Λ. Παρασκευά: Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε καλώς ήρθατε και καλό αγώνα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Καλησπέρα στους ακροατές μας, καλησπέρα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Λ. Παρασκευά: Να είστε καλά. Είχατε την ευκαιρία να συναντηθείτε με στελέχη σας νωρίτερα, με φίλους σας, να τα πείτε, παρακολουθήσαμε και σε απ’ ευθείας σύνδεση την ομιλία σας, αυτό που δεν ξέραμε τουλάχιστον εγώ είναι ότι έλκετε καταγωγή κατά το ήμισυ από τη Χαλκίδα.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι προφανώς. Ο πατέρας μου κατάγεται από το Τραχήλι που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αλιβερίου Κύμης τώρα, εκεί μεγάλωσε. Ο παππούς μου ήταν παπάς ιερέας στον ενοριακό ναό του Τραχήλι και εγώ έχω περάσει όλα μου τα παιδικά καλοκαίρια στην Εύβοια στο Τραχήλι, στην Αμάρυνθο, στην Χαλκίδα όπου έχουμε συγγενείς.

Λ. Παρασκευά: Οπότε είστε και από οικογένεια εκκλησιαστική, δεν εμπλέκεστε σε αυτό το θρησκευτικό πόλεμο εσείς, λόγω ακριβώς αυτής της συγγένειας είστε στο απυρόβλητο σε αυτή τη διαδικασία, γιατί είδα ότι μέχρι έμπαιναν και ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ανήκω σε αυτούς που παριστάνουν κάτι. Η σχέση μου με τα θέματα αυτά είναι μια σχέση βιωματική, δεν είναι μια σχέση πολιτική και πολύ περισσότερο δεν είναι μια σχέση προεκλογική.

Γ. Σιμόπουλος: Είναι σε ένα νομό σήμερα ο κ. Βενιζέλος όπου ήταν ο μοναδικός που είχε βουλευτή το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την θητεία που μας πέρασε. Τώρα όμως δεν τον έχει και άκουσα και το σχόλιό σας στην ομιλία, γιατί ο μοναδικός βουλευτής της Στερεάς που είχατε, δεν είναι πλέον μαζί σας. Και επισημαίνω ότι δυο διατελέσαντες υπουργοί σε αυτή την Κυβέρνηση, δεν είναι πλέον μαζί σας σε αυτό τον αγώνα. Τι συμβαίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Έχετε απόλυτα δίκιο. Στην Στερεά είχαμε δυσκολίες στην εκπροσώπησή μας την προηγούμενη φορά λόγω του εκλογικού νόμου. Ο εκλογικός νόμος έχει πολλά παράλογα και άδικα στοιχεία, το πιο παράλογο είναι το bonus των 50 εδρών στο πρώτο Κόμμα ακόμη κι αν η διαφορά με το δεύτερο είναι μια ψήφος, ακόμη κι αν τα ποσοστά του είναι χαμηλά ή μέτρια. Στην Ιταλία δίνουν το bonus αυτό, αν ένα Κόμμα έχει άνω του 42%.

Τώρα, η αλήθεια είναι όπως ακριβώς είπατε, ότι στους νομούς της Στερεάς είχαμε ένα βουλευτή στην Εύβοια τον κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος επέλεξε κατά τρόπο παράδοξο να ενταχθεί το ΚΙΔΗΣΟ το νέο Κόμμα, το προσωπικό Κόμμα, που ίδρυσε ο κ. Παπανδρέου. Δεν θέλω να πω κάτι δημόσια, νομίζω οι πολίτες είναι και ευαίσθητοι και ενήμεροι και ευφυείς και μπορούν να αξιολογήσουν συμπεριφορές. Τίμησα τον κ. Κεδίκογλου προτείνοντάς τον να καταστεί Υφυπουργός Παιδείας, έκανε μια διαδρομή, κάποια στιγμή έγινε μια αλλαγή στο Υπουργείο Παιδείας διότι αποκτήσαμε τη θέση του Υπουργού με τον κ. Λοβέρδο, είδα μια διαφορετική συμπεριφορά αμέσως μετά, εν πάση περιπτώσει θα δούμε πολλά τέτοια φαινόμενα την εποχή αυτή. Δεν θα αναφερθώ και στο θέμα της κας Γκερέκου.

Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με τέτοιες συμπεριφορές, δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές σταδιοδρομίες, δεν μας ενδιαφέρει ο καιροσκοπισμός.

Γ. Σιμόπουλος: Ωστόσο υπάρχει ένας αλληλοσπαραγμός ανάμεσα στη βάση, στα στελέχη.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν νομίζω, εδώ θα διαφωνήσω. Υπήρξε μια προσπάθεια να συμβεί αυτό, αλλά όπως είδατε και από τις έρευνες της κοινής γνώμης έχουν προσδιοριστεί οι θέσεις και τα μεγέθη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ήταν σήμερα στη Χαλκίδα, είναι παντού οι Συνδυασμοί μας τα στελέχη μας, οι Οργανώσεις και καλώ και προσκαλώ όλους τους φίλους, όλους τους οπαδούς, όλα τα μέλη, όλα τα στελέχη να συναντηθούμε όχι μετά τις εκλογές αλλά στις εκλογές. Γιατί η χρήσιμη ψήφος για την Παράταξη και την πατρίδα είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, που θα είναι στη Βουλή και που καλείται να παίξει ρόλο εγγυητικό και ρυθμιστικό για να προστατεύσουμε τις κατακτήσεις των Ελλήνων και για να σηματοδοτήσουμε την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Λ. Παρασκευά: Υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εδώ από τη Λαμία που δήλωσε προ ημερών που έχει μεταπηδήσει στο Κίνημα του κ. Παπανδρέου ότι η προσδοκία του είναι να μοιραστείτε το ποσοστό που είχατε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Και αναρωτιέμαι τι να σκέφτονται οι φίλοι ψηφοφόροι.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι τραγικό.

Λ. Παρασκευά: Ο Θανάσης Μερτζάνης από τη Λειβαδιά θέλει να σας ρωτήσει.

Θ. Μερτζάνης: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα και καλή επιτυχία στις εκλογές, μια ερώτηση και από εμένα από τη δική μου την πλευρά, από ένα νομό που νομίζω θα γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι παραδοσιακά για το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε το κάστρο του. Εγώ θα επιμείνω στην ερώτηση που έκανε ο Γιώργος Σιμόπουλος πριν, είχαμε παραιτήσεις μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και Δημοτικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, δικαιολογώντας ουσιαστικά την αποχώρησή τους και την προσχώρησή τους σε αυτό το νέο κομματικό σχηματισμό του κ. Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μετανιώσουν κάποιοι σύντροφοι και θα επανέλθουν, δεν είναι θέμα αυτό. Αρκεί να επανέλθουν τώρα.

Θ. Μερτζάνης: Ζητούσαν επίμονα και στις ….

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν και πολλοί που δεν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στο παραβάν στις ευρωεκλογές. Τώρα το παραβάν σηκώθηκε και είναι προτιμότερο να ξέρουμε τι κάνει ο καθένας, παρά να κρυβόμαστε. Αλλά δεν είναι αυτά τα θέματά μου. Αυτά τα θέματα τα έχουμε λύσει, πιστεύω ότι κρίθηκαν αυτά τα θέματα.

Θ. Μερτζάνης: Έχω μια συγκεκριμένη ερώτηση γι’ αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Τα όργανα του Κόμματος, η βάση του Κόμματος σας διεμήνυε όλο αυτό το διάστημα τη συνεργασία σας με τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση ότι θα ήθελε να πάει άμεσα σε ένα Συνέδριο, στο οποίο εκεί θα ειπωθούν όλες οι αλήθειες όπως και εσείς στηρίζετε και υποστηρίζετε την αλήθεια και να έκανε ένα νέο ξεκίνημα το ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν το ακούσατε;

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε, μη σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο μας. Ο ελληνικός λαός δεν ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ τώρα, ούτε με τον κ. Παπανδρέου. Ασχολείται με μεγάλα θέματα, που πάει η χώρα, τι γίνεται με την οικονομία, τι σημαίνει διαπραγμάτευση, αν έχουμε περιθώρια σε σχέση με το χρέος, εάν μπορούμε να βρούμε τα λεφτά που πρέπει να πληρώσουμε το Μάρτιο. Αυτά είναι τα θέματα. Τώρα αυτά που με ρωτάτε είναι πολύ σημαντικά σε τοπικό επίπεδο, αλλά λίγο παραπολιτικά και κουτσομπολίστικα θα μου επιτρέψετε να πω.

Θ. Μερτζάνης: Εγώ εκτιμώ ότι δεν είναι κουτσομπολίστικο κάτι τέτοιο, όταν εσείς για παράδειγμα βγαίνετε στην ομιλία σας στη Χαλκίδα λίγα λεπτά πριν και λέγατε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι ο εγγυητής της εθνικής στρατηγικής ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης ενδεχομένως. Οπότε θα πρέπει να τα αποσαφηνίσουμε αυτά τα πράγματα για το τι ακριβώς μιλάμε.

Ευ. Βενιζέλος: Ρωτήστε γι’ αυτά. Να σας πω το εξής, ακούστε κ. Μερτζάνη και αγαπητοί κ. Σιμόπουλε και κα Παρασκευά, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην εξουσία το 2009 με Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου τον οποίο τίμησε και ανέδειξε και ανέλαβε την καυτή πατάτα της διαχείρισης της κρίσης μόνος του. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποστούμε ένα ακρωτηριασμό εκλογικό και να αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία να κρύψει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009. Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μου να αξιώσουμε αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων κατά τη διαδικασία έγκρισης του πρώτου Μνημονίου, ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του.

Στη συνέχεια ξέρετε ότι από τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Παπανδρέου επεδίωξε συνεργασία με τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ευδοκίμησε αυτό. Μπήκα στην Κυβέρνηση ως Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνοντας τεράστια βάρη, κάναμε μια προσπάθεια να πάρουμε το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα του χρέους και μετά από αυτό ξαφνικά φτάσαμε σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας πάλι με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη.

Οι πολίτες στους οποίους αναφέρεστε δεν θυμούνται ότι η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία έγινε το Νοέμβριο του 2011 με Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου; Και το 2012 που προτείναμε να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση και η ΔΗΜΑΡ ο κ. Παπανδρέου συμφωνούσε και υπερψήφισε τις αποφάσεις αυτές. Είναι αποφάσεις του Συνεδρίου και αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ψήφισε και όλα τα μέτρα, όλες τις προτάσεις, όλους τους προϋπολογισμούς. Όλοι τους ψηφίσαμε.

Και πρέπει να σας πω επίσης ότι εμείς δεν μπήκαμε το ’12 με πολιτικά στελέχη, μπήκαμε με τεχνοκράτες. Ένα χρόνο αργότερα, όταν παλινδρόμησε η ΔΗΜΑΡ και έφυγε και στη συνέχεια εξαερώθηκε πολιτικά, μπήκαμε και πολιτικά στην Κυβέρνηση με στελέχη, για να σώσουμε την προσπάθεια, για να γίνει η διαπραγμάτευση, για να βγούμε όρθιοι και καθαροί ως χώρα. Και εδώ είμαστε τώρα.

Και τώρα μετά τις εκλογές, πάλι η πρότασή μας είναι Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το πρώτο – δεύτερο Κόμμα, με όλα τα Κόμματα του δημοκρατικού τόξου που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εάν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Νέα Δημοκρατία και όλα τα Κόμματα που είναι δημοκρατικά, ευρωπαϊκά.

Αν είναι πάλι πρώτη η Νέα Δημοκρατία, δεν το βλέπω αυτό από τις δημοσκοπήσεις, πάλι πρέπει να είναι μέσα και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα Κόμματα όπως το είπαμε. Εμείς δεν είμαστε μπαλαντέρ, δεν ψάχνουμε ρόλο στην Κυβέρνηση, δεν θέλουμε να είμαστε στην Κυβέρνηση.

