Την ανάγκη να υπάρξει εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, πρόταξε ο γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» και στους δημοσιογράφους Σοφιά Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη, σχετικά με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως:

«Οι πολιτικές δυνάμεις επιλέγουν να ξιφουλκούν αντί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να καταστρώσουν ένα εθνικό σχέδιο. Πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής και μόλις βγούμε από τη μέγγενη των μνημονίων, να αναπτύξουν τις πολιτικές τους για την επόμενη μέρα κι απ’ αυτές να κριθούν».

 

Χαρακτήρισε αρνητική την πορεία της χώρας τα δύο τελευταία χρόνια, σημειώνοντας:

«Όχι ότι πριν δεν υπήρξαν προβλήματα, αλλά τα πράγματα χειροτέρεψαν, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε τα πράγματα σε χειρότερη βάση. Η επιλογή τους είναι να εξισώσουν τους Έλληνες πολίτες προς τα κάτω κι όχι να συμβάλουν στην βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

«Οι εκτιμήσεις Τόμσεν για την ανεργία στην Ελλάδα, είναι ανατριχιαστικές. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτηθεί δύο και τρεις φορές από τους Έλληνες πολίτες, πρέπει να σταματήσουν να διασώζονται μόνο για τους μετόχους τους και να στηρίξουν την ιδιωτική οικονομία και την κοινωνία.

«Τα στελέχη τη γενιάς μου ασχολούνται με την πολιτική για ιδεολογικούς λόγους και όχι για να πάρουν δημόσια αξιώματα. Τα θέλουμε όλα στα φως για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά όλα στο φως και για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει δικά του ακίνητα και που σε καιρό που κανείς δεν μπορούσε να πάρει δάνεια, εκείνος πήρε και μάλιστα αναντίστοιχα με την τότε εκλογική του δυναμική. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αναφέρομαι στο πολιτικό προσωπικό επί του συνόλου των πολιτικών κομμάτων».

 

Για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά:

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι απαίτηση της κοινωνίας ο φορέας να έχει ενιαία πολιτική έκφραση, δεν μπορούμε να βάλουμε τη ματαιοδοξία κάθε στελέχους πάνω από την πατρίδα και την παράταξη».

 

Για την ένταξη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε:

«Είχε έναν ισχυρό συμβολισμό η ένταξη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. στην Συμπαράταξη, που είναι ένα μεταβατικό όχημα μέχρι το Συνέδριο». Συμπλήρωσε μάλιστα πως στόχος είναι η συμπόρευση και με το Ποτάμι και τις άλλες κινήσεις και συλλογικότητες του χώρου έτσι ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο προοδευτικό μέτωπο στη βάση της ανανέωσης προσώπων, νοοτροπιών, δομών και ιδεών.

 

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών είπε:

«Αυτή τη στιγμή όλες οι έρευνες δείχνουν μια τάση της κοινωνίας για αλλαγή πολιτικού σκηνικού και αυτό γίνεται μόνο μέσα από εκλογές. Η κουλτούρα μας, δεν μας επιτρέπει να ζητάμε διαρκώς εκλογές, η κάθε κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, αλλά αν η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ή αν χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε η μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές και καμία άλλη ερμαφρόδιτου τύπου επιλογή».