Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά και στον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου

Για  την επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

 

​Ο πρωθυπουργός είναι πιεσμένος από όσα ειπώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και από το γεγονός ότι δε φαίνεται να έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του σχετικά με το μέλλον της χώρας.

Συμπεράσματα:

  1. Απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα σε οτιδήποτε και να δεσμευτεί για την πορεία της χώρας εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
  2. Συνεπώς έδωσε απόλυτη κάλυψη στον κ. Βαρουφάκη. Και άρα ο ΠΘ συναίνεσε στο χακάρισμα των ΑΦΜ, στην παράκαμψη Δημ. Φορέων κλπ.
  3. Επιχειρεί να ακολουθήσει μικροκομματική στρατηγική γιατί δε μπορεί να μπει στην ουσία. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται, έδειξε την σοβαρότητά του όταν η χώρα το χρειάσθηκε και άρα ο κ. Τσίπρας ας πάει στην Κεντρική Επιτροπή του να κάνει φασαρία.

Για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

  • Οι εκλογές θα είναι κακή εξέλιξη για τη χώρα. Επιστρέψαμε χθες από μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική περιοδεία στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία όπου το μήνυμα των πετυχημένων και καινοτόμων επιχειρηματιών του αγροτικού και του κοινοτροφικού τομέα ήταν ότι η αβεβαιότητα  των τελευταίων 6 μηνών και ειδικά η καθιέρωση των capital controls πάγωσε την αγορά. Άρα, νέα προεκλογική περίοδος εντείνει το πρόβλημα.
  • Δε μπορεί ο κ. Τσίπρας επειδή νοιώθει όμηρος του κόμματός του να κρατά όμηρο τον ελληνικό λαό μέσω της απειλής των εκλογών. Δεν υπάρχει εθνική ανάγκη εκλογών.

Για τις διαπραγματεύσεις

Ο ΠΘ δεν πιστεύει στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Είναι αμφίθυμος για το πρόγραμμα. Αμφίθυμος για την χώρα. Όποιος έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα, την πλήρωσε και ο ίδιος και η χώρα.

Δεν μπορεί ένα κόμμα μόνο του να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Έχουμε προτείνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Δείξαμε την έμπρακτη στήριξη μέσω της παρουσίας της κ. Γεννηματά σε όλα τα ευρωπαϊκά forα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι ήταν και οι κρισιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας στην προσπάθεια αποφυγής Grexit.

Εμάς μας ενδιαφέρει η έξοδος από την κρίση.

Ως ΠΑΣΟΚ μας ενδιαφέρει να κατοχυρώσουμε έναν αυτόνομο λόγο και ρόλο, τον οποίο έχει ανάγκη η χώρα για να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα διορθώσουν λάθη και να εξηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση.

​Για τη μεταστροφή Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία. Άλλωστε το παραδέχθηκε και ο ίδιος στη συνέντευξή του ότι δεν θέλει να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε σολδημοκρατικό κόμμα ενώ και όλη η πορεία η πρακτική και η δράση του απέχει χιλιόμετρα από το κεκτημένο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ένα τμήμα του κόμματός του στηρίζει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και ένα άλλο το μεγαλύτερο είναι έντονα ευρωσκεπτικιστικό.

Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι ταυτισμένη με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και αυτό το ρόλο θα διευρύνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κ. Γεννηματά και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουμε.