• Οι τελευταίες εξελίξεις και η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μας οδηγήσει σ’ ένα τρίτο μνημόνιο, ως απόρροια των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών, επιτρέπει την επανεκκίνηση του πολιτικού βίου και την αξιολόγηση των πολιτικών δυνάμεων επί της προγραμματικής τους βάσης και του πολιτικού λόγου που αρθρώνουν. Αυτό σε συνάρτηση με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ μετά το 10ο συνέδριό του, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι το κίνημα θα μπορέσει να ανακτήσει την επαφή και να αναδομήσει τη σχέση εμπιστοσύνης του με την κοινωνία. Σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα, όλοι όσοι αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας, θα κριθούμε για τα πεπραγμένα μας. Δεν έχουμε να απολογηθούμε για το χθες, παρά μόνο για το αύριο. Δεν βασίζουμε την προσδοκία μας για αύξηση της κοινωνικής μας απήχησης στην ατελή και ανερμάτιστη άσκηση κυβερνητικής πολιτικής από τον κύριο Τσίπρα και τις κομματικές του συνιστώσες, γιατί αν αυτή συνεχισθεί θα είναι άκρως επιζήμια για την πατρίδα.
  • Επιζητούμε τη δικαίωση για το ΠΑΣΟΚ μέσα από την υιοθέτηση των θέσεων και την αποδοχή του προγραμματικού μας λόγου από το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από την αναγνώριση της στάσης μας στα πολιτικά δρώμενα σ’ αυτή τη δύσκολη πολιτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Μέσα από την αναγνώριση στη συμβολή μας για την εξεύρεση στρατηγικών συμμαχιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τους ηγέτες που προέρχονται από τον χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
  • Στο νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται η Κεντροαριστερά και οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας έχουν και λόγο και ρόλο. Αποτελούν την μοναδική αξιόπιστη ρεαλιστική πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Η προσπάθεια συνεύρεσης όλων των συγγενών ιδεολογικά δυνάμεων, κινήσεων πολιτών και προσωπικοτήτων πρέπει να γίνει με μεθοδικότητα αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. Η οργάνωση του προοδευτικού μετώπου πρέπει να ξεκινήσει από τα κάτω. Από τους μαζικούς χώρους, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς φορείς. Από κάθε κοινωνικό φορέα που διαχρονικά αποτέλεσε υποστύλωμα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Επιτυχημένα μοντέλα υπάρχουν και τα έχουμε εφαρμόσει σε φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος όπου συμπαρατάχθηκαν, διατηρώντας την αυτοτέλειά τους, παρατάξεις με πολιτική αναφορά στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, της οικολογίας και προσωπικότητες από τον τεχνικό κόσμο.