Ο. Τρέμη: Κύριε Πρόεδρε, παρακολούθησα χτες τη διακαναλική σας συνέντευξη και σας άκουσα να λέτε ότι «δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι πρώτος και ποιος θα είναι δεύτερος». Όμως, μπήκατε σε μια συζήτηση στη βάση των σεναρίων, τα οποία πηγάζουν βέβαια από την εικόνα που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα πρώτο Κόμμα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια και εμένα η δική μου ερώτηση είναι τι θα κάνατε σε αυτή την περίπτωση ως ΠΑΣΟΚ και εσείς προσωπικά, δηλαδή εάν θα συνεργαζόσασταν με το ΣΥΡΙΖΑ και με ποιες προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ το 2012 στις εκλογές και του Μαΐου και του Ιουνίου πρότεινε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θέλαμε από το Μάιο του 2012 να μην επαναληφθούν οι εκλογές και να γίνει κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Και το επαναλάβαμε αυτό και μετά τις εκλογές του Ιουνίου που ήταν εκβιαστικές.

Ο. Τρέμη: Ναι αλλά τώρα τι γίνεται κ. Πρόεδρε. Τώρα τι γίνεται αν είναι ο πρώτο Κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αυτοδύναμος αν και ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει αυτοδυναμία οπωσδήποτε και προκύπτει μέσω των διερευνητικών εντολών θέμα συνεργασίας, συμμετοχής σας μια τέτοια κυβέρνηση. Αυτό πέστε μας.

Ευ. Βενιζέλος: Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και τώρα. Ό,τι λέγαμε το 2012 ισχύει κατά μείζονα λόγο τώρα. Δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, δεν μπορεί η χώρα να πάει σε δεύτερες εκλογές γιατί θα δαπανήσουμε εξαιρετικά κρίσιμο και ωφέλιμο εθνικό χρόνο με αρνητικές επιπτώσεις, επικίνδυνες επιπτώσεις. Δεν υπάρχουν άλλοθι του τύπου «δεν είμαι αυτοδύναμος, άρα δεν μπορώ να κάνω τίποτε» και τα λοιπά. Πρέπει να συνεργαστούν και πάλι όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.  Και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ασύμμετρη και άδικη κατάσταση, όπου κάποιοι σηκώνουν το βάρος της ευθύνης και της φθοράς και του κόστους και κάποιοι άλλοι πατάνε στις πλάτες μας και μπορούν να το παίζουν άνετα και εύκολα αντιπολίτευση και να λένε ό,τι θέλουν σε όποιον χρειάζεται να ακούσει κάτι το ευχάριστο.

Γ. Πρετεντέρης: Και τότε γιατί θέλετε να ξαναμπείτε στην κυβέρνηση κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ, δεν θέλει να είναι σώνει και καλά στην κυβέρνηση.

Γ. Πρετεντέρης: Πολύ ωραία. Άρα έπρεπε να πείτε ενδεχομένως ότι όποιος βγει πρώτος να πάρει πάνω του το πρόγραμμα και να πάει να το βγάλει πέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Μα εκ των πραγμάτων όποιος είναι πρώτος πρέπει να μετέχει, διότι η κατανομή των εδρών λόγω του bonus των 50 εδρών του πρώτου κόμματος…

Γ. Πρετεντέρης: Άρα δεν είστε υποψήφιος. Είστε υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος ή δεν είστε;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι υποψήφιος εθνικός εταίρος. Θέλω να υπάρξει προγραμματική συμφωνία η οποία να βασίζεται στην αλήθεια, στην πραγματικότητα.

Γ. Πρετεντέρης: Με όλους.

Ευ. Βενιζέλος: Με όλους, όσοι πρέπει. Με όλους ,όσοι μπορούν. Με όλους, όσοι θέλουν και αρκούν κοινοβουλευτικά.

