Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όπως συμβαίνει πάντα όταν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ έχουμε ιδιαίτερη φόρτιση και συγκίνηση και μέσα σε αυτόν το χώρο, με αυτά τα βιώματα, με αυτές τις μνήμες αλλά και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης για τη συνέχεια αυτής της ιστορικής πορείας.

Θέλω να σας πω ότι κίνησα τις διαδικασίες για το προγραμματισμένο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο, σας θυμίζω, είχαμε πάρει απόφαση την άνοιξη, όταν συνεδρίασε η ΚΟΕΣ, ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη. Και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη για πολύ σοβαρούς, τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Και βέβαια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί γιατί, όπως αποδείχθηκε, μία τέτοια εκκρεμότητα ανατροφοδοτεί την εσωστρέφεια. Θα έλεγα ότι αυτοτροφοδοτούμε την εσωστρέφεια και στην συγκεκριμένη συγκυρία θεωρώ ότι η εσωστρέφεια είναι καταστροφική. Είναι απολύτως διαλυτική και θέτει σε κίνδυνο ότι όλοι μαζί με τόσο κόπο έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι από εδώ και πέρα, το δικό μας στοίχημα χαρακτηρίζεται από μία λέξη, που είναι: εξωστρέφεια.

Και με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας.
Την Παρασκευή, επομένως, θα πρέπει η ΚΟΕΣ που θα συνεδριάσει να οριστικοποιήσει -από την Παρασκευή και μέχρι τις 7 Δεκέμβρη που είναι το απώτατο τεχνικά όριο- πότε θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ. Έχει να κάνει με τη συγκυρία για την οποία μίλησα πριν. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, διότι πια έχουμε μία άλλη κατάσταση στην διακυβέρνηση του τόπου. Έχουμε απέναντί μας μία Νέα Δημοκρατία και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του, προσπαθεί να βρει μία νέα ταυτότητα, ένα νέο πρόσωπο για να σταθεί στην αντιπολίτευση, διότι δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τον τόπο. Είναι σε αμηχανία να ασκήσει αντιπολίτευση και ο ίδιος ο Τσίπρας και έχει μεγάλες δυσκολίες στο εσωτερικό του διότι υπάρχουν σαφείς διαφορές ιδιαίτερα όσον αφορά τους παλιούς ανθρώπους που προέρχονται από τον Συνασπισμό και είναι αυτοί οι οποίοι έδωσαν τη μάχη για να φτάσουν από το 4% στην εξουσία.

Είναι επίσης προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα τελειώσει ο μήνας του μέλιτος και για την κυβέρνηση. Βλέπετε ότι πάρα πολύ δύσκολα αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται κρίσεις. Ένας απλός Τζόκερ ήταν καταλυτικός για να μας δείξει τη γύμνια στη διαχείριση κρίσεων της κυβέρνησης, τις ενοχές των στελεχών τους, ιδιαίτερα αυτών που δεν προέρχονται από τον πυρήνα της Δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι ολοφάνερο ότι έχουν τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυβέρνησης. Ένα πρόβλημα στο οποίο εμείς έχουμε σηκώσει τη σημαία με πολύ συγκεκριμένες, χειροπιαστές προτάσεις για το πώς μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και είναι επίσης φανερό ότι, μπορεί να άλλαξαν χέρια τα κλειδιά του Μαξίμου, αλλά σε όλα τα βασικά θέματα πολιτικής η χώρα εξακολουθεί να έχει την πολιτική Τσίπρα γιατί ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης αποδέχεται όλες τις βασικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των εταίρων και των δανειστών.

Όλα αυτά, λοιπόν, θα οδηγήσουν σύντομα στο τέλος της περιόδου χάριτος και θα αρχίσουν τα προβλήματα.

