Δημοσιογράφος: Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας επιβραβεύσουν με την ψήφο τους οι πολίτες και να σας δώσουν νέα εντολή;

Ευ. Βενιζέλος: Το γεγονός ότι λέμε την αλήθεια ερχόμενοι σε σύγκρουση και με τον άγαρμπο εκφοβισμό της ΝΔ και με τον κουτοπόνηρο εφησυχασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναγνώριση ότι στα δύσκολα, το ΠΑΣΟΚ, που ιστορικά άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο, δεν δείλιασε και μπήκε στη φωτιά, γνωρίζοντας ότι πικραίνει τους πολίτες που πάντα του χάριζαν νίκες. Και το έκανε αυτό όχι επειδή τρελάθηκε κάποια μέρα και αποφάσισε να θυσιάσει την υψηλότατη δημοφιλία του για ένα καπρίτσιο, αλλά επειδή βρεθήκαμε μπροστά σε μια κόλαση και έπρεπε να το παλέψουμε.

Θα μπορούσαμε να έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά, να καταγγείλουμε με σφοδρότητα την τραγική πενταετία της ΝΔ του κ. Καραμανλή που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και να παρακολουθούμε τη χώρα να καταστρέφεται, έχοντας διαφυλάξει το κόμμα από τη φθορά. Αν το κάναμε αυτό, σήμερα η ΝΔ θα βρισκόταν στη θέση που είμαστε εμείς σήμερα, αλλά οι Έλληνες θα προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε μια κατακρεουργημένη χώρα.

Μπορεί οι πολίτες να μας κατηγορήσουν ότι δεν τα κάναμε όλα καλά, ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε, ή ότι δεν είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης εξ αρχής. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για δειλία. Ό,τι κάναμε το κάναμε επειδή αγαπάμε την πατρίδα και ξέρουμε ότι άλλος δρόμος δεν υπήρχε.

Ας σκεφτούν καλά λοιπόν οι πολίτες στις 25 Ιανουαρίου. Τους καλούμε να βάλουν στην άκρη το θυμό τους και να σκεφτούν ψύχραιμα, να μας ακούσουν. Τους καλούμε να επιστρέψουν στην κοίτη τους, στο ΠΑΣΟΚ. Ειδικά τώρα που απαιτείται η ευρύτατη δυνατή πολιτική και εθνική συνεργασία για να ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τις εκλογές της ερχομένης Κυριακής;

Ευ. Βενιζέλος: Προσδοκούμε το καλύτερο για τη χώρα και είμαστε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες που έκαναν τόσες πολλές θυσίες για να σταθεί η χώρα όρθια δεν θα λυγίσουν τώρα, στο παρά πέντε. Άσχετα με το ποιο από τα δύο κόμματα του μικρομεσαίου διπολισμού έρθει πρώτο, οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν ότι το τρίτο κόμμα είναι η εγγύηση. Σε αυτές τις εκλογές εμείς διεκδικούμε αυτή την τρίτη θέση. Για να έχουμε την τρίτη εντολή, ώστε να μπορέσουμε να παίξουμε πιο αποφασιστικά το ρόλο του εγγυητή της εθνικής προοδευτικής σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής σταθερότητας.

Δεν μιλάω για ένα ρόλο κυβερνητικού μπαλαντέρ που θέλει να είναι σώνει και καλά σε κάθε κυβέρνηση. Κάθε άλλο. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. αλλά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο να είναι ευρύτατης αποδοχής και να υποστηριχθεί από μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης, συστράτευσης και συνευθύνης. Γιατί, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο τρίτος παράγοντας να έχει την ευθύνη, να έχει δοκιμαστεί, να έχει τη γνώση, να έχει την εμπειρία.

Ο καθένας ας κάνει την επιλογή του. Όλα τα κόμματα διεκδικούν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Το κρίσιμο ποσοστό όμως, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να έχει την τρίτη εντολή.

Δημοσιογράφος: Η εμπειρία σας από την συνύπαρξή σας με την Νέα Δημοκρατία σας προδιαθέτει θετικά για να συμμετάσχετε εκ νέου σε μια Κυβέρνηση μαζί της; Αν επιλέγατε άλλο ή άλλα κόμματα, πώς θα συνυπάρξετε όταν είναι δεδομένη η αντιμνημονιακή τους προαίρεση;

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι νόημα έχει ο διαχωρισμός μνημονιακός-αντιμνημονιακός τη στιγμή που η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή που εκ των πραγμάτων οφείλει να οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο; Σας θυμίζω δε, ότι το μνημόνιο ουσιαστικά έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου και τώρα βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσον της δίμηνης τεχνικής παράτασης που πήραμε (ως τις 28 Φεβρουαρίου) προκειμένου να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή και να επανέλθουμε στις αγορές και την ομαλότητα.

