Σημεία ομιλίας Γιάννη Κουτσούκου Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπ. Εργασίας «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού,  Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν.4387/2016» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

  • Η συγκρότηση και η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.
  • Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε από τη δεκαετία του ΄80 στη σύσταση των φορέων κοινωνικής πρόνοιας και θέσπισε πλήθος δράσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
  • Συνέχεια και ολοκλήρωση της πολιτικής αυτής απετέλεσε το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη που επεξεργάστηκε ο Βασίλης Κεγκέρογλου ως υφυπουργός Εργασίας και εγκρίθηκε από την Ε.Ε. τον Δεκέμβρη του 2014.
  • Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής προσχώρησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2014 η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 13 δήμους.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε το Φεβρουάριο του 2016, πρόταση νόμου για την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε ολόκληρη την Ελλάδα, με βάση την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος.
  • Η κυβέρνηση όμως αντί να το επεκτείνει σε ολόκληρη την Ελλάδα το μετονόμασε σε Κ.Ε.Α. προκειμένου να το οικειοποιηθεί και συνέχισε την πιλοτική του εφαρμογή σε 30 δήμους.
  • Κατά συνέπεια το ν/σ είναι στο Πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που εκπονήσαμε και συνέχεια της δικής μας πολιτικής, με την καθυστέρηση και την προσπάθεια οικειοποίησης από το ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίζουμε τις σχετικές διατάξεις ως αποτέλεσμα της πολύχρονης δουλειάς των στελεχών  μας.
  • Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε στις διατάξεις του Ασφαλιστικού που στοχεύουν να καλύψουν τα προβλήματα του νόμου Κατρούγκαλου που είχαμε αναδείξει και της λανθασμένης του πολιτικής, καθώς πέραν των περικοπών ούτε οι Οργανισμοί του Ε.Φ.Κ.Α. έχουν προχωρήσει, ούτε οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για τον υπολογισμό των συντάξεων και την είσπραξη των εισφορών έχουν εκδοθεί.