Γ. Πρετεντέρης: Αν δεν δέχονται αυτοί όμως; Κύριε Πρόεδρε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει συνεργασία μαζί σας. Εσείς τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Και μάλιστα θέτει και ευθέως προσωπικό πρόβλημα για σας.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πρετεντέρη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας άκουσα να λέει τώρα στο δελτίο σας ότι «εάν έχουμε αυτοδυναμία θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αν όχι θα κάνουμε εκπτώσεις». Δεν ξέρω αν αυτό το λέει για καλό ή για κακό, αν ο ελληνικός λαός θέλει να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα κενά, όλες τις αντιφάσεις, όλα τα απροσδόκητα που κρύβει ή είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί ένα εθνικό πρόγραμμα. Εγώ σας λέω ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα εθνικό πρόγραμμα. Ένα υπάρχει.

Γ. Πρετεντέρης: Κύριε Πρόεδρε, δεν πήρα απάντηση όμως στο ερώτημά μου. Εάν δεν προκύψει αυτή η εθνική συνεννόηση, θα συνεργαστείτε με όποιο είναι το πρώτο κόμμα, μόνο του; Αν δηλαδή πει ο ΣΥΡΙΖΑ «εγώ δεν έρχομαι» αν είναι δεύτερος, ή πει η ΝΔ «εγώ δεν έρχομαι» αν είναι δεύτερη, εσείς θα πάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς δεν ψάχνουμε να συνεργαστούμε, δεν είμαστε ουρά. Δεν είμαστε μπαλαντέρ, δεν είμαστε σώνει και καλά κυβερνητικό κόμμα, δεν είμαστε οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι.

Γ. Πρετεντέρης: Δεν θα πάτε δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρξει περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση που αποδέχεται το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, κυβέρνηση που θα πει αλήθεια και θα πράξει υπεύθυνα έτσι ώστε να έχουμε αποτέλεσμα υπέρ του λαού και του τόπου, θα είμαστε κατά τον Α ή τον Β τρόπο εταίροι εθνικοί. Δεν ξέρω αν θα είμαστε μέσα στην κυβέρνηση. Και το ’12 δεν μπήκαμε με πολιτικά στελέχη, μπήκαμε με τεχνοκράτες.

Ο. Τρέμη: Αυτό τι σημαίνει δηλαδή; Το μετράτε και σαν ψήφο ανοχής; Δηλαδή σκέφτεστε και το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής; Δηλαδή λέτε «δεν ξέρουμε αν θα είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά θα στηρίξουμε».

Ευ. Βενιζέλος: Το κοινοβουλευτικό σύστημα όταν λειτουργεί συνεργατικά και όχι πλειοψηφικά, έχει διάφορα σχήματα. Ψήφος ανοχής τι σημαίνει; Ψήφος ανοχής σημαίνει ότι δεν μετέχεις στην κυβέρνηση, τη διαχείριση, τους χειρισμούς, αλλά τους κρίνεις στη Βουλή, το οποίο είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό.

Αλλά σας λέω: το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν προσχώρησε, καλώς ή κακώς, έτσι τα έφερε η μοίρα, στην πολιτική των άλλων. Οι άλλοι ήρθαν και προσχώρησαν στη δική μας και η ΝΔ και ο κ. Καρατζαφέρης κάποτε και η ΔΗΜΑΡ με τον κ. Κουβέλη. Και σας το λέω από τώρα για να το ξέρετε: Αυτό είναι η μόνη λύση. Θα καταστεί αναπόφευκτο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η απλή αλήθεια. Αν το ευχάριστο ψέμα είναι πιο εύκολα δεκτό, εντάξει, αλλά 26 Ιανουαρίου όλα κρίνονται και εξοφλούνται άμα τη εμφανίσει.

Ν. Ευαγγελάτος: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, σας ακούω πολλές φορές που μιλάτε για την Παράταξη, όχι πολλές φορές, περίπου όλες τις φορές κάνετε λόγο για την Παράταξη. Θυμάμαι στις εκλογές του ’12 που ήσασταν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από το χώρο του Κέντρου μετείχε ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε και η ΔΗΜΑΡ από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Σε αυτές τις εκλογές, μετά από δυόμιση χρόνια παραμονής σας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές μετέχει το ΠΑΣΟΚ, μετέχει το Ποτάμι, μετέχει το κόμμα του κ. Παπανδρέου. Επίσης υπάρχουν μια σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι και εκτός πολιτικής. Λέω το όνομα της κας Διαμαντοπούλου και είναι και μια σειρά από άλλα στελέχη. Σε αυτό τον κατακερματισμό του Κεντρώου χώρου αισθάνεστε κάποιο μερίδιο ευθύνης;

Ευ. Βενιζέλος: Αισθάνομαι ατομικά μερίδιο ευθύνης για τα πάντα, διότι δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν πράγματα στον τόπο ή στην Παράταξη και να μην έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης. Και όταν είσαι και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχεις μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Αλλά, ας δούμε λίγο τα γεγονότα. Το 2012 η δύναμη η συμπαθητική, η προερχόμενη από την ανανεωτική κομμουνιστική Αριστερά ήταν η ΔΗΜΑΡ. Για τη ΔΗΜΑΡ «έσφαξαν το μόσχο το σιτευτό» και στη Νέα Δημοκρατία και σε πολλά μέσα ενημέρωσης.

Ν. Ευαγγελάτος: Το ερώτημά μου πάντως έχει να κάνει με τη δική σας αρχηγία, αν αισθάνεστε εσείς ότι κάτι δεν κάνατε όπως έπρεπε και υπήρξε αυτός ο κατακερματισμός όχι με τη ΔΗΜΑΡ.

Ευ. Βενιζέλος: Η ΔΗΜΑΡ διέγραψε μια καμπύλη, νομίζω ότι έφτασε στα όρια της ύπαρξης, νομίζω ότι είναι ένα καλό παράδειγμα η παλιά ΔΗΜΑΡ για οποιονδήποτε θέλει να διεκδικήσει το ρόλο της νέας ΔΗΜΑΡ. Δεν έχω καμία ευθύνη για την παρουσία του Ποταμιού, γιατί το Ποτάμι δεν έχει καμία σχέση. Δηλώνει ότι είναι με την Κεντροαριστερά, μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά εδώ εμφανίζεται ως ένα ετερόκλητο αμάλγαμα, μια κοινοπραξία…

Ο. Τρέμη: Δεν απαντάτε στην ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου κ. Βενιζέλε, διότι στην πραγματικότητα τι σας λέει; Ότι όλα αυτά τα σχήματα τα οποία περιγράφετε και αποσπασματικά αναφέρετε, για να μπορέσουν να υπάρξουν κάποιο κενό βρήκαν. Κατά συνέπεια σε αυτό το κενό, στη δημιουργία αυτού του κενού εσείς έχετε ευθύνη ή δεν έχετε;

Ν. Ευαγγελάτος: Και με απήχηση στην κοινωνία γιατί δεν είναι σχήματα του πεταματού. Το Ποτάμι αυτή τη στιγμή διεκδικεί την τρίτη θέση, δηλαδή πάει ενδεχομένως να καταγράψει δύναμη μεγαλύτερη του ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Το Ποτάμι είναι αυτή τη στιγμή μια κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει παλαιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, συνταξιούχους εθνικιστές, νεοφιλελεύθερους οι οποίοι αγωνίστηκαν από την εποχή του κ. Μητσοτάκη μέχρι την εποχή του κ. Μάνου. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τι σημαίνει η νέα ΔΗΜΑΡ, ας το πω έτσι, σε σχέση με την καμπύλη της παλιάς. Γιατί το να διεκδικείς την τρίτη θέση, τη θέση του εγγυητή, σημαίνει ότι έχεις βιώματα, εμπειρίες, υπευθυνότητα και βεβαίως πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς στρατηγικό.

Τώρα, αν με ρωτάτε για την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από το κόμμα που τον ανέδειξε Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, αυτά έχουν κριθεί. Έχουν κριθεί και δημοσκοπικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, έχει την κοίτη του και καλώ και παρακαλώ όλους τους οπαδούς, τα μέλη, τα στελέχη να δώσουν χρήσιμη και κρίσιμη ψήφο για την Παράταξη και την χώρα. Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε προσωπικό παιχνίδι.

Γ. Πρετεντέρης: Εσείς καταλάβατε γιατί έφυγε ο κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι.

Γ. Πρετεντέρης: Σας το εξήγησε προσωπικά;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό τώρα. Πάμε μπροστά. Πάμε να δούμε τα θεμελιώδη θέματα της χώρας. Χρειάζεται ένας τρίτος παράγοντας, μια τρίτη εντολή και τα κουκιά είναι μετρημένα. Δεν βάζω μέσα τον κ. Μιχαλολιάκο, το ΚΚΕ ούτως ή άλλως δεν θέλει ευρωπαϊκή προοπτική και ο κ. Καμμένος είναι θυμωμένος γιατί πίστευε ότι θα είναι προνομιακός εταίρος του κ. Τσίπρα, αλλά δεν είναι. Τώρα, εάν οι πολίτες θέλουν να αναθέσουν ξανά στον κ. Παπανδρέου, ας πούμε, τον ρόλο του εθνικού διαπραγματευτή, ή αν θέλουν να στείλουν τον κ. Θεοδωράκη μαζί με τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Σαμαρά, ας το κάνουν. Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, έχει εμένα επικεφαλής με τη διαδρομή που έχουν όλα τα στελέχη μας, με την διαδρομή τους τα τελευταία πέντε χρόνια της μάχης. Αυτή είναι η επιλογή. Είναι πολύ απλό.

Γ. Πρετεντέρης: Κύριε Πρόεδρε, προφανώς δεν θα μας ρωτήσουν. Εγώ όμως βλέπω το εξής, βλέπω δύο αφηγήματα στις εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Μόνο δύο;

Γ. Πρετεντέρης: Από τη μια μεριά η ΝΔ, η οποία λέει «σταθερότητα, Ευρώπη, ευρώ, ευθύνη, αλήθεια» και όλα αυτά. Και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει «ελπίδα, όχι λιτότητα» και όλα αυτά τα πράγματα. Εσείς τι λέτε; Με ποιον είστε εσείς; Ή είστε μια τρίτη άποψη;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω ποια δύο αφηγήματα βλέπω στην πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που είναι μια τυφλή σε μεσαία ποσοστά πόλωση; Βλέπω από τη μια ένα άγαρμπο εκφοβισμό, ότι «εάν δεν συνεχίσουμε εμείς θα καταστραφούμε, οι τράπεζες, το δημόσιο ταμείο», και από την άλλη βλέπω μια αφελή ή και κουτοπόνηρη προσπάθεια εφησυχασμού, ότι «δεν συμβαίνει τίποτα, όλα τέλεια, η Ευρώπη μας περιμένει». Είναι και το ένα και το άλλο απατηλό και επικίνδυνο.

Ο. Τρέμη: Λέτε δηλαδή ότι η ΝΔ, εάν καταλαβαίνω καλά, υιοθετεί μια τακτική άγαρμπου εκφοβισμού. Για να τα διευκρινίζουμε τα πράγματα.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, με την οποία διαφωνούμε. Και πρέπει να σας πω ότι αρκεί να σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί εάν το 2012 η ΝΔ ήταν αυτοδύναμη όπως πίστευε, και δεν υπήρχε ο εγγυητικός ρόλος και το αντίβαρο του ΠΑΣΟΚ. Για να σκεφτείτε τι σημαίνει η διεκδίκηση της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ με τεχνητά μέσα, γιατί δεν μιλάμε για ποσοστά, μιλάμε απλώς για έδρες λόγωbonus και λόγω εκλογικού συστήματος.

Εδώ το θέμα είναι επί της ουσίας. Τι είναι σίγουρο και τι δεν είναι σίγουρο; Μέχρι πού αντέχει η χώρα. Πρέπει να ξέρει την αλήθεια ο πολίτης.