Η συνύπαρξή μας με τη ΝΔ ήταν μια εθνική αναγκαιότητα και δεν ήταν καθόλου εύκολη, πιστέψτε με, καθώς τις αντιλήψεις μας τις χωρίζουν έτη φωτός στα περισσότερα θέματα. Όμως, η χώρα έπρεπε να σταθεί όρθια. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, η ΝΔ, η Δεξιά, είναι ο μεγάλος ιδεολογικός μας αντίπαλος. Μπροστά στον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η χώρα τέτοιες αντιπαλότητες δεν χωρούν.

Σας θυμίζω ότι το 2011 προχωρήσαμε στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και στη συνέχεια, μετά τις διπλές εκλογές του 2012 στην στρατηγική μας προσχώρησε και η αριστερή ΔΗΜΑΡ κι έτσι σχηματίσαμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ που αθροιστικά είχε συγκεντρώσει το 46-47% των ψήφων στις πολωτικές εκλογές του Ιουνίου. Όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ φοβούμενη το πολιτικό κόστος, μείναμε εμείς με τη ΝΔ για λόγους εθνικής ανάγκης. Εμείς δεν επιδιώκαμε συνεργασία με τη ΝΔ. Εξαρχής θέλαμε να μετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και λέμε σήμερα ό,τι ακριβώς λέγαμε και το 2012: Το σωστό και το ιδανικό για τον τόπο είναι να μετέχουν στην ευθύνη όλες οι δημοκρατικές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στο συνταγματικό τόξο και δηλώνουν υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Η ασύμμετρη κατανομή ρόλων, όπου κάποιοι σηκώνουν το βάρος, παίρνουν τις δύσκολες αποφάσεις, πληρώνουν το κόστος, που αυτοί είμαστε εμείς κυρίως, και κάποιοι άλλοι πατάνε στις πλάτες των προηγούμενων και έχουν την ευκαιρία των υποσχέσεων, της δημαγωγίας, αυτή η ασύμμετρη κατανομή δεν οδηγεί πουθενά.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα κόμματα με τα οποία θα μπορούσατε να συνυπάρξετε ή να συμπράξετε; (συγκεκριμένα ΝΔ ; ΣΥΡΙΖΑ; Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών; Ποτάμι ;). Παρακαλώ να είναι αναλυτική η απάντηση.

Ευ. Βενιζέλος: Σας απάντησα προηγουμένως: Το σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο είναι να είναι μέσα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, κάτι που δεν το κατορθώσαμε το 2012, αλλά πρέπει να το κατορθώσουμε το 2015. Εμείς θα επιμείνουμε στο να εφαρμοστεί -και να κληθεί να εγγυηθεί όλος ο ελληνικός λαός -μία εθνική στρατηγική. Από κει και πέρα, όποιος δε θέλει και δεν μπορεί, δε θα μετάσχει. Αλλά πρέπει βεβαίως να υπάρχει επαρκής κοινοβουλευτική δύναμη.

Και θα επιμείνουμε, όχι γιατί είμαστε κυβερνητικός μπαλαντέρ, δε μας ενδιαφέρει να είμαστε σώνει και καλά στην κυβέρνηση. Δεν ζητάει το ΠΑΣΟΚ να είναι καθισμένο σε υπουργικές θέσεις, ούτε το ’12 δεν στείλαμε πολιτικά στελέχη, αλλά σημαντικούς τεχνοκράτες. Πολύ αργότερα μπήκαμε στη κυβέρνηση για να επιταχύνουμε τη διαπραγμάτευση, να δώσουμε ρυθμό στην χώρα.

Εάν λοιπόν οι δημοσκοπήσεις αληθεύουν και είναι δεδομένη η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το μόνο αντίβαρο στο όνομα της λογικής και της εθνικής στρατηγικής, είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Παράταξη, για να έχει την τρίτη εντολή. Προφανώς, διεκδικούν πολλοί αυτή την επίζηλη θέση την τρίτη. Βέβαια δεν είναι η μοίρα μας η τρίτη θέση. Η ιστορική μας μοίρα ήταν και είναι η πρώτη θέση, αλλά εδώ προέχει η πατρίδα.

