ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΕΡΓΙΑΔΕ

 

1. Κύριε Ξεκαλάκη η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση φαίνεται να οδηγείται σε ένα τέλος και σίγουρα δεν θα λείπουν τα οδυνηρά μέτρα, γι αυτό προφανώς κατατίθεται και η… προσωπική πρόταση Σκουρλέτη για ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα συνοχής ή απλά επιδιώκει να εμπλέξει και την αντιπολίτευση όπως έγινε με την συμφωνία του 2015;   

 

Η διαπραγμάτευση παίρνει διαρκώς παρατάσεις κι αυτό οδηγεί σε πρόσθετα βάρη, τα οποία θα επωμιστούμε ξανά στις πλάτες μας όλοι εμείς που ανήκουμε στα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Η τρόικα βλέποντας ότι έχει να κάνει με μια ανίκανη και αναξιόπιστη κυβέρνηση θέτει διαρκώς όλο και πιο μαξιμαλιστικούς στόχους.

Ακόμα κι αυτή η διαπραγμάτευση να περάσει, θα ‘ρθει νέα, αέναη και τελικά θα συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος μιζέριας.

Με τη στάση τους αυτή, τον μόνο που εμπλέκουν σε νέες περιπέτειες είναι το Λαό. Τα δυναμικά  στρώματα της κοινωνίας, που αδυνατούν να βρουν λύσεις βιώσιμης απασχόλησης και τη νέα γενιά, της οποίας το μέλλον υποθηκεύουν, απλά και μόνο για λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία και κάποιες χιλιάδες επιπλέον ευρώ βουλευτικής αποζημίωσης.

 

2. Αν τελικά δεν περάσει το πακέτο μέτρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά πάμε σε εκλογές, τα μέτρα τότε δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση; Είναι λύση τώρα οι εκλογές που πιθανά να μας οδηγήσουν σε μία νέα διαπραγμάτευση;

 

Το ζητούμενο σε μια διαπραγμάτευση δεν είναι απλά να γίνεται για τα μάτια του κόσμου, αλλά να είναι και επιτυχής, πράγμα που δε συμβαίνει σήμερα.

Μόνη λύση είναι οι ανίκανοι διαπραγματευτές του σήμερα και του χθες να μην έχουν θέση στην επόμενη ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα κληθεί να υπηρετήσει την αναγκαιότητα της ταχείας εξόδου της Χώρας από τα μνημόνια, μέσα από την υλοποίηση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί, με κριτήριο πάντα τη δίκαιη – αναλογική κατανομή των βαρών σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Αποκλειστικό μέλημά μας πρέπει να είναι ο Λαός να αποκτήσει ξανά ευοίωνη προοπτική, μέσα από τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου και τη διαμόρφωση συνθηκών που θα αναδομήσουν τη μεσαία τάξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας των άξιων και των αξιών.

Αυτό για να γίνει πρέπει να υπάρξει αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, κι αυτή συντελείται μόνο μέσα από εκλογές.

 

3. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία όξυνση της πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη να διεκδικεί την αυτοδυναμία και να επιχειρεί επέκταση στον κεντρώο χώρο ενώ η κεντροαριστερά δείχνει αδυναμία να ξεφύγει δραστικά από τα τελευταία εκλογικά της όρια. Πως πρέπει να αντιδράσετε, ποια θα είναι η στρατηγική σας;

 

Τυχόν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σε επικείμενες εκλογές θα αποτελέσει τραγική ειρωνεία, καθ’ ότι θα εξιλεώσει το κόμμα που καταδίκασε, με τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2004-2009, τη Χώρα να ζει στα μνημόνια.

Η αναγκαιότητα για εθνική συνεννόηση, που πρεσβεύουμε από το 2010 και που αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή για την έξοδο από την κρίση, δεν εξυπηρετείται ούτε από μονοκομματικές κυβερνήσεις, ούτε από ερμαφρόδιτες συμμαχίες, ούτε από διμερείς συνεργασίες αποτελούμενες από κόμματα με χαώδεις αριθμητικά κοινοβουλευτικές αποκλίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ταχύτερη μετάβαση από την κρίση στην προοπτική. Κι αυτό συντελείται μέρα με τη μέρα μέσα από τις προγραμματικές θέσεις που διαμορφώνουμε και τα πολιτικά προτάγματα που θέτουμε.

