Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας, έχουμε μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή απόψε το βράδυ να μας φιλοξενεί ουσιαστικά εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας κάνατε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Καλώς ήρθατε.

Δημοσιογράφος: Είμαστε πολύ λίγο πια κοντά στις εκλογές. Ξέρετε, ο κόσμος έχει ακούσει πάρα πολλά κι ίσως και μπερδευτεί πάρα πολύ. Με βάση την εμπειρία που έχετε όλα αυτά χρόνια, έχετε την αίσθηση ότι την επόμενη Κυριακή ο κόσμος θα ψηφίσει με κριτήρια σωστά ή με κριτήρια ενός μπερδεμένου και πολύ μικρού χρονικού διαστήματος;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αυτό δεν το ξέρει κανείς εκ των προτέρων. Αυτό το βλέπει κανείς μετά το αποτέλεσμα των εκλογών .Και ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση αυτή, γιατί ο κάθε πολίτης διαμορφώνει τη δική του συμπεριφορά, αλλά η συνολική στάση του εκλογικού σώματος είναι κάτι που μπορεί να μην το ήθελε κανείς έτσι συγκεκριμένα, αλλά έτσι γράφτηκε η ιστορία.

Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λέμε, να υπάρξει περίσκεψη, να υπάρξει σωφροσύνη, να μην κυριαρχήσει η οργή, να μην κυριαρχήσει ο ενθουσιασμός. Να κάνουμε επιλογές οι οποίες είναι λογικές, ψύχραιμες, ασφαλείς.

Θα μου πείτε «μήπως αυτό είναι συντηρητικό, μήπως χρειάζεται κάτι πιο ριζοσπαστικό, κάτι πιο ενθουσιώδες»; Αυτή τη στιγμή το πιο προοδευτικό είναι το ασφαλές και το σίγουρο, γιατί το ρίσκο είναι καλό γι΄ αυτούς που έχουν άνεση, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν κι από τίποτα, ιδίως μάλιστα αυτοί που είναι πανίσχυροι οικονομικά έχουν αφήσει τις ζημίες στην Ελλάδα κι έχουν βγάλει τα ευρώ έξω και δε θα λυπηθούν και πολύ αν καταστραφεί η χώρα.

Αλλά ο μεσαίος, αυτός που είδε τη ζωή του να αλλάζει και θέλει να την ξαναφτιάξει, ο φτωχός, ο άνεργος, ο αγρότης, ο οποίος θέλει να ξέρει ποιο είναι το πλαίσιο της πορείας της χώρας και της κοινής αγροτικής πολιτικής, ο νέος ο οποίος έχει σπουδάσει και θέλει μια θέση κάτω από τον ήλιο της πατρίδας, αυτός ειναι που ενδιαφέρεται πάρα πολύ να πάμε προς το καλύτερο.

Και όλοι θέλουμε να πάμε προς το καλύτερο και όλοι θα βοηθήσουμε, από οποιαδήποτε θέση. Το ζήτημα είναι να μην πάμε προς το χειρότερο, όχι αναγκαστικά σκοπίμως, μπορεί να μην υπάρχει αυτή η επιθυμία, αλλά μπορεί να προκύψουν ατυχήματα λόγω αδυναμίας χειρισμού.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε, επειδή ο κόσμος έχει ακούσει πάρα πολλά συνθήματα το τελευταίο διάστημα, παρόλα αυτά υπάρχει μια ρητορική η οποία και προεκλογικά ενισχύθηκε, η αλήθεια είναι και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ, πιάνω τα δύο κόμματα που θεωρητικά πάντα και βάσει δημοσκοπήσεων αυτή τη στιγμή προπορεύονται. Ξέρετε ο φόβος του πολύ κόσμου είναι ότι δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι διακυβεύεται την επόμενη μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, γιατί αυτό γίνεται σκοπίμως. Εμείς έχουμε αντικρούσει και την πολιτική του πολύ άγαρμπου, θα έλεγα, μερικές φορές αντιαισθητικού εκφοβισμού που εκπροσωπεί η ΝΔ, αλλά και την πολιτική ενός πονηρού ή αφελούς εφησυχασμού και εξωραϊσμού που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η ΝΔ λέει «αν δεν είμαι εγώ καταστραφήκαμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Μη φοβάστε, όλα είναι τέλεια, η Ευρώπη μας περιμένει για να υποκλιθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Χρόνο έχουμε όσο θέλουμε, μπορούμε να μείνουμε στο μνημόνιο άλλους έξι μήνες, άλλους δώδεκα μήνες». Δηλαδή ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ λέει να μείνουμε στο μνημόνιο, άρα υπό ομηρία και υπό εξάρτηση, εκτός αγορών, με μειωμένες προοπτικές.

Και λέει: «Έχουμε και λεφτά, δε χρειαζόμαστε να πάρουμε τις δόσεις που απομένουν, που είναι οι δόσεις του 2014, δε χρειάζεται να πάμε στις αγορές, θα βγάζουμε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και θα μαζεύουμε λεφτά».

Εδώ δεν μπορέσαμε να καλύψουμε την τελευταία έκδοση του 1 δισ. ευρώ, διότι οι τράπεζες είναι μεν ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές, αλλά έχουν περιορισμένες καταθέσεις, περιορισμένη ρευστότητα και πρέπει να δίνουμε δάνεια στην οικονομία για να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξουν δουλειές, κεφάλαια κίνησης, θέσεις εργασίας. Άρα και η μία και η άλλη αντίληψη είναι μία αντίληψη που δεν οδηγεί πουθενά.

Εμείς λοιπόν λέμε: «ας σοβαρευτούμε, ας συνεργαστούμε, ας πάμε να κάνουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», όπως έπρεπε να έχουμε κάνει και το 2012 που εμείς λέγαμε να έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κυβέρνηση -και βέβαια η ΔΗΜΑΡ να μη φύγει- ή εν πάση περιπτώσει ας ερχόταν στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που μάλλιασε η γλώσσα μου να λέω να φτιάξουμε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης κι αυτό πρέπει να γίνει και τώρα.

Δημοσιογράφος: Αυτή την ώρα που μιλάμε πολύ πιθανόν θα γνωρίζει ο κόσμος που μας παρακολουθεί, εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σωστά θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε αυτό το νέο πακέτο να το πω στήριξης, ας πάρουμε τις δύο εκδοχές. Αν πάρουμε το καλό σενάριο, ότι θα περιληφθούν αυτά που σήμερα κάποιοι λένε ότι είναι σκουπίδια, τι θα σημάνει αυτό; Αλλά να πάρουμε και το κακό σενάριο τι θα σημάνει για την επόμενη μέρα της Ελλάδος το άλλο, να μην μπούμε μέσα ή να μπούμε με έναν αστερίσκο όταν κι εφόσον ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ΄ αρχάς για χώρες όπως η Ελλάδα που είναι σε μια κατάσταση αβεβαιότητος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει έναν όρο, που είναι λογικός:  Ότι η χώρα εφόσον δεν είναι στις αγορές αυτοδύναμη, πρέπει να είναι σε πρόγραμμα. Εάν δεν είναι σε πρόγραμμα, όπως είναι το μνημόνιο, πρέπει να είναι σε μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Εάν λοιπόν εμείς δεν είμαστε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, είμαστε σε μία μετέωρη κατάσταση, δυσκολεύουμε πάρα πολύ και νομικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βεβαίως αυτό αφορά την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Τώρα μιλάμε για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ελληνικών στη δευτερογενή αγορά. Εμείς παρότι έχουμε λίγα ομόλογα στην αγορά, δηλαδή τα ομόλογά μας που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά είναι δεν είναι 35 δισ. ευρώ όλα κι όλα.

Και σας λέω για να έχετε μία αίσθηση μεγέθους ότι το συνολικό δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης, τα ομόλογα που κυκλοφορούν από την Ευρωζώνη ξεπερνούν τα 15 τρισεκατομμύρια, δηλαδή μιλάμε για 15.000 δισ. ευρώ. Εμείς έχουμε 35 δισ. ευρώ περίπου όλα κι όλα, τα υπόλοιπα τα έχουν τα κράτη, δεν είναι ομόλογα, είναι δάνεια ή τα έχει το EFSF, το ESM, δηλαδή οι θεσμοί.

Και υπάρχουν και κάποια παλιά ομόλογα, που ούτως ή άλλως τα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρκαρισμένα και μας δίνει τα κέρδη, μας επιστρέφει εμάς τα κέρδη της, γιατί την πείσαμε το 2012 ότι δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος να κερδοσκοπούν επί των ελληνικών ομολόγων.

