχεις.

 

Α. Νταβανέλλος: ….πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική ενός ΣΥΡΙΖΑ ζωντανού πολιτικού οργανισμού, που μπορεί να φέρει σε πέρας μεγάλες πολιτικές μάχες. Αυτό το έχουμε αποδείξει ως τα τώρα, θα το επιβεβαιώσουμε και σε αυτή την ιστορία.

 

Ε. Καϊλή: Μιλάτε δηλαδή για την προσπάθειά σας να υπογράφει κάποιος πριν ότι θα παραιτηθεί αν διαφωνήσει; Δηλαδή πάνω σε αυτό κινείστε κι εκεί έχετε θέματα, φοβάστε;

 

Α. Νταβανέλλος: Όχι ακριβώς, η ενημέρωσή σας για τον Κώδικα Δεοντολογίας..

 

Ε. Καϊλή: Σας ρωτάω.

 

Α. Νταβανέλλος: Ναι γι’ αυτό θα σας πω με μεγαλύτερη ακρίβεια. Είναι μια κλασική αρχή της Αριστεράς που μπορεί εσάς να σας φαίνεται παλιομοδίτικη αλλά η εγκατάλειψη αυτών των αρχών..

 

Ε. Καϊλή: Όχι αντισυνταγματική μου φαίνεται, γιατί οι Βουλευτές ανήκουν στο έθνος, γι’ αυτό το ρωτάω. 

 

Α. Νταβανέλλος: Όχι, μη βιάζεστε, οι Βουλευτές ανήκουν στο έθνος αλλά παρατηρώ τώρα τελευταία ότι το έθνος αλλάζει κουστούμια Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο.

 

Ε. Καϊλή:  Μην επιτεθείτε και στο έθνος.

 

Α. Νταβανέλλος: Δεν επιτιθέμεθα στο έθνος..

 

Ε. Καϊλή: Η ερώτηση είναι αν είναι αντισυνταγματικό αυτό που ζητάτε.

 

Α. Νταβανέλλος: Όχι δεν είναι καθόλου αντισυνταγματικό, λέμε ότι θέλουμε μία συμφωνία με τα πρόσωπα τα οποία θέλουν να υπηρετήσουν την πολιτική του κόμματός μας, ότι τα ωφελήματα από τη βουλευτική ιδιότητα θα αντιμετωπίζονται συλλογικά και δημοκρατικά από όλους μας.

 

Ε. Καϊλή: Μάλιστα.

 

Α. Νταβανέλλος: Αυτό το θεωρούμε όχι μόνο απόλυτα θεμιτό, το θεωρούμε και συνταγή επιτυχίας και σκοπεύουμε να το κρατήσουμε.

 

Ε. Καϊλή: Τι θα πει αυτό, ποια ωφελήματα;

 

Δημοσιογράφος: Ολοκληρώστε κ. Νταβανέλλο για να μιλήσει και ο κ. Πετσάλνικος.

​Θέλω ένα συνολικό σχόλιο, εγώ θα πω απλά τα ονόματα, γιατί έχουμε χάσει λίγο το ποιος θα πάει που, αλλά τα ονόματα που έχουν ακουστεί τα τελευταία 24ωρα και έχουν μετακινηθεί είναι η Άντζελα Γκερέκου, είναι ο Βασίλης Οικονόμου, είναι ο κ. Χατζημαρκάκης, ακούμε νέο όνομα, εντάξει, τον κ. Φορτσάκη. Εδώ μιλάμε όχι για αλλαγή κόμματος, μιλάμε για άλλη ιδιότητα.

Έχει γίνει πάρα πολύς λόγος με τον κ. Βουδούρη, πως βλέπετε όλες αυτές τις μετακινήσεις, σε συνδυασμό βεβαίως ότι έχουμε και στο παρά πέντε, για να μην πω στο και πέντε και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας που έβαλε στο μνημόνιο τη χώρα.

 

Φ. Πετσάλνικος: Δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, κατ’ αρχήν θα έρθω στη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αλλά πρώτα από όλα στο πρώτο ερώτημά σας, πως βλέπω αυτές τις μετακινήσεις και αυτές που έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες μετεγγραφές και προς το ΣΥΡΙΖΑ και προς τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Χατζημαρκάκης ήταν αν δεν κάνω λάθος μετεγγραφή προς τον κ. Βενιζέλο, τώρα ξαναφεύγει από εκεί ακούω ότι πηγαίνει αλλού στη Νέα Δημοκρατία.

​Η άποψή μου είναι σαφής και το καταθέτω αν θέλετε κι από την όποια εμπειρία και όποια διαδρομή έχουμε αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα ασχολούμενοι με τα κοινά. Ότι η πολιτική δεν πρέπει να μοιάζει με το ποδόσφαιρο, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση η πολιτική, αφορά τη ζωή των πολιτών, αφορά την πορεία της χώρας και γι’ αυτό δε θα πρέπει να μιμείται το ποδόσφαιρο με συνεχείς μετεγγραφές από δω κι από κει.

