Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο

Σ. Διαμαντόπουλος: Καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Έχουμε να σας δούμε στη Θεσσαλονίκη κ.Πρόεδρε 400 χρόνια.

Ευ. Βενιζέλος: Ε, όχι βέβαια. Έρχομαι πάρα πολύ συχνά, η οικογένειά μου είναι εκεί συνεχώς, εκεί μένουμε. Και την ημέρα των Φώτων κάναμε μια μεγάλη συγκέντρωση στελεχών, φαντάζομαι ότι θα μεταδώσατε αποσπάσματα από την ομιλία μου.

Σ. Διαμαντόπουλος: Το μεταδώσαμε και προφανώς είναι η οικογένειά σας εδώ και προφανώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι πάνω απ’ όλα Θεσσαλονίκη, αλλά θα πρέπει να το αποδείξει και με την πολιτική του σταδιοδρομία αυτό, διότι σας έφαγαν την ΕΤ-3 που ήταν δικό σας κομμάτι και δεν είπατε κουβέντα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, μη το λέτε αυτό. Απλώς μας παρεμποδίζουν τώρα να εφαρμόσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο στις υποδομές της ΕΤ-3 γιατί δική μας δέσμευση είναι πως θα υπάρχει οπωσδήποτε δημόσια τηλεόραση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν θα είναι απλώς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά θα είναι το περιφερειακό κανάλι, το μέσο ανάδειξης όλης της εκτός Αθηνών Ελλάδας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε. Γιατί η ΕΤ-3 είναι ένα δημιούργημα, όπως ξέρετε, ταυτισμένο με εμένα, από την εποχή που ήμουν Υπουργός Τύπου.

Σ. Διαμαντόπουλος: Εντάξει, δεν είναι μόνο με εσάς, είναι με μια πόλη ολόκληρη και μια Περιφέρεια η οποία πάλεψε για να φτιάξει ένα κανάλι το οποίο βέβαια έμπλεξε μετά σε ιστορίες γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία.

Ευ. Βενιζέλος: Όντως η πόλη πάλεψε και παλεύει, αλλά …

Σ. Διαμαντόπουλος: Η Περιφέρεια, το Κιλκίς, η Αλεξανδρούπολη, όλοι.

Ευ. Βενιζέλος: Κάποιος το έχει κάνει αυτό.

Σ. Διαμαντόπουλος: Εσείς κ. Βενιζέλο, εσείς. Όπως εσείς κι άλλοι πολλοί επιμείνατε στην εξίσωση ειδικών φόρων στο πετρέλαιο και φτάσαμε στο τέλος μετά από τρία χρόνια να πείτε «κάναμε λάθος, συγνώμη».

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, με συγχωρείτε δεν είναι καθόλου έτσι. Πάμε τώρα σε τελείως διαφορετικό θέμα. Η δική μας πρόταση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ήταν και είναι όλη η αύξηση που γίνεται λόγω εξίσωσης, να επιστρέφεται αυτομάτως γιατί μας ενδιαφέρει να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και το κέρδος του δημοσίου θα προέλθει από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Δεν συμφωνήσαμε με τη ΝΔ σε αυτό.

Σ. Διαμαντόπουλος: Δεν εννοώ αυτή σας τη θέση γιατί σε αυτό έχετε απόλυτα δίκιο, είναι έτσι και συμφωνώ κι εγώ μαζί σας σε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά δεν ήταν εύκολο να συμφωνήσουμε ούτε με τη ΝΔ, ούτε με την τρόικα, ξέρετε.

Σ. Διαμαντόπουλος: Αυτό ήταν λάθος. Δεν ήταν μεγάλο;

Ευ. Βενιζέλος: Ήταν και είναι και γι’ αυτό κάναμε τη μείωση. Εν πάση περιπτώσει πετύχαμε κάτι το οποίο είναι ενδιάμεσο πρώτο βήμα. Είναι η μείωση του ειδικού φόρου για φέτος. Αλλά το σωστό είναι αυτό που λέω εγώ, το σωστό είναι όλη η αύξηση η οποία γίνεται για να εξισωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, να επιστρέφεται στον καταναλωτή αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι έγινε η συναλλαγή με διαφάνεια και νομιμότητα. Αυτό που θα κερδίσει το δημόσιο θα το κερδίσει από την απόλυτη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Σ. Διαμαντόπουλος: Είναι απόφαση της Κυβέρνησης Παπακωνσταντίνου αυτή η ιστορία, δεν θέλω να επιμείνω σε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό έγινε πολύ αργότερα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Θέλω να σας το υπενθυμίσω για να μην το ξεχάσουμε. Γιατί μας μάτωσε και όχι μόνο αυτό, δημιούργησε και πάρα πολλά προβλήματα. Θέλω να έρθω σε κάτι άλλο, δεν θέλω να μείνω στα χτεσινά, δεν θέλω να μείνω στη διάλυση και διάσπαση του χώρου σας…

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Διαμαντόπουλε, τεχνικά να σας πω ότι αυτή τη στιγμή μετακινούμαι προς Αγρίνιο και ενδέχεται να έχουμε κάποια προβλήματα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Αν θα σας χάσουμε, θα σας ξανακαλέσουμε, μη στενοχωριέστε. Σας εύχομαι καλές περιοδείες και μεγάλη επιτυχία διότι προφανώς ζείτε σε μια κατάσταση μεγάλης αγωνίας.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα πάω Γιάννενα – Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή έχουμε τη μεγάλη εκδήλωση στην έκθεση, τη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που θα μεταδοθεί και τηλεοπτικά.

Σ. Διαμαντόπουλος: Θα θέλατε να κάνουμε μια συνέντευξη την Κυριακή για να μην μιλάμε από το τηλέφωνο, δια ζώσης; Εγώ είμαι διατεθειμένος να την κάνω αν θέλετε.

Ευ. Βενιζέλος: Ας κάνουμε και την Κυριακή, αφού σήμερα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε…

Σ. Διαμαντόπουλος: Θέλω να μου πείτε πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να πει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ του οποίου ο Πρόεδρος λέει ότι «θα συνεργαστώ μαζί σας, αλλά δεν θα εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας», πώς είναι δυνατό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μαζί σας την επόμενη μέρα; Σας άκουσα να το λέτε ο ίδιος. Να λέτε «Ναι, να συνεργαστώ με το ΣΥΡΙΖΑ…» -το είπατε στο Ηράκλειο «αλλά όχι με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, αλίμονο. Είναι δυνατό να αποδεχτούμε ένα πρόγραμμα το οποίο θεωρούμε ότι έχει επικίνδυνα, αντιφατικά και ασαφή στοιχεία; Δηλαδή τι θα συνεργαστώ; Με την κα Ραχήλ Μακρή που λέει «θα τυπώσουμε 100 δισ. ευρώ»; Πλαστά προφανώς; Πλαστά ευρώ;

Σ. Διαμαντόπουλος: Καλά, μπορεί η Ραχήλ να είναι ένα ατύχημα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Ή με τον κ. Παππά που λέει «δεν θα εισπράξουμε τον ΕΝΦΙΑ, μην πληρώνετε τίποτε». Εντάξει, αλλά πρέπει να πει μετά στην Ευρώπη αλλά και στο Ταμείο σου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από πού θα καλύψεις το κενό των εσόδων αυτών. Είναι δυνατό προεκλογικά να λέγονται τέτοια πράγματα; Εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός εκφράζεται μέσω πολλών κομμάτων. Μπορεί να υπάρχει πόλωση και να υπάρχει έμφαση στη σύγκρουση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ–ΝΔ, αλλά ό,τι ποσοστό και να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το οποιοδήποτε κόμμα θα έρθει πρώτο, δεν θα είναι το ποσοστό της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αν πάρει ας πούμε ένα κόμμα 25% ή 30% το υπόλοιπο 70% εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.

Άρα, όταν λέμε ότι θα κάνουμε μια κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος εθνικής συνεργασίας, όταν λέμε ότι θα έχουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, προφανώς ο καθένας προσέρχεται με τις απόψεις του, αλλά η εθνική στρατηγική είναι σύνθεση, είναι το σημείο ισορροπίας στο οποίο δεν μετέχουμε μόνο εμείς, μετέχει και η πραγματικότητα. Δηλαδή είναι δυνατό να κάνουμε μια εθνική στρατηγική με βάση το τι μας αρέσει; Και εμένα μου αρέσει να γίνονται όλα καλά, να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι, να έχουμε το μεγαλύτερο εισόδημα, να μην έχουμε καμία δυσκολία. Αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, δεν είναι αληθινό, δεν είναι υπεύθυνο, δεν είναι ασφαλές.