Εν πάση περιπτώσει ο όγκος είναι μικρός, αλλά για τη στήριξη των αποδόσεων και άρα των επιτοκίων είναι σημαντικό να μπορεί να παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έστω στα λίγα ομόλογά μας που διακινούνται στη δευτερογενή αγορά. Πιστεύω ότι θα γίνει, πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρξει μία πρώτη προσέγγιση, η οριστική προσέγγιση πρέπει να είναι θετική.

Δημοσιογράφος: Αν δεν είναι κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να προσπαθήσουμε να διορθωθεί και για να διορθωθεί πρέπει να μειώσουμε το λεγόμενο country risk, πρέπει να μειώσουμε τον πολιτικό κίνδυνο της χώρας. Όλα τα παθαίνουμε λόγω πολιτικής αβεβαιότητας.

Έδωσα προηγουμένως μια συνέντευξη σε έναν Πορτογάλο συνάδελφό σας. Η Πορτογαλία έχει λιγότερο καλά στοιχεία από ό,τι εμείς, εμείς έχουμε πολύ καλύτερα, αυτοί είναι στην αγορά των ομολόγων με αποδόσεις 2% στα 10ετή ομόλογα, δηλαδή πάρα πολύ καλά κι εμείς έχουμε αποδόσεις 11% δηλαδή απαγορευτικές, είμαστε εκτός αγορών.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δημιουργούμε μόνοι μας αβεβαιότητα, ασυνέχεια. Όταν λέει ένα κόμμα «δεν σέβομαι τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της προηγούμενης, δεν σέβομαι υπογραφές ,συμβάσεις ,θα τα επανεξετάσω όλα», προκαλεί την απόλυτη αντίδραση των αγορών και των εταίρων  γιατί όλο το σύστημα βασίζεται στην αποδοχή των δεσμεύσεων, βασίζεται στη συνέχεια του κράτους.

Εκλογές γίνονται παντού συνεχώς, συνεχώς αλλάζουν οι Κυβερνήσεις. Η εναλλαγή είναι δημοκρατία, είναι κάτι φυσιολογικό. Τι είναι το διαφορετικό εδώ; Το διαφορετικό είναι η έλλειψη συναίνεσης, αποδοχής και άρα της αρχής της συνέχειας. Η αρχή της συνέχειας του κράτους είναι θεμελιώδης αρχή για όλη τη διεθνή κοινότητα.

Δημοσιογράφος: Και θα ρωτήσει λοιπόν κάποιος, κ. Πρόεδρε, αδαής, ο οποίος δεν πολυασχολείται με τα οικονομικά: «Αυτοί οι γνωστικοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικονομολόγοι όπως είπατε ο κ. Σταθάκης ο κ. Δραγασάκης και όλο το επιτελείο το οποίο προφανώς κι εσείς συμφωνείτε ότι είναι σοβαρό επιτελείο οικονομικό, δεν τα ξέρουν αυτά; Και γιατί σε τελική ανάλυση δε λένε την πραγματική αλήθεια;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δεν ξέρω αν τα ξέρουν, πάντως οφείλουν να τα μάθουν και οφείλουν πριν μιλήσουν να έχουν διασταυρώσει αυτά που λένε μία-δύο-τρεις φορές, ώστε να είναι βέβαιοι γι΄ αυτό που λένε. Διότι οι δηλώσεις μας για οικονομικά θέματα παράγουν οικονομικά αποτελέσματα, δηλαδή η αβεβαιότητα αυξάνει τα επιτόκια, τα επιτόκια τα πληρώνει ο επιχειρηματίας,  τελικά τα πληρώνει ο εργαζόμενος. Η επίπτωση η οικονομική για τον απλό άνθρωπο, για την κάθε επιχείρηση, από το πολιτικό λεξιλόγιο, από αυτό που στέλνουμε ως πολιτικό μήνυμα, είναι άμεση.

Δημοσιογράφος: Τελείωσε μία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ στη βάση αυτή που είπατε της πολιτικής συνεννόησης.

Ευ. Βενιζέλος: Της ανάγκης.

