Δημοσιογράφος: Εάν δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου, το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να κυβερνήσει; Εάν είναι πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει στις 25 Ιανουαρίου, όσο κι αν την ονειρεύονται κάποιοι ή λένε ότι την θέλουν. Επίσης δεν θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές κι ας τις ξεχάσουν όσοι τις υπολογίζουν χωρίς να σκέπτονται τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν για τη χώρα. Τέλος, δεν θα υπάρχουν άλλοθι και δικαιολογίες για τους αναγκαίους συμβιβασμούς που θα πρέπει να γίνουν.

Πρέπει να υπάρχει ένα σχήμα στο οποίο θα μετέχουν στην ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο και δηλώνουν υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Η ασύμμετρη κατανομή ρόλων, όπου κάποιοι σηκώνουν το βάρος, παίρνουν τις δύσκολες αποφάσεις, πληρώνουν το κόστος, που αυτοί είμαστε εμείς κυρίως, και κάποιοι άλλοι πατάνε στις πλάτες των προηγούμενων και έχουν την ευκαιρία των υποσχέσεων, της δημαγωγίας, αυτή η ασύμμετρη κατανομή δεν οδηγεί πουθενά.

Δεν ξέρω ποιος θα είναι πρώτος, ποιος είναι δεύτερος, δεν έχουν κριθεί οι εκλογές, έχουμε ακόμη μερικές πάρα πολύ έντονες ημέρες. Αλλά ας πάρω την υπόθεσή σας ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος. Αυτός έχει μεγαλύτερο “έννομο συμφέρον” να υπάρξει συνεργασία. Διότι τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας, η ώρα της εξόφλησης των υποσχέσεων, τώρα δεν είναι εύκολο να επαναλαμβάνεις λόγια, τώρα πρέπει να χειριστείς τη χώρα, τη διαπραγμάτευση. Λοιπόν τι θα γίνει τώρα;

Πάρτε μια από τις δύο εκδοχές: είτε εφαρμόζονται κατά γράμμα τα υπεσχημένα του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούμαστε σε ρήξη, αδιέξοδο με τεράστιες συνέπειες, είτε γίνεται η μεταστροφή, η κυβίστηση και φυσικά αντιδρούν εσωτερικά όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν δεσμευθεί, οι άνθρωποι που εκφράζουν πεποιθήσεις ότι πρέπει να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη και με τις αγορές.

Εμείς λοιπόν θα επιμείνουμε, όχι γιατί είμαστε κυβερνητικός μπαλαντέρ, δε μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε στο να εφαρμοστεί και να κληθεί και να εγγυηθεί όλος ο ελληνικός λαός μία εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Από κει και πέρα, όποιος δε θέλει και δεν μπορεί, δε θα μετάσχει. Πρέπει να υπάρχει επαρκής κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά η προτίμησή μας είναι το σωστό και εθνικά επιβεβλημένο, δηλαδή να είναι μέσα όλες οι δυνάμεις που πρέπει, κάτι που δεν το κατορθώσαμε το 2012.

 

Δημοσιογράφος: Η οργή κατά του ΠΑΣΟΚ, που έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο, παραμένει. Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να παραμερίσουν αυτή την οργή;

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρετε, ο καθένας έχει τη διαδρομή του, τις σχέσεις του με τον κόσμο, έχουμε περάσει κι εμείς πολλά χρόνια τη φάση που ο κόσμος έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για μας, είχαμε μεγάλη δημοφιλία, μας εκτιμούσε πάρα πολύ, επένδυε πάνω μας. Θα μπορούσαμε το 2009 να μην αναλάβουμε το βάρος που αναλάβαμε, να μην κρύψουμε πίσω από τη δική μας ευθύνη την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, να εξηγήσουμε ακριβώς ποια είναι η κατάσταση, ότι η χώρα ήταν σε ύφεση από το 2007, ότι η κυβέρνηση η τότε είχε στείλει επίσημη διαβεβαίωση ότι το έλλειμμα είναι 6% και το έλλειμμα ήταν 15,7%. Και να πούμε «ιδού οι υπεύθυνοι, η χώρα κατεστράφη, πτώχευσε, εμείς τώρα αναλαμβάνουμε από μηδενική βάση» ή «ελάτε όλοι μαζί», όπως είχα προτείνει εγώ με την αυξημένη πλειοψηφία των 180, ή ξαναπάμε σε εκλογές.

