Καμία απολύτως από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις προεκλογικές  δεσμεύσεις Τσίπρα του περασμένου Ιανουαρίου δεν έχουν υλοποιηθεί  από τις κυβερνήσεις του, ούτε βέβαια και πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ.

Το καινούργιο «πρόγραμμα» Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ομολογήθηκε ή ακριβέστερα επιμελώς αποκρύφτηκε πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου,  είναι ακριβώς στον αντίποδα όλων όσων έλεγαν και υπόσχονταν  πριν την άνοδο τους στην κυβερνητική εξουσία. Τώρα εφαρμόζουν ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, μια άγρια φορολογική επιδρομή στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, με σφαγιασμό των συντάξεων, επί δικαίων και αδίκων.  Χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχέδιο και προοπτική που θα βγάλει την χώρα από την κρίση.  Αποτέλεσμα του επαχθέστατου μνημονίου που υπέγραψαν, για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι , αφού φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο με αυτά που έπραξαν το πρώτο εξάμηνο, απέτυχαν παντελώς να διαπραγματευτούν  ως όφειλαν με σύνεση, προκάλεσαν μια τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία και υποχρεώθηκαν σε μια ταπεινωτική υποχώρηση – συνθηκολόγηση άνευ όρων.

Ποτέ στην σύγχρονη  πολιτική ιστορία της χώρας δεν έχει υπάρξει τέτοια απόσταση προεκλογικών λόγων και κυβερνητικών έργων. Ποτέ στο παρελθόν  δεν έχει ξαναυπάρξει τέτοιος κυνισμός  και τέτοιου μεγέθους πολιτική εξαπάτηση του Ελληνικού λαού.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Θυμόμαστε και δεσμευόμαστε. 34 χρόνια πριν, η χώρα και ο λαός έζησαν μια ιστορική, μια λαμπρή μέρα

Σημεία Ομιλίας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση της ΚΠΕ:

Σαν σήμερα 34 χρόνια πριν στις 18 Οκτωβρίου 1981 η χώρα και ο λαός έζησαν μια ιστορική, μια λαμπρή μέρα.

Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε ποτέ ότι το κίνημα μας δεν γεννήθηκε σε μια ιστορική στιγμή αγανάκτησης, και τυφλής διαμαρτυρίας φοβισμένων και απελπισμένων πολιτών που οδηγούνταν στο έσχατο όριο της κοινωνικής σύγκρουσης, στο όριο μιας εμφυλιοπολεμικής διαμάχης.

Υπήρξε προϊόν κοινωνικής διεργασίας και πολιτικής διεκδίκησης δεκαετιών.

Ένωσε κάτω από την ίδια στέγη τις δυνάμεις της εθνικής αξιοπρέπειας, του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και της πολιτικής χειραφέτησης. Μπόλιασε τη δημόσια ζωή με τις αξίες και τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήλθε στην Κυβέρνηση ως ο καταληψίας της εξουσίας. Αποτέλεσε ώριμο τέκνο των καιρών για να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα και να φέρει ευημερία στο λαό. Καμιά εκ των υστέρων παραχάραξη ή απόπειρα να ξαναγραφεί η ιστορία, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα εκείνης της εποχής, που ο άνεμος της αλλαγής σαρώνει τα πάντα στο διάβα του.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε ως κεντροαριστερά και πολιτεύτηκε μετά το ’81 ως πραγματική κυβερνώσα αριστερά. Ένωσε γι’ αυτό το σκοπό τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, του ριζοσπαστικού κέντρου, της δημοκρατικής αριστεράς και τις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του Ανενδότου Αγώνα και του Πολυτεχνείου.

Είναι ιστορική ύβρις να αυτοαναγορεύεται ως «πρώτη φορά αριστερά» μια κυβέρνηση που σε τίποτα δε θυμίζει τη δημοκρατική και προοδευτική αριστερά, και μάλιστα με τη μορφή ενός ανορθόγραφου αντιγραφέα της ιστορίας.   Σήμερα θυμόμαστε και δεσμευόμαστε.

Δεν θα επιτρέψουμε την παραχάραξη της ιστορίας και την προσφορά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο.

Δεν θα επιτρέψουμε την ακύρωση και τον εκμηδενισμό της Μεταπολίτευσης που αποτέλεσε την πιο προοδευτική εποχή στην ιστορία της χώρας.

Βάζουμε τέλος στη πολιτική λεηλασία του χώρου μας.

Είμαστε δύναμη μάχης αλλά και ευθύνης. Υπερασπιζόμαστε την θετική προσφορά της παράταξής μας. Αντιπαραβάλλουμε την δική μας προγραμματική πρόταση

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σηματοδοτούν πια τον Τρίτο Εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα, το πραγματικά νέο μέσα και έξω από την Βουλή. Με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αποφασιστικό ρόλο.

Θέλω να καταστήσω και σήμερα σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε άλλοθι και δεκανίκι, ούτε εφεδρεία και ρεζέρβα κανενός.

Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ας το χωνέψουν όλοι. Και ιδιαίτερα όσοι φαντασιώνονται ή επεξεργάζονται σενάρια.

Πιστεύουμε σταθερά στον διάλογο, στην εθνική συνεννόηση, στην Προγραμματική συνεργασία. Αλλά θα διαψευστεί απόλυτα όποιος θεωρήσει ότι αυτό σημαίνει ιδεολογική ταύτιση ή πολιτικό αφοπλισμό.

Είμαστε δύναμη μάχης. Υπερασπιζόμαστε την θετική προσφορά της παράταξής μας, και τις κεντρικές επιλογές μας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αναδεικνύουμε δυναμικά και τεκμηριωμένα, όλα τα αρνητικά σημεία της Κυβερνητικής πολιτικής. Αντιπαραβάλλουμε την δική μας προγραμματική πρόταση

Το 3ο και χειρότερο Μνημόνιο, είναι το αποτέλεσμα του 1ου καταστροφικού για τη χώρα 7μήνου διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα

Μετά τις εκλογές η δεύτερη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, έχει την ευθύνη υλοποίησης του 3ου και χειρότερου Μνημονίου. Είναι το αποτέλεσμα του 1ου καταστροφικού για τη χώρα 7μήνου διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Αποτέλεσμα μιας δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ακολουθία εγκληματικής άγνοιας, τυχοδιωκτικών επιλογών και καιροσκοπικής μικροκομματικής και εσωκομματικής διαχείρισης.

Εμείς ναι, ψηφίσαμε επί της αρχής το πλαίσιο της συμφωνίας και αρκετά προαπαιτούμενα το καλοκαίρι, για να αποτραπεί το Grexit και η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού. Έχουμε, όμως, μια απόλυτα σαφή και συνεπή στάση απέναντι στους εφαρμοστικούς Νόμους.

Ξεκαθαρίσαμε έγκαιρα με απόλυτο τρόπο και κατά την ψήφιση της συμφωνίας και προεκλογικά ενώπιον του Ελληνικού λαού, ότι

• Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μένουμε σταθεροί στην γραμμή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή με την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
  • Θα στηρίξουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Όπως πράξαμε πρόσφατα στην Βουλή ψηφίζοντας τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Θα στηρίξουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όλες τις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους. Οι οποίες βέβαια ως τώρα παρά τα μεγάλα λόγια του κ. Τσίπρα, έχουν μείνει στην απόφαση του Eurogroup του 2012.

Είμαστε ενεργά και μαχητικά αντίθετοι στα μέτρα που εντείνουν την ύφεση, δημιουργούν νέες κοινωνικές αδικίες και οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας

Γι’ αυτό: Καταψηφίζουμε τους νέους φόρους για τους αγρότες, τους μισθωτούς, τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στην εκπαίδευση. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε προτάσεις αποδόμησης του Κοινωνικού χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος, που οδηγούν σε συντάξεις αναξιοπρέπειας και μάλιστα για ανθρώπους που έχουν πληρώσει πολλά χρόνια εισφορές στο ΙΚΑ. Καταδικάζουμε την έλλειψη κάθε μέριμνας για την Δημόσια Εκπαίδευση, τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αποκαλύπτουμε τις τεράστιες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ, την έλλειψη κάθε αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδιασμού, την εγκατάλειψη των μικρομεσαίων και των αγροτών.

Αυτά δεν συγκροτούν αριστερή ή προοδευτική πολιτική! Δεν θα έκανε τίποτε διαφορετικό μια άκρως συντηρητική Κυβέρνηση.