ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΔΕΣΣΑΙΚΗ»

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΜΟ ΣΛΑΤΙΝΗ

 

Πως σχολιάζετε τη μέχρι τώρα πολιτική κατάσταση στη Χώρα με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Μια κυβέρνηση που βασίζεται στο εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα των ΑΝ.ΕΛ. του κ. Καμένου, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή, και στο βαθύ σύστημα Καραμανλή, σ’ αυτούς δηλαδή που οδήγησαν την οικονομία μας στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας, δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις αριστερή.
Όσο για την πολιτική κατάσταση, οι δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των πρωτευουσών κάθε νομού της Χώρας την προηγούμενη Πέμπτη 4/2 μιλάνε από μόνοι τους. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι ήδη ανεπιθύμητοι.

Στη μεγάλη κομματική πίτα ποιό μερίδιο αναλογεί μελλοντικά στο ΠΑΣΟΚ;
Πανευρωπαϊκά οι δύο βασικοί πολιτικοί χώροι που διεκδικούν την διακυβέρνηση των Χωρών τους είναι οι εκπρόσωποι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.
Στην Ελλάδα η κρίση γέννησε και ενίσχυσε κόμματα λαϊκισμού & αντίδρασης, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας ανισορροπία στο πολιτικό μας σύστημα.
Φιλοδοξία μας είναι μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά που ήδη έχουμε ξεκινήσει, να αγκαλιάσουμε ξανά και να συμπορευτούμε με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας, που διαχρονικά μας είχαν στηρίξει.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να ενσαρκώσουμε ξανά τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας. Και μπορούμε να το κάνουμε έχοντας ως διαπιστευτήρια την υλοποίηση της Αλλαγής τη δεκαετία του 80’, μέσα από τη δημιουργία του κοινωνικού κράτους και της μεσαίας τάξης, και την εφαρμογή του οράματος του εκσυγχρονισμού που οδήγησε στην ένταξη μας στην Ο.Ν.Ε. και στην ραγδαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.

Ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ εδώ και τώρα έστω και με απώλειες ή πισωγυρίσματα με ένταξη στελεχών από το «αμαρτωλό» παρελθόν;
Το ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι σήμερα έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Προφανέστατα όταν κυβερνάς κάνεις και λάθη, υπάρχουν κι αστοχίες στις εκτιμήσεις, γίνονται και πράξεις από στελέχη που δεν συνάδουν με την ηθική και της αξίες του Κινήματος. Άλλωστε, τα κόμματα αποτελούν την προβολή της κοινωνίας μας στην πολιτική ζωή του τόπου.
Η ουσία είναι πως, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το αποκρύψουν, η προσφορά του Κινήματος στον τόπο και την ελληνική κοινωνία είναι τεράστια και ως απτό παράδειγμα υπάρχουν τα χιλιάδες, μικρά και μεγάλα έργα που έχουν αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο.
Με την προσφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ως παρακαταθήκη, τις ιδεολογικές αρχές και τις αξίες που εκπορεύονται από την ιδρυτική μας διακήρυξη ως οδηγό και με πρωταγωνιστές τα εκατοντάδες νέα και άφθαρτα στελέχη μας, που γαλουχήθηκαν πολιτικά μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και έχουν τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα με όλους τους νέους της γενιάς τους, προχωράμε μπροστά δίνοντας στους Έλληνες πολίτες την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο.

Υπάρχει ελπίδα;
Φυσικά και υπάρχει, αλλά δεν βρίσκεται στον κοινωνικό αυτοματισμό που επιθυμούν να μας επιβάλουν, ούτε στην αποπολιτικοποίηση, στη μισαλλοδοξία και στον ευρωσκεπτικισμό.
Βρίσκεται στις λύσεις που θα αναζητήσουμε όλοι μαζί για την ταχύτερη και οριστική έξοδο από τα μνημόνια με όρους αναλογικής και δίκαιης κατανομής των βαρών και κυρίως, στις προοδευτικές πολιτικές που θα συνδιαμορφώσουμε για τη μετά μνημόνιο εποχή για να δώσουμε προοπτική σ’ εμάς και στα παιδιά μας.