Σημεία Oμιλίας

Εύης Χριστοφιλοπούλου

Εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

στην Επίκαιρη Επερώτηση για το Ασφαλιστικό

 

Ο κ. Κατρούγκαλος είναι θιασώτης της μετριοπάθειας. Για το ζήτημα, όμως, που συζητούμε σήμερα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με μετριοπάθεια.

Κάθε ημέρα που περνάει, επιφυλάσσει μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για τους συνταξιούχους αυτής της χώρας.

Τελευταίο κρούσμα, όσοι είδαν τις νέες, αναδρομικές από τον Ιούνιο, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Δεν χρειάζεται κανείς να ξέρει προχωρημένα μαθηματικά ή να κάνει κάποια υψιπετή νομική ανάλυση για να καταλάβει το ύψος των μειώσεων όταν υπάρχουν συνταξιούχοι που είδαν αντί της επικουρικής των 150 ευρώ που ελάμβαναν, 25 ευρώ στον λογαριασμό τους.

Το Ασφαλιστικό που φέρει την σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το όνομα του κ. Κατρούγκαλου φτωχοποιεί χωρίς έλεος τους συνταξιούχους.

Τι λέει η κυβέρνηση στον Ελληνικό Λαό; Ότι αυτοί που θίγονται είναι λίγοι, το 10%!

Είναι λίγοι:

  • Οι 400.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1180 ευρώ;
  • Οι 245.000 συνταξιούχοι που βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να περικόπτονται (πολλές από αυτές έως και 40-50%);
  • Οι 285.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που χάνουν τα μερίσματα;
  • Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 15-30%;

Τι άλλο λέει; Ότι πρόκειται για μικρά ποσά, πολύ μικρά!

Πόσο μικρά είναι:

  • Τα 100-200 ευρώ  που χάνουν οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας;
  • Η περικοπή της σύνταξης του συνανθρώπου μας με αναπηρία, ο οποίος έχει αυξημένες ανάγκες λόγω της αναπηρίας του; Δεν δείξατε έλεος ούτε για τους αναπήρους.
  • Το να τσακίζετε και τις χήρες με το 50% της σύνταξης;
  • Το ΕΚΑΣ που θα χάσουν ως το τέλος του 2018 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι;

Αυτή είναι η δήθεν Αριστερά. Που τσακίζει το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων που εμείς θεσμοθετήσαμε.

Έτσι είναι οι αριστεροί του λευκού κολάρου, της ποσέτ, της δεξιάς τσέπης και των νεοφιλελεύθερων μνημονίων του κ. Σόιμπλε!

Βεβαίως, για να μην τους αδικήσω, έχουν μάθει αρκετά και από την Σταλινική προπαγάνδα!

Εκεί παίρνουν άριστα ως αριστεροί, τελείως όμως μονολιθικοί.

Έστειλαν, με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου επιστολές, με υπογραφή Υπουργού, πολιτικού προσώπου, κάνοντας προπαγάνδα και λέγοντας ότι παρέλαβαν Ασφαλιστικό κατεστραμμένο.

Έκαναν κομματική προπαγάνδα με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου, με λάθος νούμερα! Πολλοί συνταξιούχοι άλλα ποσά βλέπουν στην επιστολή και άλλα τελικά στους λογαριασμούς τους.

Γι’ αυτό τις έκαψαν! Δεν τις έκαψαν από κάποιο κομματικό μένος! Δεν τις έκαψαν για να κάνουν αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση! Τις έκαψαν γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί στοιχειωδώς την κατάσταση.

Ποτέ δεν είπαμε ότι το Ασφαλιστικό δεν έχει προβλήματα. Το 2014 οι θεσμοί ζητούσαν δύο πράγματα:

  • Την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων σε τρία Ταμεία
  • Ρήτρα Μηδενικού Ελλείμματος που θα οδηγούσε σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 7%

Τίποτα άλλο!

Πως φορτώθηκε ο ελληνικός λαός επιπλέον 86 δισ. ευρώ από το μνημόνιό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Πως οδηγηθήκαμε σε ύφεση και capital controls; Πως αυτά με την αύξηση της ανεργίας επιβάρυναν το Ασφαλιστικό σε σημείο να φτάσει ο λογαριασμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα 2,3 δισ. Ευρώ;

Μην ακούσω τίποτα για το PSI διότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση το στηρίζει. Το PSI πήρε μεγάλο χρέος από τις πλάτες του Δημοσίου, που στήριξε τα Ταμεία που έχασαν από το PSI. Το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε περισσότερα εκατομμύρια στα Ταμεία από αυτά που έχασαν λόγω PSI.

Τα 2,3 δισ. ευρώ του Ασφαλιστικού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αχρείαστα!

Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν είναι μόνο η ταφόπλακα του Ασφαλιστικού, αλλά και της οικονομίας.

Είναι φαύλος κύκλος, το ένα συνδέεται με το άλλο. Ύφεση και ανεργία δεν τροφοδοτούν το Ασφαλιστικό και από την άλλη το ίδιο το Ασφαλιστικό τσακίζει τις παραγωγικές δυνάμεις οδηγώντας και αυτό σε περαιτέρω ύφεση, άρα σε περαιτέρω καταρράκωση του ίδιου του Συστήματος.

Επιστήμονες, γιατροί, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και Αγρότες μπήκαν όλοι στην μέγγενη των αυξημένων εισφορών που συνδέονται με το εισόδημα με διπλό κίνητρο: φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Πώς αυτοί οι άνθρωποι με αυτό το πολιτικό και οικονομικό κλίμα να μπορέσουν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά έχοντας ως κίνητρο να ασφαλίζονται και όχι με αντιασφαλιστικά «από το παράθυρο» κίνητρα όπως εισάγει ο νόμος Κατρούγκαλου;

Τσακίζει τις παραγωγικές δυνάμεις, άρα τσακίζει το ίδιο το Ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση δεν ήθελε και δεν έκανε ποτέ συστηματικό διάλογο. Δεν άκουσε τις προτάσεις μας και έκανε αυτό το Ασφαλιστικό εξάμβλωμα! Τον περασμένο χειμώνα «τρέχαμε» να σώσουμε την κατάσταση σε μια Ελλάδα που καιγόταν και οι δρόμοι ήταν κλειστοί και ο κ. Πρωθυπουργός, επιλεκτικά πάντα, καλούσε πότε τους εργοδότες, πότε τους αγρότες αλλά ποτέ τη ΓΣΕΕ.

Ακούσαμε πάλι τον κ. Ντάισελμπλουμ να βάζει στο τραπέζι άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Εμείς στηρίζουμε την Ελλάδα και λέμε ότι οι απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να έχουν όρια. Υπάρχουν όρια στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, τα οποία προ καιρού τα έχουμε υπερβεί.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στα φόρα του Σοσιαλιστικού κόμματος υποστηρίζει τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας στα θέματα Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει, αλλά φοβάμαι πολύ ότι με την καταστροφική πολιτική που εκφράζει, με τη δαμόκλειο σπάθη του κόφτη και της προσωπικής διαφοράς πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Δυστυχώς, από πλευράς κυβέρνησης δεν βλέπω καμία δημιουργική διέξοδο!