Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας

Δημοσιογράφος: Είμαστε απέναντι σε μια ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές μας;

Δ. Καρύδης: Όχι, εμείς δε θέλουμε ρήξη, θέλουμε συνεννόηση, θέλουμε η πορεία εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο και η νέα φάση να προέλθει μέσα από συνεννόηση με τους δανειστές και εταίρους μας, γιατί θέλουμε αυτή η έξοδος να γίνει με ασφάλεια και με προστασία από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Άλλωστε σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, από τον κ. Γιούγκερ, τον κ. Ντράγκι, τον πρόεδρο του ESM τον κ Ρέγκλινγκ. Αυτές τις θετικές απόψεις η Ελλάδα πρέπει να τις αξιοποιήσει προς όφελός της.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Ρέγκλιγκ δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους ,η χώρα θα χάσει τη δόση του 1,8 δις ευρώ και πρέπει να επιστρέψει τα αδιάθετα 11,4 δις του ΤΧΣ

Δ. Καρύδης: Αυτό είναι αυτονόητο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία η χώρα θα μείνει στον αέρα, γιατί λήγει το πρόγραμμα, το ευρωπαϊκό σκέλος, στο τέλος του ’14. Εμείς λέμε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει επέλθει η συμφωνία, και μέσα στο πλαίσιο αυτό γίνεται και η συζήτηση για το χρέος. Πιστεύουμε – κι ο κ. Ρέγκλινγκ το έχει πει πάρα πολλές φορές- ότι το χρέος είναι βιώσιμο με τις παραμετρικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ότι έτσι θα μπορέσουμε από κει και πέρα να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Άλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζεται και η επόμενη σύνοδος Κορυφής σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του κ. Γιούγκερ για τα 300 δις που θα δοθούν στην ανάπτυξη για να βοηθηθούν χώρες όπως η δική μας.

Σχετικά με τις 100 δόσεις την ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και την περίεργη φημολογία  

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι η τρόικα διαφωνεί με τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Δ. Καρύδης: Για τις 100 δόσεις είχε υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Τώρα ξαφνικά υπάρχει όλη αυτή η φημολογία αλλά εμείς επιμένουμε. Η ρύθμιση είναι πλέον νόμος του κράτους σήμερα,  και όπως θα είδατε, βγήκε και η σχετική εγκύκλιος και θεωρούμε ότι αυτό θα δώσει μια πολύ μεγάλη ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα. Όπως και η διάταξη για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που θα έρθει στη Βουλή την Τρίτη και εδώ υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους.

Δημοσιογράφος:  Επειδή αναφερθήκατε σε φημολογία λέτε ότι ενδεχομένως αυτή δεν απηχεί την πραγματικότητα ;

Δ. Καρύδης: Είναι γεγονός ότι κάτω από τέτοιου είδους συνθήκες όπου υπάρχει μια δύσκολη διαπραγμάτευση, υπάρχει ένα bra de fer με τους δανειστές σε κάποια θέματα. Κάποια από τα στελέχη τους δημιουργούν  μια θολή εικόνα. Εμείς βγάλαμε ανακοίνωση ως ΠΑΣΟΚ το Σάββατο όπου και αναφερθήκαμε στην εγκύκλιο που πρέπει να υπάρξει και η οποία βγήκε και είπαμε ότι η ρύθμιση που έχει ετοιμαστεί για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να έρθει κανονικά στη Βουλή και να ψηφιστεί γιατί οι διατάξεις είναι πολύ γενναίες και βοηθούν πάνω από 200.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Δημοσιογράφος: Γι΄ αυτή τη φημολογία που είπατε, πιστεύετε ότι μπορεί να αφορά άλλο θέμα για το οποίο ασκούνται πιέσεις και ποιο μπορεί να είναι αυτό;

Δ. Καρύδης: Δεν βλέπετε ότι και στο Eurogroup υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες συμπεριφέρονται με σκληρό τρόπο απέναντι σε χώρες όπως η δική μας ; Διαφορετική είναι η προσέγγιση του Επιτρόπου των Οικονομικών, του Γάλλου κ Μοσκοβισί, από την προσέγγιση του αυστριακού υπουργού Οικονομικών. Άρα εμείς πρέπει να επιμείνουμε σε μια σταθερή γραμμή. Πιστεύουμε ότι και με βάση τις συμφωνίες που έχουν προϋπάρξει – από τη στιγμή που έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και φεύγουμε από την ύφεση – θα πρέπει να διεκδικήσουμε όλα τα ατού που διαθέτουμε, δηλαδή να φύγουμε από το μνημόνιο, να μπούμε σε μια νέα φάση συνεργασίας και συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να διαμορφώσουμε μια διαφορετική σχέση με το ΔΝΤ αλλά κυρίως να δούμε μέσα από αυτόν οδικό χάρτη πώς να επιλύσουμε τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας μας.

Σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας 

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι μπορεί να μην υπάρξει έκθεση αξιολόγησης μέσα στα προβλεπόμενα όρια, εντός Δεκεμβρίου ;

Δ. Καρύδης: Όχι, εμείς πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τα βήματα όπως θα ολοκληρωθεί και η συμφωνία. Το σημαντικό είναι, για να το θέσω και με ένα διαφορετικό τρόπο, εδώ στο εσωτερικό της χώρας να μη δημιουργούμε προσκόμματα και να μην τροφοδοτούμε την αβεβαιότητα και την αστάθεια . Γιατί βλέπετε ότι υπάρχουν δυνάμεις που ενώ ομνύουν στην έξοδο από το μνημόνιο εμφανίζονται να χαίρονται όταν υπάρχουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ανεξαρτήτως των διαφορών που έχουμε πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο μέτωπο συνεννόησης και συναίνεσης προς όλα αυτά τα κορυφαία, τα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της χώρας και πάνω απ όλα για τη ρύθμιση του χρέους.

Σχετικά με την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης

Δημοσιογράφος: Στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Διαβάζω για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη Δημοκρατική Παράταξη, τη συγκρότησή της αρκετοί πιθανολογούν ότι αυτό αποτελεί και το τέλος του ΠΑΣΟΚ και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πιθανολογείται αυτό.

Δ. Καρύδης: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι στο φαντασιακό επίπεδο κάποιων και δεν ξέρω σε ποια στελέχη αναφέρονται γιατί δεν γράφουν ονόματα απλώς κυκλοφορούν φήμες. Όλα έχουν αποφασισθεί στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, ότι ,δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει με την ταυτότητά του, τα σύμβολά του, θα είναι ένας ξεχωριστός πολιτικός χώρος, όπως θα είναι και οι άλλες πολιτικές κινήσεις. Αυτο που επιχειρούμε είναι μία συμπαράταξη δυνάμεων στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού για να ανασυγκροτήσουμε και να αναγεννήσουμε την ευρύτερη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Πραγματοποιήθηκε η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έχουμε πει ότι το συνέδριο της δημοκρατικής προοδευτικής  παράταξη θα είναι προγραμματικό και πολιτικό θα γίνει περί τα τέλη Γενάρη. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγιναν δεκάδες διαδικασίες σε όλη τη χώρα και στην Αττική και υπάρχει αξιοσημείωτη συμμετοχή και από το ΠΑΣΟΚ και

ευρύτερα. Εμείς καλούμε όλες τις δυνάμεις, έχουμε διαμορφώσει μια ανοικτή πρόσκληση είτε μέχρι το συνέδριο για να συμμετάσχουν σ΄ αυτή την προσπάθεια είτε μετά και είναι σταθερή η απόφασή μας να ανασυγκροτήσουμε αυτόν τον χώρο γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί την τρίτη λύση, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ .

Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως να μην το διατυπώνουν δημόσια αλλά ξέρετε πως υπάρχει αρκετή γκρίνια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Δ. Καρύδης: Γκρίνια υπάρχει σε όλα τα κόμματα δεν είναι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό σε συνθήκες κρίσης να υπάρχει μία συνεχής αναζήτηση. Είναι άλλο όμως να υπάρχουν και να διατυπώνονται διάφορες απόψεις που είναι θεμιτές, και είναι άλλο κάποιοι να συντηρούν μια εικόνα διαρκούς πολεμικής και σύγκρουσης που κάνει κακό στη Παράταξη

Δημοσιογράφος: Μήπως θα ήταν καθαρότερο το τοπίο αν είχε προηγηθεί ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να είχε δώσει και μια εξουσιοδότηση στην ηγεσία …

Δ. Καρύδης: Έχει εξουσιοδότηση. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έγινε πριν περίπου 1,5 χρόνο …

Δημοσιογράφος: …Έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα

Δ. Καρύδης: Δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Αποτελεί διαρκές αίτημα η ανασυγκρότηση, η δημιουργία της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Κάναμε ένα βήμα με την Ελιά, το βήμα αυτό ήταν ατελές. Θέλουμε να το συμπληρώσουμε, να γίνει ακόμη πιο ισχυρό. Συγκλήθηκε η ΚΕ το καλοκαίρι και επιβεβαίωσε αυτήν την απόφαση, και το Πολιτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση. Έχουμε ήδη δημιουργήσει την Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου η οποία συνεδρίασε πριν από 10 μέρες με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και προχωράμε στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

Σ΄ αυτό που κυρίως δίνουμε βάρος είναι οι πολιτικές θέσεις για τη νέα περίοδο, τη νέα φάση, γιατί μ΄αυτές θα έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τον ελληνικό λαό, με τα κοινωνικά κινήματα κι εκεί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. 

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ραγκούση

Δημοσιογράφος: Χθες μίλησε στον 9,84 ένα πρώην  στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζονταν το προηγούμενο διάστημα ως κορυφαίο, διετέλεσε Γραμματέας του κόμματος, ο κ. Ραγκούσης. Είπε, σε ερώτηση για το «σημερινό» ΠΑΣΟΚ, ότι δε μπορεί να δώσει μέλλον σε κάτι που ο λαός αντιλαμβάνεται ως παρωδία και προχώρησε και σε μία άλλη δήλωση, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία, χάρισε δις στην ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ.

Δ. Καρύδης: Αυτά είναι αστείες κατηγορίες, είναι κατηγορίες εμπάθειας. Εμείς δεν τις σχολιάζουμε ούτε πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση με τον κ. Ραγκούση. Ο κ. Ραγκούσης ήταν ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όπως είπατε και εσείς , τα προηγούμενα χρόνια, είχε καθοριστική συμμετοχή στις αποφάσεις για τα μνημόνια και για όλη αυτήν την πορεία. Έχει κι ο ίδιος τις ευθύνες του, έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει μια νέα πολιτική κίνηση σε όλη την Ελλάδα. Ας απευθυνθεί λοιπόν σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύει ότι τον ακούν και ότι μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους κι ας αφήσει το ΠΑΣΟΚ  ήσυχο. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο δρόμο που έχει χαράξει η πλειοψηφία των στελεχών και των μελών του σ΄όλη την Ελλάδα και θα προχωρήσει απαρέγκλιτα παρ΄όλες τις  εμπαθείς επιθέσεις που δέχεται από διάφορα πρώην στελέχη του.

Δημοσιογράφος:  Ένα από τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ραγκούσης ήταν και η λίστα Λαγκάρντ θεωρώντας ότι είναι εκτεθειμένο το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και ηθικά με αφορμή αυτό το θέμα στη συνείδηση του λαού. Υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Μουζακίτη ο οποίος αναφέρεται σε πολιτικές παρεμβάσεις. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Δ. Καρύδης: Όχι, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Όταν κάποιος όπως ο κ. εισαγγελέας έχει κάτι να πει, ας βγει να το πει  θαρρετά και δημόσια και ας ονοματίσει ποιοι ήταν αυτοί. Εμείς ξέρουμε ότι γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ στήθηκε μία πλεκτάνη επιδιώκοντας να στοχοποιήσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Έγιναν ολόκληρες διαδικασίες στη Βουλή, βγήκε ποια είναι η αλήθεια και ήδη η δικαιοσύνη βρίσκεται σε μια πορεία ώστε να ρίξει φως στο θέμα αυτό, πράγμα που όλοι θέλουμε. Εμείς αυτό που ζητούμε από όλη αυτήν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι αυτοί που περιλαμβάνονται σ΄ αυτή και έχουν φοροδιαφύγει αλλά σε άλλες λίστες και όχι μόνο στη λίστα Λαγκάρντ , τα χιλιάδες εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό, αυτοί που πραγματικά κινήθηκαν με παράνομο τρόπο να αποκαλυφθούν και να πληρώσουν αυτά που πρέπει στο ελληνικό δημόσιο. Γιατί είναι τραγικό ο ελληνικός λαός να έχει πληρώσει πολύ βαριές θυσίες όλα τα χρόνια της κρίσης και κάποιους να μην τους αγγίζει κανένας. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουν γρήγορα όλες αυτές οι διαδικασίες.

Σχετικά με τον Γ. Παπανδρέου

Δημοσιογράφος:  Επίκειται συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον προκάτοχό του, τον κ. Παπανδρέου;

Δ. Καρύδης: Δεν έχω μια τέτοια πληροφορία, πιστεύω όμως ότι είναι καλό να γίνονται αυτές οι συναντήσεις. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος είναι νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι η στρατηγική είναι και πρέπει να είναι στην ίδια γραμμή. Ο κόσμος αυτό ζητάει, θέλει ενότητα

Δημοσιογράφος:  Είναι ;

Δ. Καρύδης: Με βάση τις τοποθετήσεις είναι. Όλοι θέλουμε μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, να ολοκληρώσουμε τη μνημονιακή φάση και από κει και πέρα να πάμε στην ανασυγκρότηση της χώρας, κυρίως στην παραγωγική της ανασυγκρότηση και να κάνουμε τις  μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Πιστεύω ότι είναι στην ίδια στρατηγική.

 

[print_link]