Πρέπει να εκτιμηθεί το γεγονός ότι καλώς ή κακώς πήραμε ευθύνες που μας υπερέβαιναν, που δε μας αναλογούσαν. Μας αναλογούσαν πολλές, αλλά όχι όλες. Εδώ έχουμε φτάσει μόνο το ΠΑΣΟΚ ν’ αναλαμβάνει ευθύνες και να κάνει αυτοκριτική, όλοι οι άλλοι προϊόν παρθενογένεσης, κανείς άλλος δεν έχει ευθύνη για το σημείο στο οποίο φτάσαμε το 2009 και κανείς άλλος δεν έχει και ευθύνη για τη διαχείριση της κρίσης. Νομίζω ότι αυτή η εικόνα είναι και άδικη και άνιση και ψευδής.

Και εν πάση περιπτώσει, αντιλαμβάνομαι πλήρως τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος είναι οργισμένος μαζί μας ακόμα. Έχασαν πολλά, ξαφνικά είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά μετά από δεκαετίες ευημερίας και ανάπτυξης. Όμως, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν έφεραν τα μνημόνια την κρίση, αλλά η κρίση έφερε τα μνημόνια. Και κυρίως πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν αμέτοχοι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ταυτίζεται, όπως λέει, με τα μνημόνια, αλλά ταυτίζεται με την πολιτική που μας έφερε εδώ, δηλαδή με τις πολιτικές τις δικές μας ή της ΝΔ που μας οδήγησαν στην κρίση του 2009. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται την επανάληψη των λαθών.

Τώρα λοιπόν τα ψέματα τελείωσαν και όλοι θα ξαναγνωριστούμε. Τώρα θα δουν όλοι πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Και τότε θα κάνουν τις αναλύσεις τους, θα δουν καθαρά την εικόνα και ελπίζω να αποτιμήσουν την κατάσταση και να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Και ελπίζω να αξιολογήσει και να στηρίξει ο ελληνικός λαός ξανά το ΠΑΣΟΚ και να μην περιμένουμε απλά δικαίωση από την Ιστορία.

 

Δημοσιογράφος: Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται υποψήφιοι στο ΚΙΔΗΣΟ του κ. Γιώργου Παπανδρέου, κάποια στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποια άλλα στο Ποτάμι. Γιατί δεν τελεσφορούν οι προσπάθειες ενότητας του κεντροαριστερού χώρου;

Ευ. Βενιζέλος: Με εντυπωσιάζει που οι πάντες ποντάρουν στη μεγάλη δεξαμενή της κεντροαριστεράς για να αντλήσουν ψηφοφόρους, χωρίς όμως να εκφράζουν όλοι την κεντροαριστερά. Ακόμα και η Δεξιά, η ΝΔ του κ. Σαμαρά, προσπαθεί να λεηλατήσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, “κλέβοντας” στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, οι οποίοι για δικούς τους λόγους που δυστυχώς ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής ηθικής, αλλάζουν στρατόπεδα με ποδοσφαιρικούς όρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, έχει καταστεί όχημα διαμαρτυρίας ενός μεγάλου μέρους θυμωμένων κεντροαριστερών πολιτών που ελπίζουν στην επιστροφή στο 2009 που τους υπόσχεται ο κ. Τσίπρας. Δεν εκφράζει την κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την Δημοκρατική Παράταξη. Δεν είναι καν παράταξη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι δεν είναι ένα κόμμα που προέρχεται από την ευρωπαϊκή Αριστερά, είναι ένα ετερόκλητο, ευκαιριακό σχήμα, ένα είδος συνεταιρισμού, κοινοπραξίας, στο οποίο βρίσκονται παλιά εμβληματικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, πρόσωπα που δηλώνουν παντελώς απολίτικα, κάποιοι συνταξιούχοι με εθνικιστικές τάσεις, πολλοί δεξιοί νεοφιλελεύθεροι από τη Δράση, όπως ο κ. Σκυλακάκης και η κα Ξαφά που ήταν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Είναι κόμμα της κεντροαριστεράς το Ποτάμι; Όχι βέβαια. Είναι η νέα ΔΗΜΑΡ που με την πρώτη ευκαιρία θα φύγει τρέχοντας.

Η δε ΔΗΜΑΡ εμφανιζόταν ως το “ηθικό” κομμάτι της κεντροαριστεράς όταν έλεγε «δώστε μου εντολή για λύση». Και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι επειδή ένα κόμμα εκ της Αριστεράς μετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία πρώτο κόμμα ήταν η ΝΔ της Δεξιάς. Και το μόσχο τον σιτευτό έσφαξαν για τη ΔΗΜΑΡ αλλά όταν έφτασε η στιγμή να ψηφίσουμε το Νοέμβριο, η ΔΗΜΑΡ απείχε και όταν ήταν να συνεχίσουμε τα δύσκολα έφυγε και διαπραγματεύθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα, δημοσκοπικά ανύπαρκτη αλλά κοινοβουλευτικά υπολογίσιμη δύναμη, συνετέλεσε στη διάλυση της Βουλής και στις πρόωρες εκλογές. Είναι αριστερά αυτή; Υπάρχει αριστερά που λιποτακτεί, που φοβάται να πει την αλήθεια;

