Για το αν είναι σωστή η κλήση για να καταθέσουν ως μάρτυρες των μεγαλοστελεχών του ΠΑΣΟΚ, των κ. Σημίτη, Βενιζέλου και Β. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου, ένας πρώην πρωθυπουργός και ο νυν Πρόεδρος του κόμματος;

Κατ’ αρχήν το ότι αναβλήθηκε η κατάθεση για ημερομηνίες εντός Μαΐου ήταν μια αβλεψία του δικαστηρίου, γιατί εφόσον δεν είχε έρθει η ώρα να καταθέσουν γιατί τους κάλεσαν;

Ας πάμε στην ουσία όμως. Παλιότερα το δικαστήριο, όπως γνωρίζετε, στη δίκη στον πρώτο βαθμό είχε πει ότι εδώ συζητούμε για μίζες και όχι για τη νομιμότητα των συμβάσεων, οι οποίες έγιναν κατόπιν εισηγήσεων των αρμοδίων στρατιωτικών αρχών. Κάποια  στιγμή είπε το δικαστήριο να κληθούν. Νομίζω ότι και τα τέσσερα στελέχη  που συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ θα πουν αυτά που πρέπει.

Δεν μπορώ όμως ούτε να προδικάσω ούτε να σχολιάσω. Νομίζω ότι μέσα από τις καταθέσεις θα φωτιστούν όλες οι πλευρές.

 

(δημοσιογράφος) Έχει μία ιστορικότητα όλο αυτό. Δε ξέρω αν οι μαρτυρίες έχουν να προσφέρουν στην ουσία αλλά ας πούμε ο κ. Σημίτης θα ερωτηθεί πως έχουν τα πράγματα πώς έγινε η συμφωνία για τα ναυπηγεία γιατί εξετάζονται οι ιστορίες των εξοπλισμών παρότι εκδικάζεται αυτοτελώς το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τους 19 κατηγορουμένους 

Είναι αλήθεια αυτό για την ιστορικότητα από την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις διάφορες υποθέσεις του κ. Τσοχατζόπουλου και κυρίως εκείνη την ώρα που πάλευε το ΠΑΣΟΚ να κρατήσει τη χώρα όρθια μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.

 

(δημοσιογράφος) Επλήγη καίρια, δεν το συζητάμε 

Ακριβώς. Γιατί ο καθένας έλεγε διάφορα από τη δράση ενός ανθρώπου που στην ουσία ντρόπιασε το ΠΑΣΟΚ, την Δημοκρατική Παράταξη, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

 

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης

Έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος. Λέμε εδώ και πολύ καιρό ότι η χώρα έχει φτάσει σε οικονομική ασφυξία. Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου δήλωσε παραπλανημένος και το αναφέρω αυτό γιατί ένας πρωθυπουργός οφείλει να κρατάει σταθερή την πορεία της χώρας. Δεν μπορεί να πανηγυρίζεις στις 20 Φεβρουαρίου για τη συμφωνία και μετά από δύο μήνες να ανακαλύπτεις ότι παραπλανήθηκες. Αν δείτε τότε τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ θα διαπιστώσετε ότι ένα από τα πρώτα θέματα που είχαμε θίξει ήταν ότι ο κ. Τσίπρας έψαχνε για μια συμφωνία που δε θα έχει μνημόνιο αλλά θα έχει χρήματα και στην ουσία πήρε μία παράταση του μνημονίου χωρίς χρήματα. Τότε μας λοιδορούσαν γι αυτά που λέγαμε. Χάσαμε τα 11 δις του ΤΧΣ. Ο κ. Τσίπρας ακόμη και προχθές στη συνέντευξη  στον κ Χατζηνικολάου δεν παραδεχόταν ότι υπάρχει συνέχιση του μνημονίου, έλεγε για συνέχιση της δανειακής σύμβασης. Ως όφειλε δεν έφερε τη συμφωνία στη Βουλή για να την επικυρώσει και στη μοναδική συζήτηση που έγινε κατέφυγε στο γνωστό κόλπο να καταγγέλλει, να υβρίζει και να λοιδορεί. Όμως έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος και όποιος τον ακολουθεί στην ουσία πνίγεται μέσα στους λεονταρισμούς του και τα ψέματά του.

 

Για το αν η κυβέρνηση θα κάνει «κωλοτούμπα» ή τελικά μας οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ

Μα το ομολόγησε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη και τον ΕΝΦΙΑ που έλεγαν ότι θα τον καταργήσουν και ότι είναι μέσα στα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, λένε τώρα ότι θα τον διατηρήσουν και ακόμη αν ξεφύγουν από τις γραμμές τους θα κάνουν δημοψήφισμα . Το δημοψήφισμα όπως λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι είναι μια πάρα πολύ παρακινδυνευμένη πράξη, επειδή οι ευρωπαίοι θα μεταφράσουν το οποίο ερώτημα τεθεί στο απλό ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» κάτι που θα βάλει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Θα σας πώς κάτι για να δείτε την ανησυχία, την αγωνία στις ψυχές των ανθρώπων, την αβεβαιότητα που έχει αντικαταστήσει την αρχική ελπίδα. Αν πήγαινε χθες κανείς έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών και κυρίως της Εθνικής Τράπεζα, μετά τις 5 το απόγευμα θα έβλεπε 30-40-50 συνταξιούχους στα ΑΤΜ να μη βρίσκουν τις συντάξεις τους.

Κοιτάξτε εμείς δεν είμαστε της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε το άσπρο, μαύρο προεκλογικά. Τότε ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του κατήγγειλαν και κιτρίνιζαν το κάθε τι. Αλλά το συμβάν με τα ΑΤΜ το αναφέρω γιατί είναι σημαντικό για το πώς σκέφτεται ο κόσμος. Σκεφτόταν  πως μέχρι πρόσφατα  έπαιρνε τις συντάξεις τους κανονικά και τώρα  δεν είχαν μπει τα χρήματα στα ΑΤΜ. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ούτε στις χειρότερες στιγμές του παρελθόντος.

Η κοινωνία μας είναι σε αναβρασμό και καλά θα κάνει η κυβέρνηση να αφήσει τους ψευτοηρωισμούς και να δει ότι όταν κάνεις διαπραγμάτευση με τους δανειστές πρέπει να υπάρχουν κανόνες, ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Οι προτάσεις δεν είναι ένας κατάλογος μέτρων, σήμερα αυτό που έχει ανοίξει είναι το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, όχι μόνο για τον επόμενο μήνα αλλά κυρίως μεσοπρόθεσμα. Εμείς είχαμε καταφέρει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, έστω λιγότερο από τις προβλέψεις αλλά υπήρχε μια άλλη βάση πάνω στην οποία οργανωνόταν η συζήτηση, σήμερα υπάρχει μια διαφορετική βάση.

 

(δημοσιογράφος) Αλήθεια είναι αυτό που λέτε αλλά δε θέλω να περιγράψω την καθημερινότητα των πολιτών, ήταν δύσκολη, είναι ακόμη δύσκολη και έχει προστεθεί και η ανασφάλεια 

Η κατάσταση δεν θα αλλάξει με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα από την πρώτη μέρα ή τις πρώτες δέκα μέρες μέσα από νομοσχέδια και δεν έχουν φέρει τίποτα από όλα αυτά. Ακόμη και για τη φοροδιαφυγή, το αδήλωτο χρήμα, μας έλεγαν προς τα τέλη Ιανουαρίου ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορούμε να μαζέψουμε 2,5 δις. Και τα έλεγαν αυτά ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Νικολούδης και ο κ. Μάρδας. Μετά ήρθαν και οι δύο στη Βουλή και είπαν ότι αυτό δε μπορεί να συμβεί.

 

Σχετικά με την εντατικοποίηση είσπραξης χρημάτων από τη λίστα Λαγκάρντ το τελευταίο διάστημα

Έγινε σημαντική δουλειά προετοιμασίας η οποία φαίνεται τώρα, δεν έγινε όλη αυτή η δουλειά μέσα σε αυτούς τους 2-3 μήνες. Χρειάζεται δουλειά συγκεκριμένη, αποφάσεις και μια ξεκάθαρη γραμμή. Για να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση που μας πληγώνει και μας στιγματίζει στο εξωτερικό.

Στη Βουλή σήμερα γίνεται  συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για πάνω από 1 εκατ. οφειλές που ενώ προχώρησαν οι 100 δόσεις, μια παρεμφερής ρύθμιση με αυτή του Οκτωβρίου που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε καταψηφίσει, δεν έβαλαν αυτό το ζήτημα τότε αλλά εκ των υστέρων. Και εδώ υπάρχουν εύλογες απορίες και καχυποψία για το ποιους άραγε αφορά αυτή η ρύθμιση. Αυτό είναι μια άδικη πολιτική, γιατί στην ουσία διευκολύνεις τους ανθρώπους με τους οποίους θα έπρεπε να είσαι αυστηρός. Όπως τώρα αυτοί που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό αδιαφορώντας για την τύχη και τις θυσίες του ελληνικού λαού θα πρέπει να πληρώσουν για να είναι εντάξει απέναντι σε ένα κράτος που μάτωσε και πάλεψε, το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και σε αυτές τις καταστάσεις.