Σχετικά με τη διαρροή περί ολοκλήρωσης της συμφωνίας και τη διάψευση του Δ. Παπαδημούλη

Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα αλλά, δυστυχώς, δεν είναι. Φοβάμαι ότι είναι πολύ χειρότερα και διαρκώς αντιφατικά. Ο κ. Παπαδημούλης το απόγευμα σε tweet το χαιρέτιζε, μετά κατήγγειλε αυτούς που θέλουν να κάψουν τη δήθεν συμφωνία και το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης έλεγε ότι είναι επικίνδυνο και προβοκατόρικο. Αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα. Διάφορα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει αν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι μια συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα ή απλώς ένας οδικός χάρτης όπως λέει η Κωνσταντοπούλου, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Βουλής, άρα δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη χώρα. Δηλαδή εδώ έχουμε ένα απίστευτο αλαλούμ.

 

Σχετικά με όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διαπραγματευόταν

κ. Χαριτάτο εμείς δίναμε μια μάχη και για  να είμαστε δίκαιοι είχαμε πει από την αρχή ότι η τρόικα είναι ένα υβρίδιο που λειτουργεί με μη θεσμικό τρόπο, στο πλαίσιο της Ε.Ε Το λάθος ήταν, όπως το περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, ότι εμείς τότε δε δραματοποιούσαμε τις καταστάσεις για να δημιουργούμε ένα αίσθημα φόβου και τεράστιας ανησυχίας στο λαό -όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση -για να πει κάποια στιγμή ο κόσμος τελειώστε «όπως – όπως» αλλά μέσα από τις ανακοινώσεις μας περιγράφαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και λέγαμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Οι λαϊκές παροιμίες είναι πολύ σοφές άλλωστε: «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτή η περιβόητη διαπραγμάτευση  που ξεκίνησε με υποστήριξη 80%, σήμερα έχει φτάσει στο 35%. Άρα αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών έχει πλέον καταλάβει ότι είναι ένα στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι και ότι η κυβέρνηση δεν έχει σαφή πολιτική γραμμή. Αυτό εξηγεί και γιατί άλλα λένε τη μια μέρα και άλλα λένε την άλλη.

 

Για όσα υποστήριξε ο κ. Φίλης περί παρέμβασης τους λαϊκού παράγοντα σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων…

Ο λαϊκός παράγοντας θα είναι εναντίον. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν συζητήσεις με κεντρικό σύνθημα τη ρήξη. Σήμερα γίνεται μια εκδήλωση διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Μηλιό. Θυμίζω ότι πριν από μία εβδομάδα όταν συνεδρίαζε το Eurogroup, διάφοροι κοινωνικοί φορείς κάλεσαν σε συγκέντρωση αλλά δεν πήγε κανένας, γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια, ανησυχία και γιατί η εικόνα παραμένει ασαφής. Ο κ. Τσίπρας αρνείται να έρθει στη Βουλή να ενημερώσει, ο κ. Βενιζέλος έχει καταθέσει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις να έρθει να ενημερώσει  την εθνική αντιπροσωπεία και μέσω αυτής τον λαό για το που πάει η διαπραγμάτευση και η χώρα και ο κ. Τσίπρας αρνείται.

 

…αλλά και για το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν χρήματα να πληρωθεί στις 5 Ιουνίου η δόση στο ΔΝΤ

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Φίλης και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αν φτάσει η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξουν – μισθοί και συντάξεις ή δόση στο ΔΝΤ ή όποια άλλη διεθνή υποχρέωση –  η κατάσταση θα είναι τέτοια που δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για μισθούς και συντάξεις. Τον περασμένο μήνα το ΙΚΑ καθυστέρησε για τρείς ώρες να βάλει τις συντάξεις και δημιουργήθηκε μια τεράστια ανησυχία στον κόσμο. Φανταστείτε αν ο πολίτης αισθανθεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, τι θα γίνει. Εδώ μέσα σε ένα τετράμηνο έχουν φύγει από τις Τράπεζες 35 δις. Σήμερα υπάρχει δημοσίευμα στην Καθημερινή για την πορεία των «κόκκινων» δανείων, μέσα σε ένα μήνα ανέβηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ και έχουν φτάσει στο 35%. Δεν πληρώνει κανένας καθώς η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ρυθμίσει  τα κόκκινα δάνεια, το ίδιο για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλες κορυφαίες παρεμβάσεις. Χθες ανακοίνωσαν τις αιτήσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια, είπαν ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 200.000 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα για τις οποίες θα δώσουν 200 εκατ. Αυτό δε ψήφισαν στη Βουλή; Πόσο αντιστοιχεί στον καθένα από τους αιτούντες για μια μέρα; Τρία ευρώ, με αυτά ο πολίτης πρέπει να καλύψει ενοίκιο ,ρεύμα και σίτιση. Δεν είναι κοροϊδία, αυτό που ήταν η σημαία τους;

 

Για τη θέση του βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λεουτσάκου ότι «ζωή μπορεί να υπάρχει χωρίς το ευρώ»

Είναι η γνωστή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ανήκει ο κ. Λαπαβίτσας, οι οποίοι λένε να φύγουμε από το ευρώ να πάμε στη δραχμή γιατί εκεί θα είμαστε καλύτερα. Αν φύγει  η χώρα από την ευρωζώνη  θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Οι κ. Λεουτσάκος και Δρίτσας και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως βουλευτές του Πειραιά πρέπει να απολογηθούν στους Πειραιώτες γιατί από κει που έλεγαν 100% στο Δημόσιο το λιμάνι, το είπαν και στις προγραμματικές δηλώσεις δεσμευόμενοι πως όταν έρθουν στην κυβέρνηση θα το εφαρμόσουν, σήμερα προχωρούν στην πώληση και μάλιστα της πλειοψηφίας των μετοχών.

Και ο κ. Φίλης και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα λέγοντας πως οι κακοί ευρωπαίοι μας οδηγούν σε ασφυξία και μας πίνουν το αίμα ενώ δεν εξηγούν στο λαό ότι όταν ο κ. Βαρουφάκης υπέγραψε τη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου ξέχασε να συμπεριλάβει και χρηματοδότηση .Όχι μόνο δεν υπήρξε χρηματοδότηση για να βγει το υπόλοιπο τετράμηνο του προγράμματος αλλά χάσαμε και τα 11 δις του ΤΧΣ τα οποία επέστρεψαν στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η αφόρητη κατάσταση, η οικονομική ασφυξία έτσι ώστε δεν πληρώνεται εκτός από μισθούς και συντάξεις –και αυτό με το ζόρι – κανένας ιδιώτης, καμία επιχείρηση που έχει συναλλαγές με το ελληνικό δημόσιο και έχουν εκτοξευθεί τα χρέη στα 4-4,5 δις και δεν κινείται φύλλο. Είδατε χθες την ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, ότι κάθε μέρα κλείνουν 55 επιχειρήσεις και  600 εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο. Για τα ουσιώδη, για την πραγματική οικονομία θα σκύψουν το κεφάλι να κάνουν κάτι; ‘Η θα χάνουμε χρόνο διαρκώς, έτσι που σε όποια συμφωνία κι αν φτάσουν θα έχει διαμορφωθεί τέτοια κατάσταση στη χώρα που δε θα είναι αναστρέψιμη;