Επίσης θα συμφωνήσω με αυτό που ακούστηκε, ότι θα πρέπει να υπάρχει ηθική στην πολιτική, γιατί η πολιτική χωρίς ηθική καταλήγει να είναι κυνισμός, τακτικισμός και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου δραστηριότητα κι αν δεν κάνω λάθος το είπε η κα Καϊλή. Εγώ έζησα να σας πω την αλήθεια από πολύ κοντά..

 

Δημοσιογράφος: Ναι μιας τώρα και συμφωνείτε, δεν μπορώ γιατί με προκαλείτε, μιας και το είπε η κα Καϊλή η οποία..

 

Φ. Πετσάλνικος: Δε με αφήσατε να τελειώσω όμως.

 

Δημοσιογράφος: Εντάξει συζήτηση κάνουμε κ. Πετσάλνικε.

 

Γ. Κύρτσος: Βρήκαμε ένα πεδίο συμφωνίας τώρα.

 

Φ. Πετσάλνικος: Δε με αφήσατε να τελειώσω.

 

Δημοσιογράφος: Κάνουμε συζήτηση κ. Πετσάλνικε.

 

Φ. Πετσάλνικος: Ναι δε με αφήσατε όμως να ολοκληρώσω.

 

Δημοσιογράφος: Συζήτηση κάνουμε, γιατί το είπατε τώρα, οπότε θα βάλω εγώ εμβόλιμα το ερώτημά μου και μου το απαντάτε αργότερα.

 

Φ. Πετσάλνικος: Βεβαίως παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Αλλά συμφωνήσατε με αυτό που είπε η κα Καϊλή, που έχει παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρούν ανήθικο αυτό που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

Φ. Πετσάλνικος: Λέω λοιπόν ότι δε με αφήσατε να ολοκληρώσω, λέω ότι το είπε η κα Καϊλή ότι “πρέπει να υπάρχει ηθική στην πολιτική”.

 

Δημοσιογράφος: Ναι το ακούσαμε.

 

Φ. Πετσάλνικος: Εγώ έζησα λέω από πολύ κοντά τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011, όταν ανετράπη ουσιαστικά ο τότε εκλεγμένος με 44% Πρωθυπουργός της χώρας και το ξέρει πολύ καλά η κα Καϊλή και ξέρει πολύ καλά τι εννοώ.

 

Ε. Καϊλή: Ναι κι εσείς ήσασταν Πρωθυπουργός τότε για λίγες ώρες.

 

Φ. Πετσάλνικος: Όχι Πρωθυπουργός δεν ήμουνα..

 

Ε. Καίλή: Για λίγες ώρες με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ. 

 

Φ. Πετσάλνικος: Ο Πρωθυπουργός εκλέγεται από τη Βουλή, δεν έφθασε η πρόταση του κ. Σαμαρά και του κ. Παπανδρέου για τον Πρόεδρο της Βουλής ως Πρωθυπουργό στη Βουλή.

Γι’ αυτά όλα τα θέματα μια άλλη φορά να συζητήσουμε γιατί είναι πολύ ενδιαφέροντα, για να μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε τότε και πως ανετράπη ο Πρωθυπουργός.

 

Ε. Καϊλή: Γιατί επιμένετε στη λέξη ανετράπη;

Πάντως παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2011 αν θυμάστε και πάλι.

 

Φ. Πετσάλνικος: Κυρία Καϊλή σας παρακαλώ τώρα μη με προκαλείτε, θυμάμαι ακόμη και την επιστολή που στείλατε εκείνη την ημέρα.

 

Ε. Καϊλή: Μα εσείς μας επιτίθεστε στο ΠΑΣΟΚ, εσείς που κάνετε μία απόπειρα να μας διασπάσετε. 

 

Φ. Πετσάλνικος: Και την πήρα εκείνη την ημέρα ως Πρόεδρος της Βουλής.

Λοιπόν γι’ αυτό λέω ότι συμφωνώ απόλυτα ότι ηθική θα πρέπει να υπάρχει διαχρονικά στην πολιτική.

Έρχομαι τώρα σε σχέση με την ίδρυση του νέου κόμματος. Κοιτάξτε, κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως διάσπαση. Διασπάς κάτι το οποίο είναι ζωντανό, είναι παρών, είναι δυναμικό, καλύπτει έναν ευρύ χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό όμως δεν πρόκειται περί της ΔΗΠΑΡ-ΠΑΣΟΚ, γιατί δυστυχώς με την αποϊδεολογικοποίηση στην οποία οδηγήθηκε τα τελευταία 2-2,5 χρόνια ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, με το να μεταλλάσσεται μια σε Ελιά, μετά σε ΔΗΠΑΡ και λοιπά, έφτασε να καταμετράται στον ελληνικό λαό όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις με πολύ χαμηλά ποσοστά 4-5-5,5%.

