Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων

Δημοσιογράφος: Τι κρατάτε από τη διαβούλευση στο Παρίσι; Πολλοί μιλούν για ναυάγιο, υπάρχει και αυτή η άποψη…

Δ. Καρύδης: Δεν υπάρχει ναυάγιο. Υπάρχει μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και εδώ διαψεύδονται όλοι αυτοί που έλεγαν μέχρι τώρα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εικονικές. Σε ορισμένα θέματα υπάρχει σύγκλιση, σε άλλα θέματα όπως το δημοσιονομικό, είναι ανοικτά. Παρότι εμείς έχουμε παρουσιάσει ισχυρά στοιχεία όπως την πορεία των δύο τελευταίων χρόνων σε σχέση με τους προϋπολογισμούς, δηλαδή αυτά που είχαν προβλεφθεί τηρήθηκαν – πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζύγιου και έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα – εν τούτοις οι τροϊκανοί επιμένουν και είναι πολύ σκληροί. Πιστεύουμε όμως ότι και με τη συνέχιση των συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος.

Δημοσιογράφος:  Ζητούν μικρότερες συντάξεις, μεγαλύτερη φορολογία

Δ. Καρύδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να ανέβουν τα όρια ηλικίας ούτε πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που ο απλός πολίτης είναι υπερφορολογημένος να συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Εμείς, αντίθετα, θέλουμε από δω και πέρα να φύγουμε σταδιακά από τη λιτότητα, τα βάρη να μην πέφτουν στους πολίτες αλλά να έχουμε θετικές ενέργειες, προς το συμφέρον των πολιτών. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, για παράδειγμα, αυτό που πετύχαμε με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, την ιδιωτικοποίησή τους και την αξιοποίηση τους, αποδεικνύει ότι η χώρα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών και μάλιστα σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που είδαμε τι έγινε χθες στο Λονδίνο.

Δημοσιογράφος: Έχω το e-mail του Σπόνερ που λέει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο κι από κομμουνιστικό

Δ. Καρύδης: Δεν είναι μόνο αυτό, είναι και το e-mail της Bank of America με τις επίσημες εκτιμήσεις τους. Ποια είναι η πολιτική σημασία όλων αυτών; Ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταστρώσει το τελευταίο διάστημα ένα ολόκληρο σχέδιο – ενώ παλιότερα ξόρκιζε τα funds, έλεγε ότι εξυπηρετούν τα αρπακτικά του κεφαλαίου –έστησε μια ολόκληρη επιχείρηση κατευνασμού για να κερδίσει κάποια εμπιστοσύνη. Αντίθετα, με όλο αυτό το πλαίσιο προτάσεων που παρουσίασε χωρίς να έχει εναλλακτικές λύσεις, τους τρόμαξε, δημιούργησε κλίμα εις βάρος του και όλη αυτή η κατάσταση ενισχύει την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια.

Να ξέρετε ότι στη διαπραγμάτευση για πολλά θέματα που οι δανειστές δεν ήθελαν να τα δεχτούν – παρόλο που τα επιχειρήματά μας είναι πολύ ισχυρά και πατούν σε σταθερό έδαφος  – χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα και επικαλούνταν το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, την αστάθεια. Έφερναν δε ως παράδειγμα το κλίμα συναίνεσης που κυριάρχησε στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, και αυτό παρότι εμείς στα δημοσιονομικά μας μεγέθη έχουμε πετύχει περισσότερα.

Δημοσιογράφος: Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τώρα κάνετε τους ενοχλημένους από τους δανειστές αλλά στο τέλος θα παραχωρήσετε τα πάντα, αυτή είναι η ρητορική τους

Δ. Καρύδης: Αυτή είναι ρητορική τους γιατί είναι ταυτισμένη και προσανατολισμένη σε εκβιαστικές εκλογές. Εμείς πηγαίνουμε μ’ αυτό που θέλει η πλειοψηφία του κόσμου και θέλει σκληρή διαπραγμάτευση αλλά ταυτόχρονα θέλει και συναίνεση. Αυτή είναι η γραμμή μας και πιστεύουμε ότι μέσα από όλα τα επίπεδα που θα γίνουν οι διαβουλεύσεις θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας.

Δημοσιογράφος: Διαπιστώνω ότι υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών της συγκυβέρνησης, ότι στα δύσκολα μπορείτε να συζητήσετε μεταξύ σας, βέβαια σε άλλες περιπτώσεις καθώς ετοιμάζεστε για εκλογές κρατάτε τις θέσεις σας

Δ. Καρύδης: Είναι αλήθεια ότι βρέθηκε ένας κοινός τόπος και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ισχύει ακόμα και για θέματα – αγκάθια που επιτεύχθηκε με βάση επιχειρήματα και αποσύρθηκε το θέμα των απεργιών και το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Αυτά τα θέματα είχαν δημιουργήσει τριβές μεταξύ μας, γιατί εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν θέλουμε απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ούτε υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε αλλαγές στο θέμα των απεργιών, όταν το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι το ίδιο με το δικό μας και δε υπάρχει καμιά χώρα στην Ευρώπη που να λαμβάνονται διαφορετικά οι σχετικές αποφάσεις.

Δημοσιογράφος: Με λίγα λόγια οι ρεαλιστικές συνθήκες σας φέρνουν πιο κοντά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ

Δ. Καρύδης: Μη το παρεξηγήσουμε αυτό. Είμαστε στη συγκυβέρνηση με μια συγκεκριμένη αποστολή, να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο και να πάμε από την ύφεση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε μία νέα εποχή. Από κει και πέρα το κάθε πολιτικό κόμμα με τη φυσιογνωμία του, με την ιδεολογία  του και με την ταυτότητά του θα πορευτεί στο μέλλον. Εμείς προτάσσουμε με πολύ μεγάλη ένταση τα θέματα της ανεργίας, της κοινωνικής ευαισθησίας και γενικότερα τα κοινωνικά θέματα, γιατί αυτά είναι μέσα στο DNA μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

***

Σχετικά με την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

Δ. Καρύδης: Αυτό που έχει πάνω από όλα σημασία είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις απόψεις τους αλλά ταυτόχρονα να θέλουν να συμβάλλουν και στην εθνική συνεννόηση. Εκλογές δε συμφέρουν τη χώρα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα δώσουμε τη μάχη για τα δίκαιά μας. Από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη προχωρούν στο σχέδιο που έχουμε για την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του ευρύτερου πολιτικού χώρου της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δημιουργήσει προβλήματα  στη σταθερότητα της χώρας αλλά και στην πορεία αναγέννησης της παράταξής μας. Αυτό άλλωστε θέλει και η πλειοψηφία των μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όλο αυτό το διάστημα γίνονται συντεταγμένες διαδικασίες παντού σ΄ όλη την Ελλάδα, σας λέω ότι η πλειοψηφία των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ θέλει να πάμε σ΄ αυτήν την πορεία να αναγεννήσουμε το χώρο μας, να διευρύνουμε τα όρια μας, να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και σε άλλες δυνάμεις που σήμερα είναι αποστασιοποιημένες, γύρω από τον πολιτικό μας χώρο με κορμό το ΠΑΣΟΚ και να πετύχουμε να είμαστε το τρίτο κόμμα όπως μας φέρνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές για την παράταξη και για τη  χώρα, ο καθένας κρίνεται από αυτά που λέει ή κάνει.