Η θέση είναι επίζηλη αλλά τη διεκδικούν ποιοι; Τη διεκδικεί η Ακροδεξιά, ο νεοναζισμός της Χρυσής Αυγής; Έλεος και όνειδος! Γιατί πράγματι η Χρυσή Αυγή ήταν μια μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Τη διεκδικούν κάποιοι που για ένα προσωπικό καπρίτσιο, πραγματικά πολιτικά ανεξήγητο, αποφάσισαν να υπονομεύσουν ανοιχτά την Παράταξη, γιατί στις ευρωεκλογές την υπονόμευσαν σιωπηλά.

Και βεβαίως υπάρχει και το Ποτάμι, οι συνεχιστές της παλιάς ΔΗΜΑΡ που ήταν το νέο φαινόμενο των εκλογών του ’12, ο αριστερός εταίρος στην αρχή. Όλοι την κοιτούσαν με συμπάθεια και προσοχή, αλλά είδαμε αν υπήρχε σταθερότητα, συνέπεια, πολιτικός στόχος, αποτέλεσμα, προοπτική. Δεν υπήρχε. Γιατί να υπάρχει στο δήθεν καινούργιο που είναι η παλιά ΔΗΜΑΡ, συν οι νεοφιλελεύθεροι του κ. Μητσοτάκη; Από πού ως που στο όνομα της καταγγελίας της πολιτικής, ζητάει κάποιος να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πολιτικό εθνικό ζήτημα;

Kαι εν πάση περιπτώσει ο λαός αν θέλει να στείλει τον κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο να διαπραγματευτούν, ας το κάνει. Τον κ. Τσίπρα με τον κ. Θεοδωράκη, ας το κάνει. Εάν θεωρεί ότι είναι κρίσιμη και αναγκαία η παρουσία του ΠΑΣΟΚ με γνώση, εμπειρία και ευθύνη, ας διαλέξει σωστά.

Δεν θέλουμε να επιβάλουμε την παρουσία τη δική μας, του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποζητούμε το ρόλο ενός κυβερνητικού εταίρου οποιασδήποτε κυβέρνησης. Ο ρόλος μας είναι ο ρόλος του εθνικού εταίρου. Δεν εγγυόμαστε μια οποιαδήποτε κυβερνητική σταθερότητα, αλλά την εθνική σταθερότητα, που είναι εξ ορισμού και προοδευτική. Γιατί προστατεύει τον πιο απλό, τον πιο αδύναμο άνθρωπο.

Δημοσιογράφος: Σας κατηγορούν αρκετοί μεταξύ των οποίων και πρώην σύντροφοί σας (ΚΙΔΗΣΟ κλπ) ότι εκτρέψατε το ΠΑΣΟΚ από την Σοσιαλιστική του ιδεολογία προς την συντηρητική κατεύθυνση και το αποπροσανατολίσατε ; Τι απαντάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Παπανδρέου προσφέρθηκε στον κ. Σαμαρά να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, αν θυμάστε. Και τότε ο κ. Σαμαράς ήταν αρχηγός της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης . Τότε η ΝΔ βρισκόταν ακόμα στην πλατεία Συντάγματος με τους αγανακτισμένους, πλάι πλάι με τους αναδυόμενους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Και τον Νοέμβριο του 2011, την επομένη των Κανών, ο κ. Παπανδρέου μας ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αποφάσισε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο με τη συμμετοχή όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Στόχος ήταν να σταθεί ο τόπος όρθιος. Και μπροστά σε αυτόν τον στόχο, τόσο η ΝΔ όσο και το ΛΑΟΣ εγκατέλειψαν το αντιμνημονιακό στρατόπεδο της πλατείας Συντάγματος και προσχώρησαν στην δική μας στρατηγική, βλέποντας το αδιέξοδο της άλλης πρότασης.

Τον Μάιο του 2012 προτείναμε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επαναλάβαμε την πρότασή μας. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε. Προχωρήσαμε με τους άλλους δύο με ομόφωνη απόφαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Όταν αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ, πάλι με ομόφωνη απόφαση συνεχίσαμε κρατώντας τη χώρα όρθια.

Συστήνω λοιπόν σε αυτούς που μας κατηγορούν για δεξιόστροφη πολιτική να σκεφτούν ότι η πολιτική που εφάρμοσε η παρούσα κυβέρνηση ήταν η ίδια που είχαμε χαράξει εμείς στο ΠΑΣΟΚ. Στη δική μας στρατηγική προσχώρησαν οι άλλοι, οι οποίοι εντός του κόμματός τους καταγγέλλονται για την προσχώρηση αυτή.

Δημοσιογράφος: Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως σεις προσωπικά αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεθόδευσαν την εκπαραθύρωσή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αποδέχεστε αυτή την μομφή;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι πολύ πρόσφατη η ιστορία αυτή για να την έχουμε ξεχάσει. Δεν μπαίνω σε τρέχουσες πολιτικές συζητήσεις, αλλά πρέπει να σεβόμαστε τα γεγονότα. Εσείς είστε δημοσιογράφος. Σας καλώ λοιπόν να κάνετε μια απλή δημοσιογραφική έρευνα και να δείτε ξανά τα γεγονότα της εποχής. Μεταξύ Μαΐου 2010 και Φεβρουαρίου 2012 που ψηφίστηκε το δεύτερο Μνημόνιο, αποχώρησαν ή διεγράφησαν περίπου 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό κλόνισε την απόλυτη και μεγάλη πλειοψηφία. Έχετε δει τα ονόματα; Έχετε δει τίνος περιβάλλον, τίνος φίλοι, τίνος υπουργοί, τίνος συνεργάτες ήταν αυτοί που διεγράφησαν ή καταψήφισαν; Ο κ. Καστανίδης, η κα Ξενογιαννακοπούλου, η κα Κατσέλη, ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο κ. Βουδούρης, ο κ. Κουρουπλής, η κα Σακοράφα. Ήταν φίλοι δικοί μου; Ήταν μαζί μου το 2007;

Δείτε τα ονόματα λοιπόν. Δείτε και πώς ο κ. Παπανδρέου, όταν ήρθε στο Υπουργικό Συμβούλιο να ανακοινώσει ότι συμφώνησε το σχηματισμό κυβέρνησης με Σαμαρά και Καρατζαφέρη τόνισε ότι συμφωνεί απολύτως με τη δήλωση που είχα κάνει τέσσερις ώρες νωρίτερα, μόλις προσγειωθήκαμε στην Αθήνα από τις Κάννες. Γιατί η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, όχι η δήλωση Βενιζέλου προσωπικά -«Δεν θα γίνει δημοψήφισμα Ναι ή Όχι στο ευρώ»- ήταν αυτονόητη για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία μόλις άνοιγαν οι ασιατικές αγορές.

Και κάτι άλλο: πριν ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου την επιλογή του για τον κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία και αφού είχε εκφράσει την αρχική του προτίμηση για τον κ. Πετσάλνικο προκαλώντας αναστάτωση στην Κ.Ο., με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα προτείνει εμένα ως Πρωθυπουργό. Θα πρότεινε ως Πρωθυπουργό αυτόν που τον έριξε;

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Κανείς δεν ανέτρεψε τον κ. Παπανδρέου. Υπήρξε μια τεράστια αμφισβήτηση των επιλογών του από βουλευτές του δικού του περιβάλλοντος. Προστέθηκε η τραγική διαχείριση της υπόθεσης του δημοψηφίσματος χωρίς συλλογική απόφαση, συζήτηση και προετοιμασία και χωρίς ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών και ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε, αφού πρώτα επέλεξε τον αντικαταστάτη του. Τελεία.

Δημοσιογράφος: Δεν δείξατε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αχαΐα, ώστε να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ την θέση του βασικού εκπροσώπου της παραδοσιακής κεντροαριστερής δυναμικής της περιοχής. Ούτε καν μας επισκεφθήκατε! Δεν το θεωρήσατε αναγκαίο;

Ευ. Βενιζέλος: Το 2012 αναθέσαμε την εκπροσώπηση της Αχαϊας στον μοναδικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη. Απορώ πώς δεν θυμάστε τις πρόσφατες επισκέψεις μου στην Πάτρα, τις συσκέψεις με τους παραγωγικούς φορείς, τις παρεμβάσεις μας για όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης και της περιοχής, με τελευταία παραδείγματα τα οδικά έργα παράκαμψης και τον αγώνα για την απόδοση του παλιού λιμανιού στην αυτοδιοίκηση. Για να μην αναφέρω όλα τα άλλα. Αυτή τη φορά η προεκλογική μας εκδήλωση της Δυτικής Ελλάδας γίνεται στο Αγρίνιο που έχει το δίκαιο παράπονο ότι όλα γίνονται στην Πάτρα. Έχουμε όμως ένα δυναμικό, ανανεωμένο, μαχητικό ψηφοδέλτιο στην Αχαΐα και η Φώφη Γεννηματά μιλάει στην τελική εκδήλωση της Πάτρας. Ο αγώνας μας είναι συλλογικός.