Σημεία Ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, Εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία»

Ξεκινώ με ένα θέμα που αγγίζει περίπου ένα 1.100.000 συνταξιούχους, εκ των οποίων οι 390.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ και πολλοί άνθρωποι που έχουν δουλέψει για χρόνια και θα δουν τη επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται έως και 40% ή και 50%, ενώ εάν η δήθεν καταστροφική ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τουmail Χαρδούβελη εφαρμοζόταν, αυτή η μείωση θα ήταν της τάξεως του 7%!!

Η καταστροφική διαχείριση με τη «βαρουφάκειο» διαπραγμάτευση, τα capital controls, τη στροφή στην ύφεση και ό,τι επακολούθησε κόστισαν στο ασφαλιστικό ένα ποσό της τάξεως των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού, μιλά για 780 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον περικοπές το 2017!

Και τι κάνει η κυβέρνηση; Ψέματα και προπαγάνδα με δημόσιο χρήμα.

Θα καταθέσω στα πρακτικά μια από τις εκατοντάδες χιλιάδες επιστολές που πήραν οι συνταξιούχοι στα χέρια τους με δημόσιο χρήμα, μέσω ΕΛΤΑ, για να κάνει ο κ. Κατρούγκαλος κομματική προπαγάνδα. Είναι ντροπή!

Οι εναρκτήριες αλλά και η τελευταία παράγραφος του κυρίου Υπουργού βρίθουν ψεμάτων και προπαγάνδας την οποία κάνουν στα media, στη Βουλή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ που είπε ότι στο 90% των συνταξιούχων δεν θα κοπεί η σύνταξη.

Όμως, χρησιμοποιούν τον μηχανισμό των ΕΛΤΑ και κρατικό χρήμα, για να κάνουν απαίσια κομματική προπαγάνδα. Δειγματοληπτικά θα καταθέσω αυτή την επιστολή ενός υψηλοσυνταξιούχου του Δημοσίου. Διαβάζω: «Όταν ανέλαβε η Κυβέρνησή μας τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος με τις «κρυμμένες» οφειλές, ήταν τόσο μεγάλα που έθεταν σε κίνδυνο την επιβίωσή του, τη δυνατότητα να δίνουμε συντάξεις. Όχι μόνον στην επόμενη γενιά, αλλά και σε εσάς τους ίδιους» και συνεχίζει και υπογράφει: Υπουργός Κατρούγκαλος. Αυτό είναι αυταρχισμός, είναι οικειοποίηση του δημοσίου χρήματος και του μηχανισμού των ΕΛΤΑ, δι’ ίδιον κομματικό όφελος.

Αλλά, βέβαια, τι θα περίμενε κανείς από μία Κυβέρνηση που νομίζει ότι είναι ο τελικός και ο μόνος κριτής των πάντων; Τι θα περίμενε κανείς από μία Κυβέρνηση που έφερε έναν νόμο για να ελέγξει πλήρως τα media, να καταργήσει το ΕΣΡ ως προς αυτήν την αρμοδιότητα και να ορίσει αυτός και μόνο ο Υπουργός τον αριθμό των καναλιών; Τι θα περίμενε κανείς από μία Κυβέρνηση, που ενώ η διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι εν εξελίξει, διαρρέουν στοιχεία διττώς ποινικά; Είναι διττά ποινικά κολάσιμο αυτό που έγινε γιατί το συνταγματικά κατοχυρωμένο απόρρητο των επικοινωνιών, παραβιάζεται, όπως και τα προσωπικά δεδομένα, προς σκοπό να εκβιαστούν δικαστές. Είναι φασίζον αυτό που γίνεται. Και ο Υπουργός κ. Παρασκευόπουλος παραπέμπει στην πειθαρχική διαδικασία των δικαστών, τον δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέγοντας  ότι έχει και άλλα στοιχεία.

Υφέρπει ο εκβιασμός και η ανομία. Για ποια Αριστερά μιλάμε; Αυτή που από τη μία έχει βασικό πυλώνα της Κυβέρνησης Καραμανλή, τον κ. Παπαγγελόπουλο και από την άλλη τον κ. Καμμένο; Ποια Αριστερά; Κάποτε η Αριστερά είχε υπερασπιστεί μαζί με την Δημοκρατική Παράταξη- τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Τώρα;

Είναι κρίμα. Όλα αυτά αμαυρώνουν την εικόνα μίας θετικής πρωτοβουλίας που πήρε η Κυβέρνηση και αφορά την κοινωνική οικονομία.

Η κοινωνική οικονομία, λοιπόν, ξεκίνησε να είναι πολύ πιο ουσιαστική, να θεσμοθετηθεί και να έχει μία φιλοδοξία να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα μεταξύ της κρατικής δράσης και της καθαρά ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας με το ν. 4019/2011 που έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, υπάρχουν εγγεγραμμένες περίπου 1.200 κοινωνικές επιχειρήσεις στο μητρώο, εκ των οποίων πάνω από 1.000 είναι δραστήριες και ενεργές. Υπάρχουν 880 επιχειρήσεις συλλογικού και παραγωγικού σκοπού, 90 επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας, 35 επιχειρήσεις ένταξης και 17 ΚOΙΝΣΕΠ. Αυτά τα αποτελέσματα δεν αρκούν. Χρειάζεται ενδυνάμωση του θεσμού.

Το νομοσχέδιο προσπαθεί να βελτιώσει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία. Θα ήθελα, όμως, να θυμίσω τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε τότε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να πείσουμε τον κ. Βρούτση για την αναγκαιότητα της κοινωνικής οικονομίας. Έστω και σήμερα χαίρομαι που το ψηφίζουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τότε δεν έφεραν χίλια προσκόμματα μέχρι τελικά να πεισθούν.

Προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

Σε ό,τι αφορά τη θωράκιση της εθελοντικής εργασίας, θεωρούμε ότι κατά την ώσμωση των δυο χώρων, του εθελοντισμού και του κοινωνικού επιχειρείν, ο ένας χώρος μπορεί να πάρει από τον άλλον. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι την ανάρτηση στην ΕΡΓΑΝΗ, τη θωράκιση περαιτέρω με την οριοθέτηση του χρόνου συμμετοχής των εθελοντών, όπως θα προτείναμε, αν υπάρχουν σε αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση, κυρία Υπουργέ, εμείς θα τα κάνουμε δεκτά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων που ήταν ένα κενό του προηγούμενου νόμου, σχετικά με τη μη ύπαρξη διαγωνιστικής διαδικασίας, για να υπερψηφίσουμε η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε εξειδίκευση της διαδικασίας και των κριτηρίων, έτσι ώστε να μπορούμε καθαρά σε τοπικό επίπεδο να δούμε ποιος και γιατί συνάπτει προγραμματική σύμβαση, με ποια κριτήρια και με ποια διάφανη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα και την παραχώρησή τους, καταθέσαμε προτάσεις για τη θωράκιση και αυτής της διαδικασίας. Η παραχώρηση ακινήτων δεν μας βρίσκει διαφωνούντες, αλλά πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη διαφάνεια, έτσι ώστε να μην γίνονται άλλου τύπου διευθετήσεις εις το όνομα του κοινωνικού επιχειρείν και της κοινωνικής πολιτικής.

Επίσης, θέλω να αναφέρω και ένα σημείο του νομοσχεδίου στο οποίο η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζει τη διαφωνία της και ασκεί δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση γι’ αυτό: τη δημιουργία νέων δύο ειδικών γραμματειών. Ακούσαμε ότι για τη Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά και για τη Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον προσωπικό και δεν θα στερηθεί αυτό από τυχόν στην υγεία ή όπου αλλού έχουμε πολύ μεγάλες ανάγκες.

Και ερωτώ: Αφού, λοιπόν, δεν θα έχουμε προσλήψεις, γιατί το εξειδικευμένο προσωπικό που έχετε και θα πάρετε μέσω αποσπάσεων, δεν μπορείτε να το φέρετε ή να το μετακινήσετε στο Υπουργείο Εργασίας και να συστήσετε μια ομάδα δράσης, μια ομάδα διοίκησης έργου; Υπάρχουν εργαλεία στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν χρειάζεται να μεγαλώνουμε το κράτος.

Την Παιδεία, την υγεία, την Ασφάλιση πρέπει να αιμοδοτήσουμε και εκεί να δώσουμε προτεραιότητα. Δεν χρειάζονται άλλες δομές στο Δημόσιο!