Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων

Δημοσιογράφος: Τι εικόνα έχετε αποκομίσει από το e-mail της τρόικας

Δ. Καρύδης: Ζητούνται κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις  στις δικές μας προτάσεις όπως επίσης και μια ποσοτικοποίηση τους. Βέβαια αυτό έχει γίνει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Πολιτικά μιλώντας υπάρχει μια πολύ δύσκολη και εξαντλητική διαπραγμάτευση. Το γεγονός αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους λένε  ότι πρόκειται για μια εικονική διαπραγμάτευση ή ότι εκ των προτέρων η κυβέρνηση συνεργασίας έχει «σκύψει τη μέση». Αποδεικνύεται πόσο δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση και στην τελευταία φάση της, γιατί θυμίζουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει το ευρωπαϊκό σκέλος του μνημονίου και πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί συγκεκριμένα θέματα και κυρίως γιατί όλη αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο την τελευταία αξιολόγηση αλλά αφορά και την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων, δηλαδή τη συνολική συμφωνία, την  πιστοληπτική γραμμή, την έξοδο στις αγορές, την ελάφρυνση και διευθέτηση του χρέους

Δημοσιογράφος:  Σύμφωνα με κάποιους κύκλους η τρόικα ζητάει να έρθει μπροστά το πακέτο των μέτρων που δεσμεύεται να πάρει η κυβέρνηση την 1η Ιουλίου. Ρωτώ αν το επιβεβαιώνετε και αν θωρείτε ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή

Δ. Καρύδης: Δεν το ξέρω για να το επιβεβαιώσω. Θέλω όμως να πω ότι η τρόικα έχει πέσει δύο χρονιές έξω στις εκτιμήσεις της σχετικά με την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Δημοσιογράφος:  Δεν την πτοεί αυτό, φαίνεται

Δ. Καρύδης: Και εμείς επιμένουμε ότι έχουμε αποδείξει ότι σ’  αυτά  που είχαμε δεσμευτεί τα τηρήσαμε, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και λέμε ότι  όταν ο προϋπολογισμός μπει στη φάση της υλοποίησής του και αποδειχτεί ότι έχουμε κάποιες αποκλίσεις μπορεί να δούμε τι θα γίνει. Όμως είναι δυνατόν τη στιγμή ακριβώς που συζητιέται ο προϋπολογισμός στη Βουλή  κάποιος να πάρει προληπτικά προκαταβολικά μέτρα; Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν έχει σχέση με την κοινή λογική. Δεν ξέρω από που έχει διαρρεύσει αυτό που λέτε και αν υπάρχει στα κείμενα …

Δημοσιογράφος:…Εσείς δεν το έχετε ακούσει;

Δ. Καρύδης: Νομίζω ότι είναι έξω από την κοινή λογική κάτι τέτοιο

Δημοσιογράφος: Προφανώς. Το θέμα είναι αν είναι μέσα στη λογική της τρόικας, του ΔΝΤ

Δ. Καρύδης: Στη «λογική» της τρόικα είναι πάρα πολλά. Το προηγούμενο διάστημα ήθελε να ανοίξει εκ βάθρων το ασφαλιστικό, να πάμε σε μείωση μισθών και γενικώς διάφορα πράγματα τα οποία τα αποκρούσαμε με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα και διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο που η βασική του φιλοσοφία είναι ότι δε μειώνουμε μισθούς, δε μειώνουμε κύριες συντάξεις, ότι δε ρίχνουμε τα βάρη στον απλό πολίτη στο νοικοκυριό, στην οικογένεια που παλεύει όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας τεράστιες θυσίες για να μπορέσει η χώρα να έχει αυτά τα αποτελέσματα τα οποία όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης αλλά και διεθνώς  τα αναγνωρίζουν και μας συγχαίρουν. Άρα, δε μπορούμε να πάμε όπως λέει και ο κ. Βενιζέλος σε παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις.

