Για το πολιτικό μας σχέδιο:

Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο και είναι πολιτικό. Εμείς στον ελληνικό λαό παρουσιάζουμε το σχέδιο μας για το πως η χώρα μας θα βγει από την κρίση. Με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για το πως θα παράξουμε νέο πλούτο, από τη μία πλευρά, που είναι και το βασικό σημείο διαφοροποίησης μας από το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες. Και από την άλλη πλευρά, για το πως τον παραγόμενο πλούτο μπορούμε να το διανείμουμε δίκαια για να δομήσουμε ξανά ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, για να στηρίξουμε τα λαϊκά νοικοκυριά, την ελληνική οικογένεια, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό και θέλουν έναν λόγο για να γυρίσουν και να συνεισφέρουν στην πατρίδα τους. Αυτό είναι και το βασικό σημείο διαφοροποίησης μας από τη ΝΔ. Αυτοί οι δύο άξονες μας καθορίζουμε το δικό μας αυτόνομο και διακριτό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

 

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες:

Το ερώτημα δεν είναι με ποιους, το ερώτημα είναι γιατί.

Δε θα κάνουμε κουβέντα με όρους αριθμητικούς: «έχω 100, δώσε μου 51, έλα να κάνουμε κυβέρνηση». Θα κάνουμε κουβέντα με όρους πολιτικούς. Καταθέτουμε το πολιτικό μας σχέδιο και ζητάμε δύναμη από τον ελληνικό λαό. Αν έχουμε τη δύναμη αυτή την επόμενη μέρα θα συζητήσουμε με όποιον το επιθυμεί, στη βάση του δικού μας προγράμματος, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι είναι η μόνη λύση για να βγούμε από την κρίση. Εάν δεν έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δικό μας πρόγραμμα, δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ απλά και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί. Δεν θα το κάνουμε, όχι λόγω εμμονής, αλλά γιατί θα είναι μία κυβέρνηση που θα προκύψει αποκλειστικά με αριθμητικούς όρους και θα είναι ανίσχυρη, δε θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους, δε θα μπορεί να δώσει λύσεις στα σημερινά προβλήματα και απλά θα αναπαράγει τα σημερινά αδιέξοδα. Εμείς δε δεσμευόμαστε ούτε από τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, ούτε από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ούτε από τον ασφαλιστικό Νόμο Κατρούγκαλου που έχει κάνει τις συντάξεις ψίχουλα για τους παλιούς και τους νέους συνταξιούχους, ούτε από όλα αυτά τα μέτρα που κρατάνε δέσμια τη χώρα χωρίς καμία προοπτική.

Εάν ο ελληνικός λαός θέλει ισχυρή κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, να ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής. Εάν ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση, το Κίνημα Αλλαγής θα διεκδικήσει να είναι στην κυβέρνηση, εάν όχι, τότε θα έχει την κυβέρνηση που θα έχει ψηφίσει. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως ό,τι ψηφίζουμε βγαίνει. Δεν γίνεται να ψηφίζουμε ΝΔ και να απαιτούμε να συγκυβερνήσει το Κίνημα Αλλαγής. Το ίδιο και αν ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ελληνική κοινωνία θέλει το Κίνημα Αλλαγής ως ισχυρό πολιτικό καταλύτη στην κυβέρνηση να το ψηφίσει. Ό,τι ψηφίσει ο ελληνικός λαός αυτό θα βγει και την επόμενη μέρα.