Ν. Ευαγγελάτος: Εγώ επιμένω λίγο στο θέμα της παράταξης και του κέντρου και λέω, ΠΑΣΟΚ 2009 στο 44%, ΠΑΣΟΚ 2012 στο 12%. Και το 2015 οι δημοσκοπήσεις δείχνουν 5–6-7%, θα το δούμε. Η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ μετά από αυτή την εκλογή ποια μπορεί να είναι κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Η ΝΔ πίστευε ότι ούσα αντιμνημονιακή με τα ισοδύναμα του Ζαππείου και όλα όσα έλεγε μέχρι το Νοέμβριο του 2011, βαδίζει για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κάποια στιγμή αναγκάστηκε να προσχωρήσει στην υπευθυνότητα, μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, επέβαλε τις εκλογές του Μαΐου και πήρε 18%, χωρίς να έχει ασκήσει εξουσία παρά μόνο 4,5 μήνες. Και το ΠΑΣΟΚ πήρε 13,5% στις εκλογές εκείνες. Δηλαδή η διαφορά ήταν 5 μονάδες. Γεφυρωνόταν στις 2,5 μονάδες. Μετά μπήκαμε στον τεχνητό διπολισμό λόγω εκλογικού συστήματος και σχηματίστηκαν τα μεγαλύτερα αυτά σχήματα με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των άλλων λόγω εκλογικού συστήματος.

Ν. Ευαγγελάτος: Κάνετε μια αναδρομή σε αυτά που είναι δεδομένα. Εγώ λέω το κόμμα που το 2009 πήρε 44% και σήμερα καταγράφει μια δύναμη περίπου στα 6%, ποιο είναι το όραμά σας για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας; Ένα κόμμα τρίτο το οποίο να είναι κυβερνητικός εταίρος; Μια μεγάλη παράταξη; Θα το κάνετε; Μπορείτε; Πώς θα το κάνετε; Θα το κάνει κάποιος άλλος;

Ευ. Βενιζέλος: Πολύ ωραία ερώτηση. Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Μετά την κρίση και λόγω των δύσκολων μέτρων, επειδή αναλάβαμε μεγάλα φορτία ιστορικά, άδικα και δυσανάλογα, οι άλλοι κρύφτηκαν πίσω από εμάς, κρύφτηκαν και οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. 2004–2009, κρύφτηκε και ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, εμείς πληρώσαμε τεράστιο βάρος. Οι άλλοι αξιοποίησαν την κρίση. Ωραία. Πληρώσαμε εμείς τη φάση της κρίσης. Τώρα θα γίνει νέα αξιολόγηση. Θα γνωριστούμε ξανά για δεύτερη φορά στο όνομα της αλήθειας, γιατί τώρα θα φανεί εάν υπάρχει σχέδιο Β. Τώρα θα φανεί εάν είχαμε άλλες δυνατότητες και δεν τις αξιοποιήσαμε υπέρ του λαού. Τώρα θα φανεί εάν κάποιοι λένε ψέματα ή αλήθεια.

Γ. Πρετεντέρης: Δηλαδή καταλαβαίνω κ. Πρόεδρε ότι λέτε του Τσίπρα «σου ‘ρχεται». Αυτό λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Όλα πληρώνονται εδώ ιστορικά, πολιτικά, εθνικά και παραταξιακά.

Ν. Ευαγγελάτος: Αυτή την απάντηση πάντως θα τη δώσει ο πολίτης; Θα τη δώσουν οι εκλογείς την 25η Ιανουαρίου. Το ερώτημά μου είχε να κάνει με μια παράταξη η οποία ήταν στο 44% και σήμερα είναι στο 5%. Τι λέτε γι’ αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Θα ακούσουμε τι θα πει ο πολίτης με απόλυτο σεβασμό. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αλλά, όπως έχω πει, μπορεί με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό να επιλεγεί δημοκρατικά το αδιέξοδο. Όλα τα μεγάλα λάθη της μεταπολίτευσης ψηφίστηκαν με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες πάθος και ενθουσιασμό, γιατί κάποια πολιτικά κόμματα και κάποιοι ηγέτες έλεγαν ανακρίβειες, ή δεν ήξεραν την αλήθεια. Ο πολίτης όμως τώρα έχει πληροφορηθεί, ξέρει. Πίστευε τυφλά. Τώρα δεν μπορεί να πιστέψει τυφλά. Τώρα πρέπει να είναι απαιτητικός.