Δημοσιογράφος: Και της ανάγκης ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το θέλαμε ποτέ να κάνουμε με τη ΝΔ κυβέρνηση μόνοι μας, το 2011 είχε πάρει ο κ. Παπανδρέου την πρωτοβουλία να συνεργαστούμε με τη ΝΔ και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη ένα μικρό κόμμα, αλλά θα έπρεπε να έχουμε ένα αντίβαρο από την Αριστερά. Το 2012 κάναμε συνεργασία με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, που η ΔΗΜΑΡ τότε ήταν πολύ συμπαθής, όλοι τη θέλανε πάρα πολύ, μετά άλλαξαν τα πράγματα, διέγραψε τον κύκλο της και πήγε εκεί που πήγε. Αλλά θέλαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα πρέπει να σκεφθεί κανείς τι θα συνέβαινε αν η ΝΔ κατακτούσε αυτοδυναμία, όπως νόμιζε το 2012 και πήρε 18%. Αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ μέσα τι θα έλειπε από πλευράς στρατηγικής, από πλευράς προσανατολισμού στην κοινή λογική, από πλευράς διαπραγμάτευσης, από πλευράς αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, από πλευράς μέτρων αποκατάστασης αδικιών, μέτρων κοινωνικής ευαισθησίας, για ανέργους, για ανάπηρους, για μονογονεϊκές οικογένειες. Και τι θα συνέβαινε για την πρώτη κατοικία για παράδειγμα και τους πλειστηριασμούς.

Το λέω αυτό γιατί οι βουλευτές μας έχουν φτύσει αίμα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να θέσουν κόκκινες γραμμές, να τις τηρήσουν, να βοηθήσουν, να συμβάλλουν με κάθε τρόπο. Και γι΄ αυτό λέμε η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι πολλαπλά χρήσιμη ψήφος.

Είναι χρήσιμη ψήφος σε σχέση με αυτούς που επιπόλαια έχουν διαλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χρήσιμη ψήφος στο εσωτερικό της παράταξης γιατί μόνον εμείς είμαστε εδώ αυτοί που έχουν κοινοβουλευτικό αντίκρισμα και μπορούμε να παίξουμε πολύ σοβαρό ρόλο.

Το Ποτάμι είναι η νέα ΔΗΜΑΡ, είναι παλαιοδημαρίτες και νεοφιλελεύθεροι καραμπινάτοι δεξιοί θατσερικοί, δεν έχουν συνοχή. Η διαδρομή της παλιάς ΔΗΜΑΡ μας στέλνει μηνύματα σε σχέση με το Ποτάμι, που λίγο είναι η νέα ΔΗΜΑΡ.

Επίσης σε σχέση με τη ΝΔ. Υπάρχουν κάποιοι σοβαροί άνθρωποι που λένε το ΠΑΣΟΚ είναι σπουδαίο  το στηρίζουμε, είστε  ήρωες, αλλά μήπως να ψηφίσουμε ΝΔ για να είναι πρώτη να πάρει το μπόνους; Εφόσον είναι δεδομένο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είπατε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, το αντίβαρο και η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Άρα από όποια οπτική γωνία κι αν το δει κανείς η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Είστε ευχαριστημένος κ. Πρόεδρε από αυτά τα δυόμισι χρόνια; Πιστεύετε δηλαδή ότι κάνατε αυτό που έπρεπε να κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια, ξέρετε, τι ευχαριστημένος να είμαι; Εδώ ήταν δυόμισι χρόνια σκληρού αγώνα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, δυόμισι χρόνια δύσκολα και από πλευράς εξωτερικής πολιτικής, αλλεπάλληλες κρίσεις, προβλήματα, πιέσεις, εντάσεις. Πάρα πολύ δύσκολα για την ευρωπαϊκή οικονομία, γιατί έχουμε στασιμότητα και ύφεση πανευρωπαϊκά, δύσκολα χρόνια γιατί η κοινωνία όσο περνάει ο καιρός κουράζεται και αντιδρά σε μια συνεχή προσπάθεια προσαρμογής και βέβαια δύσκολο να κάνεις διαπραγμάτευση με ένα κόμμα που είναι ο ιστορικός αντίπαλός σου, γιατί έχει άλλες απόψεις.

