Ερ. Πώς βλέπετε τα πράγματα;

Δ. Καρύδης: Είναι πολύ δύσκολα και έχουμε φτάσει στο απροχώρητο με την πολιτική που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους τρεις μήνες, με αποτέλεσμα η οικονομία να έχει οδηγηθεί κυριολεκτικά σε ασφυξία, να έχει στεγνώσει και παράλληλα να κυριαρχεί μια τεράστια αμφιθυμία για το τι πρέπει να γίνει. Καθημερινά είμαστε στο φαινόμενο του εκκρεμούς, τη μια μέρα  είναι «μέρα ρήξης» και την επόμενη πηγαίνουμε στη «μέρα της συμφωνίας» και πάει λέγοντας. Αυτό έχει συμβεί πάρα πολλές φορές.

Εμείς παρακολουθούμε τα θέματα, λέμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να τολμήσει να ακολουθήσει μια υπεύθυνη στάση και αυτό να συνδυαστεί με αυτό που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών και να πάρει αποφάσεις τέτοιες που θα  βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά, χωρίς νέα μνημόνια και χωρίς νέα επώδυνα μέτρα.

Ερ Στελέχη της πρώην συγκυβέρνησης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λένε ότι πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι, ότι έρχεται η ώρα του συμβιβασμού, των υποχωρήσεων. Είναι ωφέλιμη μια τέτοια κριτική αντίστοιχη με το κλίμα στην κοινωνία;

Δ. Καρύδης:  Εγώ δε θα το πω έτσι. Το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό διάστημα ακολούθησε μια υπεύθυνη στάση. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα, του είπε συγκεκριμένα πράγματα, ποια είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί αλλά δυστυχώς έγιναν τα τελείως αντίθετα.

Σας θυμίζω ότι σ’ αυτήν  την περιβόητη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, – για την οποία εμείς από τότε είχαμε πει ότι θα έπρεπε η όποια συμφωνία να λύνει και το χρηματοδοτικό πρόβλημα- , τότε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, από τον κ. Βαρουφάκη μέχρι τον κ. Τσίπρα, έλεγαν στον ελληνικό λαό ότι «αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται να πάρουμε λεφτά ούτε να λύσουμε το θέμα της ανεργίας» αλλά «πάνω από όλα η αξιοπρέπεια». Τελικώς έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση να ξύνουμε τον πάτο από όλους του δημόσιους οργανισμούς για να βρεθούν χρήματα για τις συντάξεις. Μπορεί να βρέθηκαν τον ένα μήνα αλλά τον επόμενο μήνα μπορεί να μην υπάρχουν αυτά τα λεφτά.

Και από την άλλη μεριά ακόμη και στο σημερινό κλίμα που έχει δημιουργήσει κυρίως η κυβέρνηση, βλέπουμε ότι υπάρχουν βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ακόμη και σήμερα το πρωί στις τηλεοπτικές εκπομπές  επέμεναν  στη ρήξη, στην τήρηση των προεκλογικών εξαγγελιών ενώ όλα αυτά έχουν πετάξει. Ισχύει πλέον το σκίζουμε το μνημόνιο ή το να κουρέψουμε το χρέος ή το να καταργήσουμε τους εφαρμοστικούς νόμους, όλα αυτά που υποσχόταν και δεσμευόταν, με τις δηλώσεις για τα πεντοζάλια, στον ελληνικό λαό;

Ερ Το θέμα είναι που θα καταλήξει αυτή η συμφωνία και το πόσο υποχωρητική φάνηκε αυτή η κυβέρνηση

Δ. Καρύδης:  Γίνεται μια δουλειά -και εμείς επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους – ενόψει του eurogroup της Δευτέρας  και της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ που κι αυτή θα πάρει κάποιες αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Εμείς λέμε λοιπόν ότι όλα αυτά δεν πρέπει να είναι επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά, πολιτικά.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί ότι σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει και το άλλο μέρος και πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος.

Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των non papers ανακάλυψαν ότι άλλη θέση έχει το ΔΝΤ, άλλη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε όλη τη διαπραγμάτευση στα τελευταία πέντε χρόνια; Όλα αυτά τα είχαμε μπροστά μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και γινόταν μια προσπάθεια να βρεθεί  ο κοινός τόπος.

Ερ Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν τους ασκούν κριτική στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λένε δεν δικαιούσθε να ομιλείτε από τη στιγμή που εσείς μας βάλατε στο μνημόνιο.

Δ. Καρύδης:  Είναι μια λάθος αντίληψη. Όλο αυτό είναι το εφεύρημα, το κατασκεύασμά τους – για να βγουν οι ίδιοι από τη δύσκολη θέση- περί των εσωτερικών εχθρών, είναι και αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό, γιατί η εκάστοτε αντιπολίτευση οφείλει να έχει θέσεις να ασκεί κριτική   …

Ερ Η αντιπολίτευση όμως ήταν κυβέρνηση και επί Γ.Παπανδρέου προσφύγαμε στο μηχανισμό στήριξης, αυτό είναι το επιχείρημά τους απέναντι στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ασκούν κριτική

Δ. Καρύδης:  Προσφύγαμε γιατί τότε είχαμε μία οικονομία και μια κοινωνία σε πλήρη κατάρρευση, με 36 δισ έλλειμμα, με άλλα τόσα στο εμπορικό ισοζύγιο, με διπλασιασμό του χρέους. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας αυτήν την περίοδο 2004-2009 ,όχι μόνο την έχει αφήσει στο απυρόβλητο αλλά επιπλέον τη χαϊδεύει. Εμείς λέμε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και αυτοί ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση.

Ερ Πάντως έχει αποδειχθεί ότι το μνημόνιο εμβάθυνε την κρίση ,πάρα- πάρα πολύ . Το λάθος φάρμακο ήταν

Δ. Καρύδης: Εμβάθυνε το μνημόνιο την κρίση, γιατί δεν υπήρχε μία πολιτική προσέγγιση στην ελληνική πολιτική σκηνή και στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Δείτε τι έγιναν σε διπλανές χώρες που είχαν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία όπου υπήρχε ένας ελάχιστος κοινός τόπος ,προχώρησαν πιο γρήγορα ,έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν πιο γρήγορα, δεν υπήρχε αυτός ο πόλεμος όπως στην Ελλάδα, μιλάω για τις «κρεμάλες», τους  «προδότες», τους «δοσίλογους», τους «γερμανοτσολιάδες», όλο αυτό εκτροχίασε την κατάσταση και κανείς δε μπορούσε να πιαστεί από πουθενά. Για παράδειγμα, εμείς είχαμε προωθήσει την άρση του απορρήτου στους τραπεζικούς λογαριασμούς έτσι που σήμερα είναι δυνατή η σύλληψη της φοροδιαφυγής αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε, δεν ψήφισε το παραμικρό μέτρο.

Σημασία πάντως έχει  να κοιτάξουμε μπροστά από δω και πέρα. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί υπεύθυνα, στο ύψος των περιστάσεων γιατί πλέον ο χρόνος έχει σωθεί και η χώρα, ακόμη κι αν ληφθούν θετικές αποφάσεις δε θα έχει τη δύναμη να τις υλοποιήσει.