Γ. Πρετεντέρης: Λεφτά υπάρχουν;

Ευ. Βενιζέλος: Το «λεφτά υπάρχουν», δεν ξέρω εάν ειπώθηκε, αλλά έτσι ακούστηκε. Τώρα κάποιοι άλλοι λένε πάλι «λεφτά υπάρχουν. Θα βγάλουμε έντοκα γραμμάτια».

Ο. Τρέμη: Το είπατε κι εσείς όμως. Το είπε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ν. Ευαγγελάτος: Σε εκλογές που έγιναν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2009, μην τα ξεχνάμε αυτά, το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τις εκλογές τότε.

Ευ. Βενιζέλος: Κακώς κ. Ευαγγελάτο. Κακώς. Αλλά το 2001 με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη είχαμε προτείνει, ήμουνα εισηγητής της αναθεώρησης, να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα ώστε να μην διαλύεται η Βουλή λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η ΝΔ δεν το δέχτηκε και έτσι έχουμε μια κακή ρύθμιση στο σύνταγμά μας. Το «λεφτά υπάρχουν» επαναλαμβάνεται με τα έντοκα, ενώ ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα όρια τα οποία επιβάλλονται από τους κοινοτικούς κανόνες. Και επίσης όταν εκδίδεις έντοκα γραμμάτια στεγνώνεις την αγορά, στεγνώνεις τις τράπεζες, πλήττεις την ανάπτυξη, άρα πλήττεις τις επενδύσεις και την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Και εάν θέλετε να σας πω την πραγματικότητα, γιατί κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, δώστε μου 30 δευτερόλεπτα να σας την πω, γιατί βλέπω διαμάχη μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, ΣΥΡΙΖΑ και Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπάρχει πράγματι πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα. Οι συμπεριφορές των καταθετών είναι φυσιολογικές, αλλά έχουν φύγει στην αρχή της κρίσης μέχρι το μέσο της κρίσης περίπου 85 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι στη θέση τους. Όμως οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη εξαρτώνται από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η στήριξη αυτή πρέπει να γίνεται με χαμηλά επιτόκια και άνεση. Εάν σε αναγκάσουν να πας στον ειδικό λογαριασμό ανάγκης της Τράπεζας της Ελλάδος, στο ΕLΑ, τα επιτόκια αυξάνουν. Η ρευστότητα στεγνώνει. Οι επιχειρήσεις πλήττονται. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πλήττονται.

Έχουμε όμως πρόβλημα υστέρησης των δημοσίων εσόδων λόγω αβεβαιότητας πολιτικής και προεκλογικού κλίματος. Έχουμε υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν έχουμε πάρει δόσεις 10,7 δισ. ευρώ από τους εταίρους μας. Από το δάνειο. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στις 28 Φεβρουαρίου η Ελλάδα να έχει βγει από το μνημόνιο στο οποίο παραμένει για τεχνικούς λόγους και να έχει περάσει στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Αυτό θα μας επιτρέψει να θέσουμε με τον καλύτερο τρόπο και τα ζητήματα του χρέους.

Ο. Τρέμη: Κύριε Βενιζέλο δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Ζητώ την κατανόησή σας και τη συνεργασία σας.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Ο. Τρέμη: Και θέλω να σας ευχηθώ και βεβαίως και ο Γιάννης Πρετεντέρης και ο Νίκος Ευαγγελάτος, θέλουμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στους στόχους σας στις εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ πολύ.