ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: 

Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ​ Α΄ Αντιπρόεδρος Βουλής-Βουλευτής Ν.Δ. 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 

 

 

Για τον απόηχο του Eurogroup, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

 

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Μέσα στη ρητορική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πάντα το κρύο και το ζεστό. Οι δανειστές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, το Eurogroup είναι οι 28 χώρες της Ευρώπης, άρα δεν είναι κάποιοι μυστήριοι μυστικοί άνθρωποι που είναι στο υπερπέραν, είναι μια λογική που επικρατεί στην Ευρώπη. Αν ο κ. Μητρόπουλος ήταν δίκαιος θα έπρεπε να πει ότι άλλη θέση είχε ο κ. Μοσκοβισί από τη Γαλλία για το πώς πρέπει να χειριστούν τα θέματα της Ελλάδος, άλλη θέση είχε ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών που ήταν πολύ πιο σκληρός απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι αυτό που λέμε εμείς από το 2010. Ότι πρόκειται για μια πολύ σκληρή μάχη και μια σκληρή διαπραγμάτευση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει μπροστά του εάν ο ελληνικός λαός όποτε γίνουν εκλογές του δώσει το προβάδισμα. Γι’ αυτό τον λόγο, θα ήταν καλό να υπάρχουν μετρημένες φωνές και συναίνεση για το πώς έχουν τα πράγματα.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αναλάβει καμία ευθύνη στη φάση αυτή που είναι πολύ κρίσιμη και ενώ  έχουμε πετύχει πολλά πράγματα για να φύγουμε από τα μνημόνια που είμαστε τώρα να πάμε σε μια διαφορετική σχέση με την Ευρώπη και να προχωρήσουμε και σε διαπραγμάτευση του χρέους. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει εκατό θέσεις. Άλλα λέει ο κ. Σταθάκης, άλλα λέει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Στρατούλης, ο κ. Λαφαζάνης. Το μισό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις κεντρικές Επιτροπές πιστεύει άλλα πράγματα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε να διαπραγματευτούμε και το θέμα του χρέους, είναι βιώσιμο  και μπορεί με τις αλλαγές που λέμε για την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων, να οδηγήσει τη χώρα σε αλλαγή σελίδας.

 

Σχετικά με τις πληροφορίες που τροφοδοτούν τη συζήτηση για νέο μνημόνιο

 

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Οι φημολογίες ή η παραπολιτική που αναπτύσσεται μετά από τέτοιου είδους συνεδριάσεις δημιουργούν ένα κλίμα σύγχυσης. Το ξεκαθαρίζουμε: δεν έχουμε νέο μνημόνιο, δεν έχουμε κηδεμονία που λέει ο κ. Μητρόπουλος, έχουμε νέα εποπτεία από ευρωπαϊκούς θεσμούς πλέον κι όχι από ένα υβρίδιο όπως είχε δημιουργηθεί το 2010 η λεγόμενη τρόικα. Το ΔΝΤ δεν θα προσφέρει χρήματα, θα προσφέρει μόνο τεχνογνωσία. Ακόμα συζητείται, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ντάισενμπλουμ εάν εμείς θα αποπληρώσουμε το ΔΝΤ ώστε να μην έχουμε καμία υποχρέωση απέναντί του ως προς το χρηματοδοτικό κομμάτι. Θα είμαστε στο ESM, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό που παρακολουθεί τα θέματα της εξέλιξης του χρέους και τις οικονομικές εξελίξεις, με επικεφαλής τον κ. Ρέγκλινγκ. Σας θυμίζω ότι πριν από μια εβδομάδα περίπου η Γαλλία και η Ιταλία, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, με βάση τα ελλείμματα που είχαν, αναδιαμόρφωσαν τους προϋπολογισμούς τους. Χώρες τώρα που η μία είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης και η άλλη είναι τρίτη χώρα της Ευρωζώνης. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον νέο κανονισμό λειτουργίας γύρισε πίσω τους προϋπολογισμούς παρότι λέγανε διάφορα ηρωικά οι Πρωθυπουργοί το προηγούμενο διάστημα. Έκαναν ηρωισμούς ή ψευτοηρωισμούς και μετά προσαρμόστηκαν, γιατί σήμερα η Ευρώπη έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία.

Αλλά υπάρχουν και θετικά. Πρώτον, κ. Ντράγκι λέει ότι θα αυξηθεί ένα τρις ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό δεν υπήρχε πριν από έξι μήνες. Δεύτερον, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα βάλει θέμα να υπάρξουν 300 δις ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Εμείς αυτό θέλουμε. Την στροφή από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.

 

Σχετικά με την απομάκρυνση του κ. Στύλιου 

 

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εμείς αντιδράσαμε άμεσα στην τοποθέτησή του κ. Στύλιου διότι τη θεωρήσαμε απαράδεκτη. Γιατί δεν μπορεί ένας Υφυπουργός της Κυβέρνησης και Υφυπουργός Παιδείας ειδικότερα και σε μια εποχή που έχουμε και αναταράξεις στο χώρο αυτό να απευθύνεται σε συνάδελφό του Βουλευτή ακόμα και αν τον είχε θίξει και να ξαναφέρνει στο μυαλό των Ελλήνων την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Χθες τα κανάλια με αφορμή αυτό το γεγονός, έπαιζαν τα χαστούκια του Κασιδιάρη στην κ. Κανέλλη πριν από δυο χρόνια. Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποκτήσει μία άλλη κουλτούρα αντιπαράθεσης. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κ. Στύλιο, ισχύει για όλους τους Βουλευτές.

 

 

Για την προσπάθεια εκμηδενισμού των θετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης 

 

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Κυρία Τσαπανίδου γίνονται θετικές κινήσεις όπως αυτό που ανακοίνωσε χθες ο κ. Κεγκέρογλου για 130 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάνε ως επίδομα σίτισης μέσω των Δήμων σε άπορες οικογένειες. Το εγγυημένο εισόδημα απευθύνεται σε 700 χιλιάδες ανθρώπους που είναι το 7% του πληθυσμού, που είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας. Αλλά όντως υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που συμπεριλαμβάνονται στα 3,5 εκατομμύρια που έχουν θέμα. Για παράδειγμα το 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστοι οι οποίοι σήμερα έχουν περίθαλψη παντού και στην πρωτοβάθμια και στα νοσοκομεία δεν είναι ένα θετικό βήμα; Καλό είναι όμως να μην μηδενίζουμε τα πάντα.