ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟΝ ρ.σ. ALPHA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟ

 

 

Σχετικά με τον απόηχο της επιστολής του Γ. Παπανδρέου

Τα θέματα που τέθηκαν από τον Γ. Παπανδρέου (στην επιστολή του) δεν συζητήθηκαν στη δίωρη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, αλλά συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα, τα θέματα της διαπραγμάτευσης, της οικονομίας, της πορείας του ΠΑΣΟΚ, της Παράταξης,  πώς θα πάει στο συνέδριο της. Ενώ υπήρξε ένα προσκλητήριο ενότητας και συσπείρωσης της Δημοκρατικής Παράταξης,  καταλήξαμε σε επιστολές που μας επιστρέφουν στην εσωστρέφεια και σε έναν εσωτερικό διχασμό. Είμαστε το πρώτο κόμμα που καθιέρωσε την εκλογή αρχηγού από τη βάση, μια διαδικασία που επαναλήφθηκε πριν περίπου δύο χρόνια και ακολούθησε Συνέδριο, το οποίο πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ακολούθησαν συνεδριάσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, του Πολιτικού Συμβουλίου στις οποίες λήφθηκαν κατά ευρεία πλειοψηφία και ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχα για να προχωρήσουμε αυτό το εγχείρημα, δηλαδή το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ σε άλλες δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας για να πετύχουμε την ανασύνταξη και την ενδυνάμωση της Παράταξης.

Βρισκόμαστε στη τελευταία φάση στην οποία δρομολογούμε την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα του μνημονίου και προσπαθούμε να μπούμε σε μια νέα σελίδα.  Η επιστροφή σε μια διαδικασία εσωστρέφειας και ειδικά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, επηρεάζει απολύτως αρνητικά όλη αυτήν την πορεία.

Σε ερώτηση για τα κίνητρα της κίνησης του Γ. Παπανδρέου

Δεν μπορώ να ξέρω. Μας έχει καταπλήξει όλη αυτή η ιστορία. Διότι ενώ βρισκόμαστε σε διαδικασίες για να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο το προγραμματικό συνέδριο, να ετοιμάσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης, τις πολιτικές θέσεις για τη μετα-μνημόνιο εποχή, ξαφνικά δημιουργείται ένα φόντο ανάλογο με αυτό του 2007. Αυτό δεν πρέπει με τίποτα να ξανασυμβεί. Τραυματίζει την Παράταξη, δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της. Όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ παραμένει παράγοντας συνέπειας και σταθερότητας και έχει κατορθώσει πάρα πολλά πράγματα με τις θυσίες του λαού, για να μπορέσει η χώρα να βγει στο ξέφωτο. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πορεία που έχουμε χαράξει για την ανασύνταξη της παράταξης. Ευθύνη όλων των υπολοίπων που εκφράζουν κάποιες απόψεις είναι να συνταχθούν με την πλειοψηφία. Το κυριότερο είναι η συνοχή της ΚΟ και της Παράταξης και πιστεύουμε ότι όλοι έχουν την ωριμότητα να μη θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της βάζοντάς τη σε περιπέτειες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές ενός θεάτρου μάχης χαρακωμάτων και διαχωρισμού. Δεν επιθυμούμε τη διαίρεση αλλά την ενότητα και αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του δημοσιογράφου ότι «το  διαζύγιο με το ΠΑΣΟΚ είναι αναπόφευκτο σε περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου δε συμμετέχει στις διαδικασίες για τη Δημοκρατική Παράταξη»

Ούτως ή άλλως, αυτά τα 2,5 χρόνια ο κ. Παπανδρέου δε συμμετείχε σε καμιά εσωτερική διαδικασία ούτε σε ΚΟ ούτε σε συνεδριάσεις των ΚΕ, και αυτό είναι μια κίνηση που είναι έξω από κάθε λογική.

Σε ερώτηση για το αν «ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση»

Δεν το πιστεύω αυτό σε καμία περίπτωση. Όλοι και ειδικά τα κορυφαία στελέχη, οι πρώην Πρόεδροι και οι πρώην Πρωθυπουργοί πρέπει να συμβάλλουν για την ενδυνάμωση της Παράταξης και όχι να πυροβολούμε τα πόδια μας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι απόψεις είναι θεμιτές και καλά κάνουν και εκφράζονται, όμως όταν έχουμε αποφάσεις συλλογικών  οργάνων του Κινήματος, πρέπει αυτές να γίνονται σεβαστές. Δεν μπορεί ο καθένας, μετά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο κόμμα, να συνεχίζει στο δικό του μπαϊράκι και στο δικό του δρόμο.

(…)

Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά, αυτό είναι το μήνυμα, θέλουμε να ενδυναμωθεί η Παράταξη, θέλουμε μεταξύ του πολιτικού χώρου της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε η τρίτη λύση, να είμαστε το τρίτο κόμμα. Δε μπορούμε να συμφωνούμε όλοι στο 100% των πρωτοβουλιών και των κινήσεων, αυτό δε συμβαίνει σε κανέναν κόμμα. Από κει και πέρα, αυτήν την Παράταξη που δέχθηκε τόσο καίριο πλήγμα όλα αυτά τα χρόνια και έφτασε από το 45% στο 12% και στο 8% να τη διαφυλάξουμε, να την ενισχύσουμε και να την ενδυναμώσουμε. Σημασία έχει, κάθε κίνησή μας να είναι προς όφελος της Παράταξης, προς διαφύλαξη της ενότητας της. Και όπως σας είπα, τα κορυφαία στελέχη έχουν κυρίως ευθύνη με τον λόγο τους να  σηματοδοτούν την ενότητα και όχι τη διαίρεση και τις διαφορές.

Σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ.  Ι. Τζαμτζή

Αυτές είναι αθλιότητες. Πριν απευθύνει τέτοιες κατηγορίες ας κοιτάξει ο κ. Τζαμτζής τι γίνεται στο κόμμα του και ας αφήσει τις ύβρεις και τη λασπολογία. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτού τους είδους τις προσβολές, όπως δεν ανεχθήκαμε και αυτά που έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης, την περασμένη εβδομάδα. Καλούμε την ηγεσία της ΝΔ να αποδοκιμάσει ανοιχτά και δημόσια αυτού τους είδους τη στάση και τη συμπεριφορά  των βουλευτών της. Αν δεν το κάνει, η ΝΔ που υποτίθεται ότι είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και ανοικτό και σέβεται την πολιτική διαδικασία και την πολιτική ζωή του τόπου, θα έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος, και θα ταυτίζεται με τις αθλιότητες αυτού του είδους

Για το αν διαπιστώνει συντηρητική στροφή της ΝΔ και συνακόλουθα της κυβέρνησης

Δεν είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτό. Συγκυβερνούμε για λόγους εθνικής ανάγκης. Από κει και πέρα ο καθένας έχει τις προτεραιότητές του. Εμείς προσπαθούμε πάντα στα κοινωνικά θέματα – αυτά δηλαδή που συνιστούν μια προοδευτική πολιτική – να θέτουμε ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό που πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές εις βάρος των πολιτών.  Και βλέπουμε ότι μέσα από τη συζήτηση που γίνεται με τους εταίρους καταλήγουμε σε κοινούς τόπους που είναι προς το συμφέρον των πολλών. Εμείς αυτό θα το περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.

Σχετικά με την παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «η περίοδος  Καραμανλή είναι προστατευόμενο είδος»

Αλήθεια είναι αυτό, κι εμείς το λέμε πολύ συχνά. Ότι δηλαδή αυτή η περίοδος μεταξύ 2004-2009 ήταν μια περίοδος που πραγματικά εκτροχίασε τη χώρα και ηθικά και οικονομικά και πολιτικά.