Σημεία ομιλίας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου,

κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής

• Ο προϋπολογισμός του 2019, επιδιώκει να εξυπηρετήσει τη ψευδαίσθηση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Είναι δημοσιονομικά μνημονιακός, κατεξοχήν αντιαναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και φορολογικά εξοντωτικός.
  • Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η αναδιανομή της φτώχειας και ακύρωση κάθε προοπτικής σοβαρής ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου. Για τους πολίτες δεν παρουσιάζει τίποτα το ελπιδοφόρο, ενώ διατηρεί τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης για τη φτωχοποίηση των πολλών και την οικονομική καταρράκωση της μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων και των νέων
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στον πυθμένα της Ευρωζώνης σε σχέση με επενδύσεις (12%) τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φροντίζει  να επιβεβαιώσει  την εμμονή στη σκληρή λιτότητα.
  • Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μειώθηκε κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο, σε μια συστηματική προσπάθεια για να βγουν τα νούμερα που εξυπηρετούν τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Αυτό παράγει φτώχεια αντί να παράγει πλούτο.
  • Η συνεχής επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από τα συμφωνημένα επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ θα συμπιέσουν τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
  • Μειωμένες κατά μισό δισ. ευρώ θα είναι το 2019 οι παροχές του Δημοσίου σε εργαζόμενους, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αγοραστική δύναμη της μικρομεσαίας τάξης και την συστηματική φτωχοποίησή της.
  • Ο Προϋπολογισμός αποτυπώνει για ακόμη μια φορά τη «φιλοσοφία» της Κυβέρνησης στο επίπεδο των συντάξεων, όπου, παρά τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, συνεχίζεται η περικοπή των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, των επικουρικών, των ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας. Το 2019 συνολικά η συνταξιοδοτική δαπάνη προϋπολογίζεται 275 εκ. ευρώ λιγότερη από το 2018!
  • Η φαρμακευτική δαπάνη, η δαπάνη για παροχές ασθένειας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ ψαλιδίζονται κατά 470 εκ. ευρώ. Σε επίπεδο χρηματοδότησης και εμπιστοσύνης στην οικονομία, το τραπεζικό σύστημα σήμερα μετράει ακόμα 30  δισ. ευρώ λιγότερες καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα τέλη του 2014. Αυτό επιτείνει τη φτώχεια και σκοτώνει την ανάπτυξη.
  • Επιπλέον, αυξημένα αναμένονται τα έσοδα από το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.  Οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέρχονται στα 11,1 δισ. ευρώ, από 10,9 δισ. ευρώ το 2018.
  • Η ζημιά που έχει υποστεί η χώρα κατά την τελευταία τετραετία της διακυβέρνησής σας είναι τεράστια. Η Δικαιοσύνη, η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Πρόνοια, έχουν αρνητικό πρόσημο και κάθε χρόνο μάλιστα μεγαλώνει και άλλο. Πρόκειται για έναν αναποτελεσματικό, οικονομικά και κοινωνικά, άδικο Προϋπολογισμό. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να δέχονται φοροεπιδρομές φτωχοποίησής τους με μειώσεις μισθών και συντάξεων.
  • Η χώρα έχει μπει σε οικονομική καραντίνα,  τα κόκκινα δάνεια έχουν αγγίξει τα 88,6 δισ. ευρώ,  οι απλήρωτοι φόροι των νοικοκυριών το μισό  δισ., η παραοικονομία καλπάζει, οι τράπεζες κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν και η χώρα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!
  • Με μια φράση, ο προϋπολογισμός του 2019 δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αναδιανέμει τη φτώχια και ταυτόχρονα να βαθαίνει την παγίδα της επιδοτούμενης φτώχειας, τσακίζοντας τη νέα γενιά, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.