Δε συμφωνούσαμε για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, δε συμφωνούμε για τον αντιρατσιστικό νόμο, δε συμφωνούμε για θέματα δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά πέρα από την εσωτερική διαπραγμάτευση ακόμη δυσκολότερη είναι η εξωτερική διαπραγμάτευση.

Δημοσιογράφος: Η οποία φαντάζομαι όμως δεν έχει λήξει

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν έχει λήξει και δεν έληξε διότι εμείς θέσαμε κόκκινες γραμμές. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μείωση μισθών και συντάξεων, δεν μπορούμε να δεχτούμε ομαδικές απολύσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό χωρίς σοβαρή μελέτη, αφού δούμε πρώτα να ολοκληρώνεται η ισχύουσα αυτή τη στιγμή μεταρρύθμιση.

Αλλά γιατί συνέβη αυτό; Αυτό συνέβη γιατί μας πήραν χαμπάρι. Πήραν χαμπάρι ότι η χώρα δεν έχει συναίνεση, δεν έχει ορίζοντα. Η υπογραφή μας δεν αναγνωρίζεται από τους επόμενους, τους πιθανούς επόμενους. Οπότε ανέβασαν τον πήχη. Άρα δυσκολεύουν την διαπραγμάτευση. Αυτό έχει οικονομική επίπτωση, άμεση. Έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Δημοσιογράφος: Τι παθογένεια αυτή πάντως που έχουμε σαν ελληνικός λαός;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Όταν ένα κόμμα του 4% βλέπει να γίνεται κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, τείνει στο 30% λόγω της κρίσης και επειδή το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το κόστος της κρίσης, σου λέει «τώρα είναι η ευκαιρία μου. Αν τώρα δεν κερδίσω αυτό που θέλω, θα εξανεμιστεί η ευκαιρία». Έχεις Κόμματα που δημιουργήθηκαν  από τη Δεξιά όπως είναι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ  έχεις σχήματα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή πρόβλημα για τη δημοκρατία όπως είναι η Χρυσή Αυγή.

Έχεις ένα καιροσκοπισμό στο πολιτικό προσωπικό, βουλευτές που αλλάζουν δεξιά –αριστερά, κανείς δεν σέβεται τίποτε, εδώ δεν σέβονται  τίποτε άνθρωποι οι οποίοι τιμήθηκαν στον υψηλότερο δυνατό βαθμό από τις Παρατάξεις τους, θα σεβαστεί ο απλός βουλευτής της μιας Βουλής; Άρα δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα αξιών, συνοχής, ειλικρίνειας, σταθερότητας και αυτό όλο επιδρά και στην αίσθηση του πατριωτισμού.

Δηλαδή τι σημαίνει κάνω το καθήκον μου. Κάνω το καθήκον μου έναντι του εαυτό μου; Του κόμματός μου ή της πατρίδας; Για μας οι προτεραιότητες ήταν σαφείς. Η πατρίδα ήταν πρώτη.

Δημοσιογράφος: Εσείς είστε ευχαριστημένος από την προεκλογική προσπάθεια του Κόμματός σας του ΠΑΣΟΚ και ένα ακόμη υποερώτημα επιτρέψτε μου τώρα που αναφερθήκατε στη Χρυσή Αυγή. Παρ’ όλα αυτά που έχουν γίνει η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί και δείχνει δημοσκοπικά ότι βρίσκεται κοντά στην τρίτη ή η τέταρτη θέση.

Ευ. Βενιζέλος: Μα αυτό είναι ένα θέμα.

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος της κοινωνίας έχει φύγει εκτός του πλαισίου των δημοκρατικών αξιών και ευαισθησιών. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι η νέα απογοήτευση. Δηλαδή εάν δημιουργηθεί σοκ επειδή υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και δεν θα υπάρξει ανταπόκριση. Διότι εδώ έχουν καλλιεργηθεί θεωρίες συνωμοσίας και υπερβολικές προσδοκίες για την επομένη των εκλογών. Αυτά είναι δύσκολα πράγματα και η απογοήτευση είναι κακός σύμβουλος.

Τώρα εμείς έχουμε δώσει έναν αγώνα τεράστιο. Τα στελέχη μας είναι ενεργά, δραστήρια, υπάρχει μια εμφανής συσπείρωση. Επισκέφθηκα όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, παντού οι συγκεντρώσεις είναι δυναμικές μεγάλες, τα ψηφοδέλτιά μας αξιοπρεπή, νεανικά, ανανεωμένα, μαχητικά.