Δημοσιογράφος:  Χθες ο κ. Βενιζέλος σε μια δήλωσή του από τις Βρυξέλλες έβαλε στο κάδρο των δυσκολιών και την πολιτική συγκυρία.

Δ. Καρύδης: Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει ο κ. Βενιζέλος. Όταν η χώρα είναι σε πολιτική αβεβαιότητα, με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων και αναδεικνύονται θέματα ενόψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας που ουσιαστικά δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή. Όταν εκβιάζονται ανοικτά βουλευτές και έχουμε μια εικόνα που μεταφέρεται η οποία είναι  δύσοσμη και αποκρουστική, τότε πλήττεται η σταθερότητα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Δημοσιογράφος:  Αν δεν υπήρχε αυτό, πιστεύετε ότι η τρόικα δεν θα επέμενε για το δημοσιονομικό κενό;

Δ. Καρύδης: Μπορεί αν υπήρχε εθνικό μέτωπο και εθνική συνεννόηση όπως υπήρξε σε άλλες χώρες που πέρασαν από τη φάση που περνούμε εμείς τώρα, να ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Δεν είδαμε τέτοια φαινόμενα στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και όχι μόνο στη τελευταία φάση της κρίσης αλλά στην την αρχική. Δεν θέλω να υπενθυμίσω την αρχική στάση της ΝΔ, το 2010, που “το έπαιζε” αντιμνημονιακή και τροφοδοτούσε το λαό με τα Ζάππεια, ισχυριζόμενη ότι έχει τις μαγικές λύσεις  οι οποίες αποδείχτηκαν ανύπαρκτες, το ίδιο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

Δημοσιογράφος: Σωστό είναι αυτό που λέτε, από την άλλη θα μπορούσε να σας πει κανείς ότι η δική σας κυβέρνηση έφερε το ΔΝΤ, στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πάει λέγοντας. Είναι μια άλλη κουβέντα αυτή

Δ. Καρύδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι “έχω τα νταούλια και τους ζουρνάδες και θα κάνω όλη την Ευρώπη, τους πάντες, να χορεύουν στο ρυθμό μου” αλλά αυτό ειναι δημαγωγικό και αναιρείται στην πράξη. Στη πραγματική ζωή πρέπει να υπάρχουν επιχειρήματα συνεννόηση και συναίνεση, αν και πολλές φορές δε βρίσκει κανείς το δίκιο του.

Δημοσιογράφος:  Με δεδομένα όλα αυτά, θα έρθει η τρόικα εγκαίρως ή όχι ;

Δ. Καρύδης: Εμείς πάντα ακολουθούμε το δρόμο της ψυχραιμίας, της αποφασιστικότητας και του αυτονόητου. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στη χώρα και την Ευρώπη. Για το καλό όλων η τρόικα πρέπει να έρθει και να αποδεχθεί αυτά που η κυβέρνηση συνεργασίας προτείνει και η χώρα κατέκτησε με κόπο και θυσίες.

Σχετικά με τον Ν. Ρωμανό

Δ. Καρύδης: Εμείς ως ΠΑΣΟΚ από την αρχή είχαμε αντιδράσει και είχαμε πει ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται. Υποστηρίξαμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των σπουδών του Ν.Ρωμανού. Χθες, μετά από επικοινωνία που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σταμάτη,  τον κ. Αθανασίου και τον κ. Λοβέρδο, πήραμε την πρωτοβουλία και είπαμε πως εάν χρειαστεί, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να επιλυθεί το θέμα των σπουδών του κ. Ρωμανού.

Σήμερα είχαμε την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Σας λέω λοιπόν ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί πάρα πολύ άμεσα  από τον αρμόδιο υπουργό. Είναι θέμα λίγων ημερών. Αυτό το θέμα δημιουργεί τεράστιες εντάσεις στην κοινωνία, τη στιγμή που αντίθετα χρειάζεται να έχουμε κοινωνική γαλήνη και ηρεμία.