Μιλάμε στην πραγματικότητα για ένα κάλπικο δημοψήφισμα

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα κάλπικο δημοψήφισμα, διότι δεν υπάρχει περιεχόμενο. Δεν υπάρχει πρόταση. Προχωράμε σε ένα δημοψήφισμα μέσα σε μια παράνοια. Το πρόγραμμα έχει λήξει, η πρόταση έχει αποσυρθεί, αφού το πρόγραμμα έχει λήξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλες οι προτάσεις έχουν αποσυρθεί.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω σε τι καλείται ο ελληνικός λαός να πει ναι ή όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πραγματικότητα, οι δυο πλευρές, κάθε μια πλευρά θέτει ένα διαφορετικό ερώτημα προς το λαό. Η μεν κυβερνητική πλευρά χθες επισήμως δια του Πρωθυπουργού είπε ότι με το δημοψήφισμα δίνεται μια ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση να πάει να διαπραγματευτεί για να κλείσει η συμφωνία. Μάλιστα είπε ότι σε 38 ώρες θα κλείσει η συμφωνία. Δίνεται μια ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση να κλείσει η συμφωνία.

Η δική σας πλευρά που λέει το ναι, λέει ότι στην πραγματικότητα το ερώτημα που έχει τεθεί είναι εντός ή εκτός ευρώ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι, το δημοψήφισμα ναι ή όχι σημαίνει ναι ή όχι στο ευρώ. Όταν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι δηλώσεις λένε ότι το όχι για μας σημαίνει τέλος της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης, εγώ πραγματικά θα ήθελα να ακούσω από τον Πρωθυπουργό πού στηρίζεται, ποιος είναι ο μηχανισμός, ποιος είναι ο κανόνας που επιβεβαιώνει, που εξασφαλίζει ότι μετά από ένα πιθανό όχι, η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί.

 

Ο Πρωθυπουργός ή λέει ψέματα ή εξ αρχής έχει φτάσει σε κάποια συμφωνία, έχει συμφωνήσει σε ένα τρίτο μνημόνιο

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι εάν έχω ένα όχι ως απάντηση στο δημοψήφισμα, μέσα σε 48 ώρες θα κλείσω συμφωνία. Επομένως ή λέει ψέματα και απλώς παραπλανεί τον ελληνικό λαό να ψηφίσει όχι, που το όχι σημαίνει έξοδος από το ευρώ τελικά, ή εξ αρχής έχει φτάσει σε κάποια συμφωνία, έχει συμφωνήσει σε ένα τρίτο μνημόνιο εξαιρετικά δύσκολο για τον ελληνικό λαό και απλώς ήθελε να μοιραστεί την ευθύνη μαζί με τον ελληνικό λαό.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υποστεί όλη αυτή την καταστροφή, όλη αυτή την ταλαιπωρία. Υπάρχουν επιχειρήσεις που πραγματικά καταστρέφονται. Ο τουρισμός έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα. Οι συνταξιούχοι ταπεινώνονται στις ουρές έξω από τις τράπεζες. Για ποιο λόγο;

Είναι δυνατόν να λέει ότι σε 48 ώρες θα έχω κλείσει συμφωνία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ καταλαβαίνω την κριτική που ασκείτε, αλλά μέσα από μια διαδρομή – ας δούμε και την άλλη πλευρά – τεσσάρων, πέντε μηνών, συζητήσεων, όπου ήταν σκληρές οι τοποθετήσεις. Θέλω να πω ότι η κυβέρνηση παρουσίασε το τελευταίο διάστημα μια πρόταση που ήταν πολύ βαριά, 8,5 δισεκατομμυρίων και η απάντηση από την άλλη πλευρά ήταν μια ακόμη πιο βαριά αντιπρόταση, να το πω έτσι.

Βέβαια η άλλη πλευρά λέει ότι είχαν φτάσει πολύ κοντά στο δημοσιονομικό, στα 60 εκατομμύρια. Μένει να αποδεχτεί εάν είναι έτσι, θα ρωτήσουμε τον κ. Τσακαλώτο που θα είναι μετά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακριβώς όπως τα λέτε, οι διαφορές που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης και των δανειστών, είναι ελάχιστες. Και οι δυο είχαν υφεσιακά μέτρα και οι δυο είχαν στην πραγματικότητα μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Και οι δυο είχαν αυξήσεις στο ΦΠΑ και στην εστίαση και στον τουρισμό. Αυτή την πρόταση υπέγραψε ο Πρωθυπουργός.

 

Δυνάμωσαν με τα ψέματα, κυβέρνησαν με τα ψέματα, βουλιάζουν μέσα στα ψέματά

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν ήθελαν συμφωνία κυρία Γεννηματά; Αυτό μας λέτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο Πρωθυπουργός υπέγραψε μια πρόταση η οποία ήταν ύψους 8 δις και μάλιστα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι ενώ στην αρχή του 2015 η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους εταίρους περίπου 1,5 με 1,7 δις, φτάσαμε να συζητάμε για 8 δις. Αυξήθηκε το δημοσιονομικό κενό κατά 4 δις περίπου με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, από τους λανθασμένους χειρισμούς όλων αυτών των μηνών. Μεγάλωσε το κόστος της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θέλετε να πείτε ότι η κυβέρνηση μας οδηγούσε ούτως ή άλλως στη μη συμφωνία; Δεν την ήθελε τη συμφωνία η κυβέρνηση; Και ότι επίτηδες υπονόμευε την όποια πρόταση ερχόταν στο τραπέζι για να φτάσουμε μέχρι εδώ; Αυτό λέτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω ότι η κυβέρνηση φοβόταν όλο αυτό το διάστημα να αναλάβει το βάρος της απόφασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το εσωτερικό του;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όμως όταν έχει φτάσει ο Πρωθυπουργός να βάλει την υπογραφή του σε 8 δις μέτρα, τα οποία ήταν με επιλογή τους φόροι, γιατί δεν ήθελαν να έχουν ούτε περικοπές στις δαπάνες, ούτε μεταρρυθμίσεις, ούτε διαρθρωτικά μέτρα, αναρωτιέμαι γιατί έρχεται στη συνέχεια και λέει και τα τινάζει όλα στον αέρα, ότι δεν είναι εξασφαλισμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ρωτώ, επί πέντε μήνες που διαπραγματεύεστε και όταν καταθέτετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μια πρόταση με 8 δις, δεν έχει προηγηθεί συμφωνία ότι θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας; Επί ποιας βάσης γίνεται ο σχεδιασμός για τα 8 δις;

Έχουν δυναμώσει με τα ψέματα, κυβέρνησαν με τα ψέματα και τώρα βεβαίως βουλιάζουν μέσα στα ψέματά τους.

 

Οι Έλληνες πολίτες να αναλογιστούν ότι δεν πρέπει να χαθούν οι θυσίες τους και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλω να καλέσω τους Έλληνες πολίτες να αναλογιστούν ότι δεν πρέπει να χαθούν οι προσπάθειες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια και δεν πρέπει να χαθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανείς δεν το θέλει αυτό.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πού θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας; Έχουμε όλοι παιδιά. Θέλουμε τη βαλκανοποίηση ξανά της Ελλάδας; Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι, μιλούσαμε παλιά για την πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Σκεφτείτε πόσα βήματα έχουμε κάνει από τότε, με πόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Θα βρεθούμε πάλι πίσω; Θα βρεθούμε να είμαστε ένα εκκρεμές ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή;

 

Υπάρχουν ευθύνες και των εταίρων μας και εμείς τις έχουμε αναδείξει

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως και υπάρχει ευθύνη και από την άλλη μεριά. Και την έχουμε αναδείξει όλο αυτό το διάστημα. Μιλάμε για τις ευθύνες και των εταίρων με τις εμμονές και με τις ακραίες θέσεις και τις ευθύνες από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όσο με αφορά, πήγα και μίλησα στους ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και έθεσα ακριβώς την κριτική που είπατε προηγουμένως για την ακραία λιτότητα, για την εμμονή σε όλα αυτά τα μέτρα, για την ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη και η προσέγγιση, να δοθεί η δυνατότητα ανάσας στη χώρα, να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία, που η βιώσιμη συμφωνία σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει περαιτέρω λύση για το χρέος.

Όπως δεσμεύτηκαν στο Eurogroup το 2012. Έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντί μας. Είναι υποχρέωσή τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει με κανόνες, με αρχές και με τήρηση των δεσμεύσεων.

Επομένως ήταν υποχρέωση και δική μας να πάμε να δούμε τους σοσιαλδημοκράτες και να τους πούμε, ακούστε εδώ, πρέπει να τηρήσετε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει, όχι απέναντι στην όποια κυβέρνηση, απέναντι στη θυσία που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, που έχει φέρει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Φτάσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα και εάν θέλετε και αυτό ήταν λάθος της κυβέρνησης ότι δεν αξιοποίησε αυτά τα αποτελέσματα για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι.

Δεν περιορίστηκα στους Σοσιαλδημοκράτες. Έστειλα επιστολή και ζήτησα από τους Ευρωπαίους ηγέτες έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, παράταση του προγράμματος, ώστε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, που θα περιείχε και το χρέος και χρηματοδότηση της ανάπτυξης και χρηματοδότηση της κοινωνικής συνοχής. Και απέναντι στις προσπάθειες που κάναμε ως αντιπολίτευση, να πιάσουμε την πλευρά που μπορούσαμε, δηλαδή των σοσιαλδημοκρατών, των σοσιαλιστών, έρχονται στελέχη της κυβέρνησης και μας κατηγορούν ότι είμαστε η τρόικα εσωτερικού και η πέμπτη φάλαγγα;

Είχα ενημερώσει δε τον Πρωθυπουργό ότι κάνω όλες αυτές τις προσπάθειες και προσπαθούσα να δω πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι η χώρα, είναι οι πολίτες, είναι οι Ελληνίδες, είναι οι Έλληνες και κυρίως είναι η νέα γενιά.

 

Να τι σημαίνει το ΟΧΙ για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εάν είσαι αγρότης το όχι σημαίνει ότι θα χάσεις το 50 έως 75% του εισοδήματός σου άμεσα. Σημαίνει ότι θα χαθούν 30 δις πόροι από την ελληνική περιφέρεια. Τα 20 αφορούν τις επιδοτήσεις των αγροτών και τα άλλα 10 αφορούν υποδομές, χρηματοδότηση υποδομών και ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια.

Εάν είσαι άνεργος το όχι σημαίνει ότι δεν θα έχεις κανένα πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης και μηδαμινές ελπίδες να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να υπάρξουν επενδύσεις, να ανοίξουν νέες δουλειές.

Αν είσαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, το όχι σημαίνει ότι θα έχεις καθημερινά το φόβο της απόλυσης. Θα πληρώνεσαι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και θα δουλεύεις σε εταιρείες και επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν τελείως αβέβαιο αύριο. Και εάν είσαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας σημαίνει ότι χάνεις ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας απαντήσει ένας πολίτης ότι είμαστε με 1,5 εκατομμύριο ανέργους.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, βεβαίως, αλλά θα κινδυνεύσουμε ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η κατάσταση στις επιχειρήσεις τις ιδιωτικές είναι αυτή που περιγράψατε μόλις.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως, αλλά θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε με πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, με φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και με ένα κοινωνικό κράτος που δεν θα μπορεί να σταθεί στο πλάι αυτών των ανθρώπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε βέβαιη την έξοδο από το ευρώ με το όχι εσείς;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως θεωρώ ότι το επόμενο βήμα ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κάποιοι λένε ότι η χρεοκοπία εντός ευρώ είναι χειρότερη από την έξοδο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εάν βρεθούμε σε χρεοκοπία εντός ευρώ, θα είναι το πρώτο στάδιο, θα παρακαλάμε να βρεθούμε εκτός ευρώ. Αυτά είναι αλληλένδετα. Δεν είναι ξεχωριστά πράγματα.

Το πρώτο βήμα θα είναι να χρεοκοπήσουμε εντός ευρώ, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη και διαδικασία να μας πετάξουν έξω.

 

Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι αδύνατον να πάει σε εκλογές, πρέπει να προηγηθεί λύση

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η χώρα είναι αδύνατον να πάει σε εκλογές. Αυτή τη στιγμή η χώρα με τις τράπεζες κλειστές χωρίς καμία χρηματοδότηση, με τεράστια αβεβαιότητα, πώς θα οδηγηθεί σε εκλογές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να προηγηθεί συμφωνία λέτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πρέπει να προηγηθεί λύση. Βεβαίως πρέπει να προηγηθεί λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς όμως; Με ένα ναι ο Πρωθυπουργός παραμένει στη θέση του; Πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Τι κάνουμε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει λύση. Κι αυτά θα τα συζητήσουμε την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα.

Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η απόφαση του ελληνικού λαού. Και η απόφαση του ελληνικού λαού έχει να κάνει με τον προσανατολισμό της χώρας, έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας, γιατί συνδέεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια.