Σημεία από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος PES  στις Βρυξέλλες 

 

Όλα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ευρώπη με κάνουν να σκέφτομαι τώρα, εδώ δυνατά, ότι δεν είναι δυνατόν εμείς οι σοσιαλιστές να επιτρέψουμε να σφραγίσει τη νέα σελίδα της Ευρώπης η ακροδεξιά.

Μιλάμε συνεχώς για εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, της συνοχής, της αλληλεγγύης, της σύγκλισης.

Έχουμε πολλές ιδέες, για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης για την ανάπτυξη της κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας.

ΟΚ, σύμφωνοι, αλλά…

Αν δεν κάνουμε κάτι και γρήγορα για τις διευρυνόμενες ανισότητες, κοινωνικές, εδαφικές, διαπεριφερειακές και αν δεν προχωρήσουμε σε ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές για να μειωθούν οι ανισότητες αυτές, τότε όλα τα προηγούμενα θα είναι θεωρία και η Ευρώπη στην πράξη θα αργοσβήνει σε χέρια ακροδεξιά.

Οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν ασφάλεια, αλληλεγγύη  και δουλειές. Κι αυτά μπορούν να τα δώσουν μόνον οι σοσιαλιστές.

Γι’ αυτό συνάδελφοι να φροντίσουμε να συνέλθουμε, να κάνουμε σαφείς και ξεκάθαρες τις διαφορές μας από δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές ν´ ακούσουμε τον κόσμο και να του μιλήσουμε με κουβέντες καθαρές. 

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ:

Φοβάμαι ότι δεν προχωράμε ικανοποιητικά.

Οι ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και πάλι τελευταία σε ανησυχητικό βαθμό.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και η μεταναστευτική οδός της Ανατολικής Μεσογείου: να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Και όσον αφορά το Κοινό Σύστημα Ασύλουθα είναι γράμμα κενό χωρίς δίκαιη κατανομή βαρών.

 

ΑΜΥΝΑ:

Η ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας με στόχο τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης είναι επιτακτική. Η Ελλάδα, πληροί  τα βασικά κριτήρια που απαιτεί η «διαρθρωμένη συνεργασία» και φιλοδοξούμε να είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη.

Ωστόσο η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής να αποφασίζεται από κοινού και βέβαια οι δαπάνες για την κοινή άμυνα δεν θα πρέπει να επηρεάσουν αρνητικά τον προϋπολογισμό και άλλες κρίσιμες πολιτικές της Ένωσης.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ:

Υπάρχουν προβλήματα σοβαρά και το ξέρουμε όλοι. Κι ακριβώς γι’ αυτό έχει σημασία ποιό μήνυμα στέλνουμε στο λαό της Τουρκίας που προσβλέπει στην Ευρώπη για την επιστροφή της δημοκρατικής ομαλότητας στη χώρα. Άρα θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτή την διαπραγματευτική ενταξιακή διαδικασία και την προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, εφ’ όσον εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις.