Δημοσιογράφος: Ρώτησα πριν και την εκπρόσωπο της ΝΔ, την κ. Ασημακοπούλου, αν θα είστε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα. Ρωτώ δηλαδή αν η προεδρική εκλογή θα έρθει τόσο γρήγορα ,μέσα στα Χριστούγεννα .

Δ. Καρύδης: Χθες μίλησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή και πιστεύουμε ότι οι πολίτες που παρακολούθησαν έβγαλαν  χρήσιμα συμπεράσματα. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Σήμερα έχουμε το eurogroup, έχουμε τις συζητήσεις που γίνονται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το ΔΝΤ. Την Τετάρτη ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε, άρα έχουμε πυρετώδεις διαδικασίες και πρωτοβουλίες. Η βασική μας θέση είναι ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, να φαίνεται ότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε το άλμα να φύγουμε από τα μνημόνια, να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να πάμε σε μια νέα εποχή.

Δυστυχώς υπάρχει η αντιπολίτευση που τη μία στιγμή μας κατηγορεί ότι τρέχουμε να φύγουμε από τα μνημόνια και την άλλη στιγμή μας κατηγορεί για τα ακριβώς αντίθετα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θωρακίσουμε τη χώρα και να λυθεί το πρόβλημα της πολιτικής αβεβαιότητας που είναι το κατ’ εξοχήν πρόβλημα, το οποίο υπολογίζουν εταίροι αλλά και επενδυτές και γι αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή που πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Η δημοκρατική ομαλότητα, η εθνική συναίνεση, η συνεννόηση σε αυτό το θέμα μπορεί να έδινε ένα τελείως διαφορετικό σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η χώρα δεν πρέπει να σέρνεται στη αβεβαιότητα, κάτι που πλήττει την οικονομία.

Σε αυτό ακριβώς τοποθετήθηκε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, για αυτό είπε και προχθές από τη Βασιλεία ότι αυτός που εγγυάται την σταθερή εξέλιξη των πραγμάτων είναι ο λαός, όχι με εκλογές αλλά ασκώντας την πίεση του, δείχνοντας τι επιθυμεί.

Το διαπιστώνουμε άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν να διαταραχθεί η σταθερή πορεία της χώρας.

Μπορεί να ασκούν κριτική, να έχουν παράπονα, να ήθελαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι η πλειοψηφία του λαού δε θέλει εκλογές. Αυτό πρέπει να το σεβαστούν όλοι. Εδώ βλέπουμε όμως ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Βουλευτές των κομμάτων ή ανεξάρτητοι που θέλουν να σηματοδοτήσουν την ενότητα του έθνους που εκφράζει ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κατηγορούνται ως αποστάτες, τους βάζουν στο στόχαστρο με ύβρεις και λασπολογία. Αυτό δε που έκανε χθες ο κ. Τσίπρας να συγκρίνει τη ψήφο στον προϋπολογισμό με τη ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πρωτοφανές.

Δημοσιογράφος: Είπε όμως κάτι που έχει λογική βάση πώς ένας βουλευτής που καταψηφίζει τον προϋπολογισμό μετά θα υπερψηφίσει Πρόεδρο για εφαρμόσει τον προϋπολογισμό

Δ. Καρύδης: Είναι άλλης τάξης θέμα. Γιατί άραγε υπάρχει το 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι το 151 ;

Σε διαφορετική περίπτωση το Σύνταγμα θα προέβλεπε ότι και για την εκλογή του Προέδρου αρκεί η απλή πλειοψηφία. Το 180 είναι ακριβώς για να βρεθεί συναίνεση, πέρα και έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Εμείς λέμε ότι οι 180 βουλευτές πρέπει να εκφράσουν τη συνέχεια του κράτους και την ενότητα του λαού πάνω στο κορυφαίο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα σταθερότητας προς κάθε κατεύθυνση. Όσο η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το καταλαβαίνουν αυτό τόσο θα δημιουργείται μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα  και αστάθεια στη χώρα.