ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ «thecaller.gr»

 

Το «προσκλητήριο» της Φώφης Γεννηματά για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς βρήκε «ευήκοα ώτα»; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε στις κατά τόπους συσκέψεις και συζητήσεις;

«Έχοντας πληροφόρηση από το σύνολο των ανά την Ελλάδα εκδηλώσεων και στο μυαλό μου ακόμα αποτυπωμένη την εικόνα από την πιο πρόσφατη εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα Ιωάννινα, θα έλεγα ότι το κλίμα είναι πολύ ελπιδοφόρο.

Το ζητούμενο είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε να είναι προσεκτικά και να μη διέπονται από αγχωτικά σύνδρομα ή βεβιασμένους και πρόχειρους σχεδιασμούς. Δεν είναι οι χρόνοι που θα ορίσουν τις διαδικασίες ωρίμανσης και υλοποίησης του εγχειρήματος, αλλά η σωστή ανάγνωση των μηνυμάτων της κοινωνικής βάσης της Παράταξης θα καθορίσει τις διαδικασίες και τους χρόνους».

Ορισμένοι, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τάχθηκαν κατά της διεξαγωγής Συνδιάσκεψης, αντιπροτείνοντας μάλιστα Ιδρυτικό Συνέδριο από το μηδέν. Εσείς προσωπικά τι πιστεύετε;

«Η προγραμματική συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης είναι μια διαδικασία βαθιά πολιτική και απαραίτητη έτσι ώστε η Παράταξή μας να εκφράσει ξανά τις αγωνίες και τις ελπίδες του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα των κοινωνικών ομάδων και της νέας γενιάς, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Επί της ουσίας δηλαδή να ξεκαθαρίσει ποιές κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες εκπροσωπεί, ποιά είναι τα πολιτικά μας προτάγματα, ποιές θα είναι οι κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες, ποιές θα είναι οι πολιτικές μας προτάσεις για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Για να έχει ουσία η συνδιάσκεψη και να μην εξελιχθεί σε μια άγονη μάζωξη κλακαδόρων θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, με συγκεκριμένες διαδικασίες (θεματικά εργαστήρια ανά τομέα πολιτικής) και συγκεκριμένο σώμα θεσμικών αντιπροσώπων που θα αντιστοιχίζονται στις πολιτικές – συλλογικές – κοινωνικές εκφράσεις που θα συμμετέχουν».

Το κάλεσμα της Φ. Γεννηματά αφορά στο «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» και προσωπικά στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου;

«Το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009 ψηφίστηκε από 3 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι η βάση στην οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να απευθυνθούμε. Στο κάλεσμα αυτό περιλαμβάνονται όλοι όσοι αγωνίστηκαν, τίμησαν και τιμήθηκαν από το Κίνημα σε όλη την ιστορική του διαδρομή. Το κάλεσμα της Προέδρου μας είναι χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και η υποδοχή όλων όσων θέλουν να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων είναι χωρίς προαπαιτούμενα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απεύθυνε πρόσκληση και στην Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση της «νέας Κεντροαριστεράς». Ποια είναι η γνώμη σας;

«Στην ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι προοδευτικοί Έλληνες πολίτες. Όλα εκείνα τα δυναμικά – παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας που βιώνουν σήμερα τα αδιέξοδα των πολιτικών του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Η Ένωση Κεντρώων είναι ένα Κόμμα με λίγους μήνες παρουσία στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά μακρά ιστορία στα παράθυρα των τηλεοράσεων. Ως εκ τούτου δε νομίζω πως συνάδει με την κουλτούρα που διέπει το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του Πολιτικού μας Φορέα η ρητορεία και η εν γένει πολιτική συμπεριφορά των στελεχών του συγκεκριμένου Κόμματος».

Στο Ποτάμι φαίνεται πως υπάρχει διχογνωμία για την πορεία, που πρέπει να ακολουθήσει. Αποτελεί το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μέρος του νέου, εγχειρήματος, από τη στιγμή, που στελέχη του «καλοβλέπουν» τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Στο Ποτάμι υπάρχουν σοβαρά πολιτικά στελέχη που διέπονται από τις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. Στελέχη με ιστορία που τους απωθεί ακόμα και η σκέψη συμπόρευσης με τη Δεξιά, όσο ωραιοποιημένη κι αν την εμφανίζουν επικοινωνιακά μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Πέρα λοιπόν από κάποιες μειοψηφικές τάσεις, που έτσι κι αλλιώς προέρχονται από το συντηρητικό χώρο και θα επιστρέψουν σ’ αυτόν, υπάρχει η πλατιά μάζα των υποστηρικτών του Ποταμιού που προσβλέπουν στη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού- μεταρρυθμιστικού πόλου διακυβέρνησης αυτού του τόπου. Κι αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η ηγεσία του Ποταμιού».

Η κα Γεννηματά τόνισε πως σας χωρίζει «άβυσσος» με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση ή μήπως είχε μια μικρή δόση… υπερβολής;

«Από την ημέρα που διατυπώθηκε η διαφοροποίησή μας με τη Νέα Δημοκρατία κατ’ αυτό τον τρόπο, τεχνηέντως όλοι στέκονται στον τύπο και όχι στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι η Δεξιά αποτελεί τον διαχρονικό πολιτικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού χώρου που το Κίνημα εκφράζει. Όποιος δε θέλει να το βλέπει αυτό ή δεν το αποδέχεται, μάλλον πρέπει να «ψαχτεί» αν βρίσκεται στη σωστή «όχθη» της πολιτικής».

Πως φαντάζεστε τον ηγέτη της νέας Κεντροαριστεράς; Μπορεί η Φ. Γεννηματά να ανταποκριθεί επαρκώς σε αυτόν τον-ομολογουμένως-πολύ δύσκολο ρόλο;

«Η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε προσφάτως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας 27.000 ψήφους επί συνόλου 52.000 ψηφοφόρων – μελών του ΠΑΣΟΚ. Ετέθη επικεφαλής της συμπαράταξης του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία αυξάνοντας τα ποσοστά της Παράταξης σε κλίμα έντονης πόλωσης και αναδεικνύοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός αυτόνομου, πρωταγωνιστικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιος θα αμφισβητήσει την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πολλώ δε μάλλον, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αντιλαμβάνομαι κανένα λόγο για τον οποίο να τεθεί θέμα εκλογής επικεφαλής του εκλογικού μας σχηματισμού. Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο και η Συμπαράταξη επικεφαλής και αυτή είναι η Φώφη Γεννηματά».