ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ «LEFKADA PRESS»

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΙΒΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ

 

Ας ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα και την εκλογή προέδρου στη ΝΔ. Το σχόλιο σας για το νέο πρόεδρο;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος και για το πολίτευμα το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πλέον μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας νέο αρχηγό.

Από κει και πέρα οι προοδευτικοί πολίτες αυτού του τόπου δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο πολιτικό όπως είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ΔΕΞΙΑ έχει αποδείξει διαχρονικά μέσα από την ιστορική της διαδρομή ότι όποια μορφή και να πάρει, όποιο αρχηγό κι αν έχει ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΕΞΙΑ και θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα ολιγοπωλιακά συμφέροντα.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει την αντιπολίτευση που θα έπρεπε;  

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που ως αντιπολίτευση για πολύ πιο ελαφριά μέτρα το 2010 χαρακτήριζε όσους τα ψήφιζαν δοσίλογους και γερμανοτσολιάδες, δημιουργώντας φρούδες ελπίδες στους πολίτες, ρήγμα στην κοινωνική δομή και περαιτέρω όξυνση της κρίσης, δεν μπορεί να ζητάει συναίνεση στα επαναλαμβανόμενα λάθη της. Η Χώρα είναι αυτή που στην κρίσιμη στιγμή δεν έχει την κυβέρνηση που χρειαζόταν.

Πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι το κόμμα σας ήταν και αυτό που μας οδήγησε στα μνημόνια;

Στο μνημόνιο αναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε από την τραγική διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή και του συστήματος του. Αυτού δηλαδή που σήμερα επιλέγει ως στρατηγικό εταίρο ο κ. Τσίπρας για να κυβερνήσει μαζί του στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Η κυβέρνηση όντας ανίκανη να δώσει ελπίδα και προοπτική στους μη προνομιούχους Έλληνες πολίτες επιλέγει την εξίσωση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων προς τα κάτω. Επιδιώκει στοχευμένα την πτωχοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και σε θέματα παιδείας, υγείας, πολιτισμού και κυρίως αξιών. Επιλογή της είναι να βαδίσει στα χνάρια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού τα πάει περίφημα, όμως αυτό δεν είναι συμβατό με τα θέλω και τις ανάγκες του Ελληνικού Λαού.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την κοινωνία να το έχει σε αυτά τα ποσοστά;

Το ΠΑΣΟΚ έκανε το λάθος τα προηγούμενα χρόνια να μη συνδιαλέγεται με τις κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες που διαχρονικά το είχαν στηρίξει.
Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και πλέον μαζί με την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, τον κόσμο της δουλειάς συγγράφουμε ένα νέο συμβόλαιο με το Λαό.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει;

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη είναι κρίσιμο να ανακάμψουν για να μπορέσουν να αποτελέσουν την προοδευτική εναλλακτική πρόταση που θα δώσει προοπτική στους Έλληνες πολίτες που μέρα με τη μέρα ρέπουν προς τον ευρωσκεπτικισμό και την αποστασιοποίηση από την πολιτική.
Πιστεύω ότι μέσα από την καθημερινή μας δράση, το ρεαλιστικό προοδευτικό μας λόγο και την παρουσία των στελεχών μας στις τοπικές κοινωνίες και τους χώρους δουλειάς μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των προοδευτικών στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας.

Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη κατάλοιπα με πρόσωπα που αμφισβητείται η καθαρή πορεία τους που του φρενάρουν την όποια ανοδική πορεία και πάλι;

Αν δείτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στα κεντρικά και αποκεντρωμένα του όργανα, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, έχουν υποστεί εξίσου με κάθε Έλληνα πολίτη τα δεινά των μνημονίων και τα αποτελέσματα του λαϊκισμού.
Ευτυχώς για εμάς, δυστυχώς για τη Χώρα, οι τυχοδιώκτες και οι αμοραλιστές μας χαιρέτισαν για άλλες πολιτείες αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ αποτελείται από ανθρώπους που δε ζουν από την πολιτική, ζουν για την πολιτική και παλεύουν να αναδείξουν τα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά της. Δείτε λοιπόν με γυμνό μάτι το καταπράσινο δάσος και μην παλεύετε με μεγεθυντικό φακό να βρείτε τυχόν καμένα δέντρα.

Ποια είναι τα επιχειρήματά σας ώστε ο ψηφοφόρος να πεισθεί να ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ καλεί κάθε δημοκράτη, προοδευτικό Έλληνα πολίτη να συμμετέχει ενεργά στη συγγραφή του αφηγήματος για τη μετά μνημόνιο εποχή.
Μαζί με τους πολίτες διαμορφώνουμε τον προγραμματικό μας λόγο και αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Είμαστε οι μόνοι που το επιδιώξαμε και το κάναμε πράξη το 1981 με το αίτημα της Αλλαγής και το 1996 με το όραμα του Εκσυγχρονισμού. Μπορούμε να το κάνουμε ξανά. Δίνουμε όλοι μαζί το παρόν για να διαμορφώσουμε το μέλλον.