ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΕΡΓΙΑΔΕ

 

 

  • Κύριε Ξεκαλάκη υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που προτείνουν «εθνική γραμμή» στο μεταναστευτικό και το χρέος. Πως αντιμετωπίζετε αυτή τη πρόταση και με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ σε ένα κοινό μέτωπο με την κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα θέματα;

 

Η γραμμή για εθνική συνεννόηση είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη μέρα που διαπιστώθηκαν τα πολιτικά εγκλήματα της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ήταν μια θέση, που και εκ του αποτελέσματος (11/2011), άφηνε στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες, την κυβερνολαγνεία και τη θεσιθηρία και έδινε βάρος στην αναγκαιότητα για εθνική δράση και ομοψυχία.

Οι έννοιες αυτές όμως δεν έχουν κανένα νόημα ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για τη Νέα Δημοκρατία που αποδεδειγμένα το μόνο που τους απασχολεί είναι η πάση θυσία κατάληψη της εξουσίας.

Ανάγκη για εθνική συνεννόηση δεν υπάρχει μόνο στο μεταναστευτικό και στο χρέος, αλλά και σε κάθε πτυχή της πολιτικής που επηρεάζει την καθημερινότητά των πολιτών.

Αλλά για να επιτευχθεί πρέπει να καλύπτονται δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχουν καθαρές προγραμματικές συγκλίσεις και η δεύτερη να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές.

Ούτε εμείς – ούτε οι πολίτες, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης – , δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του, οι οποίοι δε σέβονται πια ούτε τους θεσμούς, όπως απεδείχθη και από τη στάση τους έναντι της αποφάσεως του ΣτΕ για τα κανάλια, μια στάση καθεστωτική και επικίνδυνη για την δημοκρατία.

 

  • Αν τελικά το πρόγραμμα αποδειχθεί ότι δεν βγαίνει, πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την πίεση και θα υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο ή θα προσπαθήσει να ξεφύγει μέσω των εκλογών. Η δικιά σας εκτίμηση ποια είναι; Ετοιμάζεστε για εκλογές;

 

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν θέσει εδώ και καιρό το στελεχιακό τους δυναμικό σε εκλογική εγρήγορση. Η προγενέστερη στάση και συμπεριφορά του κ. Τσίπρα έχει αποδείξει ότι αρέσκεται στην απόδραση από τις ευθύνες και τις επιπτώσεις που έχει σε όλη την κοινωνία η ανερμάτιστη διακυβέρνησή του. Άρα λοιπόν, απ’ αυτούς όλα κανείς πρέπει να τα περιμένει.

Είναι γεγονός πως με τις ασκούμενες πολιτικές οδηγούμαστε, δυστυχώς, όλο και πιο κοντά στο 4ο μνημόνιο. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, παρότι θα οφείλεται στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να επιδιωχθεί μια επικοινωνιακή μετακύλιση των ευθυνών σ’ αυτόν που θα κληθεί να υπογράψει το 4ο μνημόνιο που θα έρθει ως μονόδρομος των επιλογών του κ. Τσίπρα.

Ο Λαός όμως δεν τρώει κουτόχορτο. Έχει μνήμη, που συγκρατεί τα ψέματα που έχει ακούσει καθ’ όλη τη διάρκεια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, και κρίση που του δίνει τη δυνατότητα να αξιολογεί τα πεπραγμένα των κυβερνώντων. Γι’ αυτό και στις επόμενες εκλογές το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση του Λαού, θα αποδοκιμαστεί και στις κάλπες.

 

  • Κάποια στελέχη του κεντρώου χώρου όπως οι κ. Φωτήλας και Γρηγοράκος προσεγγίζουν τη ΝΔ ως μεταρρυθμιστική δύναμη. Ωστόσο στην ΝΔ υπάρχουν θέσεις όπως του κ. Γεωργιάδη περί της αριστεράς εχθρού της δημοκρατίας ή της κ. Ασημακοπούλου που παρομοίασε τον κ.Τσίπρα με τον Χίτλερ, ενώ η ηγεσία της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς, κέντρου και δεξιάς. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά;

     

Καταρχάς, επειδή δε μου αρέσει η σπίλωση στελεχών, και παρότι στο παρελθόν έχω διαφωνήσει πολλές φορές πολιτικά μαζί του, θα ήθελα να σας πω ότι ο κ. Γρηγοράκος ήταν και είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς την ουσία του ερωτήματος, η Νέα Δημοκρατία προσομοιάζει με ένα πολιτικό Ιανό. Προς τα έξω εμφανίζει ένα φτιασιδωμένο προοδευτικό προσωπείο, αλλά στους κόλπους της, σε μεγάλο ποσοστό, επωάζει και φιλοξενεί στελέχη που ζουν ακόμα με εμφυλιακά σύνδρομα.

Οι θέσεις του κ. Γεωργιάδη και της κ. Ασημακοπούλου δε με εκπλήσσουν. Ευτυχώς που δημοσιοποιούνται τώρα για να καταλάβουν όλοι οι Προοδευτικοί Έλληνες Πολίτες ότι η απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, αλλά η εκλογική ενδυνάμωση της Προοδευτικής Παράταξης.