Σ. Διαμαντόπουλος: Τότε πως θα συνεργαστείτε; Λέτε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον κατηγορείτε για μαξιμαλισμό και όλα τα υπόλοιπα;

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε το παράδειγμα είναι πολύ πρόσφατο. Η ΝΔ μέχρι το Νοέμβριο του 2011 ήταν ένα αντιμνημονιακό κόμμα. Μας έλεγε ότι έχει ισοδύναμα μέτρα στο τσεπάκι της -Ζάππειο I, Ζάππειο II, Ζάππειο ΙΙΙ- ήταν στις πλατείες με τους Αγανακτισμένους μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τον κ. Καμμένο. Και ξαφνικά κατάλαβε ότι αυτό δεν πηγαίνει πουθενά. Δεν μπορείς να πας στην Ευρώπη και να λες αυτά τα πράγματα, να εκπροσωπείς και να κυβερνάς τη χώρα και να καθορίζεις τη μοίρα της χώρας και να λες τα πράγματα αυτά. Έκανε στροφή 180 μοιρών και απεδέχθη ότι το δικό μας πλαίσιο το στρατηγικό, είναι το μόνο εφικτό και το μόνο εφαρμόσιμο.

Σ. Διαμαντόπουλος: Συμπεραίνω ότι όπως η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς κορόιδευε τον κόσμο και συνεργαστήκατε μαζί του, έτσι το ίδιο συμβαίνει και με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοί έκαναν στροφή.

Σ. Διαμαντόπουλος: Ναι το δέχομαι ότι ο Σαμαράς έκανε στροφή.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν; Νομίζετε ότι επειδή υπέστη ένα σοκ ο ελληνικός λαός και αυτό το πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ το 2010-2011 δεν θα υπάρξει δεύτερο σοκ από τη σύγκρουση με την πραγματικότητα; Δεν θα υπάρχουν διαψεύσεις; Απογοητεύσεις; Βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον ψηφίζει ξέροντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Ένα μικρό μέρος ψηφίζει για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Ψηφίζουν κάποιοι με τη σκέψη ότι μια νέα κυβέρνηση αν είναι ριζοσπαστική, μπορεί να τρομάξει την Ευρώπη και να πάρει κάτι καλό για τη χώρα. Μακάρι. Εμείς πάντα στηρίζουμε τα συμφέροντα και τα αιτήματα της χώρας. Αλλά, άμα γίνει κάποιο λάθος χειρισμού, εάν δεν προλάβεις να κάνεις τη στροφή, αν σου φύγει λίγο το τιμόνι, τελείωσε.

Σ. Διαμαντόπουλος: Τα ρωτώ αυτά γιατί σας άκουσα στο Ηράκλειο να λέτε «εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε αλλά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι …».

Ευ. Βενιζέλος: Μα προφανέστατα. Είναι δυνατόν;

Σ. Διαμαντόπουλος: Με τη στρατηγική συζήτηση, μια γενική μεγάλη συζήτηση για «όλα εξ αρχής» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Διαμαντόπουλε, εδώ φτάνουμε στο εξής κωμικοτραγικό σημείο: οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να παρακαλάνε την Ευρώπη να μας κρατήσει μέσα στο Μνημόνιο, ενώ το Μνημόνιο έχει τελειώσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 μαζί με το δάνειο. Υπολείπονται οι δόσεις του 2014 που τις κρατάνε ώσπου να γίνει η αξιολόγηση, αλλά δεν υπάρχουν άλλες δόσεις. Έχει τελειώσει το δάνειο, έχει τελειώσει το Μνημόνιο το ευρωπαϊκό. Απομένει το μικρό δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εν πάση περιπτώσει θα το βλέπαμε και θα το δούμε σε συνάρτηση με το ευρωπαϊκό. Είναι παρακολούθημα, συμπλήρωμα.

Εδώ τώρα αντί να πάμε στην προληπτική γραμμή, αντί να βγούμε από το Μνημόνιο, αντί να γυρίσουμε στις αγορές, αντί να ζητάμε να μικρότερα δυνατά επιτόκια, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην θέση να τρώμε τις σάρκες μας. Διότι η θεωρία που λέει ότι «μη στενοχωριέστε, έχουμε χρόνο, θα μαζεύουμε λεφτά με έντοκα γραμμάτια», ξέρετε που οδηγεί; Στο να φεύγουν τα λεφτά από την αγορά, να φεύγει η ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, από τις επενδύσεις, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να πηγαίνει που. Να πηγαίνει στον πίθο των Δαναΐδων στο βαρέλι δίχως πάτο ενός δημοσίου το οποίο…

Σ. Διαμαντόπουλος: Εσείς και ο Πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργαζόμενοι από το καλοκαίρι και μετά και ιδιαίτερα μετά τον ανασχηματισμό, φέρατε τη χώρα εδώ που τη φέρατε.

Ευ. Βενιζέλος: Που τη φέραμε;

Σ. Διαμαντόπουλος: Φέρατε τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του Μνημονίου εδώ που το φέρατε. Η κυβέρνηση έφερε τα πράγματα στη διαπραγμάτευση όπου τα έφερε τον Οκτώβριο. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι «δεν θέλω ούτε τα λεφτά του ΔΝΤ». Έγινε ό,τι έγινε, στο τέλος φαίνεται ότι δεν δέχτηκαν οι δανειστές μας τα θέματα όπως τα θέταμε εμείς. Μας είπαν «δεν έχει, πηγαίνετε σε εκλογές» και προκηρύξατε εσείς εκλογές. Σας έκλεισαν την πόρτα. Δεν σας βοήθησαν. Μιλώ για την Κυβέρνηση, δεν μιλώ για το Σαμαρά μόνο. Μιλώ για την Κυβέρνηση συνολικά. Δεν σας βοήθησαν να κλείσετε το πακέτο αυτό. «Έχετε εκκρεμότητες», σας είπαν, «πηγαίνετε σε εκλογές».

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μας είπαν καθόλου έτσι.

Σ. Διαμαντόπουλος: Είπαν «ας συζητήσουμε με τον επόμενο συνομιλητή». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει πλεονέκτημα, έχει διαπραγματευτικό χαρτί του καινούργιου και του ότι θέλει να τα βάλει από την αρχή. Ενώ εσείς φτάσατε τα πράγματα μέχρι σε ένα σημείο και σας έκλεισαν οι Ευρωπαίοι δανειστές την πόρτα.

Ευ. Βενιζέλος: Όλα όσα λέτε είναι λάθος. Να σας εξηγήσω γιατί είναι όλα λάθος. Αρχίζω από ένα παράδειγμα: Ο κ. Σαμαράς όταν μπήκε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011 είχε θέσει ως όρο αμέσως μετά τη συμφωνία να πάμε σε εκλογές. Και πήγαμε το Μάιο γιατί το απαιτούσε. Με τη σκέψη, ότι θα έχει μια νέα κυβέρνηση μια νέα εντολή, διεκδικούσε να πάρει και την αυτοδυναμία (πήρε 18%) και να κάνει μια καλύτερη διαπραγμάτευση. Δεν πήρε αυτοδυναμία όπως σας είπα, κάναμε μια Κυβέρνηση συνεργασίας κατ’ ανάγκη, θέλαμε και το ΣΥΡΙΖΑ τελικά μπήκε μόνο η ΔΗΜΑΡ μετά από τις εκβιαστικές εκλογές του Ιουνίου και η διαπραγμάτευση έγινε χειρότερα και δυσκολότερα από ότι έγινε η διαπραγμάτευση τον Φεβρουάριο του 2012.

Δεν σου δίνει κανείς τίποτε επειδή αλλάζεις κυβέρνηση. Κυβερνήσεις στην Ευρώπη αλλάζουν καθημερινά. Δεν κάνει μόνο η Ελλάδα εκλογές, εκλογές κάνουν αυτή τη στιγμή ένα σωρό χώρες. Αυτή τη στιγμή εκλογές κάνει η Φιλανδία, εκλογές κάνει η Ισπανία, εκλογές έκανε η Σλοβενία, εκλογές έκανε η Κροατία για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αυτά είναι η τρέχουσα υπόθεση μέσα στην Ευρώπη.

Δεν μας είπαν να πάμε σε εκλογές. Θα ήθελαν πάρα πολύ να συμφωνήσουμε. Εμείς διαπιστώσαμε ότι στέλνουμε λάθος μηνύματα ως χώρα. Διότι όταν έχεις την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία σου λέει «προσέξτε κύριοι της Ευρώπης, η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τη χώρα, η κυβέρνηση δεν δεσμεύει τη χώρα, η υπογραφή της δεν αξίζει, εγώ δεν αναγνωρίζω συμφωνίες και δεσμεύσεις, δεν αναγνωρίζω τη συνέχεια του κράτους», αυτό δημιουργεί μια αρνητική προδιάθεση εις βάρος της χώρας. Αρνητική προδιάθεση όχι από κυβερνήσεις, όχι από την κα Μέρκελ, αρνητική προδιάθεση από τις αγορές, από Κοινοβούλια, όπως είναι για παράδειγμα το φιλανδικό Κοινοβούλιο, αρνητικές αντιδράσεις από όλους εκείνους οι οποίοι σε ένα μεγάλο μηχανισμό παίζουν ρόλο, που μπορεί να είναι απλά στελέχη διοικητικά του ΔΝΤ χωρίς καμία πολιτική αναφορά, χωρίς καμία πολιτική αρμοδιότητα. Αλλά έχουν την αρμοδιότητα να λένε τις απόψεις τους γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα μηχανισμό επιστημονικό.

Ούτε έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε μια διαπραγμάτευση όπως–όπως. Το ΠΑΣΟΚ έχει κόκκινες γραμμές και οι κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ έγιναν και κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Μπορούμε εμείς να δεχτούμε μείωση μισθών και συντάξεων; Υπάρχει λόγος εμείς να δεχτούμε την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών ή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων;

Υπάρχει λόγος εμείς να δεχτούμε ξανά αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις χωρίς αναλογιστικές μελέτες οι οποίες να τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητα ή τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ ακόμη εφαρμόζεται η νέα ασφαλιστική νομοθεσία; Αυτά ήταν απαιτήσεις οι οποίες προέκυπταν λόγω της εικόνας μιας χώρας η οποία δεν έχει σοβαρότητα, δεν έχει ενότητα, δεν έχει συνέχεια. Σου λένε οι άλλοι «αν οι επόμενοι δεν δεσμευτούν, ή δεν σέβονται τις συμβάσεις, τα δεδομένα, τότε πρέπει εμείς να διπλοδέσουμε και να το τριπλοδέσουμε».

Σ. Διαμαντόπουλος: Εγώ πιστεύω ότι είναι πιο διατεθειμένοι να συζητήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ από ότι ήταν διατεθειμένοι το Νοέμβριο να συζητήσουν μαζί σας.

Ευ. Βενιζέλος: Πέφτετε θύμα μιας εντύπωσης που καλλιεργείται από ορισμένα μέσα Ενημέρωσης.

Σ. Διαμαντόπουλος: Μακάρι να έχετε δίκιο κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Μακάρι να έχετε εσείς δίκιο. Μακάρι, να μπορέσει μια νέα κυβέρνηση να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση. Μακάρι να μπορέσει μια νέα κυβέρνηση να φέρει το αποτέλεσμα που δεν μπορέσαμε να φέρουμε εμείς. Να φέρει το καλύτερο. Αν όμως έρθει το χειρότερο, δεν μπορεί να σταθεί στη χώρα αυτή ούτε ένα τούβλο πάνω σε άλλο τούβλο. Επειδή τα πράγματα αυτά τα έχουμε φάει με το κουτάλι, επειδή εσείς έχετε μία εικόνα από τη Θεσσαλονίκη, από το ραδιόφωνό σας, από αυτά που διαβάζετε, από αυτά που ακούτε ως ένας άνθρωπος με εμπειρία και ευφυΐα, αλλά δεν έχετε ζήσει διαπραγμάτευση, δεν έχετε μιλήσει με κανέναν ποτέ ο οποίος να βρίσκεται …

Σ. Διαμαντόπουλος: Δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να διαπραγματευτεί;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως υπάρχει.