Από το βαθμό επίτευξης της συμβατότητας των θέσεών μας με τις ανάγκες της κοινωνίας θα φανεί και η κοινωνική απήχηση που τελικά θα έχει η Συμπαράταξη.  Πρόκειται για μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, αλλά συνάμα δημιουργική, τα αποτελέσματα της οποίας δεν είναι εμφανή στις περιοδικές δημοσκοπικές προθέσεις των πολιτών, αλλά μπορούν να είναι εντυπωσιακά την ημέρα των εκλογών.

 

4. Έχει κλείσει ο οδικός χάρτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς το συνέδριο; Πότε θα γίνει και πως αντιμετωπίζετε την επιμονή των προτάσεων κάποιων το συνέδριο να αποφασίσει για όλα ακόμα και για τη ηγεσία;

 

Ο «οδικός χάρτης» προς το συνέδριο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και τελεί υπό τη διαβούλευση και την πολιτική επικύρωση των συλλογικών οργάνων των κομμάτων της Συμπαράταξης.

Ζητούμενο δεν είναι να γίνει συνέδριο για να πούμε ότι το κάναμε, αλλά να οδηγηθούμε σ’ ένα συνέδριο στο οποίο θα εκπροσωπείται η κοινωνία και τα αποτελέσματά του θα την αφορούν και θα συμβάλουν στην βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου.

Ένα συνέδριο ανοικτό, δημοκρατικό, πολυπληθές, αντιπροσωπευτικό, ουσιαστικό.

Ένα συνέδριο του οποίου η φυσιογνωμία και το περιεχόμενό του θα καθορισθεί από τη σύνθεσή του.

Σε ότι αφορά στο θέμα της ηγεσίας, όποιος το θέτει κρούει ανοικτές θύρες καθ’ ότι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από τον Ιανουάριο του 2016 έχει τοποθετηθεί υπέρ της ανάδειξης του επικεφαλής της Προοδευτικής Παράταξης από την κοινωνική μας βάση.

 

5. Ποιοι και πως θα συμμετέχουν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ενιαίο μητρώο μελών. Οι σύνεδροι θα εκλεγούν ή θα ορισθούν; Θα υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων και πολιτικές κινήσεων της ΔΗΣΥ ή θα επιλέξετε την θεσμική εκπροσώπηση;

 

Αυτό σχετίζεται με τον υπό διαμόρφωση «οδικό χάρτη» και θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 20/3 και βέβαια στα συλλογικά μας όργανα.

Η λογική που μας διέπει είναι κάθε προοδευτικός πολίτης να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο συνέδριο από την κοινωνική βάση της Παράταξης επί ίσοις όροις, μέσα από διαφανείς διαδικασίες και χωρίς την ανάγκη έκδοσης κομματικού «διαβατηρίου».

 

6. Πως σχολιάζετε, και προσωπικά ως γραμματέας της ΚΠΕ του Κινήματος, τις απόψεις και επικρίσεις που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές της κεντροαριστεράς ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να ελέγξει το χώρο και να απορροφήσει τις άλλες δυνάμεις;   

 

Όποιος συμμετέχει στο συνέδριο με μικρόνοες λογικές κομματικής περιχαράκωσης δρα υπονομευτικά έναντι του όλου εγχειρήματος.

Στο επικείμενο συνέδριο, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναγέννηση της Προοδευτικής Παράταξης, οι «μάχες» που θα δοθούν πρέπει να είναι στη βάση της διαφορετικότητας των πολιτικών ρευμάτων σκέψης που θα αναπτυχθούν.

Το εγχείρημα θα έχει υπεραξία μόνο όταν είμαστε ώριμοι να διοργανώσουμε ένα συνέδριο ουσίας και όχι παρωδίας.