Σημεία ομιλίας του Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Σημεία ομιλίας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με την υπονόμευση της Δικαιοσύνης στη Βουλή

• Από την αρχή της Διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, υπήρξε μία συστηματική προσπάθεια Υπουργών και Κυβερνητικών στελεχών να αμφισβητήσουν, να υπονομεύσουν και να επηρεάσουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών. Ο στόχος ήταν η χειραγώγησή τους και ο περιορισμός του ελέγχου που θα μπορούσαν να ασκήσουν στις κυβερνητικές επιλογές. Στην ουσία, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πράξεις και παραλείψεις, δεν αρκέστηκε απλά στη νόθευση της συνταγματικά προβλεπόμενης «διάκρισης των εξουσιών» (Νομοθετική, Δικαστική, Εκτελεστική), αλλά επιχείρησε συνειδητά την υπονόμευσή της, η οποία έφτασε, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην ανοιχτή και μεθοδευμένη σύγκρουση και σε πιο χυδαίες εκδοχές στο διασυρμό και την εξύβριση.
  • Στην ουσία, από το 2015 εξελίσσεται ένα σχέδιο σε πολλές πράξεις, το οποίο αποσκοπεί στη χειραγώγηση των δικαστών και καθοδήγηση του έργου της Δικαιοσύνης, στην τροφοδότηση ενός κλίματος έντασης και σύγκρουσης, ώστε να εξυπηρετούνται ενέργειες του κυβερνητικού επιτελείου.
  • Η σύγκρουση Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης από το 2015 και μετά, αναδείχθηκε ως μία από τις παθογένειες της κρίσης και εξέπληξε από την έντασή της. όχι μόνο τους πολιτικούς, νομικούς και δικαστικούς κύκλους στην Ελλάδα, αλλά και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παραδείγματα πολλά: η επιλεκτική τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η απόδοση στην ίδια πειθαρχικών αρμοδιοτήτων έναντι των Δικαστών, οιεπαναλαμβανόμενες -αλλά μέχρι σήμερα αναπόδεικτες-  «καταγγελίες» από Υπουργούς για ύπαρξη «παραδικαστικού» κυκλώματος που κατασκευάζει αποφάσεις, οι πειθαρχικές διώξεις εναντίον δικαστών μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για επικείμενες ή μη αρεστές αποφάσεις του ΣτΕ, η παραβίαση του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων, η στοχοποίηση ορισμένων δικαστικών λειτουργών, «κίτρινα» δημοσιεύματα, η χυδαία εξύβριση δικαστικών λειτουργών από Υπουργό, η απαξιωτική κριτική κυβερνητικών στελεχών εναντίον αποφάσεων της Δικαιοσύνης, οι διχαστικές παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον των δικαστικών λειτουργών, η επιδεικτική τοποθέτηση της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Θάνου στο πρωθυπουργικό επιτελείο με αντικείμενο την παρακολούθηση δικαστικών υποθέσεων κ.λπ.
  • Είναι αδιανόητο, τρία χρόνια από την έναρξη της, να μην έχει τελειώσει ακόμα η δική της Χρυσή Αυγής. Υποχρέωση της Κυβέρνησης ήταν όχι βεβαίως να παρέμβει, αλλά να παράσχει όλες εκείνες τις συνθήκες που θα εξασφάλιζαν ομαλή και ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης. Και όμως, σήμερα, βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την ολοκλήρωσή της.
  • Το κρίσιμο ζήτημα βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το κομβικό σημείο. Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη συνιστούν μία ουσιαστική υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του θεσμικού και συνταγματικού περιεχομένου του. Ο καθεστωτικός αυταρχισμός που έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδείξει σε πολλούς τομείς των δημόσιων πολιτικών, επιφέρουν αλλοίωση της λειτουργίας των θεσμών της Δημοκρατίας και συμπαρασύρουν το κεκτημένο του Κράτους Δικαίου. Η κυβερνητική πολιτική απέναντι στη Δικαιοσύνη αποδεικνύεται αντιθεσμική, τροφοδοτώντας την ένταση της κρίσης.
  • Είναι, πράγματι, πολύ σοβαρό ολίσθημα σε μία Δημοκρατία, οι Βουλευτές και Υπουργοί να καταγγέλλουν τη Δικαιοσύνη για παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου και ο Πρωθυπουργός να χαρακτηρίζει σε αγόρευσή του στη Βουλή μία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ως «θεσμικό εμπόδιο», το οποίο η Κυβέρνηση θα βρει τρόπο να υπερβεί. Είναι απλά αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε Ευρωπαϊκή χώρα. Με τέτοιες τακτικές, υπονομεύονται οι θεσμοί, υποβαθμίζεται η ποιότητα της Δημοκρατίας, ευτελίζεται το Κράτος Δικαίου και συντελείται η λουμπενοποίησηστην πολιτική ζωή της χώρας.
  • Ποτέ άλλοτε ο λαϊκισμός της Κυβέρνησης και ο «κιτρινισμός» ορισμένων εντύπων δεν ανήγαγαν την πολιτική χειραγώγηση και την συνεχή εξύβριση σε επίσημη κρατική πολιτική για να εκβιάσουν επιθυμητές σε αυτούς αποφάσεις.
  • Για όλα αυτά ελέγχεται σήμερα η Κυβέρνηση αλλά και ο Υπουργός προσωπικά, ο οποίος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης και  να προστατεύσει το κύρος της και την ανεξαρτησία της. Δεν το έπραξε και άφησε ανεξέλεγκτους κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες να διαπομπεύουν δικαστικούς λειτουργούς και να επιτίθενται ανοικτά στη Δικαιοσύνη.
  • Το ‘ξαναχτίσιμο’ του Κράτους Δικαίου ισοδυναμεί τελικά με την εμπέδωση των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας σε ένα Κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τις ελευθερίες και τα δικαιώματά του. Αυτό δηλαδή για το οποίο διαχρονικά αγωνίσθηκε, αλλά και διαμόρφωσε, σε σημαντικό βαθμό, σε αυτή τη χώρα η Δημοκρατική Παράταξη.