Σχετικά με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από την τροπολογία για τις 100 δόσεις

 

Ας κρατήσουμε ως πολύ θετικό στοιχείο τις 100 δόσεις που αφορούν 5 εκατομμύρια Έλληνες. Η τρόικα ζήτησε να μη δίνεται η δυνατότητα από την 1η Οκτωβρίου που ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τον Μάρτιο που έχει δικαίωμα ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει την αίτηση του, πρέπει γι αυτό το διάστημα να πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του. Αλλά η ρύθμιση των 100 δόσεων που κάποιοι λέγανε ότι θα αποσυρθεί στο σύνολό της, δεν αποσύρθηκε. Προέκυψε ένα θέμα πολύ συγκεκριμένο. Και ξέρετε εσείς πολύ καλά ότι στον ΕΝΦΙΑ ο μέσος όρος του 90% των οφειλομένων δεν ξεπερνά τα 1400 ευρώ, άρα με τη ρύθμιση των 12 δόσεων μπορεί καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. Από κει και πέρα ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ, όποιος δεν έχει πληρώσεις τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και έχουν καταστεί οι οφειλές του ληξιπρόθεσμες, μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς των 100 δόσεων για την αποπληρωμή τους

 

Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη Νομική Σχολή

 

Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός που πρέπει να ενώνει τους Έλληνες. Δεν πρέπει να πυροδοτήσει έναν δεύτερο γύρο συγκρούσεων στα πανεπιστήμια. Εν όψει του εορτασμού κανείς να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το «αν η διαπραγμάτευση κυλήσει μέχρι τον Φλεβάρη»

 

Δεν άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο ο κ. Βενιζέλος. O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα λήξει το θέμα του review, δηλαδή της τελευταίας αξιολόγησης από την τρόικα. Από κει και πέρα υπάρχει το θέμα της μεγάλης συμφωνίας που είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης και η έξοδος της χώρας με ασφάλεια στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση το ασφαλιστικό δεν θα ανοίξει, ούτε πρόκειται να υπάρξει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Πάνω απ΄ όλα όμως πρέπει να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Να δώσουμε βάρος στην παραγωγική της ανασυγκρότηση. Όσο ακολουθούμε την αλόγιστη κατανάλωση χωρίς να παράγουμε και να εξάγουμε, αυτό σημαίνει δανεικά, αυτό σημαίνει νέα χρέη. Η βασική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή: επιστροφή σε ένα παρελθόν που εμείς αγωνιζόμαστε να αφήσουμε πίσω. Αυτή η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι επιστρέφουμε στη λογική του ταξίματος και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, το βάρος είναι δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα την επιστροφή στην τρύπα των δημοσίων ελλειμμάτων.

 

Για τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων

 

Οι δημοσκοπήσεις για όλα τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου κινούνται στο επίπεδο των ποσοστών των ευρωεκλογών.

 

Σχετικά με την εκτίμηση ότι οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό δεν μπορεί έναν μήνα μετά να υπερψηφίσουν για ΠτΔ

 

Μπορεί κάποιοι βουλευτές να έχουν αντίρρηση στον προϋπολογισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να διακοπεί η σταθερή πορεία της χώρας, να πάμε σε εκλογές, και να ξαναγυρίσουμε πάλι πίσω στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

 

Για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»

 

Προχωράει σήμερα στη Βουλή η ψήφιση της διάταξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Είναι λάθος να ακούγεται ότι οι τράπεζες δεν συμμετέχουν στη ζημία. Σήμερα στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αφορούν 180 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρωστάνε συνολικά χρέη 13 δις, τα 7 δις περίπου θα κουρευτούν, δηλαδή ποσοστό ως 50%. Άρα οι τράπεζες συμμετέχουν στη ζημία.

Όσον αφορά στα κόκκινα στεγαστικά, υπάρχει σαφής δέσμευση ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού θα προστατευθεί πλήρως. Στα στεγαστικά δάνεια όμως ο απερχόμενος υπουργός έκανε φάουλ. Στην πρόταση του κ. Δένδια για τα στεγαστικά δάνεια υπήρχαν πολλές ασάφειες. Γιατί όταν μεταφέρεις από τα στεγαστικά δάνεια ένα ποσοστό 30% να αποπληρωθεί μετά από 10-15 χρόνια και δεν είναι λυμένο με τι επιτόκιο θα γίνει αυτό, σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα.

Οι προσπάθειες που γίνονται είναι μεγάλες για τα 70 δις περίπου οφειλών από επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε τις προσπάθειες. Ο βασικός στόχος είναι μέσα από τις ρυθμίσεις που προωθούνται να απελευθερωθεί ο κόσμος, να πάρει μια βαθιά ανάσα και να υπάρξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.