ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί από χθες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια . Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει θέση, προβληματισμό που να λέει ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον που θα διευκόλυνε την ευρύτερη συναίνεση και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ:   Αυτό που λέτε το εξέφρασε ο κ. Βενιζέλος περίπου μιάμιση ώρα πριν τη ψηφοφορία το είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπου εκεί ο λόγος του ήταν πάρα πολύ καθαρός και το πλαίσιο το οποίο έβαλε ήταν ένα πλαίσιο ευθύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Αυτή η πρωτοβουλία του περιλαμβάνει και τη ΝΔ ή τη σκέφτεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ:  Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πολύ χαρακτηριστικά ότι  θέλουμε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας δε θέλουμε να πάμε σε εκλογές γιατί βλάπτεται η χώρα.  Θέλουμε να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης και συμπόρευσης για τη διαπραγμάτευση που αυτό σημαίνει την αξιολόγηση, τη συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή και τη διευθέτηση του χρέους και από κει και πέρα είναι ανοικτά στο τραπέζι τα δεδομένα προς συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτά τα ανοικτά δεδομένα προς συζήτηση περιλαμβάνουν και την ημερομηνία των εκλογών;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ακριβώς αλλά η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι η προϋπόθεση.

Δηλαδή αυτό που  λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να πάρει τέλος η πολιτική αστάθεια, η αβεβαιότητα. Καταδικάζουμε όλα αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με το bras de fer μεταξύ στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών, οι μεν να λένε για τα ΑΤΜ, τις πιστωτικές γραμμές  και οι άλλοι για τα νταούλια και τους ζουρνάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτήν την πρόταση την έχει υποβάλλει ο κ. Βενιζέλος στον πρωθυπουργό, τη δέχεται ο πρωθυπουργός;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ:  Νομίζω ότι αυτό το πλαίσιο είναι ένα πλαίσιο λογικής. Δε μιλάμε για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άκουσα τον κ. Γρηγοράκο να μιλάει για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ο κ. Γρηγοράκος δεν ξέρω πώς το είπε, προφανώς είναι λάθος, είναι μια προσωπική του άποψη, αυτή δεν είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Η κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ,μπορεί να παρουσιάσει δημόσια μια πρόταση που να λέει ,στηρίζουμε Δήμα ,προχωράμε τη διαπραγμάτευση αρχίζουμε τη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές 15 Μαΐου. Τώρα λέμε, γιατί καταλαβαίνουμε ότι το χθεσινό αποτέλεσμα έφερε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Χθες μίλησε πολύ καθαρά ο κ. Βενιζέλος. Πρέπει και εσείς να αναγνωρίσετε ότι τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ,από την αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι τα μικρότερα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες ,γιατί άλλο είναι να βγαίνει κάποιος που δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα ή ως βουλευτής εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και να λέει κάποια πράγματα ,άλλο είναι να βγαίνει μια ομάδα βουλευτών και άλλο είναι να βγαίνουν κόμματα και να λένε ανταποκρινόμαστε ή όχι . Στο τέλος όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους αν η χώρα συρθεί σε εκλογές τις οποίες εμείς ,όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, δε φοβόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Άλλο όμως είναι αυτό να είναι η πρότασή σας και άλλο να είναι η πρόταση της κυβέρνησης ,δεν είναι αυτή η πρόταση της κυβέρνησης.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ:  Εδώ δε μιλάμε για κυβέρνηση, έχουμε μια κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποία τα κόμματα καταθέτουν τις προτάσεις τους σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,νομίζω ,λοιπόν ,ότι η ΝΔ δεν έχει πεί κάτι το αντίθετο ως προς αυτό .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ούτε όμως υποστήριξε αντίστοιχες προτάσεις και σεις δεν τις υποστηρίξατε, πριν τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ,για παράδειγμα η πρόταση των 8 βουλευτών

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ:   Κάνετε λάθος, εμείς βγάλαμε και ανακοίνωση υπέρ της πρωτοβουλίας Λυκούδη. Εμείς είπαμε , όλα αυτά τα δεδομένα είναι στο τραπέζι, αρκεί βέβαια να διατυπώνονται με ευθύνη και όχι ,να υπολείπονται των περιστάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Καταλαβαίνω τη λογική σας ,αλλά θα μπορούσε κάποιος να σας πει -συγνώμη για την έκφραση -ότι είναι λίγο μπάσταρδη η εικόνα ,δηλαδή το κομματικό σύστημα (λέει) κάνουμε μία συμφωνία ότι θα πάμε σε εκλογές για να ικανοποιηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει εκλογές ,κρατάμε τη σημερινή κυβέρνηση για να κάνει τη διαπραγμάτευση, για να μην τρωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ,ότι έφυγε διωγμένη, βγάζουμε και Πρόεδρο και όλα καλά

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ:   Σας διαφεύγει κάτι . Δεν είπαμε μόνο η κυβέρνηση να κάνει τη διαπραγμάτευση αλλά λέμε και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν για να γίνει αυτή η διαπραγμάτευση πιο ισχυρή ,γιατί τώρα έχουμε φτάσει στη στιγμή όπου μπορούμε να φύγουμε από τα μνημόνια και από την κρίση και αν έχουμε εθνικό μέτωπο ,αυτό μπορεί να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους . Εμείς ,πάντα, σας θυμίζω πριν από το 2012 υποστηρίζαμε τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και στις αρχές αυτό έγινε με τη ΔΗΜΑΡ που τότε ανταποκρίθηκε.