ΑΝΑΤΟΛΗ: Τι είναι εκείνο που θα μεταπείσει τους απογοητευμένους Λασιθιώτες ΠΑΣΟΚτζήδες, που κάποτε αναδείκνυαν το Λασίθι ως τον «πράσινο νομό» να εμπιστευτούν ξανά το κόμμα και να το ψηφίσουν;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η αναγνώριση ότι στα δύσκολα, το ΠΑΣΟΚ, που ιστορικά άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο, δεν δείλιασε και μπήκε στη φωτιά, γνωρίζοντας ότι πικραίνει τους πολίτες που πάντα του χάριζαν νίκες. Και το έκανε αυτό όχι επειδή τρελάθηκε κάποια μέρα και αποφάσισε να θυσιάσει την υψηλότατη δημοφιλία του για ένα καπρίτσιο, αλλά επειδή βρεθήκαμε μπροστά σε μια κόλαση και έπρεπε να το παλέψουμε.

Θα μπορούσαμε να έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά, να καταγγείλουμε με σφοδρότητα την τραγική πενταετία της ΝΔ του κ. Καραμανλή που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και να παρακολουθούμε τη χώρα να καταστρέφεται, έχοντας διαφυλάξει το κόμμα από τη φθορά. Αν το κάναμε αυτό, σήμερα η ΝΔ θα βρισκόταν στη θέση που είμαστε εμείς σήμερα, αλλά οι Έλληνες θα προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε μια κατακρεουργημένη χώρα.

Μπορεί οι πολίτες να μας κατηγορήσουν ότι δεν τα κάναμε όλα καλά, ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε, ή ότι δεν είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης εξ αρχής. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για δειλία. Ότι κάναμε το κάναμε επειδή αγαπάμε την πατρίδα και ξέρουμε ότι άλλος δρόμος δεν υπήρχε.

Ας σκεφτούν καλά λοιπόν οι πολίτες στις 25 Ιανουαρίου. Τους καλούμε να βάλουν στην άκρη το θυμό τους και να σκεφτούν ψύχραιμα, να μας ακούσουν. Τους καλούμε να επιστρέψουν στην κοίτη τους, στο ΠΑΣΟΚ .Ειδικά τώρα που απαιτείται η ευρύτατη δυνατή πολιτική και εθνική συνεργασία για να ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

 

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιός είναι ο εκλογικός στόχος και o αυριανός ρόλος που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε αυτές τις εκλογές διεκδικούμε την τρίτη θέση για να έχουμε την τρίτη εντολή, ώστε να μπορέσουμε να παίξουμε πιο αποφασιστικά το ρόλο του εγγυητή της εθνικής προοδευτικής σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής σταθερότητας. Δεν μιλάω για ένα ρόλο κυβερνητικού μπαλαντέρ που θέλει να είναι σώνει και καλά σε κάθε κυβέρνηση. Κάθε άλλο. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. αλλά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο να είναι ευρύτατης αποδοχής και να υποστηριχθεί από μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης, συστράτευσης και συνευθύνης. Γιατί, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο τρίτος παράγοντας να έχει την ευθύνη, να έχει δοκιμαστεί, να έχει τη γνώση, να έχει την εμπειρία.

Την πρώτη θέση, καλώς κακώς, την διεκδικούν, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας. Αναρωτηθείτε όμως ποια είναι τα πρόσωπα που θα πάνε στην Ευρώπη ή θα πάνε στο ΔΝΤ να διαπραγματευτούν μαζί με τον πρωθυπουργό. Δεν αναφέρομαι στον κ. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής, ούτε στον κ. Καμμένο που ήταν κάποτε, κάποια στιγμή όπως φάνηκε ο προνομιακός συνομιλητής και εταίρος του κ. Τσίπρα. Είναι ίσως ο κ. Θεοδωράκης, ο εκπρόσωπος της νέας ΔΗΜΑΡ σε συνεργαςια με δεξιούς νεοφιλελεύθερους;

Ο καθένας ας κάνει την επιλογή του. Όλα τα κόμματα διεκδικούν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Το κρίσιμο ποσοστό όμως, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να έχει την τρίτη εντολή.

 

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο πλησιάζουν οι κάλπες, γίνεται ολοένα και πιο καθησυχαστικός, προς όσους τον θεωρούν απειλή για την ευρωπαϊκή πορεία και το νοικοκύρεμα των οικονομικών της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και κορμό της επόμενης κυβέρνησης, η χώρα αντιμετωπίζει συστημική απειλή;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το να λες ότι τα πράγματα είναι ωραία, εύκολα, ομαλά, να καθησυχάζεις ότι όλα θα πάνε υπέροχα, είναι κουτοπόνηρο, για να μην πω αφελές, γιατί είναι χειρότερο να είναι αφελές. Είναι σαν να μην ξέρεις τι συμβαίνει. Άλλο να υποδύεσαι ότι δεν ξέρεις και άλλο να μην ξέρεις πραγματικά. Υπάρχει πρόβλημα. Και υπάρχει πρόβλημα, διότι πέραν αυτών όλων τα οποία είναι προφανή, η μη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μας καθηλώνει μέσα σε ένα μνημόνιο στο οποίο έχουμε μείνει προσωρινά χωρίς δάνειο, γιατί το δάνειο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Από την άλλη, η πολιτική του εκφοβισμού, και μάλιστα του άγαρμπου εκφοβισμού, που ακολουθεί η ΝΔ δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα και είναι αντιπαραγωγική. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος να μας διώξει κανείς από το ευρώ, εκτός αν ζητήσουμε μόνοι να φύγουμε. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν κάνουμε «ψευτολεβεντιές» νομίζοντας ότι έτσι διαπραγματευόμαστε και αυτό μας οδηγήσει στο ατύχημα.

 

ΑΝΑΤΟΛΗ: Συνεργαστήκατε με τη ΝΔ σε κυβερνητικό επίπεδο. Θα συνεργαζόσασταν για το σχηματισμό κυβέρνησης, με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ ή… και με τους δύο, και υπό ποίες συνθήκες;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς λέμε ό,τι λέγαμε και το 2012. Το σωστό για τον τόπο είναι να μετέχουν στην ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο και δηλώνουν υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Η ασύμμετρη κατανομή ρόλων, όπου κάποιοι σηκώνουν το βάρος, παίρνουν τις δύσκολες αποφάσεις, πληρώνουν το κόστος, που αυτοί είμαστε εμείς κυρίως, και κάποιοι άλλοι πατάνε στις πλάτες των προηγούμενων και έχουν την ευκαιρία των υποσχέσεων, της δημαγωγίας, αυτή η ασύμμετρη κατανομή δεν οδηγεί πουθενά.

Εμείς λοιπόν θα επιμείνουμε, όχι γιατί είμαστε κυβερνητικός μπαλαντέρ, δε μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε στο να εφαρμοστεί και να κληθεί και να εγγυηθεί όλος ο ελληνικός λαός μία εθνική στρατηγική. Από κει και πέρα, όποιος δε θέλει και δεν μπορεί, δε θα μετάσχει. Πρέπει να υπάρχει επαρκής κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά το σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο είναι να είναι μέσα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, κάτι που δεν το κατορθώσαμε το 2012, αλλά πρέπει να το κατορθώσουμε το 2015.

 

ΑΝΑΤΟΛΗ: Bάσει δημοσκοπήσεων, «κονταροχτυπιέστε» ως κόμμα, με το «Ποτάμι» και τη «Χρυσή Αυγή», για την τρίτη θέση. Πώς θα χαρακτηρίζατε την ψήφο προς τα δύο αυτά κόμματα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κάθε ψήφος προς την Χρυσή Αυγή είναι και μία ντροπή για τη χώρα. Ενώ κάθε ψήφος προς το κόμμα του κ. Θεοδωράκη θα αποδειχθεί και μία απογοήτευση όταν έρθουν τα δύσκολα. Το είδαμε να συμβαίνει στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ. Οι εσωτερικές αντιφάσεις, οι γενικόλογες και αόριστες απόψεις και η έλλειψη εμπειρίας δεν είναι καλό μίγμα ιδίως τώρα.

 

ΑΝΑΤΟΛΗ: Είδαμε και σε τοπικό επίπεδο τη διάσπαση του χώρου σας, μετά την κάθοδο στις εκλογές του «Κινήματος» του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο ακολούθησαν και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πρότινος μάλιστα κατείχαν καίριες θέσεις στη νομαρχιακή κομματική οργάνωση. Ποιό είναι το μήνυμά σας προς τα στελέχη αυτά; Δεν προκαλεί σύγχυση στον παραδοσιακό ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ μια εκλογική μάχη με αντιπάλους τον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίους βουλευτές που μέχρι προχθές εκπροσωπούσαν το ΠΑΣΟΚ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς περιμένουμε τους πάντες και αυτούς που δεν εκφράζονται από τη σημερινή ηγεσία -αλλά οι ηγεσίες έρχονται και παρέρχονται, η παράταξη ανήκει στην ιστορία και στη λαϊκή της βάση- να συσπειρωθούν τώρα στις εκλογές αυτές στην παραταξιακή τους κοίτη, στο σπίτι τους. Γιατί τώρα ο ρόλος μας είναι καθοριστικός για τη χώρα, αλλά και για το μέλλον της παράταξης, της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Παράταξης.

Υπάρχουν άνθρωποι ομοϊδεάτες μας, σύντροφοί μας, οι οποίοι για λόγους προσωπικούς, ιδιωτικούς, δεν είναι αυτή τη στιγμή μαζί μας, αλλά πρέπει να είναι μαζί μας στις 25 Ιανουαρίου. Γιατί εδώ μιλάμε για πολύ σοβαρά πράγματα, για την παράταξη και την πατρίδα.

 

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα θεωρήσετε ότι θα αποτελέσει την απάντηση προς όλους εκείνους που εσωκομματικά σας αμφισβητούν;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα τώρα σοβαρολογείτε; Νομίζετε ότι αγωνιζόμαστε σε αυτές τις πολύ κρίσιμες εκλογές για τον τόπο προκειμένου να πάρουμε ένα ποσοστό που θα βουλώσει τα στόματα των επικριτών μου μέσα στο κόμμα; Αρνούμαι ειλικρινά να μπω σε αυτή τη συζήτηση.

 

ΑΝΑΤΟΛΗ: Χωρούν «δύο ΠΑΣΟΚ» στην πολιτική σκηνή; Τι είναι εκείνο που θα πρέπει να συμβεί ώστε να αποκαταστήσει το ψυχικό και πολιτικό «δέσιμο» της ιστορικής παράταξης που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου;

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα και είναι ενιαίο. Είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να εκπροσωπηθεί η Δημοκρατική Παράταξη. Δεν τεμαχίζεται, ούτε κληρονομείται. Στο συνέδριό μας που θα οργανώσουμε μετά τις εκλογές θα τα συζητήσουμε όλα αυτά με τρόπο ανοιχτό, δημοκρατικό και ενωτικό. Τώρα είναι η ώρα της μάχης για την πατρίδα. Δεν είναι η ώρα για προσωπικά καπρίτσια και διασπαστικά ατομικά κόμματα.