Και έχουμε τώρα και το κόμμα του κ. Παπανδρέου, ο οποίος για ένα καπρίτσιο, για εντελώς προσωπικούς λόγους, χωρίς να υπολογίζει σε τι περιπέτειες μπορεί να βάλει τη χώρα η εξασθένηση της Δημοκρατικής Παράταξης αυτή την κρίσιμη στιγμή, προσπαθεί να διασπάσει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, το κόμμα που τον τίμησε κάνοντάς τον πολλές φορές υπουργό και τελικά πρωθυπουργό. Μιλάμε για μια τρύπα στο νερό, για μια προσπάθεια να τιμωρήσει το κόμμα του πατέρα του.

Ξέρετε ποιο είναι το περίεργο σε αυτή τη χώρα; Ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, αν τους ρωτήσεις, εντάσσουν τον εαυτό τους στην ευρύτερη κεντροαριστερά, στη σοσιαλδημοκρατία. Αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται ως πολιτικοί μετανάστες σε άλλους χώρους, πικραμένοι από το μητρικό τους κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ. Προσωπικοί εγωισμοί και ρόλοι δεν χωρούν στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αργά ή γρήγορα μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας που έλεγε και ο Αντρέας. Το είδαμε με τον κ. Κουβέλη, το βλέπουμε με τον κ. Παπανδρέου, θα το δούμε σύντομα με τον κ. Θεοδωράκη και κάποια στιγμή θα το δούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, η μήτρα της Δημοκρατικής Παράταξης, θα είμαστε εδώ με τις πόρτες μας ανοιχτές. Τους καλούμε όλους να επιστρέψουν σπίτι τους, να μας κάνουν πάλι δυνατούς..

 

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ να ανασχέσει, ως μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, διατάξεις που αποδείχθηκαν στην πράξη αποτυχημένες, όπως η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση συνεργασίας έπρεπε να κινηθεί μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας με τους ξένους εταίρους. Μακάρι το θέμα να ήταν μόνο η διαπραγμάτευση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στο πετρέλαιο θέρμανσης η δική μας πρόταση ήταν να επιστρέφεται αυτομάτως όλη η αύξηση που ήταν αναγκαία για την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και το δημοσιονομικό όφελος να προκύπτει από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Η τελική συμφωνία με την τρόικα ήταν αυτή που ξέρετε αλλά ήδη φέτος ισχύει η γνωστή μείωση που εμείς επιδιώξαμε.

 

Δημοσιογράφος: Ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλουμε σώνει και καλά να είμαστε στην κυβέρνηση. Όπως σας είπα, δεν είμαστε μπαλαντέρ, δεν ψάχνουμε θέση στην κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να έχουμε κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας την επόμενη μέρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εάν δεν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ή την καθυστερήσουμε επίτηδες, δηλαδή μείνουμε οικειοθελώς σε μνημόνιο και εκκρεμότητα επί μήνες, θα καθυστερούν οι δόσεις. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν καθυστερημένες εκταμιεύσεις οι οποίες φτάνουν τα 10,7 δισ. ευρώ και θα αρχίσουν να καθυστερούν και οι εκταμιεύσεις του 2015 από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Με ενδιαφέρει η επόμενη μέρα για τη χώρα. Η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντική, αλλά χωρίς τη χώρα ακέραιη δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί εμείς, στις 25 Ιανουαρίου θα παραδώσουμε την χώρα ακέραιη, με την οικονομία να λειτουργεί, τις τράπεζες να υπάρχουν και να λειτουργούν, την κυβέρνηση να είναι σε ετοιμότητα, το ευρώ να είναι το νόμισμά μας και τους εταίρους μας να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Και φυσικά τις αγορές να περιμένουν τι θα γίνει στην Ελλάδα, εάν θα προχωρήσουμε στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους, ή εάν θα έχουμε προβλήματα, αβεβαιότητες, αμηχανίες.

Τα του ΠΑΣΟΚ θα τα συζητήσουμε, αμέσως μετά τις εκλογές, σε ένα συνέδριο ριζικής ανανέωσης και ενότητας. Αλλά ενότητας με αυτούς που αγαπούν, τιμούν και σέβονται την παράταξη και περιμένουν να την ψηφίσουν, τώρα ακόμη και εάν έχουν διστάσει μέχρι στιγμής. Περιμένουμε από τους απλούς ανθρώπους, τα μεσαία στελέχη μας, να καταλάβουν και να είμαστε όλοι συσπειρωμένοι.