 

  • Μιλάτε για ενιαία κεντροαριστερά αλλά ενώ ο διάλογος με το Ποτάμι έχει σκοντάψει και με το ΚΙΔΗΣΟ προχωρά με επιφυλάξεις, βλέπουμε και πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Σ. Τζουμάκας και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου να στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Που υπάρχει το πρόβλημα;

 

Πρόβλημα σε εμάς; Κανένα πρόβλημα!!!

Το πρόβλημα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όταν κάποιος έχει μάθει να «πουλάει» το Κόμμα που τον ανέδειξε στα δύσκολα, πολύ εύκολα θα το κάνει και μ’ αυτόν. Οι μισθοφόροι και οι γενίτσαροι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής δεν έχουν ούτε θεό, ούτε πατρίδα.

Το γεγονός ότι, μέσα από την εκλογική του κατάρρευση, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να απεμπλακεί σε μεγάλο βαθμό από πρόσωπα και λογικές που βασίζονταν στην εκπλήρωση προσωπικών ματαιοδοξιών και στον καιροσκοπισμό, ήταν ίσως το μόνο θετικό που μας συνέβη.

Σήμερα, η πλειονότητα των πολιτικών στελεχών που είναι προγραμμένοι πολιτικά από την Ελληνική Κοινωνία δεν βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ.

Με νέα, άφθαρτα στελέχη, με προγραμματικές θέσεις που συντάσσονται από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς και τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, διαμορφώνουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να καταστεί ξανά η Προοδευτική Παράταξη ενσαρκωτής των ελπίδων του Ελληνικού Λαού.

 

  • Ποια είναι τα σχέδια σας για την μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Ενιαίο κόμμα ή ομοσπονδιακό σχήμα; Θα πάτε σε συνέδριο; Ακούμε γκρίνιες από τη βάση για καθυστέρηση…

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει με άγνωστες παρενέργειες και εμείς προσπαθούμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να χαράξουμε τον «άλλο δρόμο» από την έως σήμερα μονόδρομη τάση ενίσχυσης του ενδεχομένου της δεξιάς διακυβέρνησης.

Πλέον, είναι πολύ σημαντικό ότι αφήνονται στην άκρη οι ατελέσφορες συζητήσεις κορυφής και στρέφουμε την προσοχή μας στην κοινωνική βάση της Παράταξης, που υπερβαίνει κατά πολύ την εκλογική απήχηση των υφιστάμενων κομματικών σχηματισμών.

Αυτή είναι που θα αποφασίσει τις προγραμματικές θέσεις που θα παραχθούν & τα πολιτικά προτάγματα που θα τεθούν, τις κοινωνικές & πολιτικές συμμαχίες που θα επιδιωχθούν, το οργανωτικό μοντέλο που θα προκριθεί.

Στόχος μας είναι η από κοινού διαμόρφωση με τους Προοδευτικούς Έλληνες Πολίτες της πολιτικής και οργανωτικής πλατφόρμας που θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης, με ρεαλισμό και ευαισθησία.

Η κατάληξη αυτής της προσπάθειας θα είναι ένα μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με όρους πολιτικούς και κοινωνικούς και όχι στη βάση μηχανιστικών λογικών και ψευδεπίγραφων ποσοστώσεων.

Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θέλουν να κρατήσουν την Παράταξη μικρή, στα μέτρα τους για να διαφυλάξουν τα υπαρκτά ή εικονικά τους οφίτσια.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να υπονομεύσουν την προσπάθεια αναγέννησης του Πολιτικού μας Φορέα.

Η Παράταξη θα ανασυγκροτηθεί στα μέτρα, στα θέλω και στις ανάγκες όλων των Προοδευτικών Ελλήνων Πολιτών, θέτοντας μπροστά από το ΕΓΩ, το ΕΜΕΙΣ.

«Κρούεζες και Μαυρογιαλούροι» δεν έχουν θέση σ’ αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει και φιλότιμο!!!

 

  • Πως αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να εκφράζονται μέσα από «πολιτικές κινήσεις» και ομίλους σκέψεις όπως οι «Σύγχρονοι Δημοκράτες», “e – kyklos”. Συμβάλουν αυτές οι πρωτοβουλίες στην συσπείρωση της παράταξης ή υπηρετούν άλλους στόχους;

 

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε εμπράκτως στον πολιτικό φιλελευθερισμό. Όλες οι κινήσεις που συγκροτούνται, όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται πιστεύω ότι εμφορούνται από την αγωνία των συμμετεχόντων για την προοπτική της Παράταξης που επηρεάζει το μέλλον της Χώρας.

Συνεπώς, το πρόβλημα είναι αλλού. Ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει, οι εξελίξεις φαίνεται να είναι καταιγιστικές κι εμείς πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Αν οι επόμενες εκλογές ξαναβρούν τον Προοδευτικό Χώρο κατακερματισμένο, αν δεν καταφέρουμε να αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας, τότε θα έχουμε εγκληματήσει, όχι εις βάρος των εαυτών μας και της Παράταξης, αλλά εις βάρος του Λαού και της Πατρίδας.