Το θέμα, λοιπόν, για εμάς είναι να είμαστε έτοιμοι, να είμαστε ελκυστικοί, να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας, γιατί μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις, μπορούμε να κάνουμε υπεύθυνη, ουσιαστική και προγραμματική αντιπολίτευση. Μπορούμε να είμαστε ρυθμιστές των εξελίξεων και να δώσουμε την προοπτική ότι μπορούμε, να είμαστε πραγματικά μια δύναμη προοδευτική, που μπορεί να είναι μία κυβερνώσα δύναμη στο μέλλον, η περίφημη κυβερνώσα Αριστερά του σύντροφου Κώστα Σκανδαλίδη, αλλά αυτήν τη φορά αυθεντική και όχι πλαστή, όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Άρα, λοιπόν, σε αυτό το σταυροδρόμι, το κρίσιμο θέμα εκτός από την εξωστρέφεια είναι η ενότητα και ο καθαρός λόγος. Όλοι μαζί, συντρόφισσες και σύντροφοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε κι έχει φανεί αυτό.

Όταν το αποφασίζουμε κι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, έχουμε αποτελέσματα.

Τρίτο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δημιουργούνται εσωκομματικές τριβές για θέματα τα οποία έχουν διεξοδικά συζητηθεί, κριθεί κι αποφασιστεί ομόφωνα στο τελευταίο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής μόλις πριν λίγους μήνες. Και ξεκαθαρίζω τι ακριβώς εννοώ.

Αυτό που καλούμαστε σήμερα να κάνουμε με το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι να προσαρμόσουμε το καταστατικό και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση που πήραμε τον Μάρτιο του ’19 για λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής. Σεβόμενοι και τις αποφάσεις που πήρε ένα απόλυτα δημοκρατικό συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους. 65.000 μέλη μας ψήφισαν κι ανέδειξαν 4.500 συνέδρους που ομόφωνα αποφάσισαν την αυτόνομη πορεία, τις προγραμματικές συγκλίσεις και τη λειτουργική ενότητα των κομμάτων που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.

Επομένως, ο δρόμος μας είναι ξεκάθαρος. Και θέλω να προσθέσω ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι μονάχα ξεκάθαρος. Είναι και μονόδρομος. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι η κινητήρια δύναμη, είναι ο βασικός μοχλός. Όμως, έχουμε πει πολλές φορές επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει μόνο του. Για μένα τουλάχιστον, και θεωρώ και για την πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι εδώ μέσα και που σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να συγκινούνται και μόνο με τη λέξη ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να κρατήσουμε το ΠΑΣΟΚ ζωντανό.
Ειλικρινά, ανατριχιάζω γιατί κινδυνεύσαμε, συντρόφισσες και σύντροφοι. Κινδυνεύσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’15, η πρώτη ερώτηση που μου έκαναν οι δημοσιογράφοι ήταν αν στα αλήθεια πιστεύω ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μπει στη Βουλή. Κι έχουμε διανύσει από τότε πάρα πολύ μεγάλο δρόμο. Από τελευταίο κόμμα στη Βουλή, με τα στελέχη μας να προπηλακίζονται, να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Η ηρωική κοινοβουλευτική ομάδα του 2009 δεν μπορούσε να βγει από τα σπίτια της, από τα γραφεία της. Δέχονταν συνέχεια επιθέσεις οργής των πολιτών. Σήμερα, είμαστε το τρίτο κόμμα με μία μεσαία δύναμη, που μπορούμε να έχουμε ρεαλιστικό στόχο, να είμαστε ρυθμιστές των εξελίξεων και να παίξουμε στο μέλλον ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. .

