Κύριε Καρύδη, η διαμάχη σας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη προβλημάτισε πολλούς καθώς έδειξε μια ευρύτερη διάσταση απόψεων ανάμεσα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ενόψει των εξελίξεων.

 

Δεν είναι προσωπική διαμάχη, ήταν μια πολιτική αντίθεση, μια απάντηση σε αυτά που είπε ο κ. Γεωργιάδης τα οποία ήταν απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα. Δεν μπορεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ να συμπεριφέρεται ως βασιλικότερος της τρόικας. Δεν μπορεί να παίρνει το ρόλο του εκπροσώπου της τρόικας στην Ελλάδα. Για αυτό αντιδράσαμε σε αυτά που είπε τα οποία είναι και ψευδή και ανυπόστατα. Μετά τη συνάντηση μάλιστα των δύο πολιτικών αρχηγών, χθες το απόγευμα, η στάση του κ. Γεωργιάδη αποδοκιμάστηκε πλήρως.

Ο κ. Γεωργιάδης μας είπε ότι αυτό που λέει η τρόικα πρέπει να το κάνουμε. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει. Σε παράλογες απαιτήσεις πρέπει να αντιδράσουμε. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό όταν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να πάμε σε μειώσεις των κύριων συντάξεων και αύξηση στα όρια ηλικίας. Δεν μπορεί να πάμε σε ομαδικές απολύσεις. Και το ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί σε παράλογες απαιτήσεις ήταν ένα κεντρικό μήνυμα της συνάντησης των δύο αρχηγών. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θέλει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα μιλήσω για το παρελθόν, αλλά για τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ότι μεταρρύθμιση έγινε στη χώρα έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πολλές από αυτές μάλιστα ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφισαν διότι τότε ήταν στο αντιμνημονιακό βέρτιγκο. Εμείς δεν δεχόμαστε από κανέναν να μας κουνάει το δάχτυλο και να μας κάνει μαθήματα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία.

 

Σήμερα το βράδυ εκπνέει το λεγόμενο άτυπο τελεσίγραφο των δανειστών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα χέρια των δανειστών βρίσκεται ήδη το email με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης επί των θεμάτων που έθεσε η τρόικα, καθώς και ορισμένες επιπρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές. Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης;

 

Δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο, αλλά μια σκληρή και πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα έλθει και η τρόικα στην Ελλάδα. Σας είπα ποια θέματα δεν πρόκειται να δεχτούμε. Ακόμη και για τις 100 δόσεις που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή και με το θέμα που προέκυψε με τις αλλαγές που έγιναν, πιστεύουμε ότι με τη σθεναρή στάση και των δύο κομμάτων δεν πρόκειται περαιτέρω να αλλάξει. Το σημαντικό θέμα είναι ότι είμαστε στην τελευταία φάση ενός δύσκολου και επώδυνου προγράμματος προσαρμογής που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια. Η διαπραγμάτευση γίνεται με μια ενιαία φιλοσοφία και αφορά και την αξιολόγηση της τελευταίας φάσης, αλλά και τη νέα συμφωνία που είναι προ των πυλών για την πιστωτική γραμμή στήριξης της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να βγούμε στις αγορές, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους ώστε να ελαφρυνθεί ακόμη περισσότερο και ως προς την επιμήκυνσή του, τις δόσεις και την περίοδο χάριτος. Αυτή τη γραμμή θα την πάμε μέχρι τέλους. Αλλά και οι Ευρωπαίοι, παρ’ ότι βλέπουν ότι το εσωτερικό κλίμα δεν είναι αρραγές, αλλά κυριαρχεί η πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πορευτούμε σε αυτό το δρόμο και για το καλό της Ελλάδας και της ΕΕ.

 

Κύριε Καρύδη, φαίνεται από μια ματιά στις ξένες εφημερίδες ότι δεν θέλουν οι δανειστές να κλείσουν τα ζητήματα αυτά με τη σημερινή κυβέρνηση. Μήπως τελικά γίνεται ο καβγάς για το πάπλωμα;

 

Όχι, βέβαια. Από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τις συνομιλίες που έχουμε με τους εκπροσώπους τους δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι είναι δύσπιστοι και πολύ επιφυλακτικοί με βάση το πολιτικό κλίμα που κυριαρχεί στη χώρα. Γι’ αυτό και εμείς απευθυνόμαστε προς την αξιωματική αντιπολίτευση και λέμε να αφήσει στην άκρη την ανευθυνότητα, τους λεονταρισμούς και το λαϊκισμό και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, να έχουμε αρραγές εσωτερικό μέτωπο σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη φάση για την πορεία της χώρας, την οικονομική της ανάκαμψη, για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τα επόμενα χρόνια.

 

Πάντως, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν φαίνεται να έχουμε, παρότι, από ό,τι καταλαβαίνω, το ήθελαν και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς.

 

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όταν μπαίνουν τελεσίγραφα και προαπαιτούμενα είτε ακόμη και συναντήσεις μεταξύ θεσμικών παραγόντων, δεν μπορεί να γίνει αν κυριαρχεί αυτή η εικόνα. Δεν μπορεί να λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα προσέλθει εάν παραιτηθεί η κυβέρνηση, ως προαπαιτούμενο, ή αν πάμε σε εκλογές. Το τραπέζι του διαλόγου είναι ανοιχτό για να συμφωνήσουμε σε αυτά που είναι αναγκαία για την πορεία της χώρας και αυτά είναι και το χρέος και η διαπραγμάτευση. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, τους έχουμε καλέσει εδώ και χρόνια να μπουν στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και πολιτικά, από το ’12, να στηρίξουν και με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση όλη την πορεία ανασυγκρότησης της χώρας. Δυστυχώς, επέλεξαν το δρόμο του λαϊκισμού και το «όχι σε όλα», παρότι αυτή η πορεία τους έχει πάρα πολλές αντιφάσεις. Σας θυμίζω ότι χθες ο κ. Μητρόπουλος παραδέχθηκε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας κάνει τον επαναστάτη στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στη Μαδρίτη, στη Φλωρεντία και από τη άλλη στέλνει τα στελέχη του οικονομικού του επιτελείου να κάνουν μυστικές συναντήσεις με τα διάφορα φαντ που μέχρι πριν από λίγο καιρό -τη Μόργκαν Στάνλεϊ, τη Νομούρα, την Γκόλντμαν Σακς- τους περιέγραφαν περίπου σαν διάβολους και ότι είναι οι εκπρόσωποι των διεθνών τοκογλύφων.

 

 Μήπως τελικά η χώρα βαδίζει σε εκλογές;

 

Δεν χρειάζονται εκλογές, άλλωστε όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το συντριπτικό ποσοστό του ελληνικού λαού δεν θέλει εκλογές, θέλει να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Είδατε ότι και στη Βουλή την τροπολογία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια την ψήφισαν ή την στήριξαν περίπου 175 βουλευτές, που σημαίνει ότι μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών θέλει να συνδράμει σε μια κοινή πορεία για τη χώρα. Δεν λέμε ότι έχει κλείσει το θέμα των 180 βουλευτών αλλά είναι θετικό ότι υπάρχει νήμα συναίνεσης και συνεννόησης που ενώνει την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Πιστεύουμε ότι προχωρώντας με σοβαρό τρόπο η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με την έναρξη των συνταγματικών διαδικασιών τον Φεβρουάριο να γίνει πραγματικότητα και να συνεχιστεί η πορεία της χώρας στην κατεύθυνση της εθνικής και οικονομικής της ανασύνταξης.