Υπάρχει ένα κόμμα που έχει υπόσταση, που έχει ραχοκοκαλιά που έχει δυνατότητες και ελπίζω το εκλογικό αποτέλεσμα να μας επιτρέπει να πάμε σε ένα Συνέδριο ριζικής ανανέωσης, που θα δώσει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να επικοινωνήσει ξανά με μεγάλα στρώματα κοινωνικά που αυτή τη στιγμή έχουν απομακρυνθεί και δεν μας ακούν, όσο θα θέλαμε.

Δημοσιογράφος: Στην περίπτωση –δεν ξέρω αν θέλετε να τοποθετηθείτε- που το ΠΑΣΟΚ τελικά δεν καταφέρει να κατακτήσει την τρίτη θέση και βγει έστω και οριακά τέταρτο. Αυτό σε εσάς προσωπικά θα κοστίσει πολύ;

Ευ. Βενιζέλος: Σε εμένα κοστίζουν όλα είτε έχω ευθύνη είτε δεν έχω. Γιατί εγώ έχω αναλάβει τις ευθύνες τώρα, του ΠΑΣΟΚ του ’80, που εγώ ήμουν Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, του ΠΑΣΟΚ του ’90 που εν πάση περιπτώσει από ένα σημείο και μετά έπαιζα ένα ρόλο αλλά όχι τον κεντρικό ρόλο, ούτε Πρωθυπουργός ήμουν ούτε Υπουργός Οικονομικών και κάποιοι άλλοι κάνουν τον ωραίο, κάνουν τώρα παρθενικές εμφανίσεις και τα έχουν φορτώσει σε εμάς.

Αφήστε εμένα. Σε νέους ανθρώπους βουλευτές που βγήκαν πρώτη φορά το 2012 ,παιδιά της Νεολαίας, εν πάση περιπτώσει προφανώς τα πάντα έχουν επίπτωση. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι ερήμην του λαού. Θα κάνουμε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός. Θα παίξουμε το ρόλο που θα μας αναθέσει ο ελληνικός λαός και ως Κόμμα και ως πρόσωπα.

Δημοσιογράφος: Ένα μήνυμα τελευταίο για τους Κρήτες ψηφοφόρους και όχι μόνο αλλά τους Χανιώτες οι οποίοι δεν σας είδαν.

Ευ. Βενιζέλος: Λυπάμαι που δεν πρόλαβα να έρθω στα Χανιά, αλλά πήγαμε σε μια συγκέντρωση ανά Περιφέρεια αυτοδιοικητική. Ήταν πολύ  μικρή αυτή η προεκλογική εκστρατεία, με τα Χανιά έχω πολύ στενούς δεσμούς και έχω και τους δεσμούς που απορρέουν από το όνομα, που είναι βέβαια μια ωραία συγκυρία γιατί η δική μου καταγωγή, όπως ξέρετε ,είναι από την Εύβοια. Ένα άλλο μεγάλο νησί, δημοκρατικό επίσης.

Η Κρήτη είναι ένα πράσινο νησί. Ήταν στην καρδιά και στο μυαλό του Ανδρέα Παπανδρέου, τίμησε την Παράταξη και αγαπήθηκε και αγαπιέται από την Παράταξη. Οι δεσμοί μας είναι συναισθηματικοί με πολύ μεγάλο βάθος και νομίζω ότι ο Κρητικός που είναι λεβέντης, έντιμος, αγωνιστής και ευφυής μπορεί να διακρίνει πρόσωπα και πράγματα και νομίζω ότι μπορεί να καταλάβει και τι σημαίνει η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «το ΠΑΣΟΚ ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται», του Ανδρέα Παπανδρέου επιμένω, έχει σημασία και το μικρό όνομα.

Δημοσιογράφος: Δεν βλέπετε άλλες εκλογές, υποθέτω.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρέπει. Διότι θα φάμε εθνικό χρόνο, ο οποίος είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι τιμή μου που είχαμε αυτή τη συνομιλία.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Ελπίζω τα καλύτερα και σας εύχομαι καλή ξεκούραση, γιατί υποθέτω και ανθρώπινα πια, υπάρχουν και τα όρια.

Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ, είστε πολύ ευγενικός.