Είναι αναγκαία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Έχω τοποθετηθεί από την πρώτη μέρα πολύ καθαρά. Θεωρώ ότι θα πρέπει οι συνταγματικές προβλέψεις να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Είναι αναγκαία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προβλέπεται και θα πρέπει να έχουν όλοι το θάρρος της γνώμης υπεύθυνα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθούν και να ακουστεί για άλλη μια φορά γιατί από αυτή τη Βουλή δεν μπορεί να προκύψει Κυβέρνηση και ποιος φέρει την ευθύνη.

Είμαι εναντίον της κωλυσιεργίας, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση γιατί η αβεβαιότητα και η αστάθεια δεν βοηθούν τη χώρα, όμως θα πρέπει να γίνει αυτή η τελευταία προσπάθεια και θα πρέπει όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον ελληνικό λαό.

 

Είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, γεγονός ότι αυτή η Βουλή με αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία, δεν μπορεί να δώσει μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

Γιατί εγκαταλείπεται μια Βουλή, που έχει το λιγότερο 220 βουλευτές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία;            Ποιος γυρίζει την πλάτη; Είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού το γεγονός ότι αυτή η Βουλή με αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία δεν μπορεί να δώσει μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και οδηγούμαστε σε ένα ακόμη μήνα αδράνειας, αβεβαιότητας, αστάθειας. Ένα μήνα που θα έχει κόστος, που θα προστεθεί στα 14 δις του Μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.

Και του λέγαμε εξ αρχής κα Μακρή ότι θα πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στην υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα αξιοποιήσει αυτή τη συνεννόηση, για να φτάσει η χώρα σε στέρεο έδαφος, να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση και να γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Όλες οι δημοσκοπήσεις πριν σταματήσουν το καλοκαίρι, έδειχναν άνοδο και συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. Όλες οι δημοσκοπήσεις πριν σταματήσουν το καλοκαίρι, έδειχναν άνοδο και συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και το κλίμα που εισπράττω σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη, είναι ότι υπάρχουν επιστροφές στο ΠΑΣΟΚ και ότι υπάρχουν άνθρωποι που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια και γυρίζουν την πλάτη τους στο ΣΥΡΙΖΑ και επιστρέφουν στο σπίτι τους, στην κοίτη τους. Και αυτό είναι ολοφάνερο όπου κι αν κοιτάξετε.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν σταματήσει μέσα στον Αύγουστο και εγώ αναρωτιέμαι τι είναι αυτά τα δημοσιεύματα; Ποιος τις έκανε;

Εγώ νομίζω ότι κάποιος προσπαθεί να βάλει ένα κόφτη σε αυτή την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι πάρα πολύ ορατό ότι κατά χιλιάδες γυρίζουν την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί φάνηκε η πολιτική εξαπάτηση.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την επανασυσπείρωση αυτού του χώρου και την ανάδειξη ενός ισχυρού τρίτου πόλου

Έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την επανασυσπείρωση του χώρου και την ανάδειξη ενός ισχυρού τρίτου πόλου, εναλλακτικού, που θα μπορέσει να δώσει βιώσιμη λύση μετά τις εκλογές. Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών, πως θα κυβερνηθεί η χώρα με σταθερότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Αυτές μας οι προσπάθειες έχουν βρει απήχηση και ανταπόκριση, κυρίως στη βάση. Από κάτω ξεκινήσαμε. Γιατί αυτό ήταν το λάθος που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, εμείς απευθυνθήκαμε στη βάση. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας ήταν η θετική αντίδραση και ανταπόκριση που υπήρχε χτες από το ΚΙΔΗΣΟ, θα υπάρξει επικοινωνία

Δεν θέλω ούτε να προδικάσω, ούτε να προβλέψω. Θα υπάρξει επικοινωνία, όπως καταλαβαίνετε κα Μακρή πως εδώ υπάρχει μια διαφορά. Δεν είναι το ίδιο πράγμα να συζητούμε με κινήσεις και με Κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ για παράδειγμα στο χώρο αυτό τον ευρύτερο της Δημοκρατικής Παράταξης και το ίδιο να συζητάμε με ένα κομμάτι από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Γι’ αυτό σας το ρωτώ. Είναι εύκολο ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι υποψήφιος στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη διάσπαση του Γενάρη;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα μου επιτρέψετε κα Μακρή να περιοριστώ σε αυτά που σας είπα, γιατί θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία και στη βάση αυτής της επικοινωνίας θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα θα γίνει επικοινωνία και ανακοινώσεις. Σε τι βάθος χρόνου; Άμεσα φαντάζομαι γιατί δεν υπάρχει και πολύς χρόνος.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να καθυστερούν.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μέσα στην εβδομάδα θα το ξέρετε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καταλαβαίνετε ότι ούτως ή άλλως είναι πάρα πολύ σύντομος ο χρόνος μέχρι τις εκλογές.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Με τον κ. Θεοχαρόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ που ακούω ότι έχει κλείσει, έχει κλειδώσει, συζητάτε για το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Είναι αληθές αυτό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει μια συζήτηση πολύ ειλικρινής, πολύ γόνιμη και περιμένω να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα μέσα στην εβδομάδα. Το Σάββατο εξάλλου έχουμε Κεντρική Επιτροπή και εκεί θα έχουν κλείσει όλες μας οι αποφάσεις για το πώς το ΠΑΣΟΚ πορεύεται σε αυτές τις εκλογές.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άκουσα χτες βεβαίως τον κ. Βενιζέλο να λέει σε μια συνέντευξή του ότι ο Παπανδρέου δεν είναι ΠΑΣΟΚ το οποίο εγώ -και όχι νομίζω μόνο εγώ- το ερμήνευσα ως αντίδρασή του σε περίπτωση επανόδου του κ. Παπανδρέου στο Κίνημα, μετά τη διάσπαση του Γενάρη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα είναι μια πραγματικότητα ότι ο κ. Παπανδρέου είναι Πρόεδρος ενός άλλου Κόμματος.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά έτσι όπως το είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι σα να εννοεί «μη γυρίσεις στα ψηφοδέλτια».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Υπάρχουν οι σχετικές συζητήσεις και αποφάσεις και υπάρχουν τα όργανα μπροστά που θα αποφασίσουν για τα πάντα. Εν πάση περιπτώσει νομίζω πως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να ισχυροποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο αυτός ο τρίτος πόλος, γιατί είναι ανάγκη για τη χώρα. Είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα πολιτική.

 

Η υπόθεση της αυτοδυναμίας που επικαλείται αυτή τη στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η νέα παραπλάνηση, είναι η νέα εξαπάτηση.

 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και ένα τελευταίο ερώτημα ακριβώς γι’ αυτή την πολιτική σταθερότητα και τις μετεκλογικές πια συνεργασίες. Εσείς αν όλα πάνε καλά και το Κόμμα σας είναι στο Κοινοβούλιο θα συνεργαστείτε με το πρώτο Κόμμα, όποιο κι αν είναι κα Γεννηματά; Δηλαδή είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο Κόμμα, είτε είναι η Νέα Δημοκρατία αν υπάρχει ανάγκη συνεργασιών;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε μια πάρα πολύ καθαρή θέση από το 2012 και την επαναλαμβάνουμε σχεδόν μονότονα. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή.

Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η υπόθεση της αυτοδυναμίας που επικαλείται αυτή τη στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η νέα παραπλάνηση, είναι η νέα εξαπάτηση. Δεν μπορεί να δώσει λύση η αυτοδυναμία σε αυτή τη χώρα. Ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί, πολύ περισσότερο ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι δεν μπορεί. Όλους αυτούς τους μήνες τον γνωρίσαμε, τον δοκιμάσαμε, είδαμε την αποτελεσματικότητά του και την ικανότητά του να διαχειρίζεται και κρίσεις και διαπραγμάτευση. Ήρθε το χειρότερο δυνατό Μνημόνιο, το επαχθέστερο και είδαμε και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα είστε διατεθειμένη να συζητήσετε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από εκεί και πέρα εμείς θεωρούσαμε πάντα ότι η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη. Και αυτό, πρέπει να στηρίζεται σε μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία. Αυτή είναι η θέση μας: δεσμευτική προγραμματική συμφωνία, που θα στηρίζει μια Κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και λαϊκή στήριξη.

Εμείς μπορούμε να συνθέσουμε τις απόψεις που στηρίζουν και το κοινωνικό κράτος, αλλά και την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό που λέτε είναι σαφές. Και μια τελευταία ερώτηση: που αισθάνεστε πιο κοντά. Έχετε συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, βλέπετε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΣΥΡΙΖΑ ή στη Νέα Δημοκρατία;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς βρισκόμαστε στο χώρο ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και στην κάθε έκφανση του αριστερού λαϊκισμού και αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Γιατί εμείς μπορούμε να συνθέσουμε τις απόψεις που στηρίζουν και το κοινωνικό κράτος που δεν στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί η χώρα για να ανακάμψει, πρέπει να στηριχθεί στις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής. Αλλά να προτάξει και το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής. Αυτή τη σύνθεση, αυτές τις δυο προτεραιότητες μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να τις υπηρετήσει.