Σχετικά με το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας

Οι προσδοκίες είναι γεγονός ότι ήταν λίγο πιο αισιόδοξες, αλλά σημασία έχει πηγαίνοντας προς την δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία να συνειδητοποιηθεί αυτό που λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι η Ελλάδα δεν έχει την  πολυτέλεια να πάει σε πρόωρες εκλογές, ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειάζεται συναίνεση. Δεν χρειάζεται να υπάρχει εμφυλιοπολεμικό κλίμα το οποίο πλήττει την οικονομία, ενισχύει την πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Για την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που αποτελεί πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ

Εμείς εδώ και πολύ καιρό μιλάμε για την ανάγκη συναίνεσης. Ο κ. Βενιζέλος ξέρετε ότι το τελευταίο διάστημα ,έχει πει πολύ χαρακτηριστικά ότι στην πορεία προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βλέπουμε ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές και ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ακόμη  ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ , θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και γι’ αυτό και χθες και προχθές είπε ότι οδεύοντας προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία αντικειμενικά διασταυρώνεται και με τη διαπραγμάτευση, δηλαδή την αξιολόγηση, την τελική συμφωνία που είναι η πιστοληπτική γραμμή και τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις μιας κοινής πορείας και από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά και προς συζήτηση στο τραπέζι.

Όλα αυτά θα κριθούν από τον ελληνικό λαό. Εάν κάποιος μιλώντας στο όνομα της συναίνεσης και της σταθερότητας, στην ουσία προκαλεί την αστάθεια, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα θα κριθεί, όπως  θα κριθούν όλοι.  Άλλο να έχεις μια σταθερή γραμμή και να υπηρετείς τη συναίνεση και εμείς το είπαμε με πολύ καθαρό τρόπο χθες ότι κρατάμε ψηλά την ευθύνη της πορείας των πραγμάτων της χώρας, όπως κάναμε και στο παρελθόν, όπως κάνουμε και τώρα όπως θα κάνουμε και στο μέλλον.

 

Σχετικά με την πρόταση που διατύπωσε ο Λ. Γρηγοράκος για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Αυτό το θέμα δεν είναι ανοιχτό. Είναι προσωπική του άποψη.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα να υπάρξει μια ειλικρινής τοποθέτηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι θα βάλουν πλάτη μέσα από την κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και για τη διευθέτηση του χρέους. Γιατί είναι εθνικός σκοπός, γιατί πρέπει να προταχθούν τα συμφέροντα της χώρας. Γιατί ενώ η χώρα έχει πετύχει ένα σωρό επιτεύγματα στα δημοσιονομικά της, τους ρυθμούς ανάπτυξης, στο ισοζύγιο πληρωμών, βυθίζεται μέσα από το κλίμα της αβεβαιότητας. Και από εκεί και πέρα μπορούν να προσδιοριστούν οι εκλογές σε κάποιο εύθετο χρόνο, αλλά μέσα από μια πορεία στέρεη όμως και όχι μέσα από μια πορεία εκλογολογίας και αβεβαιότητας. Αυτό είναι το κρίσιμο διακύβευμα για τη χώρα.

Όποιος δεν το κάνει αυτό, αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν θέλει να διαταραχθεί η πορεία της χώρας και θέλει  στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μη λειτουργούν μικροκομματικά και  να πετύχουμε μια ευρύτερη συναίνεση, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Σχετικά με τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης που προηγήθηκε της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του ΠτΔ

Αυτό δεν έγινε μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά απ’ όλες τις πλευρές που ενεπλάκησαν σε αυτή την άγονη και τυφλή αντιπαράθεση. Όταν ένας μιλάει για πιστωτικά γεγονότα, άλλος μιλάει για τα ATM και από την άλλη μεριά έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι με τα νταούλια και τους ζουρνάδες θα κάνουμε τους Ευρωπαίους να χορεύουν στο ρυθμό μας…

Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και πολιτικής αβεβαιότητας.  Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική πρέπει να διεξάγεται με όρους ευθύνης και σε αυτή τη γραμμή να πορευτούμε.