Για την οπισθοχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις

 

Αυτό το δεκαήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ότι πελαγοδρομεί μεταξύ των προεκλογικών του υποσχέσεων, βάσει των οποίων πήρε την ψήφο του ελληνικού λαού και την πραγματικότητα που βρήκε στην Ευρώπη.

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε  ότι «μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου που θα γίνει το Eurogroup πρέπει να έχει κατατεθεί, αν θέλουμε να πάμε σε παράταση η αίτηση στο Eurogroup». Ο κ. Δραγασάκης είχε βγει σε σας στο MEGA ένα βράδυ και λίγο-πολύ το είχε υπονοήσει αυτό ότι «θα ζητήσουμε μία τεχνική παράταση». Από την άλλη, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε σε χθεσινή συνέντευξή του, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόγραμμα- γέφυρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βαρουφάκη. Αυτό είναι γνωστό σε όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον  τη διαγραφή του χρέους την πήγε στις καλένδες. Εσωτερικά επιμένουν μόνο  ο κ. Στρατούλης και ο κ. Λαφαζάνης, αλλά  κι αυτοί σταμάτησαν τις τελευταίες μέρες να το λένε, ως  Υπουργοί.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν τολμούσε να πει κανείς τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συμφωνούν. Συγκεκριμένα για το λιμάνι του Πειραιά που η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση με την COSCO, τώρα ήδη προχωράει και το αποδέχθηκε και ο αρμόδιος Υπουργός. Ο κ. Βαρουφάκης στη συνάντηση που είχε με  επενδυτές στο Λονδίνο είπε «πουλάμε τον ΟΣΕ όποιος τον θέλει με ένα Ευρώ ,αρκεί να κάνει επενδύσεις».

Μας είπε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι συμφωνεί με το 67% του μνημονίου; Όχι. Το ανακοίνωσε όμως ο κ Βαρουφάκης στον κ Σόιμπλε.

 

Για τα όσα υποστήριξε χθες στη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε ο Γιάνης Βαρουφάκης

 

Ακόμη και για τη συζήτηση που έγινε με τον κ. Σόιμπλε για τους 500 φοροτεχνικούς που «μπορούν να έρθουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα», θα σας θυμίσω ότι όταν ο κ. Φούχτελ είχε έρθει στην Ελλάδα για να προσφέρει τεχνογνωσία με τα κλιμάκιά του στην Αυτοδιοίκηση, τον κυνηγούσαν τότε παντού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές. Αυτές τις εικόνες τις έχετε καταγεγραμμένες σε ρεπορτάζ σας, δείξτε τις τώρα για να απαντήσει και ο κ. Μπαλάφας που λέει «ναι να έρθουν τώρα τα στελέχη, γιατί δεν τα είχε δεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση».

Και όσον αφορά τις εταιρίες εγώ θα περίμενα από τον κ. Βαρουφάκη χθες όταν έγινε από τον κ. Βαλασόπουλο η ερώτηση για τη SIEMENS και τον Χριστοφοράκο να πει ότι πίσω από κάθε εστία διαφθοράς ήταν οι γερμανικές εταιρείες, ήταν η SIEMENS, ήταν η FERROSTAAL, η MAN και η DAIMLER. Δυστυχώς  δεν είπε τίποτα. Δεν τόλμησε.  Ο κ. Βενιζέλος αυτά τα έχει πει πάρα πολλές φορές και στο Ευρωκοινοβούλιο, τα έχει πει και στους Γερμανούς, τα έχει πει ακόμα και στον κ. Gabriel.

 

Σχετικά με τα στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση

 

Εμείς  ως ΠΑΣΟΚ, το είπαμε πολύ θαρρετά από το πρώτο βράδυ των εκλογών και μετά σε συνεντεύξεις και δηλώσεις, το είπε και ο κ. Βενιζέλος ότι αυτή την προσπάθεια διαπραγμάτευσης  που κάνει στο διεθνή χώρο η ελληνική κυβέρνηση τη στηρίζουμε. Αρκεί όμως να υπάρχει εθνική διαπραγμάτευση και όχι κομματική. Ταυτόχρονα, αποδοκιμάζουμε την πολιτική τερατογέννεση που έχει γίνει με τον Καμμένο, δηλαδή αυτό το σόου του υπερπατριωτισμού που έκανε ο κ. Καμμένος με τα στεφάνια πάνω από τα Ίμια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεολογικές θέσεις και απόψεις που έχει, υιοθετεί και στηρίζει μια τέτοια κίνηση;

Επίσης στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του  κ. Καμμένου για τα παιδιά των μεταναστών της δεύτερης γενιάς; Γιατί δε βγαίνει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι ως προς αυτό το θέμα; Στηρίζει αυτή την ανακοίνωση που έβγαλε χθες ο κ. Καμένος λέγοντας πάλι τα γνωστά για τους δοσίλογους, για την πέμπτη φάλαγγα στην Ελλάδα που θέλει να καταδικάσει τη χώρα και άλλα πολλά; Αυτή είναι η ρητορική της νέας κυβέρνησης;

 

Για την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις και τις προτάσεις του  

 

Σε πολλά θέματα ή στα βασικά θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στα λόγια μας, δηλαδή κάνει μια ρεαλιστική στροφή σε μια αναγκαία πολιτική.  Πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει και κοινωνική στροφή ταυτόχρονα στην Ευρώπη, γιατί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε μεν στα λόγια ότι πρέπει να φύγουμε από τη λιτότητα, πρέπει να ωθήσουμε την ανάπτυξη, πρέπει να λύσουμε το θέμα της ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα λένε να τηρηθούν και οι δεσμεύσεις. Και σας θυμίζω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνάντησε ο κ. Τσίπρας περιμένουν τις προτάσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας λέει «έχουμε καταθέσει τις προτάσεις αλλά περιμένουμε τις προτάσεις των Ευρωπαίων». Ο κ. Βαρουφάκης λέει «δώστε μας χρόνο για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας». Λοιπόν ποια είναι η αλήθεια; Αυτό πρέπει να μας πουν.