Η προσπάθεια με τη δημιουργία του κινήματος αυτού από τον κ. Παπανδρέου και από όλους εμάς είναι προσπάθεια αναζωογόνησης και αναγέννησης αυτού του χώρου που καλυπτόταν στην Κεντροαριστερά, από την ίδρυση από τον Ανδρέα Παπανδρέου του 1974 του ΠΑΣΟΚ τότε με τις αρχές τις αξίες τις συγκεκριμένες. Και αυτή είναι η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε και ο αγώνας που δίνουμε, για να υπάρξει η μετά το μνημόνιο μεταπελατειακή Ελλάδα..

 

Δημοσιογράφος: Γιατί να πείσει τώρα ο κ. Παπανδρέου κ. Πετσάλνικε; 

 

Φ. Πετσάλνικος: Ελλάδα αρχών αξιών και πάνω απ’ όλα λύσεων. Ο Έλληνας πολίτης περιμένει να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματά του, τα οξυμένα προβλήματά του.

 

Δημοσιογράφος: Ναι προφανώς, αυτό το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι, δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε, το ερώτημα είναι γιατί και…

 

Φ. Πετσάλνικος: Όχι χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε τι χρειάζεται ο ελληνικός λαός και ο πολίτης, γιατί οι μετεγγραφές μας αποπροσανατολίζουν στη συζήτηση.

 

Δημοσιογράφος: Όχι χρειάζονται λύσεις δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε, δόξα το Θεό το έχουμε ακούσει και το έχουμε βιώσει, ξέρουμε τα προβλήματα, λύσεις θέλουμε. Το θέμα είναι γιατί και πως θα πείσει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου;

 

Φ. Πετσάλνικος: Με τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην ιδρυτική διακήρυξη για τη μεταπελατειακή τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, με πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, σε μια κατεύθυνση προοδευτικής πολιτικής.

​Είπατε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο κι αυτό έχει γίνει μια καραμέλα ότι στα καλά καθούμενα περίπου ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Παπανδρέου και όλοι εμείς τότε βάλαμε την Ελλάδα στο μνημόνιο.

Η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο γιατί ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της άτακτης χρεοκοπίας και όπως η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο δυστυχώς δεν έβαλε ο κ. Παπανδρέου και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και την Κύπρο στο μνημόνιο. Κι αυτές οι χώρες μπήκαν σε μνημόνια γιατί ήταν σε αντίστοιχη θέση.

Και θα κλείσω θυμίζοντας, γιατί αυτό συνήθως αποσιωπάται, ότι εκείνο που ανάγκασε την Ελλάδα, ανάγκασε τον κ. Παπανδρέου, μας ανάγκασε να κρατήσουμε στα χέρια την απασφαλισμένη χειροβομβίδα και να ακρωτηριαστούμε εμείς για να μην ακρωτηριαστεί η χώρα τότε, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, ήταν όσα είχαν προηγηθεί κυρίως από το 2004 μέχρι το 2009.

Η εκτίναξη των ελλειμμάτων και ο ανεξέλεγκτος καλπασμός του δημόσιου χρέους δυστυχώς επί Κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή. Γι’ αυτό δε γίνεται συζήτηση καθόλου και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ξαφνικά μια ωραία πρωία ο κ. Παπανδρέου και όλοι εμείς τότε είπαμε να μπει η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα σκληρό και δύσκολο. Πάντως ούτε με φόβο δημιουργεί, ούτε με το όλα θα είναι εύκολα. Δεν είναι τίποτα εύκολο και θα χρειαστεί πολύ μεγάλος αγώνας πρέπει να πούμε.

 

Δημοσιογράφος: Κυρία Καϊλή μία σύντομη τοποθέτηση.

 

Ε. Καϊλή: Εγώ θα θυμίσω ότι εξαναγκαστήκαμε σε συγκυβέρνηση το 2011, όταν καλέσατε (ο κ ΓΠ) τον κ. Σαμαρά και το ΛΑΟΣ τότε για να σώσουμε τη χώρα, να διαφύγουμε τον κίνδυνο να φύγουμε από το ευρώ. Νομίζω λοιπόν ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, γιατί αυτή τη στιγμή το ευρώ είναι ένα νόμισμα το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αν δεν τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας μπορεί να έχουμε πρόβλημα και στις τράπεζες και στη συνέχιση της ρευστότητας.

 

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, σας ευχαριστώ θερμά όλους.

 

Φ. Πετσάλνικος: Με αλλαγές ριζικές και μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι η προσπάθεια από δω και πέρα και όχι με πανικό και φόβο.

 

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ.