Συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη, Γραμματέα ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

 στο samotimes.gr

 

Κύριε Γραμματέα για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Εάν ζητηθεί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη να ψηφίσει τα νέα μέτρα τι προτίθεται να κάνει ;

Το καλοκαίρι του 2015, μπροστά στο αδιέξοδο που είχε οδηγήσει τη Χώρα και το Λαό η παιδαριώδης διαπραγμάτευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είχε καλέσει τον κύριο Τσίπρα να αφήσει στην άκρη την εξυπηρέτηση του κοντόφθαλμου προσωπικού και μικροκομματικού του συμφέροντος και να συμβάλει με τη στάση του στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα καλείτο να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα του 3ου μνημονίου στη βάση του ρεαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης ως προς την κατανομή των βαρών.

Αντ’ αυτού ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να διαπραγματευτεί με μόνο σύμμαχο τον κύριο Καμμένο και να οδηγήσει τη Χώρα σε πρόωρες εκλογές με το διχαστικό, ατυχές σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Ότι βιώνουμε σήμερα, τα αδιέξοδα στην οικονομία και την κοινωνία φέρουν τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ως εκ τούτου η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μέτρα που ενισχύουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης στην οικονομία και της διαχείρισης της μιζέριας στην κοινωνία.

 

Υπάρχουν περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει τίποτα που να τη συνδέει με το ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία στη σημερινή κυβερνητική του εκδοχή από ιδεολήπτες, καιροσκόπους και θεσιθήρες.

Αντιθέτως, επιδιώκουμε τη συμμαχία με τους προοδευτικούς πολίτες που ξεγελάστηκαν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυρίου Τσίπρα, πίστεψαν ανιδιοτελώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει λύσεις στα κοινωνικά και οικονομικά τους αδιέξοδα και σήμερα, όντας προδομένοι, αισθάνονται πολιτικά άστεγοι.

Με τους εγκλωβισμένους ανθρώπους της ανανεωτικής αριστεράς που βλέπουν αποσβολωμένοι το συνειδητό σφιχταγκάλιασμα με τους ΑΝ.ΕΛ. και τα όνειρα και τους αγώνες μιας ζωής να γκρεμίζονται από την απολυταρχική αντίληψη που επικρατεί στους κυβερνώντες και την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς.

Με όλους αυτούς, με σύμμαχο την κοινωνία διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και να αποκαταστήσουμε το κύρος της αριστεράς που τόσο επλήγη από τους σημερινούς δήθεν εκφραστές της.

 

Οδεύουμε προς την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ποια βήματα προηγούνται του συνεδρίου ;

Ενός ουσιαστικού συνεδρίου προηγείται ενδελεχής προσυνεδριακός διάλογος.

Διάλογος που θα διεξαχθεί στο σύνολο της επικράτειας και θα οδηγήσει στη συνδιαμόρφωση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους των προτάσεων για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της Χώρας.

Γιατί πλέον δεν αρκούν γενικόλογες πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά προγράμματα εστιασμένα στις ανάγκες εκάστης περιφέρειας που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητές της.

Όλες αυτές οι αναπτυξιακές προτάσεις, που θα προκριθούν κατόπιν ενδελεχούς διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, θα αποτελέσουν το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, που φιλοδοξούμε να δώσει προοπτική στη Χώρα και σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

 

Τι θα πρέπει να περιμένουμε στο συνέδριο ;

Το τι θα περιμένουμε στο συνέδριο επαφίεται στη σύνθεσή του, βάσει της οποίας θα προκύψει η φυσιογνωμία και το περιεχόμενό του.

Εμείς προετοιμαζόμαστε για ένα συνέδριο με συμμέτοχη την κοινωνία, τα αποτελέσματα του οποίου θα δίνουν λύσεις κοινωνικά δίκαιες για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση, αλλά κυρίως θα συμβάλουν στη μετάβαση από την παραγωγή πολιτικών για την διαχείριση της κρίσης, στη διαμόρφωση θέσεων που θα ξαναφέρουν την ελπίδα στους πολίτες και θα κρατήσουν τη νέα γενιά εντός των συνόρων.

Γι’ αυτό δίνουμε το βάρος στην παραγωγή πολιτικής, γιατί αυτή είναι που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

 

Είναι μια τελευταία προσπάθεια ανασύστασης δυνάμεων ή μια νέα προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του πολιτικού χώρου ;

Στην πολιτική κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή.

Το ζητούμενο είναι να μπορεί όποιος ασχολείται με αυτή να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της συγκυρίας και την ιστορικότητα της περιόδου στην οποία δραστηριοποιείται.

Σήμερα η πατρίδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή προοδευτική παράταξη που θα μπορέσει να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Χώρας έχει δείξει ότι ισχυρή δεν είναι μια παράταξη βουλευτοκεντρική, ένας φορέας συγκόλλησης πολιτικών φέουδων, ένα κακέκτυπο της Ένωσης Κέντρου του 1961 ή της Συμμαχίας Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων του 1977.

Ισχυρή είναι όταν συγκροτείται στην βάση της ανανέωσης προσώπων, νοοτροπιών, δομών και ιδεών.

Μια παράταξη με δημοκρατική, θεσμική, συλλογική λειτουργία.

Ένας νέος, ενιαίος, οριζόντια πολυτασικός πολιτικός φορέας για να ενσαρκώσει τις ελπίδες των πολιτών κι όχι για να εκπληρώσει τη ματαιοδοξία των στελεχών.

 

Από τι πιστεύεται ότι θα κριθεί αυτή η προσπάθεια ; Από τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν ή από την απήχηση των πολιτικών που θα χαραχθούν και θα παραχθούν;

Η παραγωγή πολιτικής είναι σε άμεση συνάρτηση μ’ αυτούς που την διαμορφώνουν.

Εν όψει του πολιτικού – προγραμματικού μας συνεδρίου οφείλουμε να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα.

Ποιοι θα διαμορφώσουν τις προγραμματικές μας θέσεις και θα ορίσουν τα πολιτικά μας προτάγματα;

Σε ποιές κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες θα απευθύνονται;

Ποιοί θα τις προβάλουν;

Ποιοί θα τις υλοποιήσουν;

Από τις απαντήσεις που θα δώσουμε θα κριθεί πόσο πειστικοί και ελκυστικοί θα γίνουμε στους Έλληνες πολίτες.

 

Υπάρχει μια γενικότερη εντύπωση ότι οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι είτε αποστρέφονται την πολιτική είτε αναζητούν πολιτική στέγη σε ακραίους χώρους. Πιστεύεται ότι μπορεί να κερδηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στη πολιτική ;

Η πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα GENERATION WHAT έδειξε ότι στην Ελλάδα το 92% των νέων ηλικίας 18-35 ετών δεν εμπιστεύονται την πολιτική και το 40% δεν θεωρούν πρόβλημα το ενδεχόμενο της εξόδου της Χώρας από το Ευρώ.

Πρόκειται για τις πρώτες γενιές μεταπολεμικά που, αν και έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ζουν χειρότερα απ’ τις προηγούμενες.

Με αυτό ως δεδομένο, αλλά και με το σπόρο της μισαλλοδοξίας και του κοινωνικού αυτοματισμού που τους έσπειραν οι υποκινητές των «πλατειών» του 2010 και οι εμπνευστές των ακραίων συνθημάτων όπως «να καεί η Βουλή» ή «η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», οι νέοι οδηγούνται είτε στην αποχή, είτε σε ακραίες μορφές ριζοσπαστικοποίησης.

Το φαινόμενο σχετίζεται με την κοινωνική παιδεία, άρα αντιμετωπίζεται πρώτα μέσα από την οικογένεια, μετά από την εκπαίδευση και τέλος από τη στάση των κομμάτων.

Όσο ισοπεδώνουμε για μικροκομματικές σκοπιμότητες την περίοδο της μεταπολίτευσης, που αποτέλεσε την πιο δημοκρατική, την πιο παραγωγική περίοδο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, όσο ο μανιχαϊσμός διαποτίζει την πολιτική μας καθημερινότητα κι όσο δεν δίνουμε απαντήσεις στο πως θα προσφέρουμε στις νεότερες γενιές θέσεις εργασίας, σε συνθήκες αξιοπρέπειας κι όχι εργασιακής γαλέρας, τόσο θα ρίχνουμε νερό στο μύλο των φασιστοειδών δεξιών κι αριστερών.