Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Έχουμε σταματήσει να είμαστε ένας χώρος που λεηλατείται από όλες τις άλλες δυνάμεις.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό μας σε σχέση με πριν από τρεις μήνες. Να έχουμε σταματήσει να είμαστε ένας χώρος που λεηλατείται από όλες τις άλλες δυνάμεις και να έχουμε εισροές και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αδικηθεί, έχει αρχίσει και καταλαβαίνει ότι η ελπίδα του κ. Τσίπρα συνετρίβη στο τρίτο Μνημόνιο, έχει αρχίσει και καταλαβαίνει τη δημαγωγία της Νέας Δημοκρατίας, έχει αρχίσει και καταλαβαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Αυτό είναι, γιατί με κοιτάτε έτσι κ. Λυριτζή;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν το είχα ξανακούσει αυτό ως κριτική.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν το έχετε ξανακούσει; Μα, αν προσέξετε, ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τα βήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα με συγχωρείτε τώρα, άμα μιλάμε για μια πολιτική …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ μιλάμε ότι είναι ένας δρόμος που το ΠΑΣΟΚ τον άνοιξε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακολουθεί τα βήματα της Νέας Δημοκρατίας με απίστευτη προσήλωση.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μια κατηγορία θα ήταν ότι ακολουθούσε τα δικά σας βήματα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και στη σημαία αντιμνημόνιο και στις κωλοτούμπες και στον τρόπο του δημόσιου λόγου και στα ψέματα και στις δημαγωγία και στις απανωτές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, για να μην προλάβει να φτάσει ο λογαριασμός στους πολίτες πριν από τις εκλογές

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και ας ξεκινήσουμε λίγο με αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται γύρω από τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και τις δυνατότητες έστω και την ύστατη ώρα διαμόρφωσης κυβερνητικής πλειοψηφίας από την υπάρχουσα Βουλή. Εσείς επιμένετε να γίνει αυτή η συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων;

Και θα ήθελα λίγο να μου πείτε πως εκλάβατε την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επιστολή σας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το θέμα δεν είναι η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το θέμα είναι η ουσία, εγώ ασχολούμαι πάντα με την ουσία των πραγμάτων. Από την πρώτη μέρα έχουμε πει ότι θα πρέπει να τηρηθεί το Σύνταγμα απαρέγκλιτα.

Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε στη λογική της Νέας Δημοκρατίας να καθυστερήσουμε, να κωλυσιεργήσουμε, να κερδίσουμε πέντε λεπτά τηλεόρασης τηλεοπτικού χρόνου παραπάνω, όμως θυμάμαι τον κ. Τσίπρα που έλεγε στις προγραμματικές δηλώσεις ότι «είμαστε κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος» και ξαφνικά τον βλέπουμε να το κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί κα Γεννηματά; Που υπάρχει το πρόβλημα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να τα επισπεύσουμε όλα, να τρέξουμε γιατί; Να μην προλάβει κ. Λυριτζή, να φτάσει στις οικογένειες, στον εργαζόμενο, στον ελεύθερο επαγγελματία, στον άνεργο, στο νέο ο λογαριασμός των 14 δις.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν ξέρουμε τι έρχεται τώρα; Ξέρουμε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Το μεγάλο θέμα είναι να βιαστούμε μην έρθει ο λογαριασμός και συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός τι έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας, πόσο έχει αποτύχει η διαπραγμάτευσή του, πόσο μεγάλα ήταν τα ψέματα που είπε.

Ο κ. Τσίπρας ομολόγησε την αποτυχία του, ομολόγησε ότι είναι αδύναμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και δραπετεύει και δεν είναι η πρώτη φορά. Κάθε φορά που χρειάζεται να δράσει, ο ίδιος επιλέγει την απόδραση. Αυτή είναι η αλήθεια.

Έχω την αίσθηση ότι είναι σα να συμβαίνει το εξής: έχει καταρρεύσει ένα κτήριο, είναι μέσα εγκλωβισμένοι άνθρωποι, έχουν πάει συνεργεία, εθελοντές, ο Δήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι προσπαθούν όλοι να βρουν λύσεις. Αρχίζουν, βγάζουν τα πρώτα μπάζα και όταν φτάνουν να βγάλουν τους ανθρώπους από μέσα, λέει ο Δήμαρχος «Στοπ, μην αγγίζετε γιατί εγώ δεν ελέγχω πλήρως τη δημοτική μου ομάδα. Θα κάνω εκλογές, θα αισθανθώ εγώ σιγουριά και ασφάλεια και εγώ θα πω πως θα τους βγάλετε. Και αν χάσουμε και κανέναν, δεν πειράζει». Και δεν είναι η πρώτη φορά.

 

Ζητάμε δεσμευτική προγραμματική συμφωνία- Μόνο μαζί μπορούμε

 

Ζητάμε προγραμματική συμφωνία και μετά τις εκλογές δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και αυτό λέγαμε και πριν. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στόχους, χρονοδιαγράμματα:

Τι πρέπει να υλοποιήσουμε από τη συμφωνία, τι πρέπει να αλλάξουμε πάση θυσία, πως θα γίνουμε αξιόπιστοι για να αλλάξουμε πολύ βαριές ρυθμίσεις αυτής της συμφωνίας για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και ρυθμίσεις οι οποίες στέκονται εμπόδιο, ώστε να ανακάμψει η οικονομία της χώρας, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να κερδίσουμε αυτή την αξιοπιστία στους εταίρους και να μπορέσουμε να διαπραγματευόμαστε διαρκώς τη συμφωνία από εδώ και πέρα. Δεν πήραμε απάντηση σε όλα αυτά.

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος να βγει η χώρα από τη κρίση. Δεν το καταλάβαμε αυτό ακόμη μετά από πέντε χρόνια; Η αυτοδυναμία, είναι μία ακόμη αυταπάτη. Μόνο μαζί μπορούμε.

Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη, να νιώσουν ασφάλεια οι Έλληνες. Να νιώσουν ασφάλεια ότι οι επιλογές που κάνει η Κυβέρνηση, τα μέτρα που υλοποιεί είναι αναγκαία και οδηγούν κάπου.

Υπάρχει διαφορά στις πολιτικές και γι’ αυτό χρειαζόμαστε εμείς. Θα σας πω γιατί υπάρχει διαφορά στις πολιτικές και γιατί χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία από τη μια μεριά έχει ένα πάθος νεοφιλελεύθερο, ξεκάθαρο, συγκεκριμένο, δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά έχει μια εμμονή εναντίον του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας, της παραγωγικής προσπάθειας και πιστεύει ότι όλα πρέπει να κινούνται γύρω από το κράτος και μάλιστα ένα πελατειακό κράτος.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό Κόμμα που παλεύει και για τα δύο και για το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή, αλλά και για τη στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων. Και είναι το μόνο Κόμμα που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις ακόμη και μέσα στην περίοδο της κρίσης, γιατί όλοι πια χρησιμοποιούν την καραμέλα των μεταρρυθμίσεων και δεν έχω δει κανέναν να τις κάνει.

 

Αυτοσκοπός μας δεν είναι οι καρέκλες

 

Κοιτάξτε να δείτε, κατ΄ αρχήν να ξεκινήσουμε από το πρώτο που μου θέσατε, εμείς λέμε ότι ο στόχος μας και ο αυτοσκοπός μας δεν είναι οι καρέκλες, γιατί είναι κάποιοι που λένε “πάλι το ΠΑΣΟΚ θέλει να κυβερνήσει, αμάν πια”.

Ο αυτοσκοπός μας δεν είναι οι καρέκλες, ο δικός μας ο αυτοσκοπός είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μην αυξηθεί άλλο το κόστος που πληρώνει η κάθε ελληνική οικογένεια από τα λάθη και τους πειραματισμούς και την απειρία και τα ψέματα και τη δημαγωγία και το λαϊκισμό των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Είναι να υπάρχει μια Κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική.

Κι εμείς έχουμε ομάδα. Έχουμε ομάδα, έχουμε εμπειρία, έχουμε εμπειρία διαπραγμάτευσης, έχουμε εμπειρία μεταρρυθμίσεων, έχουμε εμπειρία συνεργασιών, έχουμε αποτελεσματικά στελέχη.

 

Η προγραμματική συμφωνία που κάναμε με τη Νέα Δημοκρατία, έμεινε στα χαρτιά

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά λέγατε κιόλας ότι “η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία έχει ημερομηνία λήξης το τέλος της προηγούμενης Κυβέρνησης”.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα ξανά;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί πάθαμε κ. Λυριτζή, γιατί η προγραμματική συμφωνία που κάναμε με τη Νέα Δημοκρατία έμεινε στα χαρτιά, δεν καταφέραμε να την υλοποιήσουμε. Και η εικόνα που παρουσιάσαμε η οποία μας αδίκησε για άλλη μια φορά ήταν ότι εμείς ταυτιστήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία. Και τι γινόταν; Είχαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελε να αναλάβει ευθύνες απέναντι να πετροβολά.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου σημαίνει ότι ο δεύτερος θα σταματήσει να αρνείται τις ευθύνες του

Θα σας εξηγήσω τι σημαίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου σημαίνει ότι ο δεύτερος θα σταματήσει να αρνείται τις ευθύνες του, θα σταματήσει να είναι απέναντι και να πετάει πέτρες, θα σταματήσουν τα ψέματα σε αυτή τη χώρα, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και το πελατειακό σύστημα στην πολιτική.

Όσο ο δεύτερος έχει τη δυνατότητα να λέει εγώ νίπτω τας χείρας μου, βγάλτε τα κάρβουνα μόνοι σας και θα σας παρακολουθώ και θα σας κρίνω και θα υπόσχομαι και τα πάντα στους πάντες χωρίς κανένα κόστος η χώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει και δεν πρόκειται να βγει από την κρίση.

Ζητάμε δύναμη από την κοινωνία- Χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ                               

Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει από κάτω, ξεκινάει από τη βάση. Αυτό ξεκίνησα να κάνω όλους αυτούς τους μήνες, έχει αποτέλεσμα. Εγώ βλέπω κατά χιλιάδες ανθρώπους που μας είχαν γυρίσει την πλάτη, σήμερα γυρίζουν την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ και επιστρέφουν σε εμάς.

Είναι προφανές ότι σε τόσο σύντομο διάστημα που έχουμε εκλογές δεν προλαβαίνει να διαμορφωθεί ένας νέος φορέας. Μιλάμε για μία προεκλογική συμπόρευση αυτών των δυνάμεων. Από κει και πέρα μετά τις εκλογές θα υπάρξει χρόνος για περισσότερη συζήτηση ουσιαστική και προγραμματική.

Το ΠΑΣΟΚ αδικήθηκε- Τώρα όλοι ξέρουν

Όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι έχουμε κάνει λάθη, ο καθένας βέβαια έχει ένα μερίδιο ανάλογα με τη θέση που κατείχε. Πληρώσαμε τα λάθη μας, έχουμε μάθει, από την άλλη μεριά επειδή όλο το πολιτικό σύστημα προσπάθησε όλα τα στραβά μετά από τη μεταπολίτευση να τα ρίξει στην πλάτη του ΠΑΣΟΚ..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυβερνήσατε και 20 χρόνια κα Γεννηματά, υπάρχει ένα βάρος.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα όχι εμείς, μόνο εμείς;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέμε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία η οποία..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυβέρνησε τα υπόλοιπα χρόνια.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η οποία εξακολουθεί σήμερα να είναι ένα μεγάλο κόμμα;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είχε ευθύνες η Νέα Δημοκρατία για το ότι φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής το 2009 γιατί Κυβέρνησε με αυτόν τον τρόπο τα πέντε χρόνια που αυξήθηκε το χρέος και το έλλειμμα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας έφτασε στο ναδίρ;

Δεν έχει ευθύνες η Νέα Δημοκρατία γιατί σήκωσε πρώτη τη σημαία αντιμνημόνιο και δημιούργησε τα σενάρια συνωμοσίας ότι εδώ υπάρχουν προδότες, υπάρχουν δοσίλογοι που έχουν προσωπικές σκέψεις και επιδιώξεις και γι΄ αυτό οδηγούν τη χώρα σε αυτό το δρόμο.

Την ώρα που εμείς πασχίζαμε να φτιάξουμε τον μηχανισμό στήριξης στον οποίο σήμερα απευθύνθηκε η Κυβέρνηση και πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να κλείσει συμφωνία και να χρηματοδοτηθεί η χώρα από αυτόν τον μηχανισμό που παλέψαμε μόνοι μας να φτιαχτεί και τότε όλοι μας πυροβολούσαν και μας ήθελαν γονατισμένους .

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι κα Γεννηματά, αλλά έτσι παρουσιάζετε μια εικόνα..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει μια αδικία σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τα λάθη, εγώ δεν ωραιοποίησα ποτέ τις καταστάσεις, έχουμε κάνει σκληρότατη αυτοκριτική, υπάρχει όμως μία μεγάλη αδικία, που αυτό είναι όμως το λιγότερο..

Η γεωστρατηγική θέση της χώρας ήταν το βασικό επιχείρημα στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών

Μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει απομονωμένη, περιθωριοποιημένη σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη; Μια αχαρτογράφητη τελικά περιοχή; Ξέρετε ότι αυτό το επιχείρημα, το γεωπολιτικό το γεωστρατηγικό ήταν το κύριο επιχείρημα που γύρισε το κλίμα στην προσύνοδο των Σοσιαλιστών. Όταν τους είπα «Κοιτάξτε λίγο σύντροφοί μου τον χάρτη της Ευρώπης και σκεφτείτε πως θα είναι η Ευρώπη αν δεν ξεκινάει από την Ελλάδα».