Σε συνέχεια της Εγκυκλίου της 10/6/2015 αποσαφηνίζουμε περαιτέρω μερικά κρίσιμα ζητήματα:

A.

1. Οι εκλογές θα γίνουν με βάση το Μητρώο του ΠΑΣΟΚ και τους εκλογικούς καταλόγους του ΥΠΕΣ, προσαρμοσμένους ανά Νομό, Καλλικρατικό Δήμο και Δημοτικό Διαμέρισμα (για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά). Σας έχουν ήδη σταλεί ηλεκτρονικά.  Όποιος πολίτης προσέλθει να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου, ενώ δεν είναι εγγεγραμμένος στο νέο μητρώο του ΠΑΣΟΚ, εγγράφεται στο μητρώο ως νέο μέλος ή φίλος, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα στοιχεία.

1. Θα στηθούν κάλπες (στην Χαρ. Τρικούπη) για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους Ετεροδημοτών.

1. Θα στηθούν κάλπες (στην Χαρ. Τρικούπη) για τους επιστήμονες συνδικαλιστές, στο λεκανοπέδιο, με βάση το μητρώο ψηφισάντων για τους συνέδρους.

1. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο πιστοποιημένο Μητρώο του ΠΑΣΟΚ, (περίπου 60.000) μπορούν να ψηφίσουν οπουδήποτε κι αν βρεθούν (έξω από τα όρια του νομού τους). Η ιδιότητα του μέλους θα επιβεβαιώνεται με τηλεφωνική επαφή με την ομάδα στήριξης κεντρικά.

Εντός του νομού, καλούνται τα μέλη μας να ψηφίζουν στις Δημοτικές τους Οργανώσεις. Στους πολυπληθείς νομούς, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, επειδή έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις εγγραφές του μητρώου –που τώρα συγκροτήθηκε και δεν υπήρξε χρόνος να ελεγχθεί- οι Εφορευτικές Επιτροπές εξουσιοδοτούνται να αντιμετωπίζουν επί τόπου και κατά περίπτωση τα προβλήματα, με βασικό στόχο να μην ταλαιπωρούνται τα μέλη μας.

1. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο πιστοποιημένο μητρώο επιστημόνων και συνδικαλιστικών, μπορούν να ψηφίσουν οπουδήποτε κι αν βρεθούν (έξω από τα όρια του νομού τους). Η ιδιότητα του μέλους θα επιβεβαιώνεται με τηλεφωνική επαφή με την ομάδα στήριξης κεντρικά.

Εντός του νομού, όπως στην περίπτωση 4.

1. Όσοι νέοι από 16 έως 18 ετών, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούν να ψηφίσουν εφόσον οι γονείς τους είναι εγγεγραμμένοι στους οικείους εκλογικούς καταλόγους.

1. Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών μπορούν να ψηφίζουν στο αντίστοιχο εκλογικό κέντρο, ανεξάρτητα απ’ τη δημοτική οργάνωση στην οποία ανήκουν.

1. Ως χώροι εκλογών – κάλπες, θεωρούνται όσοι έχουν πιστοποιηθεί απ’ την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο, στη σελίδα http://www.pasok.gr/ekloges/

Τα αποτελέσματα αποστέλλονται κατά κάλπη.

B.

Το ΠΑΣΟΚ σέβεται την ψήφο κάθε μέλους και φίλου και εγγυάται το κύρος των εκλογικών διαδικασιών.

Οι εφορευτικές επιτροπές και οι νομαρχιακές επιτροπές έχουν την  υποχρέωση και το συντροφικό καθήκον να περιφρουρήσουν το κύρος των εκλογών.

Κι ασφαλώς δε διανοούμαστε ότι μπορεί να υπάρξουν παρακμιακά φαινόμενα διπλοψηφιών ή απόπειρες αλλοίωσης του αποτελέσματος – ζητήματα που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνουν ανεκτά.

Οι Εφορευτικές Επιτροπές έχουν επίσης καθήκον να φροντίσουν ώστε κανένας πολίτης που δικαιούται να συμμετάσχει στη διαδικασία να μην αποκλεισθεί, αλλά και να αποτρέψουν την συμμετοχή στις ψηφοφορίες πολιτών που είναι γνωστά μέλη άλλων κομμάτων ή είναι επώνυμα στελέχη που ήταν υποψήφιοι με άλλα κόμματα στις πρόσφατές εκλογές ή έχουν πρωταγωνιστήσει σε προσβολές ενάντια στα μέλη μας στις τοπικές κοινωνίες.

Τα ονόματα όσων πολιτών συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της 14η Ιουνίου 2015, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Γ.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η Εκλογική Επιτροπή, που εκτελεί χρέη και Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, συγκροτήθηκε από δύο εκπροσώπους κάθε υποψηφίου προέδρου. Αποφάσισε να λειτουργήσει στις κρίσιμες αποφάσεις με την αρχή της ομοφωνίας.

Η αρχή αυτή τηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων.

Ασφαλώς υπήρξαν και αποφάσεις που επιχειρήθηκε να προσεγγιστούν όσο ήταν δυνατόν οι απόψεις.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι διαδικασίες που αποφάσισε το πρόσφατο συνέδριό μας και έπρεπε να υλοποιηθούν στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, προφανώς και θα αναδείξουν λάθη, προβλήματα και ελλείψεις, που είναι ανάγκη  να αντιμετωπιστούν επί τόπου άμεσα και  αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό εξουσιοδοτούνται οι Εφορευτικές Επιτροπές, με την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των υποψηφίων, να αντιμετωπίζουν επί τόπου και να λύνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, με γνώμονα πάντα τον ΣΕΒΑΣΜΟ και τη ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ των ψηφοφόρων.

Για την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή

Ο Συντονιστής

Νίκος Σαλαγιάννης

Τηλέφωνα επικοινωνίας για επιβεβαίωση ιδιότητας μέλους:

2103665470 – 2

2103665460 – 3