Είμαστε εθνικός εταίρος, θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα. Αλλά να πω το εξής: δεν βλέπω από τις δημοσκοπήσεις τώρα να αλλάζει εύκολα η πρώτη θέση για το ΣΥΡΙΖΑ. Εάν υπάρχουν πολίτες δημοκρατικοί προοδευτικοί που θέλουν εγγύηση και αντίβαρο, πρέπει να στραφούν στο ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος, η Νέα Δημοκρατία δεύτερη. Την Κυβέρνηση και την εθνική πολιτική την κράτησε το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό του.

Επίσης εάν θέλουν ως εγγυητή τον κ. Μιχαλολιάκο, ας ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Αν θέλουν τον κ. Καμμένο, ας τον έχουν. Αν θέλουν τον κ. Θεοδωράκη, ας στείλουν στην Ευρώπη για διαπραγμάτευση τον κ. Τσίπρα και τον κ. Θεοδωράκη. Αν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, εμένα, τα στελέχη μας, τα έμπειρα τα δοκιμασμένα με την κριτική που ασκούν, με τη φθορά που υπάρχει, γιατί κουβαλάμε βάρος τεράστιο και δυσανάλογο, ας διαλέξουν εμάς.

Εμείς μπορούμε να προσφέρουμε την εθνική εγγύηση, λέμε την αλήθεια. Εδώ βλέπετε ο κ. Σαμαράς κάνει μια προσπάθεια άγαρμπου εκφοβισμού «αν δεν με ψηφίσετε θα καταστραφεί η χώρα», ο κ. Τσίπρας μια προσπάθεια πονηρού ή αφελούς εφησυχασμού «δεν συμβαίνει τίποτε, η Ευρώπη μας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες να κάνουμε μονομερείς ενέργειες». Αυτά είναι ανακρίβειες επικίνδυνες. Υπάρχει μια γραμμή, μια στρατηγική, μια αλήθεια. Ακούμε πράγματα τα οποία είναι ανεύθυνα μέχρι μυελού οστέων.

Λ. Παρασκευά: Κύριε Πρόεδρε είπατε και προχθές ότι το στοίχημα των εκλογών δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει, αλλά το προς τα πού θα πάει η χώρα τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ευ. Βενιζέλος: Ακριβώς.

Λ. Παρασκευά: Ποιος είναι όμως ο σωστός δρόμος για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές και να το αποφασίσουν μέχρι να φτάσουν στην κάλπη. Είναι αυτός που οι τελευταίες συγκυβερνήσεις χάραξαν, ή αυτός που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι καλύτερος και λιγότερο ανώδυνος; Γιατί σώνει και καλά είναι ο άλλος δρόμος ο σωστός;

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε να σας πω. Όταν ένας άνθρωπος ένας πολίτης έχει υποστεί θυσίες επί θυσιών επί πέντε χρόνια και του χαϊδεύει κάποιος τα αυτιά και του λέει «ξέρεις υπάρχει ένας εύκολο δρόμος», μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει ένας εύκολος δρόμος και εμείς ήμασταν χαζοί, ή θέλαμε να ταλαιπωρήσουμε τον εαυτό μας και τους Έλληνες και διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο. Και οι Κύπριοι το πίστεψαν αυτό και απέρριψαν το σχέδιο Α γιατί θα έβρισκαν καλύτερο σχέδιο Β, και δάνειο στη Ρωσία. Δεν βρήκαν τίποτε. Βρήκαν κουρεμένες τις καταθέσεις στις Τράπεζες.

Τώρα, έφτασε η ώρα της αλήθειας κοντός ψαλμός αλληλούια. Εάν πιστεύουν οι πολίτες ότι υπάρχει ένας εύκολος δρόμος και το δρόμο αυτό τον χαράσσει και τον ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ας ψηφίσουν. Ο κ. Τσίπρας είπε το εξής καταπληκτικό: «μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας μόνο αν είμαστε αυτοδύναμοι». Και λέω εγώ: αυτό τι είναι; Απειλή ή διαβεβαίωση; «Απειλή» ότι αν είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ τεχνητά λόγω εκλογικού νόμου όχι λόγω ποσοστών, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των μονομερών ενεργειών; Των απειλών; Της «λεβεντιάς»; Και αν πρέπει να υπάρχουν και εταίροι απαλλάσσετε της ευθύνης να αποδείξει αν αυτά που λέει ισχύουν, ή είναι ανακριβή;

Δεν υπάρχουν αγαπητοί μου άλλοθι. Αυτοδυναμία δεν υπάρχει, η κοινωνία θέλει συνεργασίες. Περιθώρια χρονικά για δεύτερες εκλογές δεν υπάρχουν, τέλη Φεβρουαρίου χτυπάει η καμπάνα και επίσης δεν υπάρχουν άλλοθι ότι «έλεγα κάποια πράγματα αλλά δεν ήξερα δεν καταλάβαινα..». Όλοι ξέρουν τα πάντα.

Λ. Παρασκευά: Πάντως ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει και υπομονή πλέον από τους πολίτες ούτε κατανόηση.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά να σας πω κάτι; Το καταλαβαίνω αυτό, υπάρχει μεγάλη κόπωση, υπάρχει αγωνία …

Λ. Παρασκευά: Σε όλα τα επίπεδα.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά είναι κρίμα από το Θεό να κλωτσήσουμε την καρδάρα στην οποία σταγόνα – σταγόνα μαζέψαμε λίγο γάλα και τώρα μπορούμε να κάνουμε τη χώρα ξανά ισοδύναμη, ξανά αξιοπρεπή μέσα στην Ευρώπη να προστατεύσουμε τις αδύναμες ομάδες και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Αλίμονο αν τώρα ένα βήμα πριν την έξοδο, υπαναχωρήσουμε επειδή κουραστήκαμε ή επειδή πιστέψαμε ότι υπάρχει εύκολος δρόμος. Αν υπήρχε εύκολος δρόμος θα τον είχε ακολουθήσει η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία μια τεράστια χώρα, η οποία εφαρμόζει τώρα δύσκολες πολιτικές και ο κ. Ολάντ χάνει δραματικά δημοτικότητα.

Λ. Παρασκευά: Σε καμία περίπτωση όμως σαν τις δικές μας πολιτικές καμία από τις χώρες που αναφέρατε. Γι’ αυτό και βγήκαν πιο εύκολα.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως συγκρίσιμες, αλλά και καμία άλλη χώρα δεν είχε όλα τα προβλήματα που είχαμε εμείς. Τεράστιο έλλειμμα, χρέος μη εξυπηρετήσιμο και επιπλέον έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, στο εμπορικό ισοζύγιο κυρίως. Εμείς είχαμε τρία κακά μαζεμένα, η Ιρλανδία είχε πρόβλημα Τραπεζών, η Πορτογαλία είχε κυρίως πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητά της, η Ισπανία είχε πρόβλημα Τραπεζών, εμείς τα είχαμε δυστυχώς όλα, από το 2007 χωρίς να το καταλάβουμε.

Ξεκινήσαμε το ’10 και καταλάβαμε ότι είμαστε σε κρίση και ύφεση από το 2007 όχι από το 2010. Δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, η κρίση έφερε το Μνημόνιο ως την κακή, αλλά λιγότερο κακή λύση. Κακή, αλλά όχι καταστροφική. Η άλλη λύση είναι η καταστροφή.

Γ. Σιμόπουλος: Δεν έχουμε ακούσει ακόμη ποιος έχει φέρει την κρίση όμως κ. Πρόεδρε.

Θ. Μερτζάνης: Αν πετύχετε τους στόχους σας και πάρετε την τρίτη θέση και είστε ο ρυθμιστής, μπορείτε να μας πείτε πως θα καταφέρετε τους δυο αντιπάλους του διπολισμού να συνεργαστούν αφού κανένας δεν δέχεται σε αυτή τη χρονική στιγμή να συνεργαστεί με τον άλλον, ποιες θα είναι οι υποχωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν από τη μια ή την άλλη πλευρά και εν τέλει ποιος είναι ο λιγότερος επικίνδυνος, γιατί ο καθένας φοβίζει την άλλη πλευρά ότι αν βγει εκείνος θα καταστραφείτε, αν μείνει ο άλλος πάλι θα καταστραφείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, σας είπα προηγουμένως ότι κανείς από τους δυο δεν έχει δίκιο. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τη μια ένα άγαρμπο …

Λ. Παρασκευά: Ο ένας φοβίζει, ο άλλος εφησυχάζει είπατε.

Ευ. Βενιζέλος: Θα έλεγα αναποτελεσματικό εκφοβισμό, από την άλλη έχουμε ένα εξωραϊσμό και έναν εφησυχασμός ο οποίος είναι άκρως επικίνδυνος. Γιατί 26 Ιανουαρίου κληρώνει. Ο καθένας πρέπει να αποδείξει την αλήθεια και την αποτελεσματικότητα και την εφαρμοσιμότητα αυτών που λέει.

Εμείς λέμε: «αφήστε τα αυτά τώρα παιδιά, πάμε να πούμε την αλήθεια στον κόσμο». Η αλήθεια είναι αυτή, προκύπτει από τους αριθμούς, προκύπτει από το συμφέρον του τόπου. Και πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Τώρα, αν θέλει κάποιος να κρυφτεί πίσω από τον άλλον δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αυτή τη διελκυστίνδα. Φυσικά μόνοι μας δεν μπορούμε να τα επιβάλλουμε αυτά. Χρειάζεται και η πίεση του κόσμου, του ελληνικού λαού, ο πολίτης θα τα καθορίσει αυτά. Αν μας δώσει τη δύναμη μπορούμε να τα επιβάλλουμε, αν δεν μας τη δώσει τη δύναμη θα αναλάβει ο καθένας την ευθύνη των εξελίξεων.

Θ. Μερτζάνης: Πάντως το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί και με τον άγαρμπο προεκλογικά εκφοβιστή και με τον προεκλογικά εφησυχαστή.

Ευ. Βενιζέλος: Στη βάση των δικών μας προτάσεων και της δικής μας πλατφόρμας, όχι της δικής του. Στη βάση της εθνικής στρατηγικής την οποία την έχω παρουσιάσει: πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, διαπραγμάτευση.

Θ. Μερτζάνης: Άρα δικαιολογείτε τώρα με λίγα λόγια την άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει αυτοδυναμία για να ξετυλίξει το πρόγραμμά του, αυτό λέτε. Άρα ουσιαστικά επιβεβαιώνετε τον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει αυτοδυναμία για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ είπα ότι ο κ. Τσίπρας μάλλον είναι αμφίθυμος δεν ξέρει τι θέλει. Διότι αυτοδυναμία σε έδρες όχι σε ψήφους σημαίνει ότι δεν μπορείς να κρυφτείς πουθενά. Πρέπει να πάρεις τα κάρβουνα και να τα φας! Δηλαδή τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα.

Τώρα, από εκεί και πέρα ο ελληνικός λαός ας κρίνει. Ξέρετε, από ένα σημείο και μετά λένε –το είπα και στην ομιλία μου- η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αλλά μπορεί ανέτως δημοκρατικά να επιλεγεί το αδιέξοδο, το λάθος. Ξέρετε το 1920 εν μέσω της Μικρασιατικής εκστρατείας ο ελληνικός λαός φωνάζοντας συνθήματα «Κάτω οι κλέφτες» κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου καταψήφισε τους φιλελεύθερους και η αντιπολίτευση με κορμό το λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές. Φτάσαμε στη Μικρασιατική καταστροφή και μετά φώναξαν τον Βενιζέλο από το εξωτερικό, να ηγηθεί της αντιπροσωπείας στη Λωζάννη για τη Σύμβαση της Λωζάννης που ήταν η σύμβαση της αξιοπρεπούς ήττας.

Λ. Παρασκευά: Φοβάστε μήπως γίνει και τώρα το ίδιο;

Ευ. Βενιζέλος: Η ιστορία είναι πολύ διδακτική. Όχι δεν φοβάμαι τίποτε, ελπίζω πάντα ότι ο ελληνικός λαός έχει μια ιστορική συνείδηση και μια ιστορική εγρήγορση. Δεν υπάρχουν λαοί που να θέλουν να πάνε στο κακό, θέλουν όλοι να πάνε στο καλό, ευημερία και πρόοδο θέλει ο κόσμος, δουλειές, επενδύσεις, προοπτική, μέλλον για τα παιδιά μας. Αυτό θέλει ο κόσμος.

Αλλά αν κάποιοι θέλουν την επιστροφή στο φαύλο παρελθόν της μεταπολίτευσης, τον χαμένο παράδεισο των προνομίων, τις καταστάσεις που ξέραμε στο κράτος και το δημόσιο τομέα, αυτό δεν θα γίνει. Δεν το θέλει και ο κόσμος δηλαδή η κοινωνία.

Η κοινωνία θέλει ο αγρότης να μπορεί να προοδεύσει, να κάνουμε μια πρωτογενή παραγωγή δυναμική και μια βιομηχανία τροφίμων η οποία να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Ο κόσμος θέλει υγιείς μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να στηρίζονται από τις Τράπεζες. Ο κόσμος θέλει να υπάρξουν επενδύσεις να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμα 640.000 θέσεων εργασίας, μία – μία προσδιορισμένες. Ο κόσμος θέλει να έχει ρευστότητα στην αγορά για να μπορεί να έχει η επιχείρηση κεφάλαιο κίνησης και στήριξη των εξαγωγών. Ο κόσμος θέλει να λειτουργεί το κοινωνικό κράτος να μπορούν τα Ταμεία να πληρώσουν συντάξεις. Διότι τώρα οι Τράπεζες είναι εντάξει, οι καταθέτες είναι σταθεροί αλλά ο κόσμος δεν πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Λ. Παρασκευά: Γιατί δεν μπορεί κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Και λόγω εκλογών. Πολύ περισσότερο τον Ιανουάριο από ό,τι το Δεκέμβριο και λόγω του προεκλογικού κλίματος.

Λ. Παρασκευά: Νομίζω είναι μεγάλη η απόκλιση στα ίσως θα περιμέναμε.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει πολιτική επιδείνωση, λόγω αβεβαιότητας και προεκλογικής περιόδου.

Θ. Μερτζάνης: Ας πάρουμε το πιο αισιόδοξο σενάριο και θα θέλαμε να είναι αυτή η έκβαση: τελειώνουν οι εκλογές, υπάρχει Κυβέρνηση συνεργασίας ας μην πούμε με ποια Κόμματα, τα επόμενα βήματα ποια είναι σε σχέση με το τέλος του Μνημονίου, τη μεταβατική περίοδο της πιστωτικής γραμμής, την έναρξη της ανάπτυξης και όλα αυτά.

Ευ. Βενιζέλος: Σας τα λέω ένα – ένα. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης που κάνει η τρόικα, είμαστε ένα βήμα πριν. Συμφωνία ότι τελείωσε το Μνημόνιο που έχει τελειώσει 31 Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπάρχει άλλο δάνειο. Πρέπει να πάρουμε τις καθυστερούμενες δόσεις του 2014 που είναι πολλές, είναι 10,7 δις από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναπνέει αμέσως η οικονομία, πηγαίνουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή ήδη η γερμανική Βουλή την έχει εγκρίνει, ανακουφίζεται η οικονομία. Τα 11 δις που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών στηρίζουν ως αποθεματικό την προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά διαγράφονται από το χρέος μειώνεται το χρέος μας.

Στη συνέχεια ξεκινάμε τις διευθετήσεις του χρέους που τις έχουμε προσυμφωνήσει από τον Φεβρουάριο του 2012. Το χρέος ήδη το έχουμε κουρέψει κατά 180 δις και το έχουμε κάνει μακροπρόθεσμο και φτηνό αλλά είναι έτοιμοι να μας δώσουν και άλλα με συμφωνημένο και οργανωμένο τρόπο, δεν χρειάζονται ούτε απειλές ούτε τσάμπα μαγκιές. Θα κάνουμε πολύ μεγάλες προόδους γιατί είναι έτοιμες, προετοιμασμένες και βέβαια μετά η έμφαση είναι η πραγματική οικονομία, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, το ΕΣΠΑ, οι ΚΑΠ, οι νέες θέσεις εργασίας, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές.

Εδώ τα πράγματα θα κινήσουν με γεωμετρική πρόοδο αρκεί να περάσουμε τον κάβο αυτόν, να πάμε μπρος και όχι πίσω.

Λ. Παρασκευά: Δεν ξέρω ο Θανάσης αν έχει την επόμενη ερώτηση ολοκληρώνοντας και τον κύκλο.

Θ. Μερτζάνης: Και με ένα ΑΕΠ από το 120 προ κρίσης στο 280%. Το εξωτερικό μας χρέος εκτινασσόμενο στο 280% από αυτό το δανεισμό.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, για όνομα του Θεού. Το χρέος κατ’ αρχάς είναι 170% του ΑΕΠ αυτή τη στιγμή και θα αποκλιμακωθεί εντυπωσιακά. Διαβάστε σήμερα στη σελ. 18 της «Καθημερινής» το άρθρο που δημοσίευσε στους «Financial Times» ο κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι που ήταν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι πριν από λίγους μήνες. Ήταν ο προκάτοχος του κ. Άσμουσεν.

Θα δείτε, εξηγεί με απλό τρόπο γιατί το ελληνικό χρέος είναι καλύτερο από το χρέος των μισών τουλάχιστον ευρωπαϊκών χωρών. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας είναι 60% μικρότερο από ότι ήταν το 2010. Είναι όσο έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κόστος εξυπηρέτησης και θα δείτε ότι με την πρόοδο, την ανάπτυξη, η αποκλιμάκωση θα είναι ραγδαία.

Αφήστε που υπολογίζεται λάθος, γιατί υπολογίζουν μόνο την ονομαστική τιμή και δεν υπολογίζουν τη διάρκεια και τα επιτόκια. Εσείς είστε έμπειροι άνθρωποι, όλα τα δάνεια όλα τα οικονομικά μεγέθη τα υπολογίζουμε σε ονομαστική αξία, αλλά με βάση διάρκεια και επιτόκιο. Αν προεξοφλήσουμε το χρέος μας είναι ούτε 60% του ΑΕΠ.

Και το ελληνικό χρέος είναι μεγάλο για την Ελλάδα, αλλά είναι μηδαμινό για την Ευρώπη και δεν είναι στις αγορές. Μόνο το 10% είναι στις αγορές. Τα άλλα, τα έχουν τα κράτη και οι θεσμοί. Γι’ αυτό όταν εμείς μιλάμε για χρέος, πρέπει να ξέρετε ότι μιλάμε για μια σχέση με τα κράτη – μέλη και τους θεσμούς της Ευρωζώνης. Δεν μιλάμε για την αγορά. Η αγορά έχει μόνο το 10%. Το ελληνικό χρέος είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με όλα τα άλλα χρέη κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Θ. Μερτζάνης: Άρα είναι βιώσιμο δηλαδή.

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει θώρακες αποκτήσει το 2012, τεράστιους θώρακες. Γι’ αυτό θα πω στους φίλους μας του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων Κομμάτων όταν κάνουν σε σχέση με το χρέος το ένα χιλιοστό αυτών που κάναμε εμείς και που έτυχε να κάνω στην περίοδό μου ως Υπουργός Οικονομικών, να ‘ρθούν να μιλήσουμε. Το ένα χιλιοστό! Εάν ελαφρύνουν τον ελληνικό λαό κατά το ένα χιλιοστό από την ελάφρυνση που έχουμε κάνει εμείς. Σημειώστε το αυτό. Το «STAR» Κεντρικής Ελλάδας να το κρατήσει αυτό το video, όπως το λέω: το ένα χιλιοστό.

Γ. Σιμόπουλος: Μια τελευταία ερώτηση γενική για όλο τον κόσμο. Είναι εγγυημένο το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη με οποιονδήποτε τρόπο από εδώ και πέρα και μόνο κάτι περισσότερο μπορεί να περιμένει;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι εγγυημένο από εμάς. Είναι εγγυημένο από την πολιτική που εμείς εκπροσωπούμε και υποστηρίζουμε. Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τις πολιτικές των άλλων.

Λ. Παρασκευά: Μάλιστα. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη απόψε κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας συνέχεια.

Λ. Παρασκευά: Καλή συνέχεια και σε εσάς.