Παριστάνετε ότι ανακαλύψατε ξανά τον τροχό , εμείς χτίσαμε δομές και γράψαμε ιστορία για την κοινωνική προστασία

Εδώ και δεκαετίες οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες δίνουμε μάχες απέναντι στο συντηρητισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Σήμερα η Κυβέρνηση παριστάνει ότι ανακάλυψε ξανά τον τροχό.

Σε αυτόν τον αγώνα για την κοινωνική προστασία, εμείς, το ΠΑΣΟΚ, χτίσαμε δομές και γράψαμε ιστορία. Στόχος μας ήταν και είναι να οδηγηθούμε επιτέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να γίνει αυτό απαιτούνται συμμαχίες.

Συμμαχίες που δεν θα είναι στα λόγια αλλά στην πράξη.

 • Συμμαχίες που δεν θα εγκαταλείπουν το καράβι του Ευρώπης στα δύσκολα και δεν θα σηκώνουν τις σημαίες ευκαιρίας ανάλογα με το μικροκομματικό όφελος, αλλά θα υπηρετούν κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, αξίες και ιδανικά.
 • Συμμαχίες που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, χωρίς μείωση μισθών αλλά σε συνάρτηση με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.
 • Συμμαχίες που προωθούν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις
 • Συμμαχίες που θέτουν τους κοινωνικούς δείκτες στο επίπεδο των οικονομικών δεικτών και για τις οποίες η ανεργία, η παιδική φτώχεια και η φτώχεια στην εργασία, είναι προβλήματα που τίθενται ως προτεραιότητα.

 

Ο δημοκρατικός κόσμος, κ. Πρωθυπουργέ, δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού

 

κ. Τσίπρα, σας ακούω να αναφέρεστε στην προοδευτική διακυβέρνηση και στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας.

Αυτός όμως ο δημοκρατικός κόσμος, κ. Πρωθυπουργέ, δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού. Ποτέ αυτός ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας δεν προπηλάκισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, όσο σκληρή και αν ήταν η πολιτική αντιπαράθεση.

Ποτέ δεν προέβη σε πράξεις πολιτικής βίας.

Η Δημοκρατική παράταξη ταυτίσθηκε με τη συμφιλίωση, με την ενότητα και την πρόοδο.

Δεν διαχώρισε τους πολίτες σε μνημονιακούς ή αντιμνημονιακούς, σε πατριώτες ή προδότες, αλλά πάντοτε όλους τους αντιμετώπισε ως Έλληνες πολίτες.

Γι αυτό και σήμερα είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη να ηγούμαι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα έχει ανάγκη από την προοδευτική, μεταρρυθμιστική άποψη που με μετριοπάθεια αλλά ταυτόχρονα με δυναμισμό, εμείς εκφράζουμε.

Φτάνει πια με τα ωραία λόγια και τις περήφανες αναφορές σε δήθεν εθνική αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια δεν είναι τα μεγάλα λόγια, που ανακαλείς την επόμενη μέρα.

 

Χρησιμοποιείτε το «παράλληλο πρόγραμμα» ως το καινούργιο σας «παραμύθι»

 

Γενικότητες για «ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», ψέλλισμα μόνο για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται.

Ο Προϋπολογισμός όμως του 2016 με την φοροκαταιγίδα, και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών αποκαλύπτει την σκληρή αλήθεια.

Και εσείς κύριε Τσίπρα οχυρώνεστε πίσω από αοριστίες, επικοινωνιακά τρικ, προσωρινές λύσεις.

Χρησιμοποιείτε το «παράλληλο πρόγραμμα» ως το καινούργιο σας «παραμύθι».

Δείχνετε ότι αυτά που εσείς υπογράψατε και δεσμευτήκατε, δεν είστε σε θέση να τα κάνετε πράξη, πολύ δε περισσότερο δεν είστε σε θέση να τα βελτιώσετε.

Έτσι δεν πάμε πουθενά!

Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε την χώρα σε νέο αδιέξοδο.

Φοβάμαι ότι σε μερικούς μήνες θα φθάσετε σε χειρότερο σημείο από αυτό που μας φέρατε τον Ιούνιο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε εμάς, στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες, ούτε αφελείς συνενόχους.

 

Να το καταστήσουμε σαφές:

 • Εσείς έχετε την ευθύνη
 • Εσείς διαπραγματευτήκατε
 • Και εσείς θα κριθείτε

 

Φθάσαμε τον Δεκέμβριο του 2014 στην «πηγή», όμως δυστυχώς «δεν ήπιαμε νερό»

 

Μετά από πέντε χρόνια, με τις προσπάθειες και τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού, φθάσαμε τον Δεκέμβριο του 2014 στην «πηγή», όμως δυστυχώς «δεν ήπιαμε νερό».