Σ. Διαμαντόπουλος: Δηλαδή δεν είναι μόνο στο ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος σαν Υπουργός Οικονομικών ή Αντιπρόεδρος. Προφανώς θα υπάρχουν και άλλοι, αλλού.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Όταν οι άλλοι φέρουν το 1/10 από όσα φέραμε εμείς για το χρέος, ή το 1/10 της βοήθειας προς τη χώρα, εμείς θα υποκλιθούμε. Το 1/10. Σημειώστε το, να κρατηθεί στο αρχείο.

Σ. Διαμαντόπουλος: Μα, προφανώς. Αλλά βλέπω ότι αρκετοί στην Ευρώπη περιμένουν το ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουν, ενώ εσάς σας έκλεισαν την πόρτα, εγώ επιμένω σε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι μια άποψη, μια προσέγγιση… Ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που λέτε; Δηλαδή είναι σα να λέτε ότι «πιστεύει ο κόσμος στις ιδιωτικοποιήσεις». Ότι θα υποχωρήσει η Ευρώπη σε μια νέα κυβέρνηση.

Σ. Διαμαντόπουλος: Όχι είμαι σίγουρος ότι δεν θα υποχωρήσει η Ευρώπη.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υποχώρησε στον κ. Ολάντ, δεν υποχώρησε στον κ. Ρέντσι…

Σ. Διαμαντόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει, εγώ είμαι σίγουρος, πολιτικά το λέω.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα έρχεστε στα λόγια μας, άρα έχουμε δίκιο.

Σ. Διαμαντόπουλος: Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εσάς, δεν σας άκουσαν, σας έκλεισαν την πόρτα. Από το καλοκαίρι και μετά βλέπουμε μια στροφή.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί από το καλοκαίρι και μετά; Γιατί όχι από το 2010;

Σ. Διαμαντόπουλος: Πιστεύω ότι έπρεπε να αφήσετε τη χώρα να φτάσει μέχρι το Φεβρουάριο. Πιστεύω ότι τις εκλογές τις επιλέξατε εσείς. Θα μπορούσατε να πάτε μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ευ. Βενιζέλος: Οι εκλογές έγιναν κ. Διαμαντόπουλε επειδή η χώρα δεν εξέλεξε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ήταν βασική στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλης της αντιπολίτευσης -συμπεριλαμβανομένων και των ψήφων της Χρυσής Αυγής γιατί διαφορετικά δεν προέκυπτε αριθμητικά το αποτέλεσμα- να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές επειδή υπήρχε η «ευκαιρία» της προεδρικής εκλογής. Εμείς δεν θέλαμε να πάει η χώρα σε εκλογές. Αγωνιστήκαμε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Η εκκρεμότητα που όλοι έβλεπαν διεθνώς του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργούσε το ερώτημα: Η χώρα τι ορίζοντα πολιτικό έχει; Έχει πολιτικό ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ή μέχρι τον Ιανουάριο–Φεβρουάριο του 2015;

Εφόσον δεν είχαμε ορίζοντα, έπρεπε να αποσαφηνίσουμε το πού πάμε, κάπως νωρίτερα ένα μήνα νωρίτερα. Να μην περιμένουμε 29 Ιανουαρίου να πάμε 29 Δεκεμβρίου, ώστε να μη φάμε και το Φεβρουάριο. Διότι ο Φεβρουάριος είναι κρίσιμος για τη διαπραγμάτευση. Τώρα, αν μια νέα κυβέρνηση θελήσει να κρατήσει τη χώρα στο Μνημόνιο, χωρίς να παίρνουμε δάνειο, να έχουμε την τρόικα, να μην πηγαίνουμε σε άλλη φάση, να μη γυρίζουμε στις αγορές, να μην τρέχει η οικονομία, να μην έχουμε ανάπτυξη, να χάνουμε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και να κολλάμε πάλι με τη πλάτη στον τοίχο, να ξαναγυρίσουμε στο μηδέν και υπό το μηδέν, ας το κάνει. Αλλά αυτό θέλει ο ελληνικός λαός;

Σ. Διαμαντόπουλος: Κάτω από ποιες βασικές προϋποθέσεις θα συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας αντίστοιχης με την προηγούμενη.

Ευ. Βενιζέλος: Μα εμείς δεν έχουμε κανένα ζόρι κ. Διαμαντόπουλε να είμαστε σε καμία κυβέρνηση.

Σ. Διαμαντόπουλος: Ε, πως! Σας ακούω ότι λέτε πάντοτε ότι «εμείς είμαστε ο εθνικός…».

Ευ. Βενιζέλος: Άλλο ο εθνικός. Μπορούμε και από τη Βουλή. Δεν χρειάζεται να είμαστε σε μια κυβέρνηση, δεν έχουμε καμία επιθυμία να είμαστε κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι είναι και πολύ διευκολυντικό να είναι κανείς στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης. Αλλά το θέμα είναι ότι εμείς και την αντιπολίτευση τη θέλαμε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα για μας δεν είναι η κυβέρνηση, δεν είμαστε κυβερνητικός εταίρος. Εθνικός εταίρος είμαστε και θέλουμε όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη ή λένε ότι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, να συνεργαστούμε. Γιατί αν είχαμε συνεργαστεί από το 2012, πολύ περισσότερο από το 2010, θα είχαμε προ πολλού τελειώσει αυτή την περιπέτεια. Αλλά συνεχώς αντιφάσκουμε, αντιδρούμε, δαπανούμε δυνάμεις σε στείρες εσωτερικές αντιδικίες και χάνουμε το στόχο. Αυτό συμβαίνει.

Εμείς λέμε: αυτή είναι η αλήθεια. Σας λέμε την αλήθεια για τα ομόλογα, για τα έντοκα γραμμάτια, για το χρέος, για την αντοχή των τραπεζών.

Σ. Διαμαντόπουλος: Ναι, αλλά δεν άκουσα τον Βαγγέλη Βενιζέλο να λέει ότι «εκεί έσφαλλα, εκεί έκανα λάθος, ήταν λάθος επιλογή». Για παράδειγμα, δεν θέλω να το ανοίξω είναι μεγάλο κεφάλαιο το πώς εξελίχθηκε η ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Στο τέλος μείνατε μια χούφτα άνθρωποι και μάλιστα από την απέναντι μεριά, ήρθε ο πρώην Πρόεδρος να δημιουργήσει κόμμα. Δηλαδή το κομμάτι αυτό της Σοσιαλδημοκρατίας έχει χτυπηθεί από το Μνημόνιο περισσότερο από ο,τιδήποτε.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα να σας πω κάτι; Άμα δεν έχουμε συνείδηση του τι τράβηξε ο χώρος αυτός… Αλλά έτσι είχαμε διαπαιδαγωγήσει την κοινωνική μας βάση.

Σ. Διαμαντόπουλος: Δεν φταίει η κοινωνική βάση που αποτύχατε εσείς να κρατήσετε -εσείς, και ο Γιώργος Παπανδρέου- συνοχή στο κόμμα. Δεν εννοώ εσάς μόνο.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Διαμαντόπουλε, εάν το ΠΑΣΟΚ το 2010 δεν αναλάμβανε μόνο του χωρίς να ζητήσει τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδίως της ΝΔ που είχε συνευθύνη ιστορική, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

Σ. Διαμαντόπουλος: Έχετε δίκιο σε αυτό, δεν διαφωνώ.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, πίσω από τις πλάτες μας κρύφτηκε η περίοδος 2004-2009.

Σ. Διαμαντόπουλος: Ναι αλλά τόσα χρόνια στην εξουσία θα έπρεπε να είστε εμπειροπόλεμοι, να μη διαλυθείτε με μια πολύ κρίσιμη κατάσταση που περάσαμε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά ξέρετε υπάρχουν στιγμές που γίνονται αυτά και έγινε αυτό δυστυχώς το 2009-2010.

Σ. Διαμαντόπουλος: Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, θα τα πούμε κάποια στιγμή δια ζώσης. Να είστε καλά.

Ευ. Βενιζέλος: Νά ‘στε καλά.