Σημεία τοποθέτησης

Γιάννη Κουτσούκου

στην Επιτροπή Οικονομικών

κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

για την Αξιολόγηση

 

 

Η Κυβέρνηση έδωσε τα πάντα και προκαταβολικά για να επιστρέψει η Τρόικα, αφορολόγητο και περικοπή συντάξεων, σε αντίθεση με όσα έλεγε μέχρι πρόσφατα , όπως προκύπτει από δηλώσεις των κ. Τσίπρα – Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου (καταθέτω τις δηλώσεις στα Πρακτικά).

 

Η Κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% και μετά το 2018, δηλαδή σε παρατεταμένη λιτότητα.

 

Το τέλος της λιτότητας είναι το νέο μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (net) προκύπτει από νέες περικοπές που θα γίνουν και αντίμετρα που τελούν υπό τις προϋποθέσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που αμφισβητούνται σε μακροχρόνια βάση.

 

Το κόστος των νέων μέτρων θα επιβαρύνει και πάλι την μεσαία τάξη μέσω της υπερφορολόγησης και της νέας περικοπής συντάξεων, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά (εάν και εφόσον υλοποιηθούν) θα αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες.

 

Δυστυχώς, η διαπραγματευτική ταχτική του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα που ως ΠΑΣΟΚ είχαμε αποτρέψει όπως οι ομαδικές απολύσεις και η ανταπεργία (lock-out).

 

Το νέο πακέτο μέτρων με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις που περιέχει αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο, το 4ο μνημόνιο, όπως και να το «βαφτίσει» η Κυβέρνηση.

 

Ο κ. Τσακαλώτος αντί για μια ουσιαστική ενημέρωση, ως όφειλε, συνέχισε το γνωστό «κρυφτούλι» επικαλούμενος την διαπραγμάτευση και στη φανερή του αμηχανία επέλεξε να επιτεθεί στη κ. Γεννηματά, ενώ γνωρίζει τόσο τις καθαρές μας θέσεις όσο και τη συμβολή μας στη διαμόρφωση των απόψεων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την υποστήριξη της χώρας, απέναντι στους ακραίους της Ε.Ε. που εκμεταλλεύονται τους τυχοδιωκτισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δηλώνουμε καθαρά ότι όποια τεχνάσματα και να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα που εγκλωβίζουν τη χώρα.