Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς άλλα κόμματα στις τελευταίες εκλογές

Ένα ποσοστό, όχι αρκετά μεγάλο,  πήγε στη Νέα Δημοκρατία όπως λέτε, κυρίως όμως πήγε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πήγε και στο ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου. Αλλά κοιτάξτε.  Από το 2010 και μετά το ΠΑΣΟΚ είχε το μεγαλύτερο πολιτικό  και  κομματικό κόστος.  Ο πρώτος σταθμός ήταν το 2012 και ο δεύτερος σταθμός ήταν τώρα. Θα μπορούσαμε να είμαστε τρίτο κόμμα, αλλά δυστυχώς η διάσπαση που έγινε λίγες μέρες πριν τις εκλογές λειτούργησε διχαστικά και αποσυσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους μας και αυτό ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα.

Σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει «συμφωνία – γέφυρα»

Ο κ. Βενιζέλος χθες στη Βουλή χρησιμοποίησε μια πολύ χαρακτηριστική φράση.  Ότι ο κ. Τσίπρας «υποχωρεί φωνάζοντας επίθεση».Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος στην προεκλογική ρητορική των προηγούμενων χρόνων, που ήταν μια ρητορική «όχι σε όλα» καταστροφική  και ισοπεδωτική.  Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τίποτα να πει για όλη αυτή την περιπέτεια που μπήκαμε ως χώρα και αναγκαστήκαμε να κάνουμε τα μνημόνια αυτά. Κι έρχεται σήμερα ο Βαρουφάκης και λέει ότι συμφωνούμε με «το 70% των μέτρων του μνημονίου» γιατί είναι μέτρα θετικά.

Σας θυμίζω μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι μεταρρυθμίσεις για τη διαφάνεια στο δημόσιο όπως η Διαύγεια. Δεν ψήφισε τίποτα, καταψήφισε τα πάντα.

Τώρα τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μέχρι και πριν λίγες μέρες, όταν ανέλαβαν την κυβέρνηση οι βασικοί του Υπουργοί έλεγαν ότι θα πάμε για διαγραφή του χρέους και σημαντικά του στελέχη όπως ο κ. Λαπαβίτσας άρχισε να εγκαλεί και να κατηγορεί τον κ. Βαρουφάκη ότι κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς να κατηγορεί εμμέσως και τον κ. Τσίπρα ότι στο θέμα του χρέους έχει κάνει μία άτακτη υποχώρηση.

Έχει καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτή η συμφωνία-γέφυρα; Έχει καταλάβει κανένας Έλληνας πολίτης που μας οδηγεί, ποιο είναι το πλαίσιο, ποιο είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο, ποιο είναι το επίπεδο της διαπραγμάτευσης; Είναι λάθος και αυτοεγκλωβισμός η «συμφωνία γέφυρα», το είπε χθες και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μόνο δείτε τι έγινε αυτές τις τρεις εβδομάδες. Ενώ η Ελλάδα δανειζόταν με 0,80 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το επιτόκιο έφτασε στο 1,55. Και προσέξτε, ενώ εμείς το χρέος το αντιμετωπίζαμε μέσω του δανεισμού από τα κράτη, σήμερα ξαναμπαίνουν οι τράπεζες στο παιχνίδι με τα υποτιθέμενα έντοκα γραμμάτια τα οποία στην ευρωπαϊκή αγορά στη διεθνή αγορά δεν έχουν ιδιαίτερη αξιοπιστία. Απλώς τα έπαιρνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρώντας ότι πρέπει να μας στηρίξει σε αυτή την πορεία εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια και τώρα οι τράπεζες πάλι γίνονται ο κουμανταδόρος αυτού που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν ότι δεν πρέπει να γίνεται.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά από απαίτηση των εταίρων μας

Θα  ζητήσουν μέτρα, απλώς αυτό αποκρύπτεται. Όταν πας να κάνεις μία συμφωνία, ακόμη και τη «συμφωνία γέφυρα» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές. Απλά, τη συνέχιση του μνημονίου θα την πουλά η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας ως συμφωνία-γέφυρα πανηγυρίζοντας και οι ευρωπαίοι θα λένε για παράταση. Θα γίνει όπως με την ονομασία των Σκοπίων.

Επίσης μιλούν για τη στάση του Ομπάμα.

Από το 2008 η Αμερική μιλά για το χτύπημα της λιτότητας και τη στροφή στην ανάπτυξη, αλλά δεν είδαμε να παίρνει καμιά πρωτοβουλία. Ο κ. Γκάιτνερ τότε ως Υπουργός Οικονομικών είχε συμμετάσχει σε πολλά Eurogroup, ο Υποδιευθυντής του ΔΝΤ ο οποίος ιεραρχικά βρίσκεται μετά την κ. Λαγκάρντ και είναι Αμερικάνος, δεν είδαμε να παίρνει καμιά πρωτοβουλία το προηγούμενο διάστημα.

Για την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου από την ελληνική πλευρά

Αναρωτήθηκε κανείς εάν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος; Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, υπάρχει. Στη χθεσινή του συνέντευξη στο Mega είπε ότι «εάν μας αναγκάσουν ή εν πάση περιπτώσει εάν φύγουμε από την Ευρώπη ή από το ευρώ υπάρχει ο δρόμος της Κίνας, της Ρωσίας» και δεν ξέρω τι άλλο.

Για τις συναντήσεις και επαφές της νέας κυβέρνησης

Και με την τρόικα που μας έλεγαν ότι δεν θέλουν καμία επαφή, δε θέλουν να τη βλέπουν στα μάτια τους βλέπουμε τώρα να συναντιούνται και να κρατάνε κρυφές τις συναντήσεις με τον κ. Τόμσεν, τον κ. Κοστέλο και τον κ. Βίζερ

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Καγκελάριο στην Αυστρία, έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι πρώτον ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας επί πέντε χρόνια έχει την πιο σκληρή στάση στο Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα και στα αιτήματά της και δεύτερον το αυστριακό τραπεζικό σύστημα – μια και η συζήτηση αφορούσε τη διαφάνεια και τη διαφθορά – είναι ένα από τα πιο αδιαφανή συστήματα, είναι τραπεζικός παράδεισος μεγαλύτερος και από αυτόν της Ελβετίας.

Σχετικά με τα στοιχεία που ανακοίνωση χθες η ΕΛΣΤΑΤ

Ενώ είχαν πάρει μπρος οι εξαγωγές και το ξέρετε πολύ καλά αυτό, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Όταν οι τράπεζες δεν μπορούν να ενισχύσουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις κι όταν υπάρχει αυτή η ασφυξία, πώς θα πάρουν μπρος οι εξαγωγές; Θα θυμάστε ότι ενώ ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζές μας και κάναμε τα stress tests και είχαμε τις καλύτερες επιδόσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ τότε έλεγε ότι «όλα αυτά είναι εικονικά, ότι δεν έχει γίνει τίποτα».

Για την απόφαση της ΕΚΤ

Πολιτικά μπορεί να ήταν μία κίνηση ακραία ή εμπροσθοβαρής. Υπάρχει μια πολιτική αβεβαιότητα  σε όλους τους θεσμούς γύρω μας, γιατί η ΕΚΤ εκπροσωπεί όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.  Σημασία έχει τι αποτέλεσμα δημιουργεί αυτή η απόφαση και αν εμείς μπορεί να ακολουθήσουμε έναν δρόμο και να πετύχουμε περισσότερα. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ η νέα Κυβέρνηση δεν κάλεσε κανένα κόμμα στο τραπέζι της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο στο εξωτερικό;

Πρέπει να φύγουμε από τη νοοτροπία που θέλει να περιμένουμε να κάνουν οι άλλοι κάποιες κινήσεις για εμάς και εμείς να λειτουργούμε με ανευθυνότητα. Και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και παραποιημένο να ακούμε συνέχεια μια ρητορική ότι από τις 25 Γενάρη έχουμε για πρώτη φορά εθνική κυριαρχία, πρώτη φορά λαϊκή κυριαρχία, πρώτη φορά Αριστερά. Όλα αυτά είναι ψευδή. Σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης είχαμε ισχυρές δημοκρατικές κυβερνήσεις με αριστερό προσανατολισμό και μεγάλη λαϊκή αποδοχή.