Γιατί, προφανώς, το 8% δεν είναι ο τερματικός σταθμός για κανέναν μας. Σε κανέναν δεν φτάνει. Πρώτα από όλα, δεν φτάνει σε μένα. Και το έχω πει δημόσια και σε όλους τους τόνους. Είναι όμως μια βάση κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες που διεξήχθησαν αυτές οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις είναι μια βάση για να ξεκινήσουμε την εφόρμηση ενωμένοι και αποφασισμένοι κατασταλαγμένοι με τα θέματα τα εσωστρεφή όλα ξεκαθαρισμένα και κλεισμένα οριστικά. Θα ήθελα λοιπόν πραγματικά να ξέρω αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι μπορούμε να πάμε πίσω από αυτές τις αποφάσεις, αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι πραγματικά το ΠΑΣΟΚ μπορεί μόνο του και το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να διαλυθεί, αν υπάρχει κάποιος που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο τότε πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματα του, να ακούσουμε πως σκέφτεται να ξεπεράσει τα δεδομένα συγκεκριμένα ζητήματα.. Κανείς δεν έχει το αλάθητο θεωρώ όμως με την γνώση που έχω και θα παρακαλέσω και τον γενικό διευθυντή του κόμματος να μιλήσει αναλυτικά στη συνέχεια εξάλλου δεν πρόκειται για τίποτα απόρρητο, θεωρώ λοιπόν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και όποιος το εισηγείται πρέπει να πεί ταυτόχρονα που στην πραγματικότητα οδηγεί τα πράγματα.

Οδηγεί τα πράγματα στη διάλυση του Κινήματος Αλλαγής και αμέσως μετά στο κλείσιμο του ΠΑΣΟΚ, στο τέλος της αυτόνομης πορείας μας, στην μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε μια σφραγίδα χωρίς πραγματικό περιεχόμενο και προφανώς την διαπραγμάτευση αυτής της σφραγίδας. Ελπίζω όμως ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους λογικές ανάμεσα μας.

Άρα ένα το κρατούμενο που πρέπει να ξεκαθαριστεί και να μην ξανασυζητηθεί και να μην μείνει η απορία σε κανενός το μυαλό, είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μοναχά με το ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος να πετύχει το Κίνημα Αλλαγής και μέσα από το Κίνημα Αλλαγής να υπερασπιστούμε την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ τα θετικά του τα οποία είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά.

Εγώ είμαι πολύ περήφανη για όλη αυτή την πορεία, για τις μεγάλες αλλαγές, τις τομές, τις μεταρρυθμίσεις, που έγιναν αυτό τον τόπο από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όπως έχω πει πολλές φορές προσωπικά είμαι συνδεδεμένη με αυτό όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα προσωπικά σε αυτό το κτήριο ερχόμουν με την τσάντα του δημοτικού και έχω ζήσει όλε ς τις μεγάλες στιγμές. Τη συγκλονιστική βραδιά του 81, το πώς ξεσηκωθήκαμε όλοι πιστεύοντας ότι ξημερώνει η ελπίδα και αυτός ο ήλιος ο πράσινος που σηκώνεται, είναι μια ελπίδα για καλύτερες μέρες για όλους μας και η ελπίδα αυτή δεν διαψεύσθηκε ποτέ. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αυτή την διαδρομή και αυτή την ιστορία και έχουμε χρέος στα παιδιά μας να ξέρουν ποιο ήταν πραγματικά το ΠΑΣΟΚ και ποιοι ήταν πραγματικά οι άνθρωποι που έδωσαν την ψυχή τους γι αυτό το χώρο. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία που αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ και για τον τόπο ήταν ηθικά στοιχεία, έντιμοι, πατριώτες, προοδευτικοί, Δημοκράτες, Σοσιαλιστές ονειροπόλοι και ρεαλιστές, αποτελεσματικοί δουλευταράδες και τους το οφείλουμε αυτό, οφείλουμε την αποκατάσταση της αλήθειας και πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η αποκατάσταση της αλήθειας είναι ένα μέρος αυτών που χρειαζόμαστε για να φύγουμε και δυναμικά μπροστά. Γιατί εμείς πρέπει να έχουμε πάντα το μυαλό μας μπροστά κουβαλώντας τις παρακαταθήκες μας και ξέροντας ποιες είναι οι ρίζες μας, δεν ξεφυτρώσαμε χθες. Προφανώς δεν αρκεί η αποκατάσταση της αλήθειας και η υπεράσπιση της διαδρομής, αλλά είναι αναγκαία προϋπόθεση όχι αναγκαία και ικανή, αλλά αναγκαία, όπως λένε στα μαθηματικά , για να μπορέσουμε να φύγουμε μπροστά, το ΠΑΣΟΚ να είναι προστατευμένο μέσα στο όχημα του Κινήματος Αλλαγής και να βοηθήσει ώστε το Κίνημα Αλλαγής να γίνει ξανά ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να γίνει μεγάλη και πάλι η δημοκρατική προοδευτική παράταξη . Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμφωνήσουμε, η στρατηγική μας με λίγα λόγια. Δεύτερο ζήτημα υπάρχει κανείς που θέτει ζήτημα ηγεσίας; Μπορεί και να υπάρχει, θεμιτές και οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι διαφορετικές απόψεις και η αυτοπεποίθηση των στελεχών που μπορεί να πιστεύουν ότι στις δεδομένες συνθήκες μπορούν να τα πάνε καλύτερα. Αλλά, συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει στο πεδίο του Κινήματος Αλλαγής. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι για το 2021. Όποιος νομίζει ότι δεν αντέχει, ότι είναι αφόρητο, ότι είναι καταστροφικό να συνεχίσουμε όπως είμαστε σήμερα, ότι χάνουμε χρόνο κι ευκαιρίες, δεν έχει παρά να θέσει θέμα στο Κίνημα Αλλαγής. Προβλέπονται διαδικασίες, υπογραφές, έκτακτα συνέδρια. Να έρθει να πει καθαρά και ντόμπρα την αμφισβήτησή του και να πει και την δική του αντιπρόταση. Πού διαφωνεί με τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων για αυτόνομη πορεία, για λειτουργική ενότητα και για προγραμματικές συγκλίσεις. Πού διαφωνεί με την ταυτότητα μας, με το ποιοι είμαστε και σε ποιους απευθυνόμαστε.

Υπάρχει μία άλλη αντιπρόταση; Να την ακούσουμε και να κρίνει το κόμμα. Αλλά, προς Θεού, συντρόφισσες και σύντροφοι, ας αφήσουμε τον ευαίσθητο χώρο του ΠΑΣΟΚ έξω από αυτήν τη συζήτηση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι απολύτως καταστροφικό.

Κι επιπλέον, θα πω και κάτι. Όλοι λένε ότι το Κίνημα Αλλαγής κατά 95% απαρτίζεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι στους 212.000, 220.000 μαζί με αυτούς που ψήφισαν στο εξωτερικό το 2017, το 95% ήταν ΠΑΣΟΚ. Άρα σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.
Κι ένας από τους λόγους που εγώ δεν ήθελα με τίποτα το 2017 να καταλήξουμε οι επικεφαλής των επιμέρους κομμάτων στο ποιος θα είναι ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πίστευα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία εκλογής. Ότι πρέπει να εκφραστεί η βάση της παράταξης και βεβαίως να εκφραστεί το ΠΑΣΟΚ. Αν πιστεύει σε αυτήν την κίνηση, αν στηρίζει αυτήν την κίνηση, αν την υιοθετεί και ποιον θέλει μπροστά.

Και ο δεύτερος λόγος βέβαια που ήθελα μία τέτοια διαδικασία και όχι απευθείας ένα συνέδριο και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, ήταν γιατί από την αρχή γνώριζα το ρίσκο που αναλαμβάνουμε, τις δεύτερες και τρίτες σκέψεις των διαφόρων. Και το Κίνημα Αλλαγής, επειδή ακριβώς είναι μία τόσο σοβαρή υπόθεση που σχετίζεται και με το παρελθόν μας και με την ιστορία μας αλλά κυρίως με το μέλλον μας, ήθελα να είναι μία κίνηση στέρεη, που θα στηρίζεται ακριβώς στη βούληση της βάσης και όχι σε συμφωνίες κορυφής. Γι ’αυτό είναι κίνημα, το Κίνημα Αλλαγής.

Και η βάση έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα οποία πρέπει να τα ακούμε και να τα σεβόμαστε.

Τρίτο ζήτημα: Δέχτηκα συντρόφισσες και σύντροφοι μεγάλη κριτική και όχι άδικα, το παραδέχτηκα άλλωστε και η ίδια, ότι καθυστερήσαμε ένα χρόνο με την ομοσπονδιακή λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να θολώνει διαρκώς το στίγμα μας, να κινδυνεύουμε διαρκώς να είμαστε μία Βαβυλωνία, ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του, το κάθε κόμμα η κάθε κίνηση να συνεδριάζει με τα δικά του όργανα, να έχει τις δικές του απόψεις και να ακούγονται και δημόσια, σε σύγκρουση με τις κοινές αποφάσεις του Κινήματος Αλλαγής και να δημιουργείται ένα αλαλούμ.

Από σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις διαφορετικές ρίζες και διαδρομές από τις οποίες προερχόμαστε ο καθένας και δεδομένου ότι χρειαζόταν πράγματι ένας χρόνος για να γνωριστούμε μεταξύ μας και να μπορεί μια ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη μας να είναι δίκαιη και αντιπροσωπευτική για να μην περιορίσει τις μικρότερες δυνάμεις και να επικρατήσει μονάχα το ΠΑΣΟΚ, δέχτηκα να κάνουμε την κίνηση αργότερα. Να μη δώσουμε σε κανέναν το άλλοθι να ισχυριστεί ότι εμείς τους διώξαμε γιατί λειτουργούμε ηγεμονικά και δεν αφήνουμε τις μικρότερες δυνάμεις να εκφράζονται και να εκπροσωπούνται, και πιστεύω ότι δεν έπρεπε να δώσουμε άλλοθι στον κανέναν και στην πορεία του χρόνου με κόστος βεβαίως να αποδειχτεί ποιος ήταν ο καθένας από εμάς και ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα του.

Και σήμερα έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο, που πια δεν υπάρχει κανένας άλλος στο χώρο εκτός από εμάς, κάνεις, άρα όλη η ευθύνη είναι η δίκη μας. Ναι είμαστε οι μόνοι στο χώρο, αλλά δεν έχουμε λοιπόν καμία δικαιολογία όλη η ευθύνη είναι στο δικό μας χέρι. Επομένως, εγώ αναρωτιέμαι όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα που οδηγούν; Οδηγούν ξανά σε ομοσπονδιοποίηση του Κινήματος Αλλαγής, οδηγούν ξανά στην επιστροφή των πρώτων χρόνων; Ακυρώνουμε τις αποφάσεις τις ομόφωνες του συνεδρίου που κάναμε πριν από εφτά μήνες; Και βεβαίως πρέπει να σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά αυτό το κάνουμε αλά καρτ; Σεβόμαστε τις αποφάσεις ναι ή όχι;

Αν λοιπόν σεβόμαστε αυτές τις αποφάσεις, έχουμε μπροστά μας έναν δρόμο που είπα και πριν ότι είναι μονόδρομος και αυτός είναι η προσαρμογή του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε ο πρόεδρος του κινήματος αλλαγής όταν εκλέγεται από τη βάση και είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί σε δυαρχία, σε συγκρούσεις, σε πόλεμο, σε αυτοϋπονόμευση. Κατά τη γνώμη μου Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ είναι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής που είναι ΠΑΣΟΚ που έχουν τη διττή αυτή ιδιότητα, οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι επικεφαλής στις τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως προβλέπει το Καταστατικό, το πολιτικό κέντρο και τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής που είναι και ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι μία διευθέτηση του θέματος και μία τακτοποίηση τουλάχιστον μέχρι το 2021 και από εκεί και πέρα τα ξαναβλέπουμε και τα συζητάμε με βάση την επικαιρότητα και τις ανάγκες. Κλείνει όλα τα θέματα τα εσωστρεφή και μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε δυναμικά, να ολοκληρώσουμε τη συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής και όπως έχουμε βάλει μπροστά τις μηχανές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έτσι με την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης θα έχουμε μία δυναμική παρουσία και στο κόμμα. Βάζοντας τη σφραγίδα της ταυτότητας μας, να δώσουμε δύσκολες απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής μας, που δεν έχει δώσει ακόμα συνολικά η σοσιαλδημοκρατία ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο. Γιατί δεν είναι μόνο δικό μας θέμα η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν μπαίνω τώρα σε τέτοιες αναλύσεις θα έχουμε το χρόνο στη συνδιάσκεψη να συζητήσουμε για όλα αυτά πάρα πολύ αναλυτικά.

Ακούω πάρα πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς που ξεκινούν από γνήσιο ενδιαφέρον και αγωνία για το χώρο σε σχέση με το πως θα είναι αυτό το συνέδριο. Είναι σαφές πως ένα συνέδριο που εξυπηρετεί την λογική που περιέγραψα θα είναι ένα συνέδριο ανοιχτό μαζικό. Αλλά δεν μπορούμε τώρα να στήσουμε κάλπες να φτιάξουμε οργανώσεις ΠΑΣΟΚ, να επικαιροποιήσουμε το μητρώο, να μπούμε σε μία διαδικασία που είναι κόντρα σε ό,τι έχουμε αποφασίσει μέχρι σήμερα, για να πάμε να αλλάξουμε το καταστατικό και να το προσαρμόσουμε σε αυτά που είπα πριν. Έχουμε εκλεγμένους συνέδρους πριν από εφτά μήνες από τη βάση, μπορούν να εξαιρεθούν όσοι δεν είναι ΠΑΣΟΚ, μπορούν να συμμετέχουν στο συνέδριο μαζί με την ΚΟΕΣ, που ήδη είναι μεγάλη και έτσι στην πραγματικότητα θα περιλαμβάνει αυτό το συνέδριο ότι ζωντανό κύτταρο υπάρχει οργανωμένα αυτή τη στιγμή και εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει.

Κατανοείτε ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία είναι μία διαδικασία που εξυπηρετεί μια άλλη στρατηγική. Επομένως σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε εάν συμφωνούμε στην στρατηγική. Αν συμφωνούμε στη στρατηγική τα επιμέρους είναι εύκολα.

Προτείνω να δημιουργηθεί μια ομάδα σφιχτή με τον Βασίλη Κεγκέρογλου επικεφαλής να προτείνει μέχρι την Παρασκευή τις διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά που λέμε. Εάν δεν συμφωνούμε στην στρατηγική τότε ανοίγουμε μία άλλη συζήτηση, μία άλλη συζήτηση που είναι κόντρα σε δημοκρατικές αποφάσεις της βάσης μας, εγώ αυτές τις εντολές έχω πάρει από τη βάση και δεν μπορώ να υπηρετήσω άλλες. Θέλω να είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορώ να υπηρετήσω μία άλλη στρατηγική.

Έχω μάθει στη ζωή μου να μην κάνω μπρος — πίσω στην πολιτική. Χαράξαμε ένα δρόμο, θα τον πάω σύμφωνα με την εντολή που έχω από τη βάση. Γιατί συντρόφισσες και σύντροφοι οι διαδικασίες είναι για να υπηρετούν τις πολιτικές και όχι αντίστροφα.

Ας συζητήσουμε λοιπόν και σήμερα και την Παρασκευή αν υπάρχει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όχι στα επιμέρους και τα διαδικαστικά αλλά σε σχέση με την κεντρική μας στρατηγική που για μένα προσωπικά είναι μονόδρομος. Και ελπίζω και πιστεύω πως είναι για όλους σας, γιατί συναισθάνεστε τι σημαίνει αυτό και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε αν βάλουμε το χώρο αυτό ξανά σε περιπέτειες τώρα που πάει να σταθεροποιηθεί και να κάνει επιτέλους το βήμα προς τα εμπρός.