Αντί να βγούμε από την κρίση, ξαναμπήκαμε στο Μνημόνιο.

Ας δούμε , τα πραγματικά προβλήματα:

 • Η ύφεση επιστρέφει, ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο του 2016 όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός.
 • Η ανεργία πάλι θα αυξηθεί.
 • Οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με φορολογικά μέτρα και περικοπές ύψους 6,4 δις ευρώ ως το τέλος του 2016.
 • Περισσότερο από όλους θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι καθώς από αυτά, τα 1,8 δις ευρώ αφορούν τις συντάξεις.
 • Οι Κοινωνικές παροχές περικόπτονται κι εσείς μας μιλάτε για Εθνικό σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης.
 • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται στο 52%, αναδεικνύοντας το Κράτος ως τον νέο μεγάλο «μπαταξή».

 

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τους αγρότες και τους συνταξιούχους

 

Η στροφή στο ρεαλισμό, την οποία δήθεν επιδιώκει ο κ.Τσίπρας, δεν συνοδεύεται από μια προοδευτική πολιτική. Δεν μπορείτε να βρείτε ούτε “ισοδύναμα” για να προστατεύσετε τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη.

Ακόμη και το 23% στην Εκπαίδευση το αντιμετωπίσατε με επικοινωνιακό τρικ. Το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα, όταν περάσει το «πάγωμα» και έρθει η ώρα της «απόψυξης» των μέτρων.Και αφήστε τις αστειότητες σαν και αυτές που ακούσαμε χθες από τον Υπουργό Πολιτισμού.

Γι’ αυτό χθες ο κ. Τσίπρας εξαίρεσε από τις προτεραιότητες του στην διαπραγμάτευση τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Τους εγκατέλειψε.

 

Τα πέντε μεγάλα ΟΧΙ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

 

 • Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
 • Τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας
 • Την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών
 • Την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση
 • Την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

 

Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ – Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη

 

Το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα, δεν θα έρθει με την ίδρυση όχι μόνον ενός, αλλά ούτε 10 δημοσίων φορέων προσέλκυσης επενδύσεων.

Γιατί η προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέτει θετικό γι’ αυτές κλίμα.

Και η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο.

Έχει συγκρουστεί για ιδεοληπτικούς ή μικροκομματικούς λόγους με οποιονδήποτε έχει επενδύσει ή επιχειρήσει να επενδύσει στην Ελλάδα.

Στα Λιμάνια, στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, στο Ελληνικό, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Αλήθεια πως προσδοκά η Κυβέρνηση «ένα θετικό επενδυτικό κλίμα», όταν αντί να στηρίζει τους κρίσιμους παραγωγικούς τομείς:

 

 • Πλήττει τον Τουρισμό με την ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά.
 •  Όταν οι επενδύσεις στην Ενέργεια καθυστερούν και αναβάλλονται λόγω της στάσης του αρμόδιου Υπουργείου; Χαρακτηριστική είναι η μη κατάληξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
 •  Όταν στο Υπουργείο που είναι αρμόδιο για τον Πρωτογενή Τομέα κυριαρχούν λογικές της προηγούμενης 30ετίας.
 • Όταν λόγω της πολιτικής της και των capital controls οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ υποχώρησαν τον Ιούλιο του 2015 κατά 47,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014.
 • Όταν χθες ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε να πει τίποτα συγκεκριμένο για την μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση και τα προβλήματά της.
 •  Όταν μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου το 2015, απορροφήθηκαν από το ΕΣΠΑ μόλις 892 εκ. Ευρώ, έναντι 2,7 δις του προηγούμενου εξαμήνου όταν αρμόδιος Υπουργός ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
 •  Όταν τα έργα υποδομών «παγώνουν» και για τα 35 δις των Διαρθρωτικών Ταμείων που συγκροτούν το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ το 2014, δεν υπάρχει καμία σοβαρή επεξεργασία στρατηγικής, επιλογή έργων, δράσεων και προτεραιοτήτων.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει Σχέδιο, δεν έχει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, δεν έχει ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για την Ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα.

 

Μεταρρυθμίσεις μόνο στα λόγια όχι στην πράξη

 

Ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρεται στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων», σε μια σειρά κρίσιμους τομείς.

Στα λόγια καλά! Πως όμως στην πράξη εννοεί και υλοποιεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις, όταν:

 

 • Αντί της βαθειάς τομής στο κράτος με αξιοκρατία, αποκέντρωση, διαφάνεια παντού, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και της ελληνικής επιχείρησης, έχουμε συνεχείς παρεμβάσεις για την εγκατάσταση κομματικών εγκάθετων.                                                     Όταν έχουμε στελέχωση Γενικών Γραμματειών και Οργανισμών με «ημέτερους», και επιστροφή των επίορκων Δημοσίων Υπαλλήλων;
 • Αντί του σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος έχουμε συνεχώς μέτρα επιβάρυνσης της επιχειρηματικότητας (αύξηση συντελεστή φορολόγησης από 26% σε 28%, και μεγάλη αύξηση προκαταβολής των φόρων για αγρότες και επιχειρήσεις);
 • Αντί της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, έχουμε τα capital controls στις Τράπεζες και τα προβλήματα που δημιουργούν;
 • Αντί της στήριξης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συνεχίζει να επικρατεί η λογική του νομοσχεδίου Μπαλτά;

 

 Φορολογική και ασφαλιστική εξόντωση της Μεσαίας Τάξης

 Δεν μπορεί να θεωρείτε ως «πλούσιο» έναν οικογενειάρχη με ετήσιο μικτό εισόδημα 20-25.000 ευρώ, στους σχεδιασμούς σας για το φορολογικό. Το σύνηθες δηλαδή υποζύγιο του συστήματος.

Ούτε ως «προνομιούχο» ένα συνταξιούχο των 1.000 ευρώ τον μήνα (κύρια και επικουρική), ο οποίος με συνέπεια κατέβαλλε εισφορές για 35 χρόνια στο ΙΚΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη.

 

 Η κοινωνική ευαισθησία και η μέριμνα προς τους αδύνατους πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη

 

Για την αντιμετώπιση της φτώχειας, το κύριο δηλαδή προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, πάρθηκαν μέτρα συνολικού ποσού μόνο 200 εκ. ευρώ, όταν μόνο για το Κοινωνικό Μέρισμα του 2014 είχαν διατεθεί 447 εκ. ευρώ, για 700.000 νοικοκυριά.

Ελπίζουμε ότι τώρα πια θα καμφθεί οριστικά η δογματική άρνηση των αρμόδιων της Κυβέρνησης και θα εφαρμοσθεί ο απαραίτητος θεσμός του ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

Πως αλήθεια τολμούν να μιλήσουν για «Κοινωνική Αλληλεγγύη και ευαισθησία», πως εμφανίζονται με τόση άνεση να λένε ψέματα δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα όταν:

 • 40.000 παιδιά έμειναν εφέτος έξω από τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των Δήμων. Και από αυτά τα 394 παιδιά με αναπηρίες.
 • 256 δομές αντιμετώπισης της φτώχειας που υποστηρίζουν 120.000 άτομα, κινδυνεύουν να κλείσουν στα τέλη του έτους.
 • Τα Νοσοκομεία υπολειτουργούν και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εγκαταλείπεται.
 • Τα σχολεία –και αυτά της ειδικής αγωγής- αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό.
 • 700 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ που δημιουργούν ευκαιρίες για 150.000 άνεργους, έμειναν 7 μήνες «παγωμένα» στα αρμόδια Υπουργεία.
 • Στο Ασφαλιστικό «έβαλαν χέρι» στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων και στο ΑΚΑΓΕ και τώρα ετοιμάζονται για τεράστιες περικοπές στις συντάξεις.
 • Στο ΕΚΑΣ έχουν δεσμευτεί για μειώσεις από τις αρχές του 2016.

 

 Διαφάνεια για τα πάντα και για τους πάντες- Νομιμότητα για τα πάντα και τους πάντες

 

Στα θέματα που αφορούν την διαφθορά και την διαπλοκή, η θέση μας είναι απόλυτα σαφής:

Διαφάνεια για τα πάντα και για τους πάντες.

Νομιμότητα για τα πάντα και τους πάντες.

Χωρίς κανένα συμβιβασμό ή εξαίρεση.

Αλλά και χωρίς ενέργειες-προσχήματα για πολιτικές σκοπιμότητες.

Και καθιστούμε πάλι σαφές ότι όλες οι θεσμικές αλλαγές που σήμερα διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης, έγιναν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2012.

Θεσμικές αλλαγές όπως ο οικονομικός εισαγγελέας, ο εισαγγελέας διαφθοράς, η επιτάχυνση των δικών των πολιτικών προσώπων, η άρση απορρήτου των καταθέσεων, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών. Τέλος στο μονοπώλιο ευαισθησίας στη διαφάνεια.

 

Καθιέρωση της απλής αναλογικής και κατάργηση του bonus

ΚΑΛΩ

ΤΩΡΑ τον κ. Τσίπρα, να συμφωνήσουμε στο πρώτο βήμα, που δεν απαιτεί και συνταγματικές αλλαγές, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του bonus που διχάζει και οδηγεί σε πλασματικούς συσχετισμούς.

 Όχι γενικόλογες αναφορές περί “διαλόγου για τον εκλογικό νόμο”.

Αν είστε ειλικρινής, ελάτε να θέσουμε τις βάσεις για μεγάλες αλλαγές, χωρίς παιγνίδια και καθυστερήσεις.

 

Τέλος στις μεγαλοστομίες περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους

 Καλώς ήρθατε στη θέση μας.

Ευτυχώς εγκαταλείψατε κ. Πρωθυπουργέ τις μεγαλοστομίες περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και Διεθνούς Διάσκεψης γι’ αυτό.

Η Κυβέρνηση κινείται με βάση την απόφαση του Eurogroup του 2012 που εμείς πετύχαμε, χωρίς να έχει κατοχυρώσει τίποτε περισσότερο.

Θα συμβάλλουμε στην Εθνική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση, απομείωση και επιμήκυνση του δημόσιου χρέους.

Γιατί με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

Όμως κ. Τσίπρα μην ξεχνάτε: Προηγείται η ιδιαίτερα δύσκολη αξιολόγηση του Προγράμματος.

Και με την ευκαιρία:

Ας μας πει ευθέως ο Πρωθυπουργός.

Τι εννοεί ο κ. Μοσκοβισί όταν μιλάει για ανάγκη νέων μέτρων;

 

Η προσφυγιά θέλει ανθρωπιά. Να μην αφήσουμε περιθώρια εκμετάλλευσης στους ρατσιστές και τους ξενόφοβους

 

Όλοι σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουμε ότι η προσφυγιά θέλει ανθρωπιά.

Κανείς μας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος από την απώλεια τόσων ανθρώπων, τόσων μικρών παιδιών.

Ζήσαμε όλους αυτούς τους μήνες την απαράδεκτη ολιγωρία της Κυβέρνησης.

Ζήσαμε εικόνες ντροπής. Και στα νησιά και στα σύνορα.

Χρειάσθηκε να έρθει η υπηρεσιακή Κυβέρνηση για να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Σε ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό.

Αλλά δεν μπορείς να ζητάς συνδρομή άλλων, όταν δεν είσαι ο ίδιος αξιόπιστος.

Σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. οφείλουμε να δουλέψουμε για την περίθαλψη και κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες, να πιέσουμε για πολιτικές πρωτοβουλίες ειρήνευσης στην Συρία και την Μ. Ανατολή, αλλά και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην χώρα μας. Και βέβαια να μην αφήσουμε περιθώρια εκμετάλλευσης στους ρατσιστές, τους ξενόφοβους, τους ακραίους της βίας και της αυτοδικίας.

 

Μέτωπα και με την συντήρηση, αλλά και τον αριστερό λαϊκισμό

 

Διαφωνούμε ριζικά με αυτά τα μέτρα και τις λογικές και δεν στηρίζουμε αυτές τις αδιέξοδες και υφεσιακές πολιτικές.

Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ο καθένας μας κρίνεται. Και πάνω από όλα για τις πράξεις του.

Εμείς θα συνεχίσουμε κρατώντας ανοιχτά τα μέτωπα με τις 2 “συμπληγάδες”, που τροφοδοτεί ο εκλογικός νόμος. Θα περάσουμε μέσα από αυτές.

Μέτωπα και με την συντήρηση, αλλά και τον αριστερό λαϊκισμό.

Όπως πράττουν και τα σοσιαλιστικά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σας ακούσαμε κύριε Τσίπρα να καλείτε στη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό.

Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε, σε πολύ κρίσιμες ώρες για τη πατρίδα μας.

Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο «δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας».

 

Ξέρετε κ. Τσίπρα,

Προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ποιος είναι ο δικός σχετικός απολογισμός κ. Πρωθυπουργέ;

Απολύτως Μηδενικός!

 

Η ελπίδα δεν πέθανε όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς

 

Αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς ούτε μόνο λόγω ιστορικής παράδοσης , ούτε επειδή απλά καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα των εδράνων του Κοινοβουλίου.

Εσείς προσκαλείτε ποιους σε αντιδεξιά μέτωπα κ. Τσίπρα;

Εσείς που ενώ λαλίστατα έχετε φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης επί δικαίων και αδίκων, δεν έχετε βρει ούτε μία λέξη να πείτε για την καταστροφική πενταετία της ΝΔ 2004-2009;

Εσείς που επί 8 μήνες ερωτοτροπούσατε συγκυβερνώντας με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος και το βράδυ των εκλογών σπεύσατε να την αγκαλιάσατε;

Εκείνο το βράδυ δεν αγκαλιάζατε πια έναν ευκαιριακό κυβερνητικό εταίρο, αλλά μια ιδεολογία.

Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται κ. Τσίπρα!

Με λίγα λόγια κ. Τσίπρα δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού, ούτε προοδευτικότητας.

Το ηθικό σας πλεονέκτημα ως «άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου» κάηκε όπως κάηκαν τα όνειρα εκατομμυρίων Ελλήνων που πίστεψαν ότι θα τους οδηγήσετε στη γη της Επαγγελίας .

Η ελπίδα δεν πέθανε όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς.