Σχετικά με την αναταραχή στον χώρο των πανεπιστημίων ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου

Ούτε οι καταλήψεις προσφέρουν τίποτα στα προβλήματα που έχει η ανώτατη εκπαίδευση, αλλά ούτε και τα ΜΑΤ. Θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και διάλογος και κυρίως να πέσουν οι τόνοι. Ούτε ο κ. Μαρκόπουλος έπρεπε να φτάσει σε αυτούς τους τόνους χθες, αλλά ούτε η κ Κωνσταντόπουλου και ο κ. Δρίτσας. Η κ. Κωνσταντόπουλου και ο κ. Δρίτσας  που τροφοδότησαν όλη αυτή την ένταση, δεν άφηναν να μιλήσει κανείς, κατηγορούσαν διαρκώς τους πολιτικούς τους αντιπάλους και το προεδρείο  της Βουλής. Εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι η στρατηγική της έντασης που τροφοδοτείται από τα δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεισφέρει σε τίποτα αυτή την κρίσιμη στιγμή. Χρειαζόμαστε ηρεμία, χρειαζόμαστε ψύχραιμο διάλογο και κυρίως χρειαζόμαστε επίλυση των προβλημάτων που έχει ο κόσμος. Άρα να φύγουμε από αυτή τη λογική της ανούσιας αντιπαράθεσης και της επίπλαστης πόλωσης που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα δύο κόμματα.

Το Πολυτεχνείο, ο ξεσηκωμός, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ένωσαν όλους τους Έλληνες. Δεν μπορεί σήμερα που χρειαζόμαστε αυτή την ενότητα αυτή τη συνεννόηση και τη συνεργασία να έχουμε αυτή την εικόνα στα πανεπιστήμιά μας. Επιτέλους, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και ας λειτουργήσει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό και τη χώρα.

Με αφορμή σχόλιο του Α. Καλύβη για τη συνάντηση των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των τραπεζών

Αναφέρθηκε ο κ. Καλύβης στον κ. Σάλλα μετά τη συνάντηση με τους τέσσερις μεγαλύτερους πρόεδρους τραπεζών, που δεν πήγαν εκεί ως τραπεζίτες, αλλά εκπροσωπώντας τις πιο ισχυρές τράπεζες της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν σημαντικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος κάτι που έχουν άμεση αντανάκλαση και επίδραση στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Και ο κ. Καλύβης αυτό το λοιδορεί, αλλά δεν λοιδορεί τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Δασκαλόπουλο τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ, ο οποίος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι η δύναμη που θα μας πάει μπροστά» και ταυτόχρονα είναι και στους καταλόγους των διαφόρων offshore στο εξωτερικό.

Ή θα έχουμε έναν σοβαρό και υπεύθυνο λόγο ή θα μιλάμε με υποκρισία, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που συναγελάζεται από τη μια μεριά με τους πάντες κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνομιλεί με θεσμικούς παράγοντες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της διγλωσσίας και της διπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σχετικά με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από την τροπολογία για τις  100 δόσεις

Από την αρχή ως ΠΑΣΟΚ είχαμε υποστηρίξει ότι αυτή η διάταξη θα πρέπει να κινηθεί μόνον στα ληξιπρόθεσμα μέχρι 1η Οκτωβρίου. Πέρασε κάτι άλλο στη Βουλή. Ήταν λάθος, είναι αυτογκόλ αυτό. Ο  ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μπορεί να κάνει τον τιμητή και να χύνει κροκοδείλια δάκρυα, ειδικά μάλιστα όταν καταψήφισε αυτή τη διάταξη. Είναι δε ψέμα ότι είχαν καλύτερη πρόταση, γιατί δεν είχαν καλύτερη πρόταση, δεν είχαν καν πρόταση. Η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως την ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη ήταν για διάφορες Επιτροπές που θα αναπτυχθούν ανά τη χώρα και θα χαρίζουν τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ΕΝΦΙΑ έχει γίνει ο «καταραμένος» φόρος. Δηλαδή γίνεται συνεχώς μία συζήτηση περί του ΕΝΦΙΑ. Αύγουστο και Σεπτέμβριο πληρώναμε ΕΝΦΙΑ. Όποιος δεν πλήρωσε τότε μπορεί να μπει στις 100 δόσεις. Οποίος θέλει να ρυθμίσει οφειλόμενα μετά την 1η Οκτωβρίου μπορεί να ρυθμίσει σε 12 δόσεις. Ο μέσος όρος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι το 96% πληρώνει περίπου 1.000 ευρώ, άρα και με τις 12 δόσεις μιλάμε για 70-80 ευρώ.

Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θα πρέπει όλες αυτές οι ρυθμίσεις να είναι αποτελεσματικές, να δημιουργούν μεγάλη ανακούφιση και να δίνουν ανάσα στον δανειολήπτη. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είναι συνεπείς όλοι στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να πραγματοποιείται η πληρωμή αυτών που πρέπει. Γιατί διαφορετικά κλείνουμε ένα μέτωπο και ανοίγουμε κάποιο άλλο, που έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τροφοδοτεί τα ελλείμματα.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο των τραπεζών

Λένε ότι οι τράπεζες δε θα πληρώσουν υπέρ των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων. Θα σας πω μόνο ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι περίπου 200 χιλιάδες και στους επαγγελματίες από τα 13 δις που όφειλαν με 90 μέρες καθυστέρηση και έως 2,5 εκατομμύρια τζίρο, έως 50% περίπου 7 δις θα κουρευτούν και αυτό είναι και μια συνεισφορά των τραπεζών.

Παράλληλα προβλέπεται Επιτροπή Παρακολούθησης που ελέγχει τις τράπεζες σε όλη τη διαδικασία, αν πράγματι κάνουν με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο τη δουλειά τους. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη λογική του όχι σε όλα. Ο μόνος του στόχος είναι οι πρόωρες εκλογές και η ανατροπή της κυβέρνησης. Αρνούνται, όπως και στο παρελθόν, να συμφωνήσουν στο παραμικρό ακόμη και αν αυτό